Premium

Blankenberge wandeling: Strand, erfgoed en Belle Époque

Volledige reisgids kopen voor € 10

Deze wandeling is onderdeel van de betalende reisgids

Blankenberge wandeling: Strand, erfgoed en Belle Époque

  • Startpunt: Koning Leopold III plein, Blankenberge
  • Eindpunt: Koning Leopold III plein, Blankenberge
  • Type: Stadswandeling
  • Afstand: 5,7 km
  • Duur: 3 uur
  • Wegdek: Verhard
  • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
  • Rolwagens: Toegankelijk
  • Toeristische dienst Blankenberge

Volg route op kaart met GPS-tracker

Adv.
Promoties Vlaamse kust 2 tot 5 dagen

Promoties Vlaamse kust 2 tot 5 dagen

Verschillende promoties in Oostende en Nieuwpoort van 2 tot 5 dagen. Bijzondere arrangementen zoals een shopping 2-daagse met butlerservice. een 3-daagse Oostende met ontbijt en streekbierenpakket voor € 99 p.p.

Ontdek de geschiedenis van Blankenberge met deze stadswandeling

Blankenberge, een gezellige badplaats en een mooi voorbeeld van de belle époque periode!

Dat de kust meer te bieden heeft dan zee en strand, kan je ondervinden dankzij deze wandeling doorheen Blankenberge. De kuststad beschikt over een groot aantal huizen uit de belle époqueperiode die gedecoreerd zijn met art nouveau wandtegels, smeedwerk of glasramen. Deze zijn zeker de moeite waard om eens te bezoeken wanneer je het parcours volgt.

Met deze tocht vertrek je aan het station van Blankenberge. Je loopt meteen door dé winkelwandelstraat tot aan de Langestraat. Je komt onder meer langs de oudst overgebleven vissershuisjes, de bekende paravang van Blankenberge en zo tot op de zeedijk met de jachthaven en de vuurtoren. Langs de wandeldijk ga je de zee in via de pier. Op de terugweg kom je door de Sint-Rochuswijk met een aantal bezienswaardige art-nouveau huizen.

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan deze badplaats? Zoek niet langer en bekijk onze favoriete verblijven in Blankenberge!

Belgische kust

Download gratis preview reisgids Belgische Kust

Nog meer in de volledige reisgids Belgische Kust

Ontdek de Belgische kust via 5 uitgewerkte stadswandelingen, 4 luswandelingen in de natuur die je langs bekende maar ook minder bekende plekken leiden.  Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids compleet. Volledige reisgids kopen voor € 10

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks Blankenberge: we hebben de GPS-tracks van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Enkele hoogtepunten tijdens je wandeling

Dit 17-eeuwse gebouw in Vlaamse renaissancestijl dateert van 1680 en is daarmee het oudste en best bewaarde burgerlijk gebouw van Blankenberge. Tot 1894 deed het dienst als stadhuis. Na een eerste restauratie is het sinds 1937 als monument beschermd. Er worden vandaag de dag regelmatig tentoonstellingen gehouden.


Wanneer je over de zeedijk wandelt, kom je enkele bijzondere gebouwen en kunstwerken tegen. Van de vroegere bebouwing is er jammer genoeg bijna niets overgebleven. Je komt onder meer langs het Monument van Lippens en De Bruyne, De Lustige Velodroom en het Casino van Blankenberge.

De meeste vissersplaatsen aan de Vlaamse kust hadden al in de middeleeuwen hun vierboete of vuurtoren die diende als oriëntatiepunt voor de vissers. De betonnen vuurtoren van Blankenberge dateert van 1954, de vorige was tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Duitse leger opgeblazen.

Deze vuurtoren bevatte onder meer een leef- en kantoorruimte voor de vuurtorenwachter en zijn gezin. Tegenwoordig wordt de vuurtoren volautomatisch bediend en wordt deze niet meer bewoond. Hij is 32,5 meter hoog. Vanaf de top kan je tot wel 12 zeemijl ver kijken.

Blankenberge staat nogal gekend voor zijn belle époque centrum. De meeste huizen rond de Sint-Rochuskerk werden opgetrokken op het einde van de 19de eeuw. Het waren hoofdzakelijk luxueuze vakantiewoningen voor de meer welgestelde burgers. Wat vooral opvalt, zijn de open loggia’s van de bel-etagewoningen. De gevels en de loggia’s zijn uitbundig versierd met smeedwerk, geglazuurde tegels en wandtableau’s. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de huizen nummers 22, 24 en 26 in de Sint-Elisabethstraat.

De drie historische belle époquepanden zijn door de stad aangekocht en ingericht als bezoekerscentrum. Je kan er kennis maken met de belle époqueperiode aan de hand van multimediale tentoonstellingen en gerestaureerde interieurs. De meeste waardevolle villa’s zijn ondertussen als monument beschermd.

De Pier van Blankenberge heeft een rijke geschiedenis achter de rug en behoort ondertussen tot het nationale patrimonium. Je wandelt maar liefst tot 350 meter ver in zee. Bovendien geniet je hier van een spectaculair uitzicht in alle richtingen op kust en zee terwijl je hoofd even leeg waait. In het ronde gebouw kan je trouwens genieten van een hapje en een drankje.

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde

148 ervaringen

- 1 april 2024 - Marian

Een duidelijke en mooie wandel route. Zoals alle stadswandelingen en routes van deze site.

- 2 februari 2024 - Marleen

Ik heb de wandeling naar het Zwin bekeken maar we moeten ze nog doen , is iets voor volgende week. Hopelijk wordt het een mooie wandeling

- 24 januari 2022 - Rudi Van Eester

Topie!

- 5 maart 2021 - Michiels Jean-Pierre

Een prachtige belle epoque-wandeling aan zee voorbij mooie plaatsen en gebouwen van het rijke verleden van Blankenberge👍👍 Een echte aanrader 👍👍😎😎 Jean-Pierre Michiels - Genk

- 30 november 2020 - Juliano Berti

Perfecte en interessante tips

Download gratis preview reisgids Belgische Kust

Volledige reisgids kopen voor € 10

Deze wandeling is onderdeel van de betalende reisgids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?