10 x mooiste bezienswaardigheden De Haan en Wenduine: Wat moet je zeker zien en doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x mooiste bezienswaardigheden De Haan en Wenduine: Wat moet je zeker zien en doen?

17 maart 2023 in Belgische kust7 reacties

In De Haan ga je terug in de tijd van de Belle Époque. Het centrum van De Haan staat gekend voor z'n vele huisjes met rode daken, torens, gevels en balkonnetjes. Als je in De Haan bent neem dan zeker eens een kijkje in de Concessiewijk of in het oude tramstation dat ook in de Belle Époque stijl opgebouwd. De Haan is zowat de enige badplaats aan de Belgische kust waar de kustlijn niet "vervuild" is door hoogbouw, wat voor een mooie zeedijk zorgt. Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden in De Haan.

Inhoud artikel

 1. Concessiewijk

Tijdens je bezoek aan De Haan, moet je zeker eens langsgaan bij de Concessiewijk. Een historische villawijk in Anglo-Normandische stijl, die de tand des tijds moeiteloos doorstond. De villawijk kwam tot stand op een groot stuk duingrond dat in 1889 in erfpacht werd gegeven aan sa Le Coque-sur-Mer.

De ondernemers hadden grootse plannen met het gebied dat ze voor 90 jaar in concessie kregen. De bedoeling was om er een romantische belle epoque-wijk aan te leggen. Het was de Duitse urbanist, Joseph Stübben, die het gezicht van De Haan bepaalde. Enkele must-see's in deze villawijk zijn volgende gebouwen:

 • Villa Savoyarde: verblijfplaats van Albert Einstein in 1933 (Shakespearelaan).
 • De villa's van Vaerwyck (o.a. in de Rembrandtlaan).
 • Het huidige gemeentehuis, ooit het eerste luxehotel met stromend warm water (Leopoldlaan 24).

Wil je graag nog meer ontdekken van de Belgische Kust? Download dan nu je gratis preview reisgids Belgische Kust en mis niets tijdens je verblijf!

 1. Tramstation van De Haan

Niet alleen de villawijk maar ook het geklasseerde tramstation is een mooi voorbeeld van Engels-Normandische vakwerkelementen die zo typisch zijn voor de belle epoque-architectuur aan de Kust. De Concessie werd in 1995 als dorpsgezicht beschermd. De twee kiosken aan het casino, het gemeentehuis en het tramstation werden in 1981 bij K.B. beschermd als monument. In het charmante tramstation is vandaag de dag het toeristisch informatiekantoor van De Haan gevestigd.

 1. Natuurreservaat d'Heye

Even uitwaaien? Voor de wandelaars onder ons raden we aan om naar het prachtige natuurreservaat d'Heye te gaan. Dit is een duinengebied van wel meer dan 1000 jaar oud waar je prachtige wandelingen kan maken. D’Heye is op zijn mooist in de lente, wanneer sommige delen van het gebied onder water staan. Zo bedekken de bloemen en kruiden het landschap met hun wondermooie kleurenpallet. Ook de duinbossen zijn zeker een bezoekje waard.

 1. Albert Einstein standbeeld

Albert Einstein woonde in 1933 enkele maanden in De Haan voordat hij voorgoed naar de VS emigreerde. En het verblijf van Einstein kan je vandaag de dag nog steeds opmerken. Je komt niet alleen een standbeeld van deze bekende man tegen, maar ook het huis, Villa Savoyarde, waar hij verbleef kan je bezichtigen. Om je ervaring nog spectaculairder te maken, kan je een wandeling maken waarbij je ‘In de voetsporen van Einstein’ treed.

 1. Aqua Mundo

Is het slecht weer maar wil je toch een duik in het water nemen? Dan kan je een bezoek brengen aan Sunparks De Haan en daar gebruik maken van het tropisch zwemparadijs Aqua Mundo. Hier kan je heerlijk een duik nemen in een binnen- en buitenbad, of met de Black Hole glijbaan naar beneden gaan. Ook kan je gebruik maken van het bubbelbad, of kan je in het Wellness centrum de biosauna, droge sauna of het Turks stoombad in stappen.

Nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Bekijk onze 10 favoriete hotels en vakantiehuizen in De Haan en haal het beste uit je vakantie.

 1. Cinema Rio

Gezellig een filmpje meepikken tijdens je verblijf in De Haan? Breng dan zeker een bezoekje aan Cinema Rio, een kleine charmante bioscoop in een oud pand. In deze gezellige gezinscinema hangt een nogal nostalgisch sfeertje en worden de nieuwste films gedraaid!

 • In schoolvakanties worden er dagelijks 4 vertoningen gehouden.
 • Buiten de schoolvakanties om worden er op woensdag, zaterdag en zondag 4 vertoningen,
 • Op donderdag en vrijdag 1 vertoning gehouden.
 • De bioscoop is gelegen aan de Monicastraat 11. (Voor tijden en tickets kan je hier op de website kijken).
 1. Parkdomein La Potinière

Je kan ook even terugtrekken en de rust opzoeken in het domein ‘La Potinière’. Dit natuurgebied vormt de groene long van De Haan. In dit kindvriendelijke stadspark heb je tal van ontspanningsmogelijkheden om je te amuseren van jong tot oud. Denk maar aan tennisterreinen, een mini-golf, een ligweide waar je gezellig kan picknicken, speelpleinen, een petanque-plein en centraal een multifunctioneel paviljoen met cafetaria. Ook vinden hier regelmatig concerten plaats wat zorgt voor een extra sfeertje.

Verblijf tijdens je bezoek aan De Haan in Hotel-B&B villa La Tourelle, een charmant hotel én 4 sterren B&B gelegen in het hartje van de Haan. De karaktervolle Villa ligt in de mooiste wijk van De Haan. Je herkent het verblijf meteen aan het charmante torentje in belle-époquestijl. Kom tot rust in één van de sfeervolle ingerichte kamers of je ga voor een bijzondere overnachting in de torenkamer met een 360° uitzicht over de omgeving. Meer info en boeken.

 1. Familiepark De Sierk

De Sierk is een thema-speelterrein waar je kinderen zich kunnen ontpoppen tot een ware circusartiest: gooi met diabolo's, balanceer op éénwielers, bengel aan trapezes, evenwichtlopen op het touwlopersparcours, kunstjes tonen in de tent, de clown uithangen in de piste, messenwerpen, ballen gooien, salto's maken… noem maar op! Het is eens wat anders dan het zoveelste pretpark!

 1. Rotonde van wenduine

Niet ver van De Haan, vind je de befaamde 'Rotonde'. De Rotonde is een grote open speelruimte op de dijk van Wenduine aan de voet van de duinen. Het wordt door een moderne ‘paravang’ beschermd tegen weer en wind. Een geweldig plekje om even uit te rusten en te genieten van de omgeving.

 1. Spioenkop

Wenduine bezit het op één na hoogste duin van de Kust. Boven op een 31 meter hoge duin staat de Spioenkop. Vanaf dit paviljoentje heb je een prachtig panorama over de omliggende duinen, het hinterland, het strand en de zee. De Spioenkop werd gebouwd in 1902 en kende een bewogen geschiedenis.

Tijdens de wereldoorlogen werd hij tweemaal volledig vernield. In 1955 werd het paviljoentje opnieuw opgetrokken, ditmaal volledig in beton met witte muren en een felrood dak zodat het van ver in het oog springt.

 1. Strandbars aan zee

Na je strandbezoek nog even de sfeer opsnuiven in een gezellige beach bar? Ook dat hoort bij een vakantie aan de Kust! Het is dé ideale plek om te genieten van een verfrissende, heerlijke cocktail op het strand. Met meer dan 60 strandbars aan de kustlijn heb je dan ook keuze genoeg om even te relaxen.

Wil je weten waar je alle strandbars aan zee kan vinden? Ontdek hier alle strandbars en haal het beste uit je vakantie!

 1. Info over de kusttram

Wil je niet alles te voet of met de wagen doen? Dan is de Kusttram het ideale vervoermiddel om zich te verplaatsen langs de kust.

 • In het zomerseizoen is er een frequentie van 10 à 15 minuten in beide richtingen.
 • Er zijn ca. 70 haltes tussen De Panne en Knokke (twee verste punten)
 • Van begin- tot eindpunt reis je ongeveer 2u30 en dat kan allemaal met één pasje.
 • Er zijn keuzes genoeg van dag- tot meerdaagse passen, met speciale formules voor kinderen.
 • Ook voor wie tram en fiets wil combineren is er een speciaal biljet voor je fiets. Dit kan alleen bij de Kusttram.
 • Meer info op de website.
 1. Waar overnachten in De Haan?

Blijf je graag overnachten om nog meer van de omgeving te ontdekken? Ben je nog op zoek naar een verblijf tijdens je bezoek aan De Haan? Bekijk onze selectie favoriete verblijven in De Haan. Of bekijk het volledige aanbod hotels en B&B’s in De Haan online!


 1. Gratis wandelroutes en fietsroutes aan de Belgische Kust

De Belgische kust heeft heel veel wandel- en fietsgebieden. Zo kan je langs de hele kustlijn wandelen of fietsen, maar ook de vele natuurgebieden aan de kust bieden verschillende wandelingen en fietsroutes aan. Je kan dan ook zeer goed van de ene kant van de kust naar de andere kant wandelen of fietsen, of tijdens je vakantie een stads- of natuurwandeling maken.

Nog meer info? Download dan zeker onze wandelingen en fietsroutes langs de Belgische kust. Of bekijk meteen alle info in onze volledig reisgids Belgische Kust, inclusief de mooiste bezienswaardigheden en leuke tips.

Belgische kust

Gratis reisgids Belgische Kust downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 14 juni 2024 - Lena LEICHER

Zeker te doen : de belle epoque wijk bezoeken, wandelen, fietsen , genieten van de lekkere restaurants genieten van het mooie strand, de leuke winkels

- 24 juni 2023 - conny van den eynde

Dat is een toppie site en natuurlijk heel leerrijk en ik haal er voor mijn job als toeristische dienst medewerkster heel wat tips uit. Het is een valscherm dat ik niet zou willen missen in mijn realisaties voor uitstapjes en weekends voor zowel privé met mijn gezinnetje als voor VTM-medewerkers.

- 25 mei 2023 - J Boeije

Fijne overzichtelijke brochure,wij gaan binnenkort naar De Haan en hebben veel informatie gelezen. Hartelijke groet,Fam.Boeije uit Rotterdam Nederland

- 5 april 2023 - Carina

Ik heb allés geprint ,WE gaan het weekend zeker genieten en mooie wandelen maken Wat inhet boekje staat,👍👍

- 16 september 2022 - Karin Snijers

Geweldig leuke plaats de Haan prachtige villa’s, goede restaurants en B&B’s en het heerlijke rustige strand in Wenduine.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?