Napels met kinderen: 15 x leuke tips en activiteiten om te doen

Volledige reisgids kopen voor € 10

Napels met kinderen: 15 x leuke tips en activiteiten om te doen

De leukste acitiviteiten en tips in Napels en omgeving met kinderen

Napels is een bruisende stad vol geschiedenis, cultuur en culinaire hoogstandjes. Maar is het ook een stad die geschikt is voor kinderen? Absoluut! De stad is levendig, kleurrijk en heeft een uniek karakter waardoor het keur aan diversiteit en mogelijkheden biedt om zowel jong als oud te vermaken.

In dit artikel delen we onze favoriete plekken en activiteiten die bij zullen dragen aan een onvergetelijke familievakantie in Napels en omgeving.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Napels

Duur2 - 5 dagen ()
Vliegtickets2,5 uur vliegen op Napels (Capodichino) - richtprijs € 99. Vergelijk bij TuiFly en Cheaptickets
Shuttle transferVan de luchthaven naar het centrum van Napels, boek je luchthaven transfer hier
VerblijvenAan te raden verblijven in Napels zijn:
HuurautoWil je ook de Amalfikust verkennen, boek je huurauto bij Sunnycars of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
PakketreizenOp een Vespa langs de Amalfi (va. € 630)? Of rondreizen bij Euroreizen (va. € 599), Eliza was Here (va. € 800) of bij TUI (va. € 608)
Napels City PassMet deze Pass bespaar je geld als je de top bezienswaardigheden van Napels wil bezoeken
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Bezoek een kasteel

Dat Napels een rijke en lange geschiedenis heeft, is terug te zien aan de vele bezienswaardigheden en historische gebouwen die de stad kent. Een bezoek aan een van de middeleeuwse kastelen die Napels rijk is, is een leuke manier om kinderen kennis te laten maken met de geschiedenis van de stad.

Wanneer je kleintjes ook nog eens geobsedeerd zijn door ridders en kastelen, zullen de torens, kerkers en kanonnen ongetwijfeld diepe indruk maken. De schitterende panorama’s op de stad en de Golf van Napels vormen daarnaast de ideale achtergrond voor het schieten van wat vakantiefoto’s.

Bezoek tijdens je stedentrip Napels met kinderen zeker deze 3 kastelen

  • Castel dell'Ovo: een middeleeuws kasteel dat op een klein eiland voor de kust van Napels ligt. Het is een geweldige plek om te wandelen en te genieten van het uitzicht op de stad en de zee. Kinderen zullen genieten van het verkennen van het kasteel en het beklimmen van de torens voor een nog beter uitzicht.
  • Castel Sant’Elmo: een kasteel gelegen op de Vomero-heuvel (250 meter boven zeeniveau). Het kasteel biedt een prachtig uitzicht over de stad en heeft een museum waar kinderen kunnen leren over de geschiedenis van het kasteel en de stad.
  • Maschio Angioino (Castel Nuovo): een middeleeuws kasteel dat een van de belangrijkste symbolen van de stad vormt. Met zijn indrukwekkende architectuur en fascinerende geschiedenis biedt het kasteel een betoverende ervaring.
  1. Alle remmen los in een pretpark

Naast de indrukwekkende bezienswaardigheden en historische schatten die Napels te bieden heeft, zorgt een bezoek aan een pretpark weer op een hele andere manier voor vermaak. Een pretpark is een plek waar op magische wijze plezier, entertainment en avontuur met elkaar worden gecombineerd waardoor zowel kinderen als volwassenen een onvergetelijke tijd kunnen beleven. Een mooie plek om onvergetelijke herinneringen met elkaar te creëren.

Maak tijdens een vakantie naar Napels zeker tijd vrij om een (of meerdere) van de parken in de omgeving te bezoeken

  • Edenlandia: een pretpark een stukje buiten het centrum van Napels, geïnspireerd op Disneyland. Het park heeft een nostalgische charme en biedt diverse attracties voor het hele gezin, zoals achtbanen, draaimolens, botsauto’s, een reuzenrad en een spookhuis. Meer info op de website
  • Città della Scienza: dit is geen traditioneel pretpark maar een educatief wetenschapscentrum en amusementspark. Het is perfect voor gezinnen die op zoek zijn naar een combinatie van plezier en leren. Het park biedt interactieve tentoonstellingen, planetariumshows, laboratoriumactiviteiten en nog veel meer. Meer info op de website
  • Ditellandia: een waterpark op ongeveer 20 kilometer van de Napels. Het park heeft 10 zwembaden, verschillende glijbanen voor zowel jong als oud en er zijn voor de allerkleinsten speelruimtes met trampolines. Meer info op de website
  • Show Bowl: Hoewel het geen pretpark is, is deze speelhal een goede tip voor wie tijdens de vakantie op zoek is naar vermaak voor het hele gezin. Naast 14 bowlingbanen waar het hele gezin zich met een fanatiek potje bowlen kan vermaken, is er ook een game area waar je videospelletjes kunt spelen, kunt tafeltennissen, biljarten of een gokje kunt wagen op de slotmachine. Meer info op de website
  1. Het nationale spoorwegmuseum Pietrarsa

Het spoorwegmuseum Pietrarsa is gewijd aan de geschiedenis van de spoorwegen en de industriële ontwikkeling. Het museum is gevestigd in de voormalige Officine Meccaniche di Pietrarsa, een historische locomotieffabriek die in 1840 werd opgericht. Hier worden waardevolle collecties getoond die verband houden met de ontwikkeling van het treinvervoer in Italië.

Een van de belangrijkste attracties is de Locomotive Hall, je kan er een indrukwekkende verzameling stoomlocomotieven bewonderen die hier werden werden geproduceerd in de Pietrarsa-fabriek.

Met een historische trein naar het museum

De gemakkelijkste manier om het museum te bezoeken is per trein. Neem de Trenitalia-trein vanuit het centrum van Napels of een van de historische treinen (deze rijden echter enkel sporadisch, kijk op de website voor details).

Lokale en regionale treinen op de lijn Napels-Salerno stoppen bij station Pietrarsa-San Giorgio a Cremano. De historische "de Pietrarsa Express" arriveert rechtstreeks van het centraal station van Napels in Pietrasa. Lees hier meer info

TIP: Wil je ook graag het Pietrarsa Spoorwegmuseum bezoeken? Koop hier je rondleiding + stadstransfer vanuit Napels online

  1. Neus rond in het Nationaal Archeologisch Museum

Het Nationaal Archeologisch Museum van Napels is een van de belangrijkste archeologische musea ter wereld en een geweldige plek om op een leuke manier kinderen kennis te laten maken met de rijke geschiedenis van de stad. Het museum heeft een uitgebreide collectie van de Romeinse en Griekse tijdperken, waaronder beelden, fresco's en mozaïeken. Zo maken ze een reis terug in de tijd en komen meer te weten over de oude beschavingen die de regio hebben gevormd.

Om het voor kinderen nog net even interessanter te maken, heeft het museum een interactief videospel ontwikkeld, Father and Son. Je downloadt de app en begint bij de entree van het museum met spelen. Het is het verhaal van een vader en zoon die de eeuwen doorkruisen en spelenderwijs wordt de kinderen op een boeiende manier over de geschiedenis en de verschillende collecties in het museum verteld. Download de App inGoogle Play en de Apple App Store.

TICKETS: Boek je ticket voor het museum online, voor € 27,5, wil je echter meer dan enkel dit museum zien kies dan voor de Napels Artecard voor € 59. Voor dezelfde prijs kan je dan 3 bezienswaardigheden naar keuze bezoeken in Napels + een 4de aan 50% korting

  1. Bekijk de paleizen van Napels (en omgeving)

Naast de kastelen zijn er ook een aantal paleizen in Napels en omgeving te vinden. Het zijn indrukwekkende gebouwen die oorspronkelijk dienden als residenties van de koningen van Napels. Deze imposante bouwwerken zullen ook op de allerkleinsten indruk maken. Ze kunnen ronddwalen door de prachtige zalen die zijn versierd met weelderige decoraties, historische kunstwerken en antieke meubels die ze normaal gesproken alleen in films zien.

Bezoek in Napels zeker een van de volgende paleizen

  • Palazzo Reale: deze koninklijke residentie ligt midden in het centrum aan het Piazza del Plebiscito.
  • Reggia di Capodimonte: dit was de zomerresidentie voor de koningen der Beide Siciliën. Met verschillende collecties meesterwerken van onder andere Rafaël, Luca Giordano en Caravaggio die zijn verdeeld over de verschillende zalen van het paleis kijk je hier je ogen uit
  • Reggio di Caserta: een koninklijk paleis dat zo’n 30 km buiten Napels ligt. Het paleis telt ruim 2000 kamers en grenst aan een gigantische tuin waar je heerlijk
  1. Ontdek de onderwaterwereld in het Acquario di Napoli

Het Acquario di Napoli is een perfecte plek om met kinderen te bezoeken. In dit gebouw gelegen in het stadspark bevindt zicht het oudste aquarium van Italië waar je de fascinerende onderwaterwereld kunt ontdekken. Het aquarium herbergt een breed scala aan zeeleven, van kleurrijke vissen tot exotische zeedieren.

Kinderen (maar ook de ouders) kunnen leren over de flora en fauna in de Golf van Napels. Daarnaast zijn er educatieve tentoonstellingen en interactieve activiteiten waar kinderen kunnen leren over het belang van het behoud van de oceanen en het mariene leven. Kortom: een leuke en leerzame ervaring voor het hele gezin. Lees hier meer info op de website

  1. Dwaal rond door Pompeii

Pompeï is een must-visit voor families die naar Napels reizen. Het is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen ter wereld en biedt een fascinerende blik op het leven in de oudheid. Met hun rijke fantasie zullen de kinderen het geweldig vinden om door de overblijfselen van de oude stad te dwalen en te ontdekken hoe mensen in die tijd leefden.

Nog leuker is om met een gids langs de opgravingen te lopen die aan de hand van verhalen de oude stad echt even tot leven weet te wekken. Lees alles voor je bezoek aan Pompeii in ons artikel.

  1. Beklim de Vesuvius

De vulkaan Vesuvius is een van de grootste attracties in Napels. De vulkaan staat vooral bekend om de uitbarsting in het jaar 79 waarbij de top van de vulkaan verwoest werd en as en puin de steden Pompeii en Herculaneum volledig begroeven. De vulkaan is tot op vandaag nog steeds actief, maar zo een explosieve uitbarsting als toen, heeft gelukkig niet meer plaatsgevonden.

En laten we eerlijk zijn: wat is er spannender dan een actieve vulkaan van dichtbij bekijken? Zowel voor jong als oud zal dit een spannende ervaring zijn die niemand snel zal vergeten. Een bezoek aan de krater van de Vesuvius staat garant voor een avontuurlijk en bovendien leerzaam uitstapje voor de hele familie. Alle informatie voor een daguitstap naar de Vesuvius.

Klik hier om je tickets te reserveren

  1. Zoek de rust op in een van de parken

In Napels kan het behoorlijk druk zijn. Het is fijn om zo nu en dan de drukte af te wisselen met een rustige en groene omgeving. Voor kinderen is het bovendien fijn om wat energie kwijt te raken en even zorgeloos rond te kunnen rennen zonder zich druk te hoeven maken om het verkeer.

Napels biedt gelukkig voldoende plekken waar je even aan de drukte van de stad kunt ontsnappen

  • Orto Botanico di Napoli: de botanische tuin van Napels, gelegen aan de Via Foria, 223, zie ligging hier.
  • Real Bosco di Capodimonte: een uitgestrekt park dat rondom het museum/reggia di Capodimonte ligt en bij Napolitanen erg geliefd is. Het is voorzien van meertjes, grote stukken groen en mooie uitzichtpunten. Door de vele bomen biedt het op een warme zomerdag de gewenste verkoeling, zie ligging hier.
  • Parco della Villa Floridiana: een groene oase van rust midden in de hoger gelegen wijk Vomero. Het park is rijkelijk voorzien van schaduwrijke plekken, open ruimtes, talloze verschillende soorten planten en beeldige uitkijkpunten, zie ligging hier.
  • Villa Comunale: een groot stadspark in de wijk Chiaia dat parallel loopt aan de boulevard, voorzien van fonteinen, monumenten, lanen en schaduwrijke plekken, zie ligging hier.
  • Parco Virgiliano: een park een stukje buiten het centrum, in de chique wijk Posillipo. Het park is aangelegd op het voorgebergte van de Posillipo-heuvel, op zo’n 150 meter boven zeeniveau. Het bestaat uit verschillende terrassen en word je getrakteerd op adembenemende vergezichten, zie ligging hier.
  1. Neem een duik in het verkoelende water

Kinderen weten zich vaak opperbest te vermaken in het water. Gedurende de zomermaanden kunnen de temperaturen in Napels aardig oplopen en het is verleidelijk om een verfrissende duik in het kraakheldere water te nemen. In Napels en omgeving zijn er een aantal mooie stranden te vinden waar je van een stranddag met het hele gezin kunt genieten. Lees ook ons artikel met de mooiste stranden in Napels.

Wanneer je op zoek bent naar een combinatie van waterpret en de omgeving ontdekken, boek dan een boottocht. Stap aan boord om een van de eilanden te bezoeken of misschien vaar je liever richting Sorrento en de Amalfikust.

  1. Leer pizza maken

Deelnemen aan een kookles is een activiteit die bij het hele gezin in de smaak valt! Napels is de geboorteplaats van de pizza, dus het is bijna een must om in deze stad de geheimen van dit gerecht te leren kennen.

Tijdens deze les leer je niet alleen hoe je de perfecte pizzabodem maakt, maar ook hoe je de beste toppings kiest en de pizza in de houtoven bakt. Na de les smul je met z’n allen van je eigen gebakken Napolitaanse pizza. Kinderen zullen het geweldig vinden om hun eigen pizza te mogen maken en zullen vast bijzonder trots zijn op het eindresultaat. Kijk hier om je pizza les online te boeken

  1. Leer pasta maken

Een andere kookles die perfect is voor kinderen is een pastakookles. Tijdens deze les leer je hoe je zelf pasta maakt en hoe je verschillende sauzen kunt bereiden. Het deeg maken is een leuke activiteit voor kinderen omdat ze hun handen vuil kunnen maken terwijl ze het deeg kneden. Daarna proeven van de eigen creaties is een feestje. Deze ervaring zal zorgen voor onvergetelijke herinneringen aan een prachtige familievakantie. Boek hier je pastakooles.

  1. Neem een kijkje onder de grond

Onder het huidige Napels ligt een heel netwerk aan straten, gangen, tunnels en catacomben schuil. Dit netwerk werd ooit door de Grieken aangelegd en later door de Romeinen uitgebreid. In een latere periode werden de ruimtes gebruikt als waterwegen, offerplekken en tijdens de Tweede Wereldoorlog als schuilplaatsen.

Het is een fascinerend stukje geschiedenis dat zich op tientallen meters onder straatniveau bevindt. Het is voor groot en klein een avontuurlijke en spannende activiteit waarbij je afzakt en een reis door het verleden maakt.

Verschillende plaatsen waar je deel kunt nemen aan een ondergrondse tour

  1. Bezoek een zoo of dierentuin

Wanneer jij en je kinderen dol zijn op de natuur en dieren dan is een uitstapje naar de dierentuin van Napels een leuk idee. De dierentuin ligt een stukje buiten het centrum, in de wijk Fuorigrotta. Het is een kleine dierentuin maar biedt voor kinderen het nodige vermaak.

Naast de verschillende diersoorten die hier te bewonderen zijn, zijn er ook een aantal speelplaatsen waar ze zich prima kunnen vermaken. Meer info op de website

Het is duidelijk: Napels is een veelzijdige stad die duidelijk ook veel te bieden heeft voor gezinnen met kinderen. Het is belangrijk op te merken dat, zoals bij elke grote stad, er enkele voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen om de veiligheid van kinderen te waarborgen. Houd altijd een oogje in het zeil en vermijd drukke gebieden 's avonds laat. Over het algemeen kan Napels echter een boeiende en plezierige vakantiebestemming zijn voor het hele gezin.

  1. Extra tip: Koop de ArteCard Napels

  • Ben je van plan om niet één maar verschillende musea te bezoeken?
  • Dan kan je geld besparen met de Artecard van de stad Napels.
  • Met de kaart krijg je gratis toegang tot 2 musea naar keuze en korting op alle andere bezienswaardigheden.
  • Bovendien mag je ook 3 dagen lang gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Zo reis je snel van het ene naar het andere museum. Kortom: alleen maar voordelen.

TIP: Koop hier je Artecard van de stad Napels online en bespaar flink wat geld uit.

  1. Waar overnachten in Napels?

Pompeï en de Vesuvius bezoeken? Je kan dit perfect doen met Napels als uitvalsbasis. Het aantal hotels en accommodaties is er groot, en daardoor ook betere prijzen. Bekijk het volledige aanbod hotels in Napels hier.

Wijzelf verbleven in het NapoliMia Hotel, gelegen in het centrum van Napels in de gezellige Plebiscito-wijk. Of bekijk onze eigen selectie aan favoriete hotels en verblijven in Napels.

  1. Auto huren voor je vakantie in Napels en de Amalfikust

Verblijf je voor enkele dagen in Napels of ben je van plan een rondreis te maken langs de Amalfikust? Dan kan het ook handig zijn om een auto te huren. Verschillende autohuurbedrijven zijn gevestigd op de luchthaven bij de aankomsthal. Je vindt er een uitgebreid aanbod van autoverhuurders zoals Avis, Europcar, Hertz, Sixt en Thrifty.

Houd er wel rekening mee dat het op sommige periodes erg druk kan zijn bij autoverhuurbedrijven. Wil je zeker zijn? Dan reserveer je best op voorhand je wagen. Hieronder een overzichtje van gespecialiseerde websites. Kijk zeker altijd na welke verzekering is inbegrepen. Dat maakt meestal verschil in prijs.

Een auto huren op vakantie kan heel handig zijn. Je bepaalt zelf waar je gaat en staat en wanneer jij dat wilt. Je hebt ook de vrijheid om meer van de omgeving te bewonderen. Maar waarop dien je te letten bij het huren van een auto op reis? Lees onze tips bij het huren van een auto op vakantie.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Napels?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels & Amalfikust downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

Reisroutes in de buurt

Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?