Patio Festival 2024 Cordoba: Info + foto's van het Fiesta de los Patios

Volledige reisgids kopen voor € 10

Patio Festival 2024 Cordoba: Info + foto's van het Fiesta de los Patios

1 januari 2022 in Andalusië1 reactie

De eerste 2 weken van mei zetten de inwoners van Cordoba hun verborgen binnentuinen open voor het publiek in het Fiesta de los Patios Cordobeses, een lokaal festival met wedstrijd waarbij gekeken wordt welke patio het mooist versierd is. De binnentuinen zijn normaal dicht voor bezoekers en staan dan ook alleen open tijdens het festival, wat resulteert in een bijzonder jaarlijks bloemenfestival wat mensen van over de hele wereld trekt.

Hier lees je alle info om het festival te bezoeken.

Inhoud artikel

Tours, tickets & wachtrijen vermijden

  1. De geschiedenis van het festival

Cordoba stamt uit de Romeinse tijd, waarna het voor een tijd een Moorse stad is geweest, je kan nog tal van prachtige bouwwerken vinden zoals de Mezquita kathedraal. Deze geschiedenis is goed terug te vinden in de lokale architectuur, en de huizen zijn dan ook rondom een centrale binnentuin gebouwd, die dienst deed als een ruimte om verkoeling te zoeken in het warme klimaat van Andalusië. In het midden van de tuin stond dan ook vaak een fontein die gebruikt werd om regenwater te verzamelen.

Het patio festival staat op de Unesco Werelderfgoedlijst

In de tijd van de Moren werden poorten aan de binnentuinen toegevoegd die naar de straten leidden en begon het gebruik om bloempotten aan de muren te hangen ter versiering van de tuinen, maar ook om voor verkoeling te zorgen. Pas jaren later, in 1918, werd er voor het eerst een festival georganiseerd door het toeristenbureau om de bijzondere binnentuinen open te stellen en sindsdien worden de patio’s extra goed verzorgd en bijgewerkt door hun eigenaren.

3 jaar na het ontstaan van het festival werd het wedstrijdelement geïntroduceerd en na een tijdje kreeg het festival financiële steun om zo de traditie in leven te kunnen houden en om deelnemers te helpen hun tuinen te bekostigen, en sinds 2012 is het festival onderdeel van de Unesco Werelderfgoedlijst voor immaterieel cultureel erfgoed.

  1. De patio's van Cordoba

De binnentuinen, ofwel patio in het Spaans, vind je overal in Cordoba, maar er zijn twee verschillende soorten binnentuinen. Je vindt vooral de kleinere binnentuinen die behoren tot één enkele familie in de stad. Deze patio’s horen bij het huis en de kamers omringen dan ook de binnentuin aan alle kanten.
Er zijn echter ook grotere binnentuinen die omringd worden door meerdere huizen. Deze ruimtes worden ‘Casa de Vecinos’ ofwel burenhuizen genoemd, waarbij de tuinen groter en meer gedetailleerd zijn doordat alle buren samen komen om aan de tuin te werken.

Ben je op bezoek in Cordoba? Download dan zeker onze gratis wandeling Cordoba en ontdek de mooiste plekjes van de stad.
  1. Hoe verloopt het patiofestival?

Elk jaar doen er weer verschillende bewoners mee met de wedstrijd wat er voor zorgt dat het festival nooit hetzelfde is. Tijdens het festival zijn er een aantal patio zones in de stad en zo’n 50 a 60 binnentuinen in die gebieden staan dan ook open voor bezoek. Elke patio brengt weer nieuwe bloemen naar voren, met verschillende bloemenpotten aan de muren en andere decoraties in de tuinen, zoals kunst en toewijdingen aan San Rafael, de patroonheilige van de binnentuinen en het festival.

Stippel je eigen route uit

Zo’n twee weken voor het begin van het festival wordt een kaart online gezet op de website van Puerta de los Patios waarop de verschillende zones en de patio’s die meedoen aan de wedstrijd staan aangegeven. Hierop vindt je ook aanbevolen routes die je langs de tuinen leiden. Wil je graag een begeleide tour doen langs de patio's dat kan ook.

Meer dan patio's alleen

Tijdens het festival worden ook verschillende evenementen gehouden en wordt er overal door de stad opgetreden door onder andere muzikanten en (flamenco)dansers, en er is ook een rol weggelegd voor tapas en wijn. Tegen het einde van de maand wordt er een prijsuitreiking gehouden voor de mooiste tuinen.

  1. Openingsuren van de patio's

De patio’s zijn de eerste 2 weken van mei open, per dag zijn er 2 sessies tijdens wanneer je de de tuinen kan bezoeken. De eerste sessie wordt gehouden voor de siesta tussen 11 uur ’s ochtends en 14 uur ’s middags, en de tweede sessie wordt 's avonds van 18 uur tot 22 uur of tot middernacht gehouden. Tijdens deze sessies is het mogelijk om de tuinen te betreden en foto’s te maken.

Tijdens de siesta zijn er maar een aantal tuinen open

Tijdens de siesta zijn er maar een aantal tuinen open voor bezoek: de Palacio de Orive (Plaza de Orive s/n), de Zoco Municipal (C/Judios s/n) en de Rey Heredia (Espacio cultural). Daarnaast is het Palace of Viana het gehele jaar door open en kan je de twaalf patio’s van het museum op elk moment in het jaar bezoeken.

Minder druk bezocht in de ochtend

Over het algemeen zijn de tuinen minder druk bezocht in de ochtendsessies van maandag tot vrijdag, maar zelfs dan kan het zijn dat je door eigenaren van de tuinen gevraagd wordt om even te wachten voor je de tuin betreed om zo drukte binnen de tuinen te voorkomen. In het weekend is Cordoba vaak erg druk bezocht en zijn er vaak lange wachtrijen om de patio’s te kunnen bekijken.

  1. Het festival bezoeken + tickets boeken?

Het festival is zeer goed te bezoeken dankzij de online plattegrond die te vinden is op de website van het festival, maar er worden ook gratis wandeltours gehouden vanaf centrale plekken zoals de Información Turistica Tendillas, het Plaza de la Corredera en het Plaza de Juan Bernier, die je langs de mooiste tuinen brengen.

De toegang voor zowel het bezoek aan de tuinen als de bijkomende evenementen zijn over het algemeen gratis, maar kleine giften worden altijd op prijs gesteld en worden vervolgens geïnvesteerd in de patio’s.

Daarnaast zijn er verschillende gegidste tours buiten de data en openingstijden van het festival. Deze tours duren meestal ongeveer twee uur. Prijzen verschillen per touroperator en per grootte van de groep. Tickets boeken kan je via Get Your Guide

  1. Verken Cordoba met onze reisgids Andalusië

Verken Cordoba met onze reisgids Andalusië. Wist je dat er ook een stadswandeling Cordoba uitgetekend hebben zodat je de stad op eigen tempo kan verkennen. We hebben onze Andalusië rondreis volledig uitgeschreven zodat je zorgeloos op reis kan gaan. Downloaden en vertrekken ! Lees zeker ook onze blog met alle bezienswaardigheden die er in Cordoba te bezoeken zijn.

Andalusië

Gratis reisgids Andalusië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 29 oktober 2018 - Daisy Van Dycke

Zeker het bezoeken waard, ben hier geweest in 2014 met m'n lieve man zaliger. Lekkere tapa's, mooie streek. Mooie ideeen opgedaan. Veel patio's zijn gratis te bezoeken. Beste is 's avonds gezien dan koeler, normalere temperaturen. Mesquita ook super mooi. Moet je zeker gezien hebben. Alles is perfect te voet te doen. Aanrader.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?