25 x typisch Amerikaanse gerechten die je moet proeven in de USA

Volledige reisgids kopen voor € 15

25 x typisch Amerikaanse gerechten die je moet proeven in de USA

15 december 2023 in USA Westkust0 reacties

Wat zeker proeven tijdens je bezoek aan Amerika? Ontdek deze bekende gerechten en dranken uit de USA

Ben je van plan om binnenkort naar Amerika op vakantie te gaan? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! De Amerikaanse keuken is zeer divers en beïnvloed door een verscheidenheid aan culturen en culinaire tradities.

In dit blogartikel lees je meer over de Amerikaanse eetcultuur en de Amerikaanse gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!

Inhoud artikel

  1. Chicago vs New York style pizza

Pizza's in de stijl van Chicago en New York zijn een begrip, elk met hun eigen kenmerken

  • De zogenaamde soepbord (deep-dish) pizza's uit Chicago hebben een dikke, boterachtige korst in een diepe pan, beladen met kaas, beleg en dikke tomatensaus bovenop.
  • New York staat daarentegen bekend om zijn dunne, vouwbare plakjes met een knapperige korst (meer zoals de oorspronkelijke Napolitaanse pizza). De nadruk ligt op eenvoud: tomatensaus op een dun laagje kaas, al dan niet met een aantal toppings.
  • Terwijl de pizza uit Chicago een stevige maaltijd is waarvoor je mes en vork nodig hebt, past de pizza uit New York bij de snelle levensstijl van de stad als gemakkelijke en heerlijke hap voor stadsbewoners die veel onderweg zijn.

TIP: Ben je in New York City en op zoek naar een leuk restaurant? In onze blogpost beste restaurants en eten in New York vind je onze favorieten.

Boek je een culinaire wandeltocht in New York

Wil je graag meer te weten komen over de Amerikaanse keuken en de typische gerechten tijdens je stedentrip in New York? Bekijk dan zeker het aanbod culinaire wandeltochten in New York, inclusief proeverijen!

  1. Biscuits and gravy

Biscuits and gravy zijn een typisch gerecht uit de zuidelijke staten en bevat zachte, vlokkige koekjes (biscuits) gesmoord in een romige saus met worst. De koekjes, goudkleurig en boterachtig, vormen een stevige basis voor de rijke, peperige jus gemaakt van gebakken stukjes worst, bloem en melk. De worst zorgt voor een robuuste smaak, terwijl de romige consistentie van de saus de malse lagen van de koekjes aanvult.

Dit klassieke gerecht, dat vaak als ontbijt of brunch wordt gegeten, zal snel een van je favorieten worden.

  1. Jambalaya en Gumbo

Als je in Louisiana bent, kan en mag je deze 2 Creoolse gerechten niet missen. Jambalaya kan het best omschreven worden als een soort van Amerikaanse paella en wordt gemaakt van rijst in een pittige tomatensaus, gecombineerd met gerookte worst, kip en zeevruchten (vaak scampi) en groenten. Het resultaat is een absolute smaakbom die je niet onberoerd zal laten.

Gumbo is een andere klassieker en is een stoofpot op basis van een rijke roux en sterk gekruide bouillon, vlees (bijvoorbeeld andouille worst) en/of schaaldieren en selderij, paprika en uien.

  1. Chicken fried steak

In Amerika eten ze ook een aantal vreemde zaken (deep-fried butter, anyone?) en chicken fried steak is er een van. Een malse biefstuk, royaal gekruid, wordt bedekt met een gekruid bloemmengsel en vervolgens gefrituurd tot goudkleurige perfectie. Het resultaat is een knapperige, goudbruine buitenkant die plaats maakt voor een sappige, smaakvolle binnenkant. Het gerecht wordt vaak geserveerd met een romige saus en belichaamt comfort food op zijn best.

  1. Amerikaanse hamburgers

Ben je op rondreis langs de Westkust USA, dan mogen Amerikaanse hamburgers absoluut niet ontbreken op dit lijstje. Een klassieke hamburger bestaat simpelweg uit een gegrilde gehaktbal van rundvlees op een sandwichbroodje, vaak geserveerd met verschillende toppings zoals sla, tomaat, kaas, augurken en saus. Tegenwoordig vind je ze in alle soorten en maten, met alle mogelijke toppings. Van lekkere cheeseburgers en baconburgers tot vegetarische burgers. Om de maaltijd af te maken, bestel je bij de hamburger natuurlijk ook een groot glas cola (of andere frisdrank) en friet.

Uiteraard zijn er talloze fastfoodketens waar je terecht kan voor een lekkere hamburger, maar het is ook zeker aan te raden om er eentje uit te proberen in de gewone restaurants. Enkele bekende fastfoodketens, zoals McDonald's, Burger King, Five Guys, en Wendy's, hebben hun eigen versies van de hamburger geïntroduceerd en zijn inmiddels wereldwijd bekend.

  1. Reuben-sandwich

De Reuben-sandwich is een Noord-Amerikaanse gegrilde sandwich bestaande uit corned beef (gepekeld rundvlees), Zwitserse kaas, zuurkool en een lekkere dressing zoals de Thousand Island dressing. De Reuben-sandwich wordt meestal bereid door het roggebrood te grillen of te roosteren.

  1. Chili cheese hotdog bij Nathan's Famous Coney Island

Zin in een typische Amerikaanse hotdog? Nathan's Famous Hot Dogs op Coney Island in New York City is de uitgelezen plek om een hotdog te proeven voor je verder gaat met je verkenningen. Dit is het originele Nathan's restaurant dat het begin was van de populaire hotdogketen. Ieder jaar is er op 4 juli ook een Nathan's Hot Dog Eating Contest.

Een van de meest bekende hotdogs die je hier sinds 1916 kan proeven is de chili cheese hotdog. Deze klassieke Amerikaanse hotdog bestaat uit een gegrilde hotdogworst die wordt geserveerd in een zacht broodje. De hotdog wordt meestal belegd met chili con carne (een pittige vleessaus op basis van gehakt, bonen, tomaten en kruiden). Bovenop de chili wordt er een royale hoeveelheid gesmolten kaas, meestal cheddar of Amerikaanse kaas, gegoten.

  1. Hot fudge sundae

De hot fudge sundae is een heerlijk dessertje met vanille-ijs, warme chocoladesaus (hot fudge) en slagroom. De ijscoupe wordt achteraf nog bestrooid met stukjes noten of wat hagelslag. De hot fudge sundae is door de jaren heen enorm populair geworden in de Verenigde Staten en heeft het zijn weg gevonden naar ijssalons en restaurants over de hele wereld. Het heeft zelfs zijn eigen "Nationale Hot Fudge Sundae Day", die elk jaar op 25 juli wordt gevierd.

Er zijn verschillende verhalen die de ronde doen over het ontstaan van de hot fudge sundae. Een van de verhalen luidt dat de hot fudge sundae in 1906 per ongeluk werd uitgevonden in een ijssalon genaamd "Cohan's Ice Cream Parlor" in New York. Het verhaal gaat dat een jonge medewerker experimenteerde met het maken van een nieuwe sundae-variant en per ongeluk warme chocoladesaus over het ijs morste. Het onverwachte resultaat werd al snel een hit en de hot fudge sundae werd een favoriet bij vele klanten.
  1. Buffalo wings

Buffalo wings hebben helemaal niets met buffels te maken, maar ze werden bedacht in Buffalo, New York. Ze zijn een heerlijk voorgerecht of snack, bekend om hun pittige en kruidige smaak. De kippenvleugels worden eerst gefrituurd en vervolgens bedekt met de befaamde buffalo-saus (een mix van een saus op basis van cayennepeper en gesmolten boter).

Deze knapperige lekkernijen worden vaak geserveerd met selderijstengels en blauwe kaas of ranchdressing als dipsaus. Ze zijn bijzonder populair op café (en zeker de sport bars) omdat ze zo perfect samengaan met een frisse pint bier.

  1. BBQ

Amerikaanse barbecue is een ware kunst en essentieel onderdeel van hun cultuur. Bij elke belangrijke gelegenheid (zoals bijvoorbeeld Memorial Day en Independence Day) wordt de grill bovengehaald en verbroedert men met elkaar. In het zuiden is het zelfs een heuse subcultuur en het zal geen verbazing wekken dat Texas BBQ een wereldwijd begrip is. Kansas City, in het midden van het land, moet hier echter niet voor onderdoen.

  • Het meest gebruikte vlees is varken, voornamelijk de ribben (tip: babyback ribs). Deze worden dan uren gegaard en gerookt, waardoor het vlees van het bot glijdt en in je mond smelt. Maar ook de schouder wordt gebruikt voor pulled pork, waarbij het versnipperd wordt en in een broodje wordt opgediend.
  • Brisket (runderborst of klapstuk) is een andere delicatesse, voornamelijk in Texas. Hierbij wordt het vlees ook bijzonder lang gerookt en gegaard, wat een goddelijk eindresultaat oplevert. Het puntvormige uiteinde kan ook worden verwijderd en verder gekookt, wat resulteert in de fenomenaal lekkere burnt ends.
  • Als bijgerechten worden meestal cornbread (een zoet of hartig brood gemaakt van maïsmeel), coleslaw (versnipperde kool en wortelen, gemengd met een pittige dressing) en bonen geserveerd.
  1. Mai Tai

Mai Tai is een klassieke en populaire tropische cocktail die vooral bekend staat om zijn exotische smaken en kleurrijke presentatie. De oorsprong van de Mai Tai gaat terug tot de jaren 1940-1950 en wordt toegeschreven aan Victor J. Bergeron, beter bekend als Trader Vic, een Amerikaanse restauranteigenaar en tiki-bar-pionier.

De klassieke Mai Tai cocktail wordt meestal gemaakt op basis van rum (vaak een combinatie van lichte en donkere rum), vers limoensap, orgeade (amandelsiroop), oranjelikeur (meestal Curaçao of triple sec) en soms ook rock candy siroop. Daarnaast wordt de cocktail vaak gegarneerd met verse munt en een schijfje limoen. Zeker de moeite om zo'n Mai Tai te proberen, zeker ideaal als verfrissing als je in Florida bent.

TIP: Proef de klassieke Mai Tai op de 22ste verdieping van Westlight Rooftop en geniet van adembenemend uitzicht over de skyline van New York, ontdek hier nog meer rooftopbars in NYC
  1. Cobbler

Een heerlijk dessert is cobbler, dit wordt gemaakt door fruit in een bakvorm te leggen. Vervolgens wordt er koekjesdeeg op het fruit gegooid en wordt het in de oven gebakken. Sommige versies van cobblers gebruiken meer een cake-achtige topping in plaats van biscuitdeeg.

Nadat de cobbler gebakken is, is er meestal wat van het fruitmengsel zichtbaar door de topping heen. Het patroon van de individuele koekjes lijkt op een geplaveide straat, waaraan dit dessert zijn naam dankt.
Cobblers kunnen met bijna elk soort fruit gemaakt worden, van bessen tot perziken tot appels.

  1. American pancakes

Nog zo'n typisch nagerecht uit de Amerikaanse keuken zijn de heerlijke American pancakes. Een klassieker, maar onmisbaar op deze lijst. Deze pannenkoeken worden gekenmerkt door hun dikke en luchtige textuur, in tegenstelling tot de flinterdunne pannenkoeken die wij in België en Nederland gewoon zijn. American pancakes worden traditioneel gegeten als ontbijt en worden vaak geserveerd met boter en ahornsiroop, fruit, jam, slagroom of een andere topping naar keuze.

  1. Cheesecake uit New York

Mmmm een lekkere cheesecake. Dit beroemde dessert vindt zijn oorsprong in de Amerikaanse stad New York. De New Yorkse cheesecake staat algemeen bekend om zijn rijke smaak en dikke romige textuur. De cheesecake heeft meestal een korst gemaakt van verkruimelde koekjes, meestal graham crackers. De kruimels worden vermengd met gesmolten boter en vervolgens stevig aangedrukt in de bodem van de bakvorm. Nadien wordt de vulling, bestaande uit roomkaas, suiker, eieren en vanille-extract, in de bakvorm gegoten.

Wil je graag tijdens je stedentrip in New York City, proeven van de klassieke cheesecake? Wandel dan eens Junior's binnen, een beroemde bakkerij in Brooklyn dat al meer dan 70 jaar bekend staat om zijn heerlijke cheesecake.
  1. Clam chowder

Clam Chowder is een traditionele soep die vooral populair is in New England en langs de Atlantische kust. Het is een hartige, romige bouillonsoep met schaal- en schelpdieren. De Clam Chouwder wordt op smaak gebracht met melk of room en gebonden met bloem, stukjes aardappel en crackers. Vaak wordt de soep opgediend in een grote uitgeholde broodbol van zuurdeeg.

Clam Chowder kan verschillende diktes hebben, afhankelijk van de regio

  • De Clam Chowder uit New England, ook wel bekend als Boston Clam Chowder, is de meest bekende.
  • De Clam Chowder uit Manhattan wordt dan weer gemaakt op basis van tomaten in plaats van room.
  • Over het algemeen is het een stevige maar smaakvolle soep die vooral tijdens de koudere maanden gegeten wordt.
  1. Po' boy

Een Po' Boy is een traditionele sandwich uit Louisiana, bekend om zijn stevige en overdadige karakter. Het wordt meestal opgediend op stokbrood en heeft een royale vulling van gefrituurde zeevruchten (scampi, meerval, oesters, krab of zelfs alligator!), rosbief of ander vlees. Dit geheel wordt dan aangevuld met sla, tomaten, augurken en mayonaise.

De naam "Po' Boy" stamt uit de Grote Depressie toen deze betaalbare maar heerlijke broodjes werden gemaakt om werkloze tramarbeiders (de “poor boys”) te ondersteunen.

Wil je ook graag New York City verkennen? Download onze gratis reisgids New York met een compleet uitgewerkte stadswandeling langs de mooiste bezienswaardigheden van de Big Apple !

  1. Dungeness Crab Cake

Een Dungeness Crab Cake is een lekker apperitief of voorgerecht en bestaat uit een mengsel van fijngehakte Dungeness-krab, broodkruimels, eieren en kruiden. Het mengsel wordt gevormd tot koekjesvormige cakes en vervolgens gebakken, gegrild of gefrituurd tot ze goudbruin en knapperig zijn. De krabkoekjes worden vaak geserveerd met een saus, zoals een remouladesaus of citroenbotersaus.

De Dungeness Crab Cake is vernoemd naar de Dungeness-krab, een soort krab die voornamelijk voorkomt aan de westkust van Noord-Amerika, van Alaska tot aan de kusten van Californië. De Dungeness-krab staat vooral bekend om zijn zoete en sappige vlees.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Zuidwest USA.

  1. Huckleberry pie

De Huckleberry pie vindt zijn oorsprong in de noordwestelijke regio van de Verenigde Staten, waaronder staten zoals Idaho, Montana, Oregon en Washington. Huckleberries zijn kleine, ronde bessen die groeien in het wild en lijken op bosbessen. Ze hebben een karakteristieke zoete en lichtzure smaak.

De taart wordt gemaakt met verse of ingevroren huckleberries. Het recept lijkt op dat van een traditionele bosbessentaart, maar met de unieke smaak van huckleberries. De vulling wordt vaak gezoet met suiker en op smaak gebracht met citroensap, kaneel of andere kruiden.

  1. Chocolate Chip Cookies

Nog zo'n klassieker: de befaamde Chocolate Chip Cookies! De koekjes werden in de jaren 1930 uitgevonden door Ruth Graves Wakefield, eigenaar van de Toll House Inn in Massachusetts. Tijdens het maken van koekjes besloot ze om stukjes chocolade aan het deeg toe te voegen, in de hoop dat de chocolade zou smelten en de koekjes zou doordrenken met een zoete smaak. De chocoladekoekjes waren een succes en werden vernoemd naar de herberg "Toll House".

Chocolate Chip Cookies zijn inmiddels een van de meest geliefde en iconische koekjes ter wereld. Ze hebben een knapperige buitenkant en een zachte, smeuïge binnenkant, gevuld met stukjes chocolade die smelten in je mond. Tegenwoordig zijn er echter ook variaties met melkchocolade, witte chocolade, donkere chocolade of zelfs combinaties van verschillende soorten chocolade. Ze smaken heerlijk met een glaasje koude melk!

  1. Thanksgiving Turkey

Thanksgiving Turkey, of simpelweg de "Thanksgiving-kalkoen", is een iconisch gerecht dat traditioneel wordt gegeten tijdens Thanksgiving, een belangrijke feestdag die gevierd wordt in de VS. Traditioneel wordt de kalkoen gevuld met vulling (stuffing) en geroosterd in de oven. De kalkoen kan onder andere geserveerd worden met een heerlijke verse cranberrysaus en een aardappelpuree.

Thanksgiving wordt ieder jaar gevierd op de 4de donderdag van november. Op deze feestdag komen familie en vrienden samen om hun dankbaarheid te uiten en te genieten van deze feestelijke maaltijd.

LEESTIP: Zelf op rondreis door de sunshine state Florida? Download onze gratis reisgids Florida.

  1. Philly Cheesesteak

Zoals de naam al doet vermoeden, kom dit typisch Amerikaanse gerecht uit Philadelphia. Het sandwichbroodje wordt bereid met rundvlees, kaas en ui. Het vlees wordt op een grillplaat wordt gebakken, tussen het broodje gelegd en nadien overgoten met gesmolten kaas. Eventueel kan je nog wat gebakken uitjes of een lekkere saus toevoegen. Het ideale tussendoortje.

  1. Key lime pie

Key Lime Pie, een heerlijk dessert uit Florida, is een waar genot voor de smaakpapillen. De fluweelzachte vulling, gemaakt van het sap van kleine limoenen (de Key limes), eigeel en gecondenseerde melk. Hierdoor is het een ideale combinatie van zoetheid en de zurige citrusvruchten.

De korst wordt meestal gemaakt van graham crackers (een zoete cracker gemaakt van ongebleekt volkoren graham meel). Het geheel wordt ten slotte afgewerkt met een toefje slagroom of meringue, waarmee je je zo in de zonovergoten Florida Keys waant.

  1. Apple pie

Er is bijna niets zo Amerikaans als Apple Pie (appeltaart), een iconisch dessert, bestaande uit een mix van gebakken appels, suiker en kruiden in een schilferige, gouden korst. De combinatie van zoete en wrange appels zorgt voor een evenwichtige vulling, terwijl de korst een mix van zachtheid en knapperigheid biedt. De taart wordt meestal warm gegeten en wordt vaak op zichzelf geserveerd of met een bolletje vanille-ijs.

  1. Lobster rolls

Lobster Rolls, een populair gerecht uit New England, bestaan uit mals kreeftenvlees geserveerd in een beboterd, geroosterd broodje. De kreeft is vaak gemixt met een saus op basis van mayonaise (of boter), soms doordrenkt met citroen, zout en peper, waardoor de natuurlijke smaken van de kreeft ten volste tot zijn recht komt. Wordt opgediend met frietjes of chips.

  1. Cobb salad

Na al deze minder gezonde gerechten (er is een reden waarom zoveel Amerikanen met overgewicht kampen) sluiten we af met een ietwat gezondere optie: de Cobb salad. Over de origine is er nog discussie, maar de meest aannemelijke versie is dat het vernoemd is naar Robert Howard Cobb, eigenaar van een restaurant en die een aantal restjes samen gooide en zo deze beroemde salade creëerde.

De ingrediënten zijn meestal Romaine sla, tomaat, spekjes, avocado, hardgekookte eieren, bieslook, kipfilet en blauwe kaas. Deze worden dan in nette rijen op een bord gelegd en overgoten met een rode wijnvinaigrette.

  1. Maak kennis met de Amerikaanse keuken

Het eerste waar men aan denkt bij de Amerikaanse keuken, is vaak fastfood, milkshakes en pancakes. Toch heeft Amerika meer te bieden op culinair vlak. De Amerikaanse keuken is zeer divers en beïnvloed door een verscheidenheid aan culturen en culinaire tradities. Het land heeft geen uniforme nationale keuken, maar er zijn verschillende gerechten en stijlen van koken die als typerend zijn voor Amerika. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken van de Amerikaanse keuken:

  • Fastfood en barbecues zijn een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse culinaire traditie.
  • Amerikaanse gerechten staan bekend om hun royale portiegroottes. Het is normaal om overgebleven eten mee naar huis te nemen als in doggy bags.
  • Veel Amerikaanse gerechten hebben een zoete smaak, zelfs in hartige gerechten.
  • Amerika staat bekend om zijn grote aanbod drive-throughs (een afhaalservice waarbij je jouw gewenste maaltijden kan kopen zonder de auto te verlaten).
  • Als je frisdrank, koffie of water drinkt in een restaurant krijg je bijna altijd onbeperkt een gratis refill. Is je glas halfleeg? Dan is de kans groot dat de serveerster je glas weer bij vult.
  • Nog meer over de USA lees je in onze blogpost, reistips voor je vakantie in Amerika.
  1. Download onze gratis reisgidsen Verenigde Staten - USA

Wil jij ook graag de Verenigde Staten zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

New YorkZuidwest-USAFlorida
Reisgids New YorkReisgids Zuidwest-USAReisgids Florida
Zuidwest USA

Gratis reisgids Zuidwest USA downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?