Brooklyn in New York bezoeken? Info + leuke tips in Bushwick

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Brooklyn in New York bezoeken? Info + leuke tips in Bushwick

2 februari 2024 in New York1 reactie

Brooklyn is de drukst bevolkte wijk van New York en heeft veel te bieden! De Brooklyn Bridge is ongetwijfeld het bekendste herkenningspunt, maar daarnaast heeft Brooklyn ook onder andere street art te bieden in Bushwick, een bruisend nachtleven in Williamsburg en groene plekjes als de Brooklyn Botanic Garden en Brooklyn Bridge Park Greenway! Ontdek hieronder onze tips voor je bezoek aan Brooklyn:

Praktische info & tickets voor je bezoek aan New York City

Duur3 - 7 dagen ()
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Vergelijk prijzen bij TUI.nl (va € 703), Prijsvrij (va. € 843), Stedentrips (va. € 798)
Verblijven
Excursies boekenBestel hier je New York: CityPASS®
HuurautoTijdens je bezoek aan New York ook Washington en Boston zien? Boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

  1. Brooklyn Bridge

De Brooklyn Bridge over de East River is de bekendste brug van New York City. De brug, die Park Row in Manhattan met Brooklyn verbindt, is één van de mooiste plekjes in de stad. De brug dateert uit 1883 en werd met stenen bogen en stalen frames opgetrokken.

De Booklyn Bridge bestaat uit twee verdiepingen. Op het onderste gedeelte rijden de auto’s en op het bovenste gedeelte kunnen wandelaars en fietsers de rivier oversteken. De brug is bijna twee kilometer lang en biedt een indrukwekkend uitzicht op de skyline van New York. Wandel er dus zeker eens overheen! Of ga mee met een wandeling over de Brooklyn Bridge vanaf € 29 op verkenning door Brooklyn. Liever de brug over fietsen, huur je fiets online vanaf € 7.

  1. Manhattan Bridge

Een alternatief om vanuit Manhattan in Brooklyn te geraken is de Manhattan Bridge, het voordeel hiervan is dat je net een heel mooi uitzicht heb op de Brooklyn Bridge en het er veel minder druk zal zijn!

  1. Brooklyn Bridge Park Greenway

Aan het einde van Brooklyn Bridge vind je het Brooklyn Bridge Park Greenway, de ideale plek om rond te wandelen of fietsen van Pier 1 naar Pier 6. Je hebt hier bovendien een prachtig uitzicht op de skyline van Manhattan! Boek hier je fietstocht in Brooklyn Bridge Park.

  1. Bushwick

Bushwick is een arbeiderswijk die oorspronkelijk een stad op zich was tijdens de Nederlandse kolonisatie van Amerika in de 17e eeuw. Aan het eind van de 20e eeuw kwam er een golf van voornamelijk Latijns-Amerikaanse immigranten op gang. Bushwick werd aan het eind van de 20e eeuw een ruwe en nogal gevaarlijke wijk, maar recente renovaties hebben het nu een veel veiligere plek gemaakt om te bezoeken, al is het overduidelijk nog een stuk rauwer dan rest van New York. Er huist een bloeiende liberale, artistieke gemeenschap die in de laatste jaren steeds zichtbaarder is geworden. Je vindt er ook City Farms, volkstuinen die een belangrijke ontmoetingsplaats zijn voor de gemeenschap.

Street Art paradijs!

Bushwick is een mekka voor street art in NYC. Hier vind je kunstwerken van vele internationaal bekende en opkomende kunstenaars. Iedereen kan gratis genieten van de werken in de openbare ruimte. In de zomer kan je best wat vroeger of later op de dag gaan om zo de hitte op straat te vermijden. Op werkdagen kan je best gaan tijdens de kantooruren, wanneer het minder druk is. Of ga mee met een georganiseerde street art tour vanaf €19!

Een van de hoogtepunten van Bushwick is ongetwijfeld een bezoek aan Jefferson Street en Troutman Street (Bekijk locatie op Maps). Hier vind je een van de tofste alternatieve kunstprojecten van heel New York: The Bushwick Collective. De muren werden hier onder handen genomen door een groep street art kunstenaars en het resultaat is een openlucht kunstgalerie vol reusachtige murals en indrukwekkende street art. Je kan er regelmatig ook nog kunstenaars aan het werk zien en de wijk kan dus elke week weer een ander gezicht hebben. Enkele andere plaatsen met leuke street art:

Onze tip: De eerste zaterdag van juni wordt er bovendien de jaarlijkse Bushwick Collective Block Party gehouden. Dit is een festival waar foodtrucks en muziek gecombineerd worden met het ontstaan van nieuwe indrukwekkende street art.
  1. Williamsburg

Williamsburg is een van de hotspots van Brooklyn. Het is een levendige hedendaagse buurt met een kunstscène, hipstercultuur en een bloeiend nachtleven. Het is een opmerkelijke plek voor muziek en een broedplaats voor nieuwe bands en muzikanten. De beste manier om de wijk te leren kennen is door gewoonweg rond te slenteren en de straten, winkels, cafés, restaurants en bars zelf te ontdekken. Er zijn sowieso een paar opmerkelijke plekken te vinden, zoals het Williamburg Art & Historical Center, het City Reliquary Communicty Museum en de Brooklyn Flea, de grootste vlooienmarkt van Brooklyn. Leuk voor een regenachtige avond is Nighthawk. Dit is een indie-bioscoop waar ze films tonen van kleine productiehuizen en je kan er vanuit je cinemazetel ook gewoon frietjes, burgers en biertjes bestellen. How American!

  • Brooklyn heeft ook een bruisend uitgaansleven, er duiken constant nieuwe bars en clubs op.
  • De beste manier om het nachtleven van Brooklyn te leren kennen is om locals aan te spreken en te zien welke clubs en bars ze aanbevelen.
  • Wij raden je alvast Westlight Rooftop aan, deze rooftopbar bevindt zich op de 22e verdieping van William Vale Hotel in Williamsburg. Het is een van de beste rooftop bars in Brooklyn door het prachtige zicht op de skyline van New York. Op het menu staan klassieke en unieke cocktails, maar ook tal van andere dranken en street food!
  1. Smorgasburg

Voor foodlovers is Smorgasburg een echte aanrader! Ieder weekend wordt deze openlucht foodmarket georganiseerd in Williamsburg, Brooklyn. Je vindt hier smaken van over de hele wereld in meer dan 100 verschillende kraampjes, de markt wordt niet voor niet het “Woodstock of Eating” genoemd!

  • Smorgasburg is elke zaterdag en zondag geopend tussen 10 en 18 uur.
  • Om te weten waar je Smorgasburg kan vinden kan je best hun website even checken, de markt durft namelijk jaarlijks wel eens verplaatst worden. De laatste jaren werd ze al naast de Brooklyn Flea en in Prospect Park gehouden.
  • In de winter wordt Smorgasburg indoor georganiseerd!
  1. Brooklyn Botanic Garden

De Brooklyn Botanic Garden is de ideale plek om even tot rust te komen tussen alle drukte van NYC. Je kan er in alle rust rondwandelen tussen de verschillende plantensoorten en misschien spot je zelfs wel konijntjes die er rondhuppelen. Er worden ook verschillende educationele programma’s georganiseerd waarbij je kan bijleren over de verschillende plantensoorten.

  • In de week is de Botanic Garden geopend van dinsdag tot vrijdag telkens van 8 tot 18 uur.
  • In het weekend zijn de openingsuren van 10 tot 18 uur.
  • Op maandag is de tuin gesloten.
  • Een entree voor een volwassene kost $18.
  1. Smith Street, Grand Street en Bedford Avenue

OpSmith Street, Grand Street en Bedford Avenue vind je de leukste winkels van Brooklyn. Ga ook zeker een koffie drinken in een van de coffee shops hier, een aanrader is bijvoorbeeld Toby’s Estate. Daar worden de koffiebonen ter plekke geroosterd en verpakt en hier ben je dus aan het juiste adres voor een lokaal gebrouwen koffie!

  1. Brooklyn Brewery

Naast lekkere koffie kan je in Brooklyn ook verschillende bierbrouwerijen ontdekken.

Onze tip: Ga mee met een biertour door Brooklyn om meer te weten te komen over de geschiedenis van bierbrouwen in Brooklyn en bovendien proeven van de frisse biertjes.

  1. Dumbo

DUMBO is de afkorting van 'Down Under the Manhattan Bridge Overpass'. Voorheen stond het bekend als Gairville. Het gebied heeft twee secties - de eerste tussen de Brooklyn en Manhattan Bridge, en de tweede vanaf de Manhattan Bridge naar Vinegar Hill. Dumbo staat vol met oude fabrieksgebouwen waar kunstenaars met hun ateliers zijn gevestigd. Architectuur- en kunstliefhebbers kijken hier hun ogen uit. Daarnaast staat DUMBO ook wel bekend als een dure wijk, hier huizen heel wat startende technologiebedrijven.

Onze fototip: Voor een uitstekende fotomogelijkheid ga je naar de kruising van Washington en Front Street. Ook de Brooklyn Heights Promenade is een aanrader, deze heeft een prachtig uitzicht over de East River tot Manhattan en heeft ook een uitzicht op het Vrijheidsbeeld, de Brooklyn Bridge en een aantal andere bezienswaardigheden.
  1. Coney Island

Coney Island is een leuk eiland, zeker in de zomer wanneer het pretpark geopend is. Dit is een geliefkoosde plek voor zowel New Yorkers als toeristen. Dit is al sinds de 19e eeuw een toeristische badplaats. Begin 21e eeuw zijn er heel wat verbeteringen aangebracht. Coney Island ligt in het zuidwestelijke deel van Brooklyn. De wijk wordt begrensd door Gravesend in het noorden, Brighton Beach en Manhattan Beach in het oosten, Sea Gate in het westen en Lower New York Bay in het zuiden.

Neem de F of Q trein naar het West 8th Street metrostation. Dit station heeft trouwens een interessant architectonisch kenmerk: een 'Wavewall' die in 2005 door Vito Acconci is gemaakt. Je moet er ook rekening mee houden dat dit het meest zuidelijke station van het hele New Yorkse metronet is. Vanaf Manhattan duurt het ongeveer 1 uur om Coney Island te bereiken.

Het Wonder Wheel van Coney Island maakte zijn eerste toeren op Memorial Day in 1920. In 1948 vroeg Deno, die later het bedrijf kocht, zijn vrouw Lula ten huwelijk voor het Wonder Wheel en verklaarde hij dat hij op een dag het reuzenrad zou bezitten en haar op die manier een “ring” zou geven die zo groot was dat iedereen in de wereld kon zien hoeveel hij van haar hield.

Surf Avenue is de locatie van de jaarlijkse Mermaid Parade die de zomer inluidt. Het is de grootste kunstparade in de Verenigde Staten en ze moedigt deelnemers en omstaanders aan om zich in nautische kostuums te kleden.

Zin in een hotdog? Nathan's Famous Hot Dogs is de uitgelezen plek om een hotdog te proeven voordat je verder gaat met je verkenningen. Dit is het originele Nathan's restaurant dat het begin was van de populaire hotdogketen. Ieder jaar is er op 4 juli een Nathan's Hot Dog Eating Contest.

  1. FAQ: veelgestelde vragen over Brooklyn

Hoe kan ik Brooklyn het best ontdekken?

Het leukste vinden wij om een fiets te huren en dit stadsdeel al fietsen te verkennen. Dit deel van New York is vrij groot en met een fiets kan je sneller veel zien en doen dan te voet. Daarnaast voel je je ook een beetje een local. Ga zeker de Brooklyn Bridge over, hier is er namelijk een speciaal fietspad. Tip: probeer de brug 's morgens al over te fietsen, van 's middags wordt het erg druk. Je kan je fiets online huren vanaf € 7, bekijk hier de mogelijkheden.

Waar kan ik shoppen in Brooklyn?

De beste adresjes om te winkelen zijn Smith Street, Grand Street en Bedford Avenue. Hier vind je talloze mooie boetiekjes en deze plekken zijn ook leuk om te ontdekken dankzij de mooie zijstraatjes en leuke koffieplaatsjes. Ideaal voor een middagje shoppen.

Waar kan ik even ontsnappen aan de drukte?

  • Wordt het drukke stadsleven je eventjes te veel, dan kan je altijd te voet of met de fiets naar Brooklyn, Bridge Park Greenway. Hier vind je een mooie route die je langs het water leidt door een gezellig park. Bovendien kom je hier ook een prachtig uitzichtpunt tegen die je zicht biedt op de famous skyline van Manhatten.
  • Ook de Brooklyn Botanic Garden is een perfecte plek om even aan de drukte te ontsnappen. In deze tuin vind je duizenden plantensoorten. Een oase van rust.

Hoe kan ik Brooklyn bereiken?

Er zijn verschillende manieren om Brooklyn te bereiken:

  • Wij zouden aanraden om langs de Manhattan Bridge te gaan, omdat je vanaf hier een een heel mooi uitzicht hebt.
  • Je kan ook via de Williamsburg Bridge gaan die je in één rechte lijn naar een van de leukste delen van Brooklyn brengt. Deze brug is opvallend door de roze kleur en je vindt er heel wat street art. Bovendien heb je een mooi uitzicht en zal het hier ook rustiger zijn dan op de Manhatten Bridge of de bekende Brooklyn Bride.
  • Een derde optie om Brooklyn te bereiken is dus via de Brooklyn Bridge. Als je voor deze optie kiest, zouden we aanraden om al 's morgens vroeg te gaan, omdat het dan nog meevalt qua drukte.
  • Je kan ook met de East River Ferry naar Brooklyn. Deze vertrekt vanaf Wall Street en neemt je mee naar Williamsburg.
  • Tot slot kan je ook met de metro gaan. Deze brengt je over de Williamsburg Bridge tot in Brooklyn.

Tip: wil je graag een mooie zonsondergang meepikken? Doe dit dan op deze laatste brug in het terugkeren van Brooklyn richting Manhatten!
Fietstip: verken je Brooklyn met een fiets, ga er dan heen via de Williamsburg Bridge of Manhatten Bridge, deze zijn meest fietsvriendelijk. Je kan deze eenvoudig online boeken vaanaf € 7.

Welke buurten moet ik zeker bezoeken in Brooklyn (en welke zeker niet)?

  • Populaire buurten gelegen in het drukbezochte noord-westelijke gedeelte van Brooklyn zijn Carrol Gardens, Brooklyn Heights, Park Slope, Cobble Hill, DUMBO en Boerum Hill. Hier vind je een leuke mix tussen lekker eten, mooie winkeltjes en leuke things to do voor de hele familie.
  • In het noorden en noord-oosten van Brooklyn vind je dan weer de meer trendy buurten van New York, die ook nog steeds betaalbaar zijn. Ontdek hier zeker de buurten Williamsburg, Greenpoint en Bushwick. Ook hier vind net zoals in het noord-westelijke deel leuke winkels, maar nog veel meer, zoals moderne kunst, music scenes, oude kroegen, lekker eten en ambachtelijke gerechten en heel wat gezellige spots.
  • Tot slot is er nog East Brooklyn. Deze buurt is minder populair, aangezien dit deel van Brooklyn jammer genoeg nog steeds bekend staat voor criminaliteit en armoede. Stay safe en blijf beter weg uit de buurten Bed-Stuy, Brownsville, East New York, Crown Heights, East Flatbush en Canarsie.
  1. Filmpje: Ontdek Brooklyn en de street art van Bushwick!

Benieuwd wat je mag verwachten van Brooklyn en Bushwick? In dit filmpje nemen we je mee naar deze bijzondere wijk van NYC! Als je Brooklyn zelf wilt ervaren zal je natuurlijk zelf naar The Big Apple moeten afreizen!

  1. Waar overnachten in New York City?

Wil je graag budgetvriendelijk overnachten? Dan is een goede optie om te overnachten op Staten Island, je bent vlakbij Manhattan en kan toch aanzienlijk goedkoper overnachten. Of kies in Brooklyn of Queens een hotel. Met de metro ben je op enkele minuten op elke locatie, bekijk onze selectie van favoriete hotels in New York.

Onze Tip: Wil je graag in Manhattan overnachten? Onze favoriet is het Pod 51 Hotel in Midtown East Village, Manhattan. "Budgetvriendelijk en alles wat je hartje kan verlangen, met eigen rooftop bar vanaf € 86/nacht ! Boeken en meer info hier
  1. Mis niets tijdens je bezoek aan New York met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan New York City? In de gratis reisgids New York kan je een complete stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in New York? Koop dan onze volledige reisgids New York met 6 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden in de Big Apple.

New York City

Gratis reisgids New York downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 16 oktober 2023 - Katrien

aangename wandeling die verschillende delen van Manhattan met focus op Financial District en de tip waar je de ferry kan nemen voor het vrijheidsbeeld.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?