Sicilië bezienswaardigheden: 12 UNESCO sites om te bezoeken

Volledige reisgids kopen voor € 10

Sicilië bezienswaardigheden: 12 UNESCO sites om te bezoeken

18 maart 2024 in Sicilië6 reacties

Overzichtje met de UNESCO sites op Sicilië + praktische info

Sicilië is een eiland met heel wat geschiedenis, en heel wat monumenten zijn goed bewaard gebleven. Dit zorgt er dan ook voor dat er op Sicilië heel wat bezienswaardigheden te vinden zijn die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van 12 sites op Sicilië die erkend zijn door UNESCO.

Praktische info & tickets voor je rondreis Sicilië

Duur7 - 14 dagen (download hier je gratis reisgids Sicilië)
Vliegtickets2u30 vliegen naar Palermo of Catania, richtprijs € 99 vergelijk prijzen bij TUIFly of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis Sicilië:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 265), Eliza was here (va.€ 475) of Euroreizen (va. € 705)
HuurautoOp Sicilië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. De Normandische Cattedrale di Cefalù

De Normandische Cattedrale di Cefalù is een 12de-eeuws gebouw met Byzantijnse mozaïeken en twee hoge torens. De kathedraal ligt in het hart van de oude stad van Cefalù en is één van de populairste van het hele land. De legende zegt dat de kathedraal opgericht werd nadat een Siciliaanse koning, Roger II, dat had beloofd nadat hij een storm overleefd had en aangespoeld was aan de kust van de stad. Het was ook een krachtig signaal van Normandische aanwezigheid. De bouw van de kathedraal begon in 1131 en werd voltooid in 1240.

  1. De Eolische Eilanden

De prachtige Eolische Eilanden liggen voor de noordoostelijke kust van Sicilië en zijn beschermd door UNESCO. De eilandengroep bestaat uit zeven eilanden met elk hun eigen karakter: Lipari, Salina, Stromboli, Filicudi, Vulcano, Panarea en Alicudi. Op de eilanden zijn er heel wat activiteiten te doen, zowel aan land als onder water. De Eolische Eilanden zijn ook de ideale plaats om heerlijke gastronomie terug te vinden.

TOUR: Maak het jezelf gemakkelijk en boek je een dagtour naar de Eolische eilanden.

  1. Het grootse Valle dei Templi

De Valle dei Templi is één van de belangrijkste historische sites op Sicilië. Het is van de meest groteske voorbeelden van de antieke, Griekse architectuur ter wereld. Uiteraard staat het ook op de UNESCO World Heritage lijst. Het is ook de grootste archeologische site ter wereld, aangezien het een gebied van zo’n 1.300 hectare beslaat.

De naam ‘Vallei van de Tempels’ is behoorlijk misleidend, aangezien de verzameling tempels in werkelijkheid op een heuvelrug, net buiten Agrigento, staat. Je vindt er de overblijfselen van grote Griekse tempels, allen gebouwd in Dorische stijl.

Wil jij ook de tempelvallei bezoeken? Lees meer over ons bezoek aan de Valle dei Templi.

Boek je rondleiding bij de Vallei van de Tempels hier

  1. De grootste actieve vulkaan in Europa, Etna

De Mount Etna is de grootste actieve vulkaan in Europa. Deze berg is erg belangrijk voor de studie van vulkanen. Hij is zo’n 3.329 m hoog, hoewel de hoogte varieert met elke uitbarsting. In 2013 werd de Etna benoemd tot UNESCO World Heritage site. Dankzij de vruchtbare vulkanische grond, is er veel landbouwactiviteit in de buurt.

Wijn- en boomgaarden liggen verspreid over de lagere hellingen en vruchtbare vlaktes in het zuiden. De berg is zowel belangrijk voor wetenschappelijk onderzoek, als in de eeuwenoude mythologie. In de Griekse mythologie hield Zeus het dodelijke monster Typhon gevangen onder de Etna.

Boek je georganiseerde tour naar de Etna-vulkaan

Maak het jezelf gemakkelijk en boek je een georganiseerde excursie naar de Etna vulkaan. Zo hoef je je geen zorgen te maken. Tours en daguitstappen kan je eenvoudig online boeken via de site van GetYourGuide, met de niet-tevreden-geld terug garantie. Je kan annuleren tot 24u voor vertrek dan krijg je gewoon je geld terug.

  1. De mozaïeken van de Villa Romana del Casale

Villa Romana del Casale is een goed bewaarde Romeinse villa. Je kan er veel kenmerken van het dagdagelijkse, Romeinse leven zien, maar vooral de mozaïeken die op de UNESCO-lijst staan, zijn de moeite waard. Ze beelden verschillende scènes in het huis af.

RONDREIS: Plan binnenkort je eigen roadtrip op Sicilië en download zeker onze gratis reisgids Sicilië en ontdek de mooiste plekjes van het eiland.

  1. Het chaotische Catania

Catania mag dan wel chaotisch zijn, het is ook erg sfeervol, authentiek en groots. De stad weerspiegelt ‘jong’ Sicilië – de ruwe sfeer, de energie en de down-to-earth houding staat in sterk contrast met het meer verfijnde Palermo. Maar in de historische kern van Catania, op de UNESCO lijst, vindt in Palermo zeker haar gelijke.

OVERNACHTEN: Hotel Habitat is een modern en gastvrij boetiekhotel in het stadscentrum, op een steenworp afstand van het Bellini-theater. Voorheen was het een laat 19de-eeuwse fabriek waar vis werd verwerkt en gekweekt. Vandaag verblijf je er in stijlvol ingerichte kamers en geniet je 's ochtends van een ontbijt met verse producten van de markt. Meer info en boeken.

  1. Het grote Monastero Benedettini

Het Monastero Benedettini is een UNESCO World Heritage site die open is voor het grote publiek en wordt hedendaags gebruikt door de Universiteit van Catania. Dit is één van de grootste Benedictijnse kloosters die zich bevinden in Europa. Het fascinerende aan het klooster is dat de verschillende onderdelen in allemaal verschillende periodes werden gebouwd. In het klooster is er een museum te vinden, Museo de Fabricca, waar je meer uitleg kan vinden over het gebouw en zijn constructie.

  1. De monumenten en pareltjes van Syracuse

Syracuse heeft een lange en fascinerende geschiedenis die weerspiegeld wordt in de vele monumenten en architecturale pareltjes. De stad is vooral bekend voor haar Griekse geschiedenis, cultuur en gebouwen en als geboorteplaats van de wiskundige en ingenieur Archimedes. Tijdens de antieke tijden, was dit één van de machtigste steden van de Meditterane wereld. Vandaag de dag is het een UNESCO World Heritage site en een populaire culturele bestemming.

Volg onze stadswandeling door Syracuse en ontdek dé hoogtepunten van de stad.
  1. De mooie barokstad Noto

De mooie barokstad Noto is één van de pareltjes op de UNESCO-lijst. Noto is architecturaal zo perfect, dat je het gevoel hebt op een filmset te lopen. Het beste deel van de stad is waarschijnlijk wel de Corso Vittorio Emanuele, een wandelpad langs paleizen en kerken. Hoewel hier al eeuwenlang mensen wonen, dateert het Noto dat we vandaag de dag zien slechts uit de 18de eeuw. Toen werd het haast volledig heropgebouwd na de aardbeving van 1693.

Wil je graag zelf de stad gaan verkennen? Download onze stadswandeling Noto en zie de mooiste bezienswaardigheden.

  1. Het afgelegen Scicli

Scicli (uitgesproken als shiek-lie) is iets minder bekend en ligt ook iets verder weg van de gebruikelijke toeristische routes. Desondanks, en misschien ook wel juist daarom, is dit een erg aantrekkelijke plek, met een charmante, relaxte sfeer, en veel gebouwen uit de 18de eeuw.

  1. Het Arabische Castello della Zisa

Het Castello della Zisa is opgenomen in de UNESCO Arab-Norman Palermo and the Cathedral Churches of Cefalù and Monreale World Heritage Site. De bouw van dit kasteel begon in de 12de eeuw, onder het bevel van koning William I van Sicilië.

De bouw werd uitgevoerd door Arabische ambachtslui. Het werd afgewerkt tijdens de heerschappij van zijn zoon. Het deed vooral dienst als een jachthuis en als zomerresidentie van de Normandische koningen. Het ontwerp is overduidelijk gebaseerd op Arabische architectuur, en er zijn ook heel wat kenmerken van Islamitische kunst, werktuigen en voorwerpen. Vooral de centrale hal met mozaïekdecoratie springt in het oog.

  1. Ragusa Superiore en Ragusa Ibla

Ragusa is een mooie barokke stad die werd opgedeeld in twee delen: het grotere, hogere deel van Ragusa Superiore en het oudere, lagere deel van Ragusa Ibla. Waar je ook bent, je ziet overal de barokstijl terugkeren. De twee delen worden gescheiden door een diep ravijn, dat door 4 bruggen overbrugd wordt. In Ragusa Superiore is er dan wel een kathedraal, toch is het Ragusa Ibla dat je zeker moet bezocht hebben als je er niet zo lang blijft.

BIJZONDER OVERNACHTEN: Nog op zoek naar een aangenaam, bijzonder verblijf? Wat dacht je van een overnachting in een masserie? De meeste masseria liggen dan ook middenin de natuur waar je geniet van prachtige uitzichten. Bekijk onze favoriete mooiste agriturismo in Sicilië.

  1. Treinreis rond de Etna op de Circumetnea

De Ferrovia Circumetnea is een absolute aanrader voor trein- en natuurliefhebbers. Je kan de Etna beklimmen met een gids, maar voor majestueuze uitzichten kan je ook gewoon een ritje maken op de Ferrovia Circumetnea. Deze spoorweg omcirkelt de Etna vulkaan.

Onderweg ratelt de trein door lavabedden en je wordt getrakteerd op een ongeëvenaard uitzicht op de rokende Etna. Je zal ook wijngaarden, amandelbomen en pistache-plantages voorbij zien glijden. Een absolute aanrader.

  • De spoorweg werd gebouwd in de jaren 1890 en is 110 kilometer lang.
  • Een ritje rond de Etna duurt drie uur en nog iets langer als je het geluk hebt in een van de oudere wagons te rijden, zoals de Littorina, een door Fiat gebouwde trein die eruitziet als een bus uit de jaren vijftig.
  • De trein vertrekt vanuit het Borgo-station in Catania (NIET het centrale station) en eindigt in Riposto.
  • Meer info.
  1. Waar overnachten op Sicilië? (met korting)

  1. Download je gratis reisgids Sicilië en mis niets!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Sicilië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Sicilië met een kant-en-klare rondreis langs 93 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Sicilië met een gratis stadswandeling Palermo.

Sicilië

Gratis reisgids Sicilië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 29 maart 2023 - VALENTIN DOMINIQUE

Bedankt voor de reisgids ( complete rondreis ). Wij bezoeken Sicilie voor de eerste maal en vinden de informatie zeer interessant.

- 27 oktober 2020 - [email protected]

Sicillie staat op onze verlanglijst. De routekaart is verrassent duidelijk en nodigt je uit om spoedig te gaan

- 5 februari 2020 - Dina Verbakel

Ik Ben blij met jullie informatie.

- 9 januari 2020 - Yvonne

Veel duidelijke informatie, mooie site.

- 14 december 2019 - Arcolino

Heel goed gebruikt gemaakt van de tips topgids. 👍👍👍

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?