13 x mooiste bezienswaardigheden in Novi Sad: wat zeker zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden in Novi Sad: wat zeker zien & doen tijdens je bezoek?

18 oktober 2023 in Servië0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Novi Sad + verblijftips

Novi Sad is de op één na grootste stad van Servië en ligt ten noorden van Belgrado. In 2022 was ze Europese Culturele Hoofdstad en staat bekend als een echte kunststad. Novi Sad kan uitpakken met een bekend jongerencentrum waar elke zomer het populaire muziekfestival EXIT plaatsvindt.

Belgrado is een bruisende en drukke kosmopolitische stad, terwijl Novi Sad eerder bekend staat als een relaxte, etnisch diverse stad. Eeuwenlang woonden hier Serviërs, Hongaren, Kroaten, Roemenen en Slowaken en de stad heeft zes officiële talen. De charmante straten en pleinen worden altijd drukbezocht en het 18e-eeuwse Petrovaradin-fort met uitzicht op de rivier is een van de populairste bezienswaardigheden

Inhoud artikel

Kaartje met de bezienswaardigheden in Novi Sad

 1. Vrijheidsplein

Het Vrijheidsplein, Trg Slobode, is het uitgelezen startpunt voor een sightseeing-wandeling in Novi Sad omdat hier enkele van de beroemdste gebouwen van de stad staan. Kom je hier voor het eerst? Dan mag je zeker het plein niet missen. Het mooist zijn het stadhuis, de kathedraal, het paleis van Tanurdžić en het Vojvodina Hotel (het oudste hotel in Novi Sad).

Het 18e-eeuwse plein is een populaire ontmoetingsplaats voor de plaatselijke bevolking en er worden vaak belangrijke openbare vieringen gehouden. De elegante gebouwen dragen bij aan het charme van het plein. Restaurants en cafés vind je hier in overvloed, net als winkels.

 1. Stadhuis van Novi Sad

Het stadhuis is een monumentaal neo-renaissancistisch gebouw uit 1895. Het werd ontworpen door György Molnár naar het voorbeeld van het stadhuis in Graz, Oostenrijk. De meeste gevelbeelden zijn gemaakt door de plaatselijke beeldhouwer Julije Anika. Het was eigenlijk de bedoeling om hier het nationale theater te vestigen, maar de lokale autoriteiten wilden het stadhuis naast de kathedraal, en zo geschiedde.

 1. Rooms-katholieke kerk Name of Mary

Aangezien Novi Sad in 1699 werd opgenomen in het Oostenrijkse Rijk, moest de stad gekatholiseerd worden. De eerste katholieke kerk werd gebouwd in 1719, maar daarna meerdere keren afgebroken en terug herbouwd. Dezelfde Hongaarse architect die het stadhuis ontwierp, maakte een blauwdruk voor de kathedraal die er moest komen. György Molnár deed het werk (helemaal gratis overigens) en in 1892 stond de iconische 73 meter hoge klokkentoren met het gouden kruis al in positie. Je ziet de buste van Molnár in een van de nissen van de kerk.

De rooms-katholieke kerk Name of Mary (van de Naam van Maria) is tegenwoordig een van de meest herkenbare bezienswaardigheden van Novi Sad. De kerk staat ook bekend als de kathedraal en is gebouwd in neogotische stijl. Het gebrandschilderde glas is afkomstig uit Boedapest en beeldt Bijbelse motieven uit. Het is interessant dat het orgel in de kathedraal dateert uit 1895. Er vinden hier regelmatig orgelconcerten plaats.

Mis niets tijdens je verblijf met reisgids Servië, inclusief een uitgestippelde rondreis, stadswandelingen én verblijftips.
 1. Zmaj Jovina-straat

Zmaj Jovina-straat, een populair voetgangersgebied in Novi Sad

De straat was ooit een markt die het hele gebied in beslag nam. Hoewel het vandaag de dag een gewone straat is, vind je er nog steeds talloze winkels en boetiekjes. De Zmaj Jovina-straat verbindt het Vrijheidsplein met het Bisschoppelijk Paleis.

Interessant weetje: tot aan het begin van de 20e eeuw werd de markt 's middags gesloten en de straat grondig schoongemaakt om dan 's avonds als populaire promenade te dienen. De centrale ligging maakt van deze straat de perfecte plek voor een pauze op de terrassen van restaurants terwijl je luncht en naar voorbijgangers kijkt.

 1. Het bisschoppelijk paleis van Novi Sad

Een van de meesterwerken van de architectuur in Novi Sad is het bisschoppelijk paleis (het Vladičanski dvor in het Servisch). Het oude gebouw werd helaas verwoest tijdens een bombardement in 1849; het gebouw dat we nu kunnen zien werd gebouwd in 1901.

De unieke, roodkleurige gevel past perfect in de mooie Zmaj Jovina-straat. Het paleis werd opgetrokken in een mengelmoes van bouwstijlen, maar haalde vooral inspiratie bij Byzantijnse en Servische middeleeuwse kloosters. Tegenwoordig is dit een beschermd cultureel monument en het paleis van het bisschopsambt van de Servisch-orthodoxe kerk. Let vooral op de monumentale trap met smeedijzeren leuning. De muurschilderingen zijn ook opmerkelijk.

 1. De Dunavska-straat

De Dunavska straat (Donau) is één van de oudste straten in Novi Sad. Deze straat werd aangelegd in de 18e eeuw en is nu het belangrijkste voetgangersgebied van de stad. Het is altijd de plek geweest waar de rijkste burgers woonden. Wat je hier mag verwachten? Charmante historische paleizen dichtbij de centrale bezienswaardigheden.

De straat strekt zich uit van het populaire Dunavski-park tot het beroemde Vojvodina-museum. Er zijn een paar belangrijke gebouwen te zien langs de straat, zoals de stadsbibliotheek, het oudste 18e-eeuwse huis in de stad genaamd Kod Belog Lava, en je kan er de Collectie van Buitenlandse Kunst bezoeken.

TIP: Wil je graag wat meer leren over de geschiedenis, de lokale cultuur, tradities en folklore? Dan boek je best een georganiseerde wandeling door Novi Sad, inclusief een gids. Deze laat je niet alleen de topbezienswaardigheden zien maar ook verborgen juweeltjes van de stad, zoals charmante binnenplaatsen en steegjes.

 1. Het Museum van Vojvodina

Het Museum van Vojvodina is een van de belangrijkste musea in de regio en is gewijd aan het behoud en de presentatie van het culturele, historische en artistieke erfgoed van de regio Vojvodina. De permanente tentoonstelling bestaat uit twee delen: het eerste brengt het verleden van de regio in kaart, van de prehistorie tot het midden van de 19e eeuw, en het tweede behandelt de verschillende gebeurtenissen en veranderingen die sindsdien hebben plaatsgevonden. Meer info op de website.

 1. Fort Petrovaradin

Het fort Petrovaradin, ook bekend als Gibraltar van de Donau, werd vanaf het einde van de 17e eeuw gebouwd. Er werd bijna honderd jaar lang aan gewerkt. Al dat zwoegen resulteerde in zo’n zestien kilometer aan ondergrondse tunnels die vandaag de dag nog steeds te zien zijn. Hoewel het eerste fort werd gebouwd door de Romeinen, waren het de Oostenrijkers die de laatste stempel drukten op het fort dat je hier vandaag ziet.

De kans is groot dat je foto's hebt gezien van de klokkentoren van het Petrovaradin-fort. Houd er rekening mee dat de wijzers die de minuten en uren aangeven, omgekeerd zijn. Ze zeggen dat dit geen vergissing is, maar een opzettelijke beslissing zodat de vissers op de Donau de tijd van ver konden zien.

Het fort is nu de plaats van het jaarlijkse zomermuziekfestival EXIT, een van de grootste in Europa, waar geschiedenis en moderne muziek elkaar ontmoeten. Meer info over het festival.
 1. Dunavski Park

Even ontsnappen aan de drukte van de stad of gewoon zin in een mooie wandeling door het groen? Dan is het Dunavski Park, ook wel bekend als het Donau-park een mooie plek. Een favoriete bestemming voor zowel de lokale bevolking als toeristen vanwege zijn prachtige Engels landschapspark, ontspannen sfeer en diverse recreatiemogelijkheden. Wandel langs de kleurrijke bloembedden, sierlijke fonteinen en schaduwrijke bomen, zoek je een mooi plekje uit waar je gezellige kan picknicken.

 1. Koffiestop bij Caffe Bar Trčika

Een van de leukste hotspots in Novi Sad is ongetwijfeld Caffe Bar Trčika (bekijk ligging), in de buurt van het nationaal theater. Caffe Bar Trčika is een eerbetoon aan het tramsysteem van de stad, dat in 1911 van start ging en in 1958 stopte. Het café bevindt zich in een van de eerste locomotieven die op het tramsysteem van Novi Sad reed.

 1. Synagoge van Novi Sad

Een van de belangrijkste historische en culturele gebouwen in Novi Sad is het complex van de synagoge. Het werd ontworpen door Baumhorn Lipót, de beroemde architect uit Boedapest die synagogen bouwde in de Hongaarse hoofdstad, Rijeka in Kroatië, en nog veel andere plekken.

De Joodse tempel in Novi Sad was de grootste in zijn soort in dit deel van Europa. Het diende gedeeltelijk als school, andere gebouwen in het synagogecomplex werden gebruikt als kantoren voor de gemeenschap.

Voor de Tweede Wereldoorlog woonden er meer dan 4000 Joden in Novi Sad, maar slechts ongeveer 1000 van hen overleefden de Holocaust. De synagoge wordt nu gebruikt voor culturele doeleinden en siert de Jevrejska (Joodse) straat met zijn prachtige gevel.

Boek hier je daguitstap naar Novi Sad

 1. Štrand, een populair stadsstrand

Het Štrand is een populair stadsstrand aan de oever van de rivier de Donau en in de buurt van de Vrijheidsbrug, op ongeveer 2,5 kilometer van het stadscentrum. Het strand staat bekend om zijn brede zandbanken en heldere water, wat het een geweldige bestemming maakt om te zwemmen in de Donau, te zonnebaden en watersporten te beoefenen. Štrand biedt ook verschillende faciliteiten zoals bars, cafés, restaurants, douches en kleedkamers.

Er zijn sportvelden voor beachvolleybal, voetbal en basketbal. In de zomermaanden is het strand gezellig druk en vinden er allerlei evenementen en concerten plaats.

 1. Wandelen in het Nationaal park Fruška Gora

Op zo'n 30 minuten rijden van Novi Sad, vind je het nationaal park Fruška Gora, een van de oudste nationale parken in Servië. Hoewel het park vooral bekend staat om zijn weelderige bossen en meren, komen bezoekers ook om de kloosters te zien en de wijnen te proeven. Het is gemakkelijk bereikbaar vanuit Belgrado en Novi Sad via een uitgebreid netwerk van wegen.

 1. Waar overnachten in Novi Sad?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je bezoek aan Novi Sad? Het leukste is natuurlijk om in het centrum van Novi Sad te overnachten, zo zit je dicht bij de mooiste bezienswaardigheden en in de buurt van diverse restaurants en cafés. Bovendien zijn de hotels in Novi Sad aan goedkope kant. Hieronder hebben wij alvast onze favoriete verblijven opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en appartementen in Novi Sad.

 • Hotel Leopold I is gevestigd in een gebouw in barokstijl aan de oever van de Donau, in het hart van het fort Petrovaradin. Het hotel biedt accommodaties met uitzicht op de Donau en Novi Sad.
 • Eerder op zoek naar een eigen appartementje? Verblijf dan in de ruime, stijlvol ingerichte appartementen van Ivi Place Apartments, op wandelafstand van topbezienswaardigheden zoals de Synagoge.
 • Of misschien toch wat meer luxe? Hotel Pupin Novi Sad is een vijfsterrenhotel en biedt moderne accommodatie met uitzicht op de stad.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Servië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Servië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Servië met een volledige uitgestippelde rondreis door Servië, en meer dan 63 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Servië.

Servië

Gratis reisgids Servië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?