19 x mooiste bezienswaardigheden in Belgrado: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

19 x mooiste bezienswaardigheden in Belgrado: wat zien & doen tijdens je bezoek?

10 januari 2024 in Servië1 reactie

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Belgrado: wat zeker zien & doen?

De Servische hoofdstad Belgrado is zonder twijfel bij toeristen de bekendste bestemming in Servië. Het wordt vaak "de poort van de Balkan" of "de deur naar Centraal-Europa" genoemd.

Belgrado heeft een zekere mediterrane flair - de straten zijn zelden leeg; mensen zijn graag buiten en er wordt veel gefeest. Daarbij komt ook nog lekker eten, overal zie je traditionele muzikanten en er zijn zelfs drijvende rivierbootclubs waar populaire dj’s het beste van zichzelf geven. Benieuwd naar meer? Ontdek in deze blogpost alvast de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Belgrado.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Belgrado

Duur1 - 5 dagen ()
Vliegtickets2u45 vliegen naar Belgrado richtprijs € 99 vergelijk prijzen bij Cheaptickets
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Belgrado naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenOvernachtingen in Belgrado:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoIn Servië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Belgrado

 1. Het fort van Belgrado

Het Kalemegdan-park ligt aan de samenvloeiing van de twee rivieren, de Donau en de Sava. Het beroemde fort van Belgrado is de meest bezochte bezienswaardigheid in het oudste deel van het stadsgebied. Het was hier dat de Kelten de stad stichtten, waarna heel wat andere volken de vestingmuren bezetten. De naam Belgrado, of Beograd in het Servisch, betekent "een wit fort" en verscheen voor het eerst in geschriften inde 9de eeuw.

 • De bovenste en onderste delen van het fort zijn omgetoverd tot een park.
 • Je kan het beroemde standbeeld "de Overwinnaar" bewonderen en het observatorium in de Despot Stefan-toren bezoeken.
 • Je vindt hier ook nog de zogenaamde Romeinse bron, het graf van Damad Ali Pasja, de fontein van Mehmed Paša Sokolović en het grote Oostenrijkse kruitmagazijn.

Het Kalemegdan-park biedt de beste uitzichten over de stad. Het is een uitgestrekt groen gebied waar de locals vaak samenkomen. Er zijn tennis- en basketbalvelden en een paar gezellige restaurants en cafés.

TIP: Ben je graag zeker dat je niets mist tijdens je bezoek aan de Servische hoofdstad? Boek dan deze rondleiding door Belgrado, inclusief een bezoekje aan het iconische fort Kalemegdan. Een lokale gids vertelt vol enthousiasme meer over de bezienswaardigheden op je wandelroute.

 1. Crkva Ružica (“kleine roze kerkje”)

Crkva Ružica (“kleine roze kerkje”) is een kleine Servisch-orthodoxe kerk binnen de muren van het fort. De kerk staat bekend om zijn unieke en ingewikkelde ontwerp met kroonluchters gemaakt van geweren, zwaarden en andere wapens uit vroegere veldslagen.

Het wordt beschouwd als een van de oudste en meest waardevolle architectonische monumenten in Belgrado. De kerk dateert uit de 15e eeuw, maar heeft in de loop der jaren talloze renovaties en restauraties ondergaan. Het is een belangrijk cultureel en historisch monument in Servië.

 1. Kathedraal van Sint-Michaël de Aartsengel

Saborna Crkva, ook bekend als de Servisch-orthodoxe kathedraal van Sint-Michaël de Aartsengel, is een van de belangrijkste religieuze en culturele bezienswaardigheden van de stad. Het ligt in de historische wijk, op slechts een steenworp afstand van de straat Knez Mihailova en het Kalemegdan-fort.

De kerk werd oorspronkelijk gebouwd in de 17e eeuw, maar werd door de eeuwen heen verschillende keren verwoest en herbouwd nadat het bouwwerk in as gelegd werd in oorlogen. De huidige kerk werd halverwege de 19de eeuw gebouwd in neoklassieke stijl, met invloeden van Byzantijnse en Servisch-orthodoxe architectuur.

De reden om de kathedraal te bezoeken is het interieur, dat rijkelijk versierd is met fresco's, beelden en bladgoud. Het herbergt ook een aantal belangrijke relikwieën, waaronder de overblijfselen van de heilige Sava, een van de belangrijkste figuren in het Servisch-orthodoxe christendom. Saborna Crkva is een drukke gebedsplaats waar regelmatig religieuze diensten worden gehouden. Er vinden het hele jaar door culturele evenementen en concerten plaats. De kathedraal is open voor bezoekers en we raden je aan even binnen te gaan om het interieur te bewonderen.

Mis niets tijdens je verblijf met reisgids Servië, inclusief een uitgestippelde rondreis, stadswandelingen én verblijftips.
 1. Knez Mihailova-straat

De Knez Mihailova-straat is de belangrijkste verkeersvrije straat in het centrum van Belgrado. Het is niet alleen een beroemd winkelgebied, maar je ziet hier ook de mooiste 19e-eeuwse herenhuizen en verschillende art-decogebouwen. Het is een kilometerslange straat die het Kalemegdan-park verbindt met het Terazije-plein.

De immer drukke straat belichaamt de identiteit van Belgrado. Je vindt hier heel wat terrasjes, er lopen mensen rond te flaneren, er zijn heel wat kunstgalerieën, maar ook kleine kraampjes met street food en hier en daar een straatviolist.

 1. Hotel Moskva

Hotel Moskva is een historisch en iconisch hotel in het hart van Belgrado. Het werd geopend in 1908 en is sindsdien een van de meest herkenbare bezienswaardigheden van de stad geworden. Het ligt aan het Terazije-plein, vlakbij het nationaal museum en de Knez Mihailova-straat.

Het hotel heeft een elegante, neoklassieke gevel en een luxueus art-nouveau-interieur, met 123 kamers en suites die prachtig ingericht zijn en voorzien zijn van moderne voorzieningen. Het hotel huist ook verschillende restaurants, waaronder het beroemde Café Moskva, dat al meer dan een eeuw gasten bedient en bekendstaat om zijn voortreffelijke gebakjes en taarten.

In de loop der jaren heeft Hotel Moskva veel opmerkelijke gasten ontvangen, waaronder royalty's, politici en beroemdheden. Het hotel heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de Servische geschiedenis en cultuur, als verzamelplaats voor intellectuelen en kunstenaars en als symbool van nationale trots en identiteit.

In de afgelopen jaren heeft het hotel uitgebreide renovaties ondergaan om de oorspronkelijke grandeur in ere te herstellen en de faciliteiten aan te passen aan de moderne tijden. Vandaag de dag is het nog steeds een geliefd en prestigieus hotel in Belgrado, dat gasten een unieke en onvergetelijke ervaring biedt in het hart van de stad. Boek hier je overnachting.

 1. Republieksplein

Het Republieksplein is een van de centrale pleinen in de stad en de bekendste ontmoetingsplaats in Belgrado. Het plein wordt gesierd door het ruitermonument van de Servische prins Mihailo (1823-1868). De inwoners van Belgrado spreken vaak af "naast het paard". Rondom het plein staan enkele beroemde 19e-eeuwse gebouwen, zoals het nationaal museum en het nationaal theater.

Het Republieksplein is moeilijk te missen als je door de straat Knez Mihailova loopt (genoemd naar dezelfde prins die op het paard staat afgebeeld). De plek is populair bij buitenlandse bezoekers omdat je er verschillende restaurants en cafés vindt.

TIP: Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk onze favoriete hotels en B&B's in Belgrado.
 1. Nationaal museum van Servië

Het is dan ook niet verrassend dat op de plek waar nu het nationaal museum van Servië staat, ooit de populaire taverne (kafana in het Servisch) Dardanelles zat. Belgrado was altijd een belangrijk sociaal centrum en de traditie om persoonlijke of zakelijke deals te sluiten tijdens een lunch of een drankje in een kafana is nog steeds springlevend.

Het gebouw waarin het oudste museum van Servië gevestigd is, werd opgetrokken in 1902. Het was oorspronkelijk gebouwd als bank. Let op de monumentale trap en de vele kunstwerken die er te zien zijn. Je ziet beeldhouwwerken uit Vinča en de Romeinse periode, maar ook enkele onbetaalbare kunstvoorwerpen uit de 16e tot 13e eeuw v.Chr.

De middeleeuwse collectie van het museum omvat meer dan 300 000 munten, ringen en zegels. Je vindt er ook enkele meesterwerken van Matisse, Picasso, Cézanne en Renoir. Meer info op de website.

MUSEUMTOUR: Museumliefhebbers overwegen best deze museumtour door Belgrado. Tijdens deze tour heb je de mogelijkheid om een bezoekje te brengen aan enkele van de boeiendste musea zoals het Historisch Museum van Servië, het Nationaal museum van Servië, het Militair Museum, het Museum voor Wetenschap en Technologie en het Nikola Tesla Museum.

 1. Nationaal theater

Het nationaal theater, gebouwd in 1868, is vandaag de place to be voor Servische opera, toneel en ballet. Dezelfde Prins Mihailo die hierboven werd genoemd, gaf de opdracht voor de bouw, maar heeft het afgewerkte gebouw zelf nooit gezien. Het werd ontworpen door Aleksandar Bugarski, die nog wel meer bouwwerken uit de 19e eeuw in Belgrado op zijn naam heeft staan. Hij haalde inspiratie bij La Scala in Milaan.

 1. Nationale Vergadering van Servië

Het duurde ongeveer dertig jaar om de Nationale Vergadering van Servië te voltooien nadat koning Peter I in 1907 de eerste steen had gelegd. De bouw werd daarna onderbroken door Balkanoorlogen en de Eerste Wereldoorlog. Daarom vond de eerste zitting hier pas plaats in 1936.

Het gebouw werd ontworpen door Jovan Ilkić en de Russische architect Nikoai Krasnov ontwierp het interieur. Hij is de naam achter de decoratieve kroonluchters, handgrepen en sierlijke ramen. Het monument "Zwarte paarden aan het spelen", gebeeldhouwd door Toma Rosandić in 1939, is moeilijk te missen.

Je kan rondleidingen door de Nationale Vergadering boeken bij de toeristische dienst van Belgrado (tel: +381 (0)11 2635 622).
 1. Skadarlija

Skadarlija is de boheemse wijk in het centrum van Belgrado, op slechts enkele minuten van het Republieksplein. Dit is een beroemde straat vol traditionele restaurants waar heel wat muzikanten optreden en lokale kunstenaars en intellectuelen vroeger samenkwamen.

Je kan hier nog steeds heerlijke Servische specialiteiten proeven en genieten van de oude flair van de stad. De hele geplaveide straat is ongeveer 400 meter lang en ligt bezaaid met restaurants zoals Šešir Moj (Mijn Hoed), Dva Jelena (De Twee Herten), Tri Šešira (De Drie Hoeden) en talloze galerieën. Dit gebied is een van de populairste toeristische attracties en wordt dagelijks door duizenden mensen bezocht.

VERBLIJFTIP: Hotel Bohemian Garni ligt in de levendige wijk Skadarlija, op 500 meter van Trg Republike. Het driesterrenhotel beschikt over eenvoudige, modern ingerichte kamers voorzien van airco en wifi. Meer info en boeken.

 1. Wetenschapsmuseum Nikola Tesla

Het wetenschapsmuseum Nikola Tesla, dat is gevestigd in een villa uit 1927, staat helemaal in het teken van het werk van Nikola Tesla en is tevens zijn laatste rustplaats. Na zijn dood in New York in januari 1943 werden zijn persoonlijke bezittingen en geschriften naar Belgrado gestuurd. Zijn nalatenschap werd verpakt en verscheept in maar liefst 60 reiskoffers en vaten.

Vandaag de dag kan je je vergapen aan de werkende modellen van de machines van de uitvinder en zijn visies op de toekomst. In het museum zijn ook enkele van zijn persoonlijke voorwerpen te zien. Je kan bijvoorbeeld de handschoenen zien die hij altijd droeg. Rondleidingen door het museum zijn beschikbaar in het Servisch en Engels. Meer info op de website.

 1. Sint-Savatempel

De Sint-Savatempel is de grootste orthodoxe tempel in de Balkan en een van de grootste ter wereld. De kerk is gewijd aan de stichter van de Servisch-orthodoxe kerk. Hij leefde in de 12e eeuw en kwam uit een machtige familie. De overblijfselen van de heilige Sava zouden in 1595 door de Ottomanen zijn verbrand op dezelfde plek waar nu de grote kerk staat.

De bouw van de kerk begon in 1935 en het ontwerp moest een beetje de architectuur van de Hagia Sophia in Istanboel nabootsen. Naast de zeventig meter hoge koepel staat het gebouw ook bekend om de monumentale crypte die zeven meter onder de grond ligt. Het plafond is versierd met gedetailleerde afbeeldingen van apostelen en heiligen met gouden patronen die de zaal domineren.

 1. Gardoš of de Millenniumtoren

Gardoš of de Millenniumtoren staat in de levendige wijk Belgrado in Zemun tegenover het fort Kalemegdan. Dit was ooit de zuidelijkste grens van de Hongaarse staat. De toren, gebouwd in 1896, was een van de zeven soortgelijke torens die langs de grens van het rijk werden geplaatst om een millennium van Hongaarse overheersing in Pannonië te markeren.

De toren in Belgrado is de enige die nog overeind staat. De Gardoš-toren staat op de plaats van het middeleeuwse fort en biedt een panoramisch uitzicht over de Donau en de stad. Je kan smalle trappen beklimmen naar het bovenste terras voor een prachtig uitzicht.

Vlak naast de toren liggen een paar restaurants en cafés; in feite is het hele gebied rond de Gardoš-heuvel populair bij liefhebbers van traditionele kafana. Maak zeker een wandeling door de gezellige straatjes en proef de Servische koffie met uitzicht op de rivier de Donau.

TIP: Boek je rondleiding door de wijk Zemun en bewonder de vele kerken en historische gebouwen, beklim de Gardos-heuvel en geniet van het uitzicht op de rivier de Donau.

 1. Museum voor Hedendaagse Kunst

Vanuit het oude centrum van Belgrado steek je de rivier de Sava over via een van de bruggen om de westelijke oever te bereiken. Hier kan je een bezoek brengen aan het Museum voor Hedendaagse Kunst, gelegen in de wijk Nieuw-Belgrado. Het gebouw zelf is een prominent voorbeeld van brutalistische architectuur. Het heeft een opvallende betonnen gevel en een groot centraal atrium.

De collectie van het museum omvat meer dan 8000 kunstwerken, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken, installaties, video's en foto's van Servische en internationale kunstenaars uit de tweede helft van de 20e eeuw tot nu. De collectie is vooral sterk in Joegoslavische en Servische kunst. Tot de grootste namen behoren kunstenaars als Marina Abramović, Mladen Stilinović en Sanja Iveković. Meer info op de website.

 1. Splavs

Splavs, ook wel bekend als drijvende rivierclubs of rivierboten, zijn een populaire attractie in Belgrado. Dit zijn eigenlijk nachtclubs en bars op boten die aangemeerd liggen langs de rivieren Sava en Donau. Tijdens de zomermaanden zijn de splavs een hotspot voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Het is een unieke manier om een stapje in de wereld te zetten.

Veel van de splavs bieden een verscheidenheid aan muziekgenres zoals elektronica, pop en traditionele Servische muziek, maar ook live optredens, en in sommige kan je ook eten. De splavs in Belgrado zijn voortdurend in ontwikkeling en er worden elk jaar nieuwe gebouwd. Ze vormen een spannend en belangrijk onderdeel van het nachtleven van de stad.

Splavs in de wijk Savamala

Het beste gebied om splavs te vinden in Belgrado is in de wijk Savamala, die aan de rechteroever van de Sava ligt. Dit gebied staat bekend om zijn bruisende nachtleven en is de thuishaven van veel van de populairste splavs van de stad, met een gevarieerd aanbod aan muziek en entertainment. De bekendste zijn Hype Club, Brankow Bar, Lasta en Freestyler. Veel van die splavs zijn open tot in de vroege uurtjes en bieden een prachtig uitzicht op de rivier en de skyline van de stad.

Andere gebieden waar je splavs kan vinden in Belgrado zijn de wijk Ada Ciganlija en de wijk Zemun, die aan de Donau ligt.
 1. Ada Ciganlija, de “zee van Belgrado”

Ada Ciganlija, ook bekend als de “zee van Belgrado”, is een populair kunstmatig meer en recreatiegebied in de buitenwijken van de stad. Je kan hier niet alleen van het zonnetje komen genieten, maar ook zwemmen, kajakken, paddleboarden, waterskiën en beachvolleybal spelen. Natuurlijk vind je ook hier een verscheidenheid aan bars, restaurants en cafés.

 1. Lido-strand

Het Lido-strand (bekijk ligging) is een andere populaire optie om even af te koelen op een warme zomerdag. Dit strand ligt aan de oever van de rivier de Donau in de wijk Zemun. Dit is een kunstmatig aangelegd strand met zand, ligstoelen. De bars en restaurants creëren een levendige sfeer.

De omgeving van Belgrado leren kennen? Bekijk alvast enkele tours en excursies hieronder

 1. Belgrado verkennen op een alternatieve manier

Is het de eerste keer dat je Belgrado bezoekt? Dan raden we onze stadswandeling door Belgrado aan, een wandelroute die je langs de mooiste plekjes van de stad brengt, van topbezienswaardigheden als het fort tot boeiende musea en gezellige pleinen. Maar, wie niet graag wandelt, kan de stad ook op een andere en leuke manier leren kennen. Wat dacht je van een..

 1. Mooiste daguitstappen vanuit Belgrado

Wie graag de omgeving van Belgrado wilt verkennen, kan altijd een excursie of daguitstap boeken. Er zijn verschillende interessante plekjes in de omgeving die de moeite waard zijn om te bezoeken. Hieronder alvast enkele van onze favoriete uitstappen die je kan overwegen tijdens jouw bezoek aan Belgrado.

Uvac-natuurreservaat

Het natuurreservaat Uvac beslaat ongeveer 7500 hectare, in de bergen, op een hoogte van 760 tot 1322 meter. Het is het op één na grootste reservaat in zijn soort in Europa. Deze regio is perfect om te wandelen, vogels te kijken en te varen. In het reservaat leven 130 vogelsoorten en 219 plantensoorten, maar het is vooral bekend vanwege de vale gier in Servië. Deze gigantische vogel met een spanwijdte van 3 meter is uiterst belangrijk voor het ecosysteem. Boek je Uvac-natuurreservaat-dagtour vanuit Belgrado.

Dagtrip naar Roemenië of Hongarije

Of wat dacht je ervan om de grens over te steken en Roemenië of Hongarije te ontdekken? Bij de dagrip naar Roemenië bezoek je de historische stad Timişoara en kom je meer te weten over het communistische regime. Of je kan er ook voor kiezen om de Hongaarse hoofdstad te ontdekken. Je komt onder andere langs de mooiste plekjes en bezienswaardigheden die Boedapest te bieden heeft terwijl een gids je allerlei info meegeeft.

Bezoek de beroemde Sargan 8 Railway en "The House on the Drina"

Deze tour brengt je naar een van de bekendste plekken in West-Servië. Na een rit van 2,5 uur bereik je 'The House on the Drina', een geïsoleerd huis gemaakt van boomstammen op een riviersteen. Vervolgens bezoek je de beroemde schilderachtige trein Sargan 8. Tijdens je rit passeer en stop je bij verschillende uitkijkpunten, waar je een fantastisch uitzicht over Mokra Gora kan zien. Verder bezoek je ook het nabijgelegen Mećavnik of Drvengrad (Wooden City).

Deze tour naar Sargan 8 Railway en de Wooden City boeken

 1. Waar overnachten in Belgrado?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je bezoek aan de Servische hoofdstad? Belgrado is onderverdeeld in verschillende, leuke wijken elk met zijn eigen unieke karakter en bezienswaardigheden. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Belgrado.

 • Stari Grad (oude stad): Hotel Balkan is een viersterrenhotel, op 400 meter van het Plein van de Republiek, dat beschikt over stijlvolle accommodatie, een aangemae tuin, een gemeenschappelijke lounge, een terras en een restaurant. Meer info en boeken.
 • Novi Beograd: Geen leuker verblijf in dit gebied dan het ArkaBarka Floating Rooms and Hostel! Deze kleurrijke accommodatie ligt aan de oevers van de Donau rivier en beschikt over (budget)kamers en appartementen met unieke handgeschilderde muren. Verder is er een barbecue aanwezig, kan je fietsen huren en heb je een prachtig panoramisch uitzicht op de rivier. Meer info en boeken.
 • Skadarlija: Hotel Bohemian Garni ligt in de levendige wijk Skadarlija, op 500 meter van Trg Republike. Het driesterrenhotel beschikt over eenvoudige, modern ingerichte kamers voorzien van airco en wifi. Meer info en boeken.
 • Savamala: Hotel Moskva, een iconisch hotel in het hart van Belgrado. Het werd geopend in 1908 en is sindsdien een van de meest herkenbare bezienswaardigheden van de stad. Het hotel heeft een elegante, neoklassieke gevel en een luxueus art-nouveau-interieur, met 123 kamers en suites die prachtig ingericht zijn en voorzien zijn van moderne voorzieningen. Het hotel huist ook het beroemde Café Moskva, dat bekendstaat om zijn voortreffelijke gebakjes en taarten. Meer info en boeken.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Servië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Servië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Servië met een volledige uitgestippelde rondreis door Servië, en meer dan 63 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Servië.

Servië

Gratis reisgids Servië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 9 mei 2024 - Ingrid

Zeker de moeite waard om te doen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?