16 x top bezienswaardigheden in Boedapest + gratis reisigds

16 x top bezienswaardigheden in Boedapest + gratis reisigds

13 juni 2019 in Boedapest1 reactie

De Hongaarse hoofdstad Boedapest is een jonge stad en bestaat officieel pas sinds 1873. Sindsdien is het altijd het politieke en commerciële hart van het land geweest. De laatste jaren is Boedapest erg populair geworden voor een citytrip. De stad is verdeeld in de twee delen, Boeda en Pest, aan weerszijdes van de Donau. In Boedapest kan je indrukwekkende gebouwen aanschouwen en heerlijk ontspannen.

Onze tip: bespaar geld met de Budapest Card

De mooiste bezienswaardigheden in Boedapest bezoeken? Onze tip is de Boedapest Card hiermee kan je gratis openbaar vervoer in Boedapest gebruiken + toegang tot het thermale bad Lukács. Kan je ook 2 rondleidingen met een Engelse gids volgen + gratis toegang tot 17 musea en tal van kortingen tot wel 50%.

Kijk snel bij GetYourGuide en bestel voor €21,99 voor het volledige aanbod of kijk hieronder.

Ontdek nog meer activiteiten, uitstappen en excursies in Boedapest via GetYourGuide. Zo kan je flink besparen en zeer veel zien en ontdekken van de stad. Alle online geboekte tickets zijn ook te annuleren met geld-terug-garantie tot 24u voor aankomst.

Inhoud artikel

 1. De grootste Synagoge van Europa

De Grote Synagoge torent uit boven de wijk Erzsébetváros. Deze synagoge uit 1854 is de grootse van Europa en de op één na grootste ter wereld en ziet er heel indrukwekkend uit vanaf de buitenkant. In de synagoge vind je ook het Joods Historisch museum, waar je meer leert over de Joodse geschiedenis in Hongarije. Naast de synagoge ligt een herdenkingspark waar slachtoffers van antisemitisch geweld herdacht worden. Je vindt er ook de indrukwekkende Levensboom. Voordelig je ticket voor de Grote Synagoge online boeken of ga mee met een tour.

 • De Grote Synagoge kan je elke dag bezoeken, behalve op zaterdag.
 • Je kan binnen tussen 10:00 en 15:30 in de winter en tussen 10:00 en 17:30 in de zomer.
 • Op vrijdag ben je welkom van 10:00 tot 13:00 in de winter en tot 15:00 in de zomer.
 • Boek je tickets online voor € 14 online
 1. De schoenen op de Donaukade

Aan de Donau staan vlak bij het Parlementsgebouw 60 paar schoenen op de kade. Deze schoenen zijn een gedenkteken ter nagedachtenis van de Joden die op die plek tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord werden. Zij moesten hun schoenen uittrekken voor ze werden neergeschoten en levenloos in de rivier vielen. Het is een indrukwekkend gedenkteken waar je zeker even halt moet houden.

 1. Het imposante parlementsgebouw

Het parlementsgebouw van Hongarije ligt aan de oever van de Donau. Het gebouw is maar liefst 268 meter lang en 118 meter breed, je kan er dus zeker niet naast kijken. Het is bovendien ook het grootste parlementsgebouw van Europa. Het werd opgetrokken in gotische stijl en is ook vanbinnen erg mooi versierd.

Bekijk het parlementsgebouw vooral eens vanaf de overkant van de Donau om het in zijn geheel te kunnen aanschouwen. Boek je tickets en tour online.

 • Je kan het gebouw dagelijks tussen 08:00 en 16:00
 • In de winter en tot 18:00 in de zomer bezoeken.
 • Je moet een bezoek vooraf reserveren, dit kan je perfect online doen.
 1. De burcht van Boeda en de Funicular

De dertiende-eeuwse Burcht van Boeda, bovenop de Burchtheuvel, is één van de populairste bezienswaardigheden van Boedapest. Het kasteelcomplex wordt via de Kettingbrug met de rest van de stad verbonden. Vanop de burcht heb je een indrukwekkend uitzicht over de rivier en de hele stad. Tegenwoordig doet de burcht dienst als museum, je vindt er de Hongaarse Nationale Galerie en het Boedapest Historisch Museum. Je kan rondom het bouwwerk ook door prachtige tuinen wandelen.

"Onze tip: je kan de Burchtheuvel te voet opwandelen, maar een leukere manier om de burcht te bereiken is via de Funicular, een klein trammetje dat je naar de heuveltop brengt. Het traject is erg steil, je stijgt zo’n 50 meter tijdens een traject van amper 90 meter."

De Burcht is elke dag te bezoeken tussen 10:00 en 18:00, behalve op maandag. Koop je Budapest Card online, zo kan je ook mee met een gegidste wandeling rond de burcht.

 1. Bezoek de Matthiaskerk

Op de Burchtheuvel staat ook de middeleeuwse Matthiaskerk. Deze kerk werd in de elfde eeuw gebouwd, maar in de loop der jaren werd het gebouw meerdere keren verwoest en heropgebouwd. De kerk heeft in de tijd van het Ottomaanse Rijk een eeuw lang dienst gedaan als moskee, maar tegenwoordig is het opnieuw een katholieke kerk.

 • De Matthiaskerk is van maandag tot en met vrijdag open tussen 09:00 en 17:00
 • Op zaterdag tussen 09:00 en 13:00
 • Op zondag tussen 13:00 en 17:00.
 1. De indrukwekkende Sint-Stefanusbasiliek

De Sint-Stefanusbasiliek is de grootste kerk van Boedapest en biedt plaats aan ongeveer 8500 personen. De kerk werd pas in 1905 voltooid in neogotische stijl. Het gebouw oogt heel imposant en valt vooral op door de enorme koepel. Je kan die koepel van maar liefst 96 meter hoog ook beklimmen voor een indrukwekkend uitzicht over de stad.

 • De basiliek is elke dag open.
 • Van maandag tot en met vrijdag kan je binnen tussen 09:00 en 17:00
 • Op zaterdag tussen 09:00 en 13:00O
 • Op zondag tussen 13:00 en 17:00
 • Je kan de toren beklimmen tussen 10:00 en 16:30 in de winter, tot 18:30 in de zomer en tot 17:30 in de tussenmaanden.
 1. Het Hongaars Nationaal Museum

Het Magyar Nemzeti Múzeum, ofwel het Hongaars Nationaal Museum, is een museum dat het verhaal van Hongarije en de Hongaren vertelt. In het museum vind je onder andere een beeld uit 1373 dat het verhaal van Sint-Joris en de draak uitbeeldt. Het gebouw zelf werd opgetrokken in neoclassicistische stijl.

Het museum is elke dinsdag tot en met zondag open tussen 10:00 en 18:00.

 1. Ontspannen in het Széchenyibad

Onder Boedapest liggen veel thermische bronnen verstopt die gebruikt worden om de vele thermische baden in de stad aan te leggen. Ontspannen in de thermische baden is één van de favoriete bezigheden van de Hongaren en ook jij mag die thermische baden tijdens je bezoek aan Boedapest zeker niet links laten liggen.

Het Széchenyibad is de grootste en bekendste medicinale spa van Europa. Een groot pluspunt is dat het bad zich bevindt in en rond een prachtig gebouw. Het water heeft er een constante temperatuur van 34 graden dankzij de warmwaterbron die onder het gebouw ligt.

Het Széchenyibad is dagelijks open tussen 06:00 en 22:00, boek je toegangstickets online voor € 19.

 1. Rondstruinen in de Andrássyboulevard

De Andrássyboulevard is de Champs-Elysées van Boedapest. De brede boulevard is ruim twee kilometer lang en verbindt de binnenstad met het stadspark. Aan de boulevard vind je heel wat prachtige oude gebouwen, zoals de Hongaarse Staatsopera, en verschillende villa’s. Je kan er ook winkelen bij de duurste modemerken.

Wil je graag zelf de stad gaan verkennen, download dan zeker onze gratis stadswandeling Boedapest. Zo zie je de mooiste bezienswaardigheden en ontdek je de leukste plekjes.

 1. Het Heldenplein en het Millenniummonument

Aan het einde van de Andrássyboulevard ligt het Hösök Tere, ofwel het Heldenplein. Het plein werd in 1896 aangelegd om de duizendste verjaardag van Hongarije te vieren.

In het midden van het plein staat het imposante Millenniummonument. Dat bestaat uit enerzijds een zuil waarop de aartsengel Gabriel prijkt en anderzijds twee zuilengalerijen waar belangrijke figuren uit de Hongaarse geschiedenis uitgebeeld worden. Rondom de zuil staan ook nog 7 standbeelden van Hongaarse leiders.

 1. Van het uitzicht genieten op de Gellértberg

De Gellértberg ligt naast de Burchtheuvel. De Gellértberg moet je vooral bezoeken voor het prachtige uitzicht over de stad. De berg is 234 meter hoog en bovenaan staat de Citadel van Boedapest en het vrijheidsbeeld van Hongarije. Wandel zeker eens naar de top van de berg om vanaf daar de verschillende bezienswaardigheden van Boedapest van bovenaf te aanschouwen.

 1. Wandelen op de Kettingbrug

De Kettingbrug is de oudste brug van de stad en werd gebouwd in de negentiende eeuw. De brug verbindt het Adam Clarkplein in Boeda met het Rooseveltplein in Pest. Op de brug staan 2 grote triomfbogen die de brug helpen dragen en aan weerszijden staan beelden van leeuwen.

Onze tip: we raden je aan om ook ’s avonds eens over de Kettingbrug te wandelen. De ouderwetse, romantische lantaarns verlichten de brug dan.
 1. Een cruise over de Donau

De rivier die door Boedapest loopt, de Donau, is de op één na grootste rivier van Europa. Een groot deel van de bezienswaardigheden van Boedapest liggen aan de oevers. Een cruise over de Donau is daarom een leuke manier om de stad te verkennen. Vanop de rivier heb je ook een mooi uitzicht op de Burchtheuvel en je vaart onder de bekendste bruggen van de stad.

Onze tip: Boek een cruise in Boedapest online, dit kan al vanaf € 11, snel en veilig bij GetYourGuide.

 1. Het Margaretha-eiland, het groene hart van de stad

Het Margaretha-eiland, in het midden van de Donau, is het groene hart van de stad. Het is de perfecte plek om mooie wandelingen te maken of om even tot rust te komen. Op het eiland vind je een groot park met een fontein, een rozentuin, een archeologische site, een watertoren en een zwembad. Verder kan je er ook naar een theatervoorstelling gaan kijken, de kleine kapel bezoeken of iets drinken op één van de gezellige terrasjes. ‘s Avonds worden er bovendien regelmatig voorstellingen in het openluchttheater opgevoerd.

 1. Winkelen in de grote markthal

De Nagy Vásárcsarnok, ofwel de Grote Markthal van Boedapest, staat in het centrum van de stad. De markt bestaat uit twee verdiepingen. Op de begane grond kan je winkelen in de markt vol groenten, vlees en vis en op de bovenverdieping kan je souvenirs kopen. Je vindt er daarnaast ook enkele eetkraampjes waar je kleine snacks of een verfrissend drankje kan kopen.

 1. De ruin bars

In de afgelopen jaren zijn de ruin bars van Boedapest heel populair geworden. Oude panden en ruïnes in de hele stad werden omgebouwd tot hippe bars met een trendy decor. De ruin bars liggen verspreid over de hele stad. Enkele ervan zijn al zeer populair bij toeristen, andere zijn nog verborgen pareltjes.

 1. Filmpje: het mooiste van Boedapest

Benieuwd naar hoe Boedapest eruitziet? Bekijk alvast dit filmpje waarin je langs de mooiste plekjes van de stad passeert. Om alles zelf te bewonderen, zal je natuurlijk naar hartje Boedapest moeten reizen!

 1. Meer zien? Download je gratis stadswandeling Boedapest

Wil je graag nog meer van het prachtige Boedapest zien? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Boedapest. Ideaal om Boedapest volledig te verkennen op eigen tempo!

Budapest stadswandeling

Gratis stadswandeling downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?