25 x top bezienswaardigheden in Boedapest + gratis reisigds

Volledige reisgids kopen voor € 10

25 x top bezienswaardigheden in Boedapest + gratis reisigds

2 januari 2024 in Boedapest23 reacties

Wat te zien en doen in Boedapest? De leukste bezienswaardigheden

De Hongaarse hoofdstad Boedapest is een jonge stad en bestaat officieel pas sinds 1873. Sindsdien is het altijd het politieke en commerciële hart van het land geweest. De laatste jaren is Boedapest erg populair geworden voor een citytrip. De stad is verdeeld in de twee delen, Boeda en Pest, aan weerszijdes van de Donau. In Boedapest kan je indrukwekkende gebouwen aanschouwen en heerlijk ontspannen.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Boedapest

Duur2 - 5 dagen ()
Vliegtickets2 uur vliegen op Boedapest - richtprijs € 127. Vergelijk bij Skyscanner en Cheaptickets
Shuttle transferVan de luchthaven naar het centrum van Boedapest, boek je luchthaven transfer hier
VerblijvenAan te raden verblijven in Boedapest zijn:
PakketreizenBoek je pakketreis Boedapest bij Euroreizen (va. € 399), TUI (va. € 336)
Boedapest City PassMet deze Pass bespaar je geld als je de top bezienswaardigheden van Boedapest wil bezoeken
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. De grootste Synagoge van Europa

De Grote Synagoge torent uit boven de wijk Erzsébetváros. Deze synagoge uit 1854 is de grootse van Europa en de op één na grootste ter wereld en ziet er heel indrukwekkend uit vanaf de buitenkant. In de synagoge vind je ook het Joods Historisch museum, waar je meer leert over de Joodse geschiedenis in Hongarije. Naast de synagoge ligt een herdenkingspark waar slachtoffers van antisemitisch geweld herdacht worden. Je vindt er ook de indrukwekkende Levensboom. Voordelig je ticket voor de Grote Synagoge online boeken of ga mee met een tour.

 • De Grote Synagoge kan je elke dag bezoeken, behalve op zaterdag.
 • Je kan binnen tussen 10:00 en 15:30 in de winter en tussen 10:00 en 17:30 in de zomer.
 • Op vrijdag ben je welkom van 10:00 tot 13:00 in de winter en tot 15:00 in de zomer.
 • Boek je tickets online voor € 14 online
 1. De schoenen op de Donaukade

Aan de Donau staan vlak bij het Parlementsgebouw 60 paar schoenen op de kade. Deze schoenen zijn een gedenkteken ter nagedachtenis van de Joden die op die plek tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord werden. Zij moesten hun schoenen uittrekken voor ze werden neergeschoten en levenloos in de rivier vielen. Het is een indrukwekkend gedenkteken waar je zeker even halt moet houden.

 1. Het imposante parlementsgebouw

Het parlementsgebouw van Hongarije ligt aan de oever van de Donau. Het gebouw is maar liefst 268 meter lang en 118 meter breed, je kan er dus zeker niet naast kijken. Het is bovendien ook het grootste parlementsgebouw van Europa. Het werd opgetrokken in gotische stijl en is ook vanbinnen erg mooi versierd.

Bekijk het parlementsgebouw vooral eens vanaf de overkant van de Donau om het in zijn geheel te kunnen aanschouwen. Boek je tickets en tour online.

 • Je kan het gebouw dagelijks tussen 08:00 en 16:00
 • In de winter en tot 18:00 in de zomer bezoeken.
 • Je moet een bezoek vooraf reserveren, dit kan je perfect online doen.
 1. De burcht van Boeda en de Funicular

De dertiende-eeuwse Burcht van Boeda, bovenop de Burchtheuvel, is één van de populairste bezienswaardigheden van Boedapest. Het kasteelcomplex wordt via de Kettingbrug met de rest van de stad verbonden. Vanop de burcht heb je een indrukwekkend uitzicht over de rivier en de hele stad. Tegenwoordig doet de burcht dienst als museum, je vindt er de Hongaarse Nationale Galerie en het Boedapest Historisch Museum. Je kan rondom het bouwwerk ook door prachtige tuinen wandelen.

"Onze tip: je kan de Burchtheuvel te voet opwandelen, maar een leukere manier om de burcht te bereiken is via de Funicular, een klein trammetje dat je naar de heuveltop brengt. Het traject is erg steil, je stijgt zo’n 50 meter tijdens een traject van amper 90 meter."

De Burcht is elke dag te bezoeken tussen 10:00 en 18:00, behalve op maandag. Koop je Budapest Card online, zo kan je ook mee met een gegidste wandeling rond de burcht.

 1. Bezoek de Matthiaskerk

Op de Burchtheuvel staat ook de middeleeuwse Matthiaskerk. Deze kerk werd in de elfde eeuw gebouwd, maar in de loop der jaren werd het gebouw meerdere keren verwoest en heropgebouwd. De kerk heeft in de tijd van het Ottomaanse Rijk een eeuw lang dienst gedaan als moskee, maar tegenwoordig is het opnieuw een katholieke kerk.

 • De Matthiaskerk is van maandag tot en met vrijdag open tussen 09:00 en 17:00
 • Op zaterdag tussen 09:00 en 13:00
 • Op zondag tussen 13:00 en 17:00.
 1. De indrukwekkende Sint-Stefanusbasiliek

De Sint-Stefanusbasiliek is de grootste kerk van Boedapest en biedt plaats aan ongeveer 8500 personen. De kerk werd pas in 1905 voltooid in neogotische stijl. Het gebouw oogt heel imposant en valt vooral op door de enorme koepel. Je kan die koepel van maar liefst 96 meter hoog ook beklimmen voor een indrukwekkend uitzicht over de stad.

 • De basiliek is elke dag open.
 • Van maandag tot en met vrijdag kan je binnen tussen 09:00 en 17:00
 • Op zaterdag tussen 09:00 en 13:00O
 • Op zondag tussen 13:00 en 17:00
 • Je kan de toren beklimmen tussen 10:00 en 16:30 in de winter, tot 18:30 in de zomer en tot 17:30 in de tussenmaanden.
 1. Het Hongaars Nationaal Museum

Het Magyar Nemzeti Múzeum, ofwel het Hongaars Nationaal Museum, is een museum dat het verhaal van Hongarije en de Hongaren vertelt. In het museum vind je onder andere een beeld uit 1373 dat het verhaal van Sint-Joris en de draak uitbeeldt. Het gebouw zelf werd opgetrokken in neoclassicistische stijl.

Het museum is elke dinsdag tot en met zondag open tussen 10:00 en 18:00.

 1. Ontspannen in het Széchenyibad

Onder Boedapest liggen veel thermische bronnen verstopt die gebruikt worden om de vele thermische baden in de stad aan te leggen. Ontspannen in de thermische baden is één van de favoriete bezigheden van de Hongaren en ook jij mag die thermische baden tijdens je bezoek aan Boedapest zeker niet links laten liggen.

Het Széchenyibad is de grootste en bekendste medicinale spa van Europa. Een groot pluspunt is dat het bad zich bevindt in en rond een prachtig gebouw. Het water heeft er een constante temperatuur van 34 graden dankzij de warmwaterbron die onder het gebouw ligt.

Het Széchenyibad is dagelijks open tussen 06:00 en 22:00, boek je toegangstickets online voor € 20.

 1. Rondstruinen in de Andrássyboulevard

De Andrássyboulevard is de Champs-Elysées van Boedapest. De brede boulevard is ruim twee kilometer lang en verbindt de binnenstad met het stadspark. Aan de boulevard vind je heel wat prachtige oude gebouwen, zoals de Hongaarse Staatsopera, en verschillende villa’s. Je kan er ook winkelen bij de duurste modemerken.

Wil je graag zelf de stad gaan verkennen, download dan zeker onze gratis stadswandeling Boedapest. Zo zie je de mooiste bezienswaardigheden en ontdek je de leukste plekjes.

 1. Het Heldenplein en het Millenniummonument

Aan het einde van de Andrássyboulevard ligt het Hösök Tere, ofwel het Heldenplein. Het plein werd in 1896 aangelegd om de duizendste verjaardag van Hongarije te vieren.

In het midden van het plein staat het imposante Millenniummonument. Dat bestaat uit enerzijds een zuil waarop de aartsengel Gabriel prijkt en anderzijds twee zuilengalerijen waar belangrijke figuren uit de Hongaarse geschiedenis uitgebeeld worden. Rondom de zuil staan ook nog 7 standbeelden van Hongaarse leiders.

 1. Van het uitzicht genieten op de Gellértberg

De Gellértberg ligt naast de Burchtheuvel. De Gellértberg moet je vooral bezoeken voor het prachtige uitzicht over de stad. De berg is 234 meter hoog en bovenaan staat de Citadel van Boedapest en het vrijheidsbeeld van Hongarije. Wandel zeker eens naar de top van de berg om vanaf daar de verschillende bezienswaardigheden van Boedapest van bovenaf te aanschouwen.

 1. Wandelen op de Kettingbrug

De Kettingbrug is de oudste brug van de stad en werd gebouwd in de negentiende eeuw. De brug verbindt het Adam Clarkplein in Boeda met het Rooseveltplein in Pest. Op de brug staan 2 grote triomfbogen die de brug helpen dragen en aan weerszijden staan beelden van leeuwen.

Onze tip: we raden je aan om ook ’s avonds eens over de Kettingbrug te wandelen. De ouderwetse, romantische lantaarns verlichten de brug dan.
 1. Een cruise over de Donau

De rivier die door Boedapest loopt, de Donau, is de op één na grootste rivier van Europa. Een groot deel van de bezienswaardigheden van Boedapest liggen aan de oevers. Een cruise over de Donau is daarom een leuke manier om de stad te verkennen. Vanop de rivier heb je ook een mooi uitzicht op de Burchtheuvel en je vaart onder de bekendste bruggen van de stad.

Onze tip: Boek een cruise in Boedapest online, dit kan al vanaf € 11, snel en veilig bij GetYourGuide.

 1. Het Margaretha-eiland, het groene hart van de stad

Het Margaretha-eiland, in het midden van de Donau, is het groene hart van de stad. Het is de perfecte plek om mooie wandelingen te maken of om even tot rust te komen. Op het eiland vind je een groot park met een fontein, een rozentuin, een archeologische site, een watertoren en een zwembad. Verder kan je er ook naar een theatervoorstelling gaan kijken, de kleine kapel bezoeken of iets drinken op één van de gezellige terrasjes. ‘s Avonds worden er bovendien regelmatig voorstellingen in het openluchttheater opgevoerd.

 1. Het vrijheidsplein van Boedapest

De ‘Liberty Square’ is Russische monument dat de soldaten van het Rode Leger eert die tijdens de bevrijding van Boedapest van de nazi's zijn omgekomen. Het is ironisch genoeg vlak tegenover de Amerikaanse ambassade gelegen en er staat ook een standbeeld van Ronald Reagan aan de overkant van het vrijheidsplein. Vind je het vreemd dat er in Boedapest een beeld van een Amerikaanse president te vinden is? Wel: Reagan had een ingewikkelde rol in de val van het communisme en Boedapest is niet meer communistisch. Dus wanneer je het Russische monument van het Rode Leger bezoekt, dan kan je ook een kijkje nemen naar het nabijgelegen standbeeld van Ronald Reagan.

 1. Imre Nagy Memorial standbeeld

Wanneer politiek je wel iets zegt, dan moet je zeker eens verder in het communistische verleden van Boedapest tasten. Op slechts een korte wandeling van het standbeeld van Ronald Reagan vandaan vind je een ander opmerkelijk monument van Imre Nagy. Dit standbeeld van een man op een brug - met uitzicht op de parlementsgebouwen – staat symbool voor het verlangen naar vrijheid. Het beeld trekt elke dag heel wat bezoekers aan die geïnteresseerd zijn in het communistische verleden van de stad. Imre Nagy leidde de mislukte Hongaarse revolutie van 1956 en werd twee jaar later voor verraad geëxecuteerd. Dit monument symboliseert de moeilijke weg naar de vrijheid.

 1. Bezoek het Huis van Terreur

Nog meer geschiedenis vind je bij het Huis van de Terreur. Dit is een gedenkteken voor de mensen die vochten en stierven tijdens het communistische tijdperk van Boedapest. Het was het voormalige hoofdkwartier van de nazi's en werd gebruikt als gevangenis. Achter deze muren vonden veel wreedheden plaats. Wanneer je het ‘House of Terror’ bezoekt, bereid je dan voor op triestige taferelen, want gevangenen werden hier gemarteld en gedood. Het is natuurlijk wel goed om even stil te staan bij de wreedheden die toen gebeurd zijn en de mensen die stierven te eren.

 1. Uitzicht vanuit Fisherman's Bastion

Het Fisherman's Bastion, gelegen boven het Kasteel van Boedapest, is een uitstekende plek om te genieten van het uitzicht op de stad. Het is ook een prachtige plaats om te wandelen met een mooie, sprookjesachtige omgeving. Boedapest van bovenaf bekijken is dé perfecte manier om de schoonheid van de stad te leren kennen. Je zal snel begrijpen waarom zo veel mensen verliefd worden op Boedapest.

 1. Een tramrit in de gele trams

Wist je dat je in Boedapest kan meerijden met de voor de langste tram ter wereld? Deze heeft een indrukwekkende lengte van 56 meter! De trams vallen op door hun bijzondere gele kleur en authentieke uitstraling. Een absolute must-see! Maak een tramrit op lijn 2 te nemen, deze rit neem je mee langs de mooiste uitzichten van de Donau en de heuvels van Boeda. Daarnaast kun je een glimp opvangen van het Hongaarse parlementsgebouw en de beroemde Kettingbrug.


 1. Wandeling langs de Donau

Er is niets romantischer dan een wandeling langs de Donau. Bovendien kom je op de weg van de Kettingbrug naar de Elizabeth brug heel wat van de belangrijkste bezienswaardigheden langs de rivier tegen. De Promenade is gelegen langs cafeetjes en luxehotels. Tijdens je wandeling heb je ook een prachtig uitzicht op het Kasteel van Boedapest aan de overkant van de rivier.

Onderweg zal je ook schoenen op de oever van de Donau tegenkomen. Dit is een gedenkteken gewijd aan de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het fascistische Pijlenkruis zijn gedood. 3500 mensen werden in 1944 en 1945 namelijk in de Donau doodgeschoten. De 60 paar schoenen zijn een eerbetoon aan de mensen die op de oevers van de rivier zijn gedood.

Tip: Download onze stadswandeling Boedapest, zo kom je in zowel Buda als Pest en zie je alle highlights van de stad.
 1. Het Joodse kwartier ontdekken

Veel steden in Europa hebben een historische Joodse wijk en Boedapest is daarop geen uitzondering. Deze buurt is erg kleurrijk en is bezaaid met winkels en synagogen. De grootste synagoge van Europa vind je in de Dohanystraat. Het is bovendien in deze wijk dat je de vele ruïnekroegen of ‘ruin bars’ vindt.

OVERNACHTINGSTIP: Op zoek naar een leuk hotel in de Joodse wijk? Boek Roombach Hotel Budapest Center

 1. Maak een fietstour door de stad

Boedapest al fietsend verkennen is een uitstekende manier om meer te weten te komen over de stad en om mooie plekjes te ontdekken. Terwijl je door de stad fietst, bezoek je ondertussen enkele van de meest historische bezienswaardigheden van de stad, waaronder bijvoorbeeld het parlementsgebouw, het kasteeldistrict, de Matthiaskerk, het Vissersbastion... De exacte route is natuurlijk afhankelijk van de tourguide. Bekijk hier een mooi aanbod fietstours. Wil je graag mee met een Nederlandstalige gids, boek je fietstour hier bij Bajabikes.

 1. Winkelen in de grote markthal

De Nagy Vásárcsarnok, ofwel de Grote Markthal van Boedapest, staat in het centrum van de stad. De markt bestaat uit twee verdiepingen. Op de begane grond kan je winkelen in de markt vol groenten, vlees en vis en op de bovenverdieping kan je souvenirs kopen. Je vindt er daarnaast ook enkele eetkraampjes waar je kleine snacks of een verfrissend drankje kan kopen.

 1. De ruin bars

In de afgelopen jaren zijn de ruin bars van Boedapest heel populair geworden. Oude panden en ruïnes in de hele stad werden omgebouwd tot hippe bars met een trendy decor. De ruin bars liggen verspreid over de hele stad. Enkele ervan zijn al zeer populair bij toeristen, andere zijn nog verborgen pareltjes.

 1. Huur een Trabant

Een van de leukste dingen om te doen in Boedapest is een Trabant auto huren. Een chauffeur rijdt je door de stad mensen zullen ongetwijfeld naar je zwaaien, lachen en wijzen wanneer je passeert. Deze auto heeft een link met het communistische tijdperk van Boedapest, want dit was dé auto van deze tijd. Heel wat mensen hebben dan ook goede herinneren aan hun eerste Trabant.

 1. Waar overnachten in Boedapest?

In Boedapest heb je de keuze om in het historische centrum te verblijven (District V), in de Joodse wijk (Erzsébetváros), in de hippe wijk Józsefváros (Distict VIII) of in het hoger gelegen Pest, nabij het kasteel van Boedapest.

 1. Nog meer zien? Download je gratis stadswandeling Boedapest

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip Boedapest? Geen zorgen! Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Hongarije met een stadswandeling in Boedapast + volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Hongarije.

Hongarije

Gratis stadswandeling downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 6 juni 2024 - Wauters

Handige gids. Markthal en synagoge zeker doen. Wij hebben de eerste dag de volledige tour met de hop on hop off. Zo kijk je een goed beeld waar je overal wil afstappen. Riviercruise met diner is echt zijn geld waard.

- 11 april 2024 - live Hermans

we zijn nog niet geweest naar Boedapest maar ben de trip aan het voorbereiden. staan vele leuke tips in waarvoor dank

- 8 april 2024 - Christel Dhondt

Elke keer als we op vakantie/citytrip gaan volgen we de uitgestippelde routes. En daarnaast krijg je nog tips voor hotels, restaurants, .... We raden echt aan om bij je vakantieplanning zeker de gidsen van Geert Reisroutes te raadplegen.

- 29 september 2023 - chris ooms

Boedapest was mooi en vriendelijk mensen. De reisgids was echt goed, Die heeft ons zeker geholpen met de mooie wandelingen . Top was het !

- 4 september 2023 - Gerda Broekx

Duidelijke, overzichtelijke gids, heel bruikbaar.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?