10 x mooiste sneeuwhotels: onze tips voor een onvergetelijk verblijf in een ijshotel

10 x mooiste sneeuwhotels: onze tips voor een onvergetelijk verblijf in een ijshotel

24 december 2023 in Reisinfo0 reacties

Overzichtje met de mooiste sneeuwhotels + praktische info voor je verblijf in een ijshotel

Brrrr, overnachten in een ijshotel in een prachtige omgeving.. Het kan op steeds meer plekken ter wereld. Omgeven door indrukwekkende ijssculpturen, koude temperaturen en een bed van ijs, ga je een onvergetelijke nacht tegemoet!

Overnachten in een ijshotel is een unieke en avontuurlijke ervaring die je zeker eens moet proberen als je de kans krijgt. In deze blogpost vind je alvast 10 van de mooiste ijs- sneeuwhotels in Europa.

Inhoud artikel

  1. Wat is een IJshotel precies?

Een ijshotel is een hotel dat - zoals de naam wel doet vermoeden - volledig is gemaakt van ijs en sneeuw. Het hotel beschikt over verschillende type kamers, lobby's, restaurants en andere faciliteiten die zijn gebouwd uit ijsblokken en sneeuw. IJshotels zijn meestal gelegen in gebieden met een koud klimaat, zoals Scandinavië, Canada, Rusland en Alaska.

IJshotels worden ieder jaar opnieuw gebouwd, omdat het ijs en de sneeuw smelten in de lente en zomer. Het bouwproces begint meestal in november of december, wanneer de omgevingstemperatuur laag genoeg is om een groot ijsblokken te produceren. De hotels worden gebouwd door een team van architecten, ijskunstenaars en bouwers die werken aan het maken van de structuren en het toevoegen van de decoratieve elementen.

Meer dan een hotel alleen

IJshotels zijn niet alleen bedoeld als accommodatie, maar bieden ook een unieke ervaring voor bezoekers. Als gast kan je genieten van activiteiten zoals een bezoek aan de ijsbar, een nachtelijke wandeling onder het noorderlicht en zelfs het bijwonen van een ijshuwelijk. Een overnachting of een bezoek aan een ijshotel is een belevenis die je ongetwijfeld altijd zal bijblijven. In deze blogpost sommen wij alvast enkele van de mooiste ijshotels voor je op.

  1. Lapland Hotels SnowVillage - Finland

Fins Lapland

Lapland Hotels SnowVillage ligt 200 km boven de poolcirkel, in Kittilä (gelegen in het noordwesten van Fins Lapland). Het hotel biedt kamers gemaakt van sneeuw en ijs, en je kan er drankjes drinken uit echte ijsglazen in de Ice Bar. Deze bar is gelegen in een gigantische iglo. Om toch voor wat verwarming te zorgen krijg je een fleecedeken, warme bessendrank en kan je gebruik maken van de verwarmde gedeelde badkamer. Ook kan je smullen van heerlijke soep of andere warme maaltijden in het houten restaurant.

Bij aankomst krijg je een rondleiding door de accommodatie, inclusief instructies voor een overnachting. Er worden ook heel wat georganiseerde activiteiten aangeboden zoals ijsvissen, tochten per hondenslee en sneeuwscooter- en rendiersafari's. Meer info en boeken.

  1. Kakslauttanen Arctic Resort - Finland

In het Kakslauttanen Arctic Resort kan je overnachten in betoverende glazen iglo’s, waarbij je met een beetje geluk vanuit je bed het noorderlicht kan aanschouwen. Dankzij de afwezigheid van luchtvervuiling en bomen die het zich belemmeren is het namelijk een van de beste plekken ter wereld hiervoor. Alle iglo’s zijn voorzien van een eigen toilet, en sommige beschikken ook over een eigen badkamer met sauna. Wie een iglo boekt zonder sauna kan wel gebruik maken van de gemeenschappelijke relaxruimtes met sauna’s en ijsgat.

Daarnaast kan je er ook overnachten in traditionele houten chalets met open haard en privé sauna. Er worden door het resort ook allerlei activiteiten georganiseerd en voor een heerlijke Laplandse maaltijd kan je terecht in een van de 2 restaurants. Meer info en boeken.

  1. SnowCastle of Kemi - Finland

Op 1u40 rijden van Rovaniemi kan je overnachten in een van de topbezienswaardigheden in Finland: het bijzondere Kemi Snow Castle. In de winterperiode kan je een rondleiding volgen door het kasteel of je kan er ook een kamer boeken en overnachten. De omvang van het sneeuwkasteel is gigantisch, met kasteeltorens van meer dan 20 meter hoog en meerdere verdiepingen.

Wanneer je het kasteel binnen wandelt, lijkt het wel alsof je in een sprookje terecht bent gekomen. Na je rondleiding kan je in het restaurant terecht voor een hapje en een drankje. Verder wordt het kasteel ook gebruikt voor evenementen zoals bruiloften en muziekoptredens. Hoe kan het ook anders met zo'n sprookjesachtig decor?

TOUR: Vanuit Rovaniemi kan je een daguitstap maken naar het Sneeuwkasteel. Boek je onvergetelijke uitstap naar Kemi Snow Castle hier.

  1. Arctic SnowHotel & Glass Igloos - Finland

Arctic SnowHotel & Glass Igloos ligt op de poolcirkel, op 30 minuten rijden van het centrum van Rovaniemi. Hier heb je de keuze om te overnachten in een van de glazen iglo's met vloerverwarming en uitzicht op de hemel of de ijskamers met een temperatuur van 0 tot -5 graden Celsius, ongeacht de buitentemperatuur. De kamers zijn uitgerust met elektrische verlichting met gedeelde badkamer en douche. Bij aankomst krijg je meteen een rondleiding en voorziet het personeel je van warme slaapzakken.

Het verblijf beschikt over een speciale Aurora Borealis-alarmservice waardoor je geen enkel moment het spektakel van het noorderlicht zal missen. Daarnaast kan je ook genieten van de sneeuwsauna, buitenjacuzzi en van heerlijke Lapse gerechten in de restaurants van het hotel. Oh ja, als gast van dit hotel heb je gratis toegang tot Snowman World in Santa Claus Village. Meer info en boeken.

  1. Ice Hotel Jukkasjarvi - Zweden

Het Ice Hotel in Jukkasjarvi in Zweden werd in 1989 opgericht, en is hiermee het oudste ijshotel ter wereld. Niet gek dus dat dit hotel wereldberoemd is. Elk jaar wordt zeer helder ijs uit de Torne rivier gehakt waarmee vervolgens een hotel wordt opgebouwd. Het hotel heeft dan ook elk jaar opnieuw een nieuw thema. Kunstenaars maken kunstwerken van de eerste sneeuw in de verschillende ruimtes van het hotel.

Naast overnachten kan je er ook terecht in de Ice Bar, waar je warme chocolademelk kan drinken uit glazen gemaakt uit ijs. Slapen doe je onder dikke dierenhuiden en warme slaapzakken, maar er zijn ook enkele kamers die verwarmd worden. Tegen een toeslag kan je lekker ontspannen in de sauna, een houtgestookte hot tub en een ijsbad. Meer info en boeken.

  1. Snowhotel Kirkenes - Noorwegen

Ook in Noorwegen kan je overnachten in zo'n prachtig sneeuwhotel. Zo kan je terecht in het Snowhotel Kirkenes, in het noordelijkste puntje van Noorwegen op 10 km van Kirkenes. De unieke sneeuwsuites met arctisch thema zijn enkel en alleen beschikbaar in de winter. Deze ruimtes worden versierd met sneeuwsculpturen, en je overnacht onder thermische spreien en warme slaapzakken.

Daarnaast zijn er het hele jaar door houten hutjes te boeken die geïnspireerd zijn door de traditionele Sami hutten. De grote ramen van deze hutten geven je zicht op het noorden, zodat je het noorderlicht vanuit je warme bed kan aanschouwen. Het is een unieke ervaring.

In de winter kan je tevens genieten van activiteiten zoals husky-ritten, noorderlichttochten en sneeuwscooters. In de zomer kan je dan weer rond het resort wandelen, vissen en raften op koningskrab. Meer info en boeken.

  1. Sorrisniva Igloo Hotel - Noorwegen

Een ander ijshotel waar je kan verblijven is het Sorrisniva Igloo Hotel in Alta. Dit indrukwekkend hotel van 2.000 m², biedt ruime ijskamers voorzien van slaapplekken van rendierleer en warme slaapzakken. De temperatuur ligt constant tussen de -4 en -7 °C. Breng dus best je eigen thermische onderkleding mee als je het snel koud hebt.

Verder biedt het hotel ook een sauna en 2 hot tubs in de buitenlucht (die je dient te reserveren op voorhand) waar je heerlijk kan opwarmen en ontspannen. Op het terrein bevinden zich 2 restaurants die lokale specialiteiten serveren. 's Avonds kan je nagenieten in de gezellige bar waar je kan genieten van een drankje uit een glas van ijs. In het hele hotel worden er ook artistieke ijssculpturen tentoongesteld. Wil je graag een excursie boeken met een sneeuwscooter of dergelijke? Dan helpt het personeel je graag. Meer info en boeken.

  1. Hotel of Ice Transylvania - Roemenië

Ook in Roemenië kan je overnachten in een ijshotel. Hotel of Ice Transylvania bevindt zich in Cîrţişoara, dichtbij het Bâleameer in de Făgăraşbergen. Het ijshotel is alleen bereikbaar per kabelbaan, een ritje voert je langs adembenemende besneeuwde landschap.Wanneer het Balea-meer dichtvriest in de winter, worden er ijsblokken gesneden om de gezellige iglo's, van het hotel te bouwen.

Verder beschikt het verblijf over een gemeenschappelijke lounge, gedeelde badkamers, een terras, een restaurant en een bar. Vanaf het hotel heb je prachtig uitzicht op de bergen en 's ochtends wordt een heerlijk à-la-carteontbijt voorzien. Wil je na een onvergetelijke nacht in de ijskamer graag de omgeving verkennen? De accommodatie ligt op 7,5 km van de Balea-waterval en nabij de skipistes. Het gebied is erg populair om te wandelen en skiën. Meer info en boeken.

  1. Hotel Lac Salin Spa & Mountain Resort - Italië

In het Hotel Lac Salin Spa & Mountain Resort in het schitterende Livigno kan je een magische nacht doorbrengen in de sneeuwchalet. Deze bevindt zich op een helling tegenover het hotel en is te boeken vanaf half december tot eind maart. De chalet is gerealiseerd door de kunstenaar Vania Cusini en zit ondergedompeld in de witte sneeuw van de Alpen. Kruip gezellig dicht bij elkaar in de warme thermische slaapzak, terwijl de temperatuur onder nul zakt en geniet van deze unieke ervaring. Meer info en boeken.

  1. Iglu-Dorf Kühtai - Oostenrijk

Last but not least, zelfs in Oostenrijk kan je overnachten in een van de mooiste ijshotels! In het skigebied Kühtai vind je het indrukwekkende Iglu-Dorf Kühtai. De spierwitte iglo’s zijn prachtig verlicht en je slaapt er op geïsoleerde veldbedden met schapenhuid en dikke winterslaapzakken die voor de nodige warmte zorgen. Naast de bijzondere kamers, beschikt het hotel ook over een sauna, een restaurant, een bar en een tuin. Het ijshotel ligt bovendien op 45 minuten rijden van de gezellige stad Innsbruck. Meer info en boeken.

  1. Praktische tips voor het overnachten in een ijshotel

Een overnachting in een ijshotel is natuurlijk niet te vergelijken met een overnachting in een comfortabel bed in een of ander viersterrenhotel. Voordat je naar een overnachting boekt of gaat slapen in een ijshotel, zijn er enkele handige tips waarmee je rekening kan houden. Zo verloopt jouw verblijf des te aangenamer!

  • Kamertemperatuur in ijshotels ligt over het algemeen rond de -5 graden. Neem de tijd om te wennen aan het klimaat van een ijshotel.
  • Je slaapt niet op ijs. Elk bed is gemaakt van ijs maar er wordt gebruik gemaakt van rendierhuiden, een deken en/of een matras. Uiteraard kan je je verwarmen in je speciale slaapzak die geschikt is voor temperaturen onder nul.
  • Draag extra laagjes kledij. Sommigen vinden een thermische slaapzak niet voldoende. Koop hier je thermokleding.
  • Breng ook een vochtinbrengende crème mee om je in te wrijven, de lucht in een ijshotel kan erg droog kan zijn.
  • Er zijn geen moderne hotelvoorzieningen in je ijskamer aanwezig. Verwacht dus niet dat je in de ochtend een lekker kopje koffie of thee kan maken.
  • Wees gerust, de sanitaire voorzieningen zijn niet gemaakt van ijs.
  • Probeer alvorens je naar bed gaat, gebruik te maken van de toiletten. Niets zo vervelend als wanneer je lekker knus in bed ligt, terug op te staan om in het hoofdgebouw naar toilet te gaan.
  1. Wat is de kamertemperatuur in een ijshotel?

IJshotels zijn gemaakt van ijs en sneeuw, wat betekent dat de temperatuur binnen het hotel erg laag is. Over het algemeen schommelt de temperatuur tussen de -5°C en -8°C. Bereid je dus best goed voor op deze koude temperaturen door het dragen van geschikte kleding en een thermische slaapzak. Het hotel zal je meestal voorzien van deze slaapzakken en kleding, dus vraag hier gerust naar.

  1. Wanneer kan je het best een ijshotel bezoeken?

De beste tijd om een ijshotel te bezoeken is het winterseizoen, omdat het hotel dan volledig is gebouwd en alle activiteiten (zoals hondensleeën, sneeuwschoenwandelen en noorderlicht bekijken) en andere faciliteiten op dat moment beschikbaar zijn. De meeste ijshotel zijn dan ook alleen geopend tijdens de wintermaanden, van ongeveer december tot april. Het is belangrijk om vooraf te controleren of het hotel geopend is op de data waarop je wilt gaan.

  1. Spot het noorderlicht vanaf je ijshotel

Overnachten in een ijshotel is natuurlijk ook een ideale gelegenheid om het noorderlicht te spotten. IJshotels bevinden zich vaak op afgelegen locaties ver weg van lichtvervuiling en bieden daarom een uitstekende mogelijkheid om het noorderlicht te zien. Daarnaast bieden veel ijshotels ook speciale noorderlichtexcursies aan, waarbij je met een gids op zoek gaat naar de beste plekken om het noorderlicht te spotten. Als je geluk hebt, kan je het noorderlicht ook vanuit het ijshotel zelf zien.

Om het noorderlicht te kunnen zien, zijn er een aantal factoren die van invloed zijn. Het is dus niet gegarandeerd dat je het noorderlicht zult zien tijdens je verblijf in een ijshotel. De beste periode om het noorderlicht te spotten is tussen oktober en maart. Hou best ook het weerbericht in de gaten want heldere lucht is essentieel.

  1. Hoeveel nachten verblijven in een ijshotel?

Hoeveel nachten je wilt verblijven in een ijshotel hangt af van je persoonlijke voorkeuren, het beschikbare budget en de activiteiten die je wilt doen tijdens je verblijf. Over het algemeen wordt aanbevolen om minimaal één nacht in een ijshotel te verblijven om de unieke ervaring te kunnen beleven en te genieten van de prachtige omgeving.

Sommige ijshotels beschikken ook over chalets. Je kan eventueel één nacht verblijven in een suite gemaakt van ijs en nadien een paar dagen langer verblijven in de gezellige hutten voorzien van meer comfort.

  1. Wat kost een verblijf in een ijshotel?

Overnachten in een ijshotel kan duurder zijn dan overnachten in een standaardhotel van vergelijkbare kwaliteit. Dit komt omdat het bouwen en onderhouden van een ijshotel een uitdagend en kostbaar proces is. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de kosten van een verblijf in een ijshotel, zoals de locatie, de duur van het verblijf, de grootte van de kamer en de beschikbare faciliteiten.

In veel gevallen zijn de kosten voor een overnachting in een ijshotel inclusief een thermische slaapzak, een ontbijt en meestal een rondleiding door het hotel en de omgeving. Bovendien bieden veel ijshotels ook andere activiteiten aan, zoals husky- en rendiersledetochten, sneeuwscootertochten en noorderlichtexcursies. Deze activiteiten zijn meestal niet inbegrepen in de prijs van de kamer en kunnen extra kosten met zich meebrengen. De prijzen voor een overnachting kunnen variëren van enkele 100 euro's tot 1000 euro's per nacht, afhankelijk van de locatie en het luxe-niveau van het hotel.

  1. Zijn er badkamers voorzien in een ijshotel?

Geen zorgen, er zijn wel degelijk badkamers in een ijshotel. In de meeste ijshotels zijn de badkamers echter niet gemaakt van ijs, maar van meer traditionele materialen zoals steen, hout of glasvezelversterkt plastic. De badkamers bevinden zich meestal in een apart gebouw of aangrenzend aan de kamers.

Houd er echter rekening me dat hoewel er badkamers zijn in een ijshotel, de omstandigheden in deze kamers mogelijk niet zo comfortabel zijn als in een traditioneel hotel. Door de koude temperaturen kan het bijvoorbeeld langer duren voordat het water warm wordt.

  1. Is er elektriciteit en wifi in het ijshotel?

Ja, er is elektriciteit en wifi in de meeste ijshotels. Er wordt vaak gebruik gemaakt van generatoren om stroom te leveren, terwijl wifi-verbindingen vaak beschikbaar zijn in gemeenschappelijke ruimtes. Maak je dus geen zorgen, je zal je telefoon kunnen opladen wanneer nodig! 😊

  1. Filmpje: Neem alvast een kijkje in de mooiste ijshotels

  1. Download onze gratis reisgidsen Scandinavië

Onderweg naar het Hoge Noorden? Hier vind je onze reisgidsen om je route uit te te stippelen met leuke stops voor onderweg.

NoorwegenLofotenDenemarkenZuid-ZwedenHelsinkiSprookjesroute DuitslandMecklenburg-VorpommernSpelletjes voor in de wagen
Reisgids NoorwegenReisgids LofotenReisgids DenemarkenReisgids Zuid-ZwedenStadsgids HelsinkiReisgids Sprookjesroute DuitslandReisgids Mecklenburg-VorpommernSpelletjes voor in de wagen

Op reis naar Scandinavië? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van dez prachtige regio.

Lapland

Gratis reisgids Lapland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?