11 x top bezienswaardigheden & dorpjes in de Vaucluse (Provence) + wat te zien en doen?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

11 x top bezienswaardigheden & dorpjes in de Vaucluse (Provence) + wat te zien en doen?

3 april 2024 in Provence2 reacties

Op vakantie naar Frankrijk? De Vaucluse is een prachtig departement in de Provence. Het bijzonder mooie landschap van de Vaucluse wordt gekenmerkt door kleurrijke lavendelvelden, groene bossen, hoge bergen en prachtige rivieren. Daarnaast vind je er ook allerlei mooie dorpjes en steden met pittoreske straatjes en gezellige pleinen.

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoekje? Lees dan gerust verder en ontdek de mooiste steden en dorpjes in Vaucluse.

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden in de Vaucluse

  1. Avignon

Avignon is een stad boordevol geschiedenis en cultuur. De stad is nog steeds deels ommuurd en omvat onder andere het Palais de Papes, het grootste gotische bouwwerk van Europa dat stamt uit de tijd dat de Paus niet in het Vaticaan woonde maar wel in Avignon.

Dit paleis van de pauzen lijkt op een kasteel door de muren van 3 m dik en de wachttorens er op. De tuinen rondom het paleis bieden een perfecte wandelgelegenheid aan, en jaarlijks worden er tijdens het Festival d’Avignon voorstellingen gehouden in deze tuinen, en eigenlijk overal in de stad. Ontdek de stad tijdens een begeleide wandeling vanaf €28!

De brug van Saint-Bénézet zal misschien niet direct een belletje doen rinkelen, maar als je weet dat de brug ook bekend staat als Le pont d’Avignon, hoor je waarschijnlijk het bekende deuntje van het volksliedje in je hoofd. Misschien kan je bij je bezoek aan Avignon zelf wel even gaan dansen op deze bekende brug.
  1. Gordes

Gordes, gebouwd tegen en op een steile rots, wordt door velen tot de mooiste dorpjes van de Provence genoemd. Het stadje is zeker een bezoekje waard. Het centrum wordt gekenmerkt door prachtige straatjes met pittoreske huisjes en pleinen met gezellige restaurantjes waar je even kan pauzeren en genieten van een koffietje.

Daarnaast vind je in het stadscentrum ook allerlei sfeervolle boetiekjes en kraampjes waar je heerlijke streekproducten en handgemaakte spullen kan kopen. Maar één van de topbezienswaardigheden van Gordes is toch wel het kasteel boven op de rots. Van buiten oogt het kasteel vrij sober, maar de binnenkant is prachtig versierd. Ga zeker eens een kijkje nemen en kom alles te weten over de geschiedenis van de regio.

Graag een rondreis maken door de Provence? Met onze 8-daagse autovakantie door de Provence kom je langs de mooiste plekjes en bezienswaardigheden!

  1. Roussillon en Sentier des Ocres

Roussillon is een ander prachtig dorpje in de Vaucluse. Het dorpje is gelegen op een groene heuvel, omringd door groene bergen en mooie bossen. Het staat onder meer het kleurenpalet van de gevels in allerlei abrikooskleurige tinten en de vlammende rotsen die door de mensen en natuur zijn uitgehouwen.

De meeste mensen komen naar hier om een prachtige wandeling te maken door de okergroeven net buiten Roussillon. Dit stukje van de Luberon kreeg ooit de bijnaam ‘het Colorado van de Provence’. Maar ook de roodbruine charmante dorpshuizen zijn leuk om te zien en liefhebbers van lavendel kunnen hier een souvenirtje kopen in de leuke boetiekjes.

Bezoek het Colorado van Frankrijk

Nabij Roussillon nog een unieke bezienswaardigheid namelijk de grootste okermijn van Europa! Het oker van Roussillon was erg populair en werd vroeger voornamelijk gebruikt voor het verven van textiel. In één van de oude okerverwerkingsfabrieken zit een museum gehuisvest waar je meer te weten komt over de okerwinning in Roussillon en de omliggende dorpen.

Wij raden je vooral aan om een mooie wandeling te maken door de voormalige okergroeve: Le Sentier des Ocres, vertaald als "het okerpad". De wandeling brengt je langs het spectaculaire okerlandschap.

Wanneer je het okerlandschap bezoekt aan het einde van je dag, kan je genieten van een prachtige zonsondergang.
  1. Orange

Orange is een prachtige stad met een oud centrum waar je goed bewaarde Romeinse constructies kan bezoeken tijdens je autovakantie door de Provence, zoals de Romeinse triomfboog. Het grootste monument is het Romeinse theater, één van de meest bijzondere Romeinse overblijfselen is in de Provence en het enige theater in Europa dat helemaal overeind is gebleven. Jaarlijks wordt er in Orange ook het operafestival Choregies d’Orange gehouden.

Onze tip? Download je reisgids Provence en ontdek alvast de mooiste plekjes!
  1. Beklim de Mont Ventoux

Je hebt ongetwijfeld al eens gehoord van de Mont Ventoux. De Mont Ventoux is het hoogste punt van de Provence en een UNESCO biosfeerreservaat voor planten en dieren. Maar deze berg staat vooral bekend als één van de beroemdste fietsbergen in Europa.

De berg wordt regelmatig beklommen tijdens de Ronde van Frankrijk en wordt gekenmerkt door zijn moeilijkheidsgraad met lange steile afstanden in een bijzonder landschap. De Mont Ventoux is dan ook een populaire vakantiebestemming voor renners en fietsliefhebbers die er volop kunnen fietsen. Lees meer over de Mont Ventoux en de 3 routes om hem te beklimmen.

  1. L’Abbaye Notre-Dame de Sénanque

Ten noorden van het plaatsje Gordes, in het westen van de Lubéron, ligt een bezienswaardigheid die op vele ansichtkaarten terug te zien is. De Abbaye Notre-Dame de Sénanque is een bekend klooster gelegen tussen de lavendelvelden. Dit klooster werd al in 1148 opgericht door cisterciënzer monniken uit de Ardèche.

Na wat lastige tijden tussen de 16de en 19de eeuw, waarin het klooster uiteindelijk verkocht werd, werd de grond in 1854 teruggekocht door een nieuwe gemeenschap cisterciënzer monniken. De monniken die tegenwoordig in Sénanque wonen, kweken lavendel en verzorgen daarnaast ook honingbijen. De monniken maken nog steeds veel producten van de lavendel.

  • Het klooster is open voor bezoek, maar het is niet mogelijk om door de lavendelvelden zelf heen te lopen. Er loopt wel een pad langs de velden.
  • Toegang kost vanaf €8 en kan met een audiogids of onder begeleiding. Bekijk hier de tours naar het klooster!
  • Hou er wel rekening mee dat het klooster een zeer populaire plek is voor toeristen, en omdat het klooster niet zo groot is kan het snel erg druk aanvoelen.
  • De kloosterwinkel is de meeste dagen tussen 10u en 17u geopend, maar wanneer je alleen langs de lavendelvelden wilt lopen is het aan te raden om voor 9u of na 19u naar het klooster te gaan om de drukte te vermijden.
  1. Gorges de la Nesque

Les Gorges de la Nesque wordt de mooiste rivierkloof van de Vaucluse genoemd en dit is zeker terecht. De kloof is gelegen ten zuiden van het stadje Carpentras en aan de voet van de Mont Ventoux. Op sommige stukken is de kloof tot wel 400 meter diep en is uitgesleten door de rivier de Nesque die ontspring aan de voet van de Mont Ventoux.

Tip: Tussen Villes-sur-Auzon en Monieux vind je een indrukwekkende route, waar je een prachtig uitzicht hebt over de rivier en de kliffen. Het is dus zeker een aanrader om de kloof met de auto te ontdekken. Daarnaast zijn er hier ook tal van prachtige wandel- en fietsroutes die door en langs de kloof gaan. Ondertussen geniet je van de ongerepte natuur en de bijzondere flora en fauna.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels en B&B's in de Vaucluse.

  1. Carpentras

Carpentras is een bijzondere stad met een rijke geschiedenis gelegen aan de voet van de Mont Ventoux. Het is een stad vol historie en dat is tot op de dag van vandaag nog steeds zichtbaar. Zo kan je er enkele overblijfselen van de vestingmuur en de toren van de Porte d'Orange bezichtigen. Of je kan ook een bezoekje brengen aan de oudste nog in gebruik zijne synagoge in Frankrijk.

Ook leuk is, om tijdens de winterperiode eens de beroemde wekelijkse truffelmarkt op vrijdagmorgen te bezoeken. Tevens is Carpentras ook bekend van de Berlingot. Dit zijn kleine harde snoepjes met dunne witte strepen gemaakt van vruchtensiroop. Zeker eens proeven!

  1. Châteauneuf-du-Pape

Van Châteauneuf-du-Pape heb je ongetwijfeld al eens gehoord. Het is een Franse wijnstreek gelegen rondom het gelijknamige dorpje Châteauneuf-du-Pape. Het wijngebied bevindt zicht in het Rhônedal tussen de historische stadjes Avignon en Orange. Dit wereldberoemde gebied staat voornamelijk bekend om zijn heerlijke rode wijnen. Je vindt hier wel 320 verschillende glooiende wijngaarden.

Deze tussenstop is een absolute aanrader voor alle wijnliefhebbers onder ons. Het is daarnaast ook een ideale omgeving voor prachtige wandeling en fietstochten te maken. Daarnaast is het ook mogelijk om een bezoek te brengen aan de wijnboeren en te proeven van de lekkere wijnen. Het stadje Châteauneuf-du-Pape is de perfecte uitvalbasis en heeft daarnaast een prachtig kasteel waar je zeker een kijkje moet nemen.

  1. Ménerbes

Ménerbes, dat geklasseerd is als ‘Mooiste Dorp van Frankrijk', is ook absoluut een bezoekje waard. Het dorpje staat ook op de officiële lijst van de zogenaamde ‘Plus Beaux Villages de France’. Tijdens je bezoek kan je genieten van de prachtige oude straatjes en historische gebouwen, maar ook van het prachtige uitzicht op de omgeving. Ménerbes heeft haar historische karakter weten te behouden, en wanneer je door de straten loopt, lijkt het wel alsof de tijd hier heeft stilgestaan.

  1. Lourmarin

Lourmarin is een gezellig en charmant dorpje in de Vaucluse en wordt gedomineerd door het indrukwekkende kasteel dat ook wel eens de ‘Villa Medici’ van de Provence wordt genoemd. Volgens inwoners zou dit een uniek kasteel in Frankrijk zijn omdat het de oudste in de Renaissance stijl is. Wandel ook zeker even het centrum in, waar je als het ware de aangename sfeer in de cafeetjes op de gezellige pleintjes kan aanvoelen.

Ben jij een echte kasteelliefhebber? Lees dan zeker ook onze uitgebreide blogpost met dé mooiste kastelen in Frankrijk.
  1. Waar overnachten in de Vaucluse?

Voor je vakantie in de Vaucluse, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Vaucluse online bekijken.

Moulin de la Roque

Moulin de la Roque is een aangenaam hotel gevestigd in een voormalige watermolen, op 10 minuten rijden van de historische steden als Avignon, Carpentars en Orange. Het hotel beschikt naast ruime moderne kamers ook over een buitenzwembad en een gezellig terras. Het hotel ligt daarnaast ook in een aangenaam park aan de oever van een beekje. Meer info en boeken.

Mas des Romarins, The Originals Relais (Gordes)

Eén van onze topaanbevelingen in Gordes, is het Mas des Romarins, The Originals Relais. Het karakteristieke uit het begin van de 19e eeuw, herbergt een driesterrenhotel met charmant comfort. In deze uitzonderlijke omgeving in het hart van de Provence wandel je binnen enkele minuten naar het centrum van Gordes, dat tot de mooiste dorpen van Frankrijk behoort. Meer info en boeken.

Le Magnan

Le Magnan is gelegen in een groene omgeving binnen de oude stadsmuren van Avignon en beschikt over ruime, comfortabele kamers die uitzicht bieden op de tuin. Verder kan je in het Le Magnan genieten van een heerlijk ontbijtje (in de zomermaanden wordt dit geserveerd op de mooie patio in de tuin). Op slechts 5 minuten wandelen van het hotel bevinden zich gezellige restaurants met een aanbod aan traditionele en regionale Franse gerechten waar je 's avonds lekker kan dineren. Meer info en boeken.

  1. Met onze reisgids mis je niets tijdens je reis in de Provence

Herkenbaar: je wilt er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Provence? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Provence met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Graag eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Provence.

Provence

Gratis reisgids Provence downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 30 augustus 2022 - Frieda Walterus

Zeer nuttige tips en suggesties! Je hebt zin om meteen te vertrekken!

- 4 juli 2022 - Guy hansen

Mooie lectuur over de Provence met zeker heel wat handige tips.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?