16 x mooiste kastelen van Frankrijk: Alle info + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

16 x mooiste kastelen van Frankrijk: Alle info + foto's

1 februari 2023 in Frankrijk0 reacties

Frankrijk en kastelen, onlosmakelijk met elkaar verbonden

Hoe kan dat ook anders, zo'n prachtige combinatie. Van sobere, eeuwenoude kastelen verscholen in een van de romantische steden tot de uitbundige bouwwerken langs de Loire, ieder kasteel heeft zo zijn charme.

Het maakt niet uit of je een kasteelliefhebber bent, het zal je zeker bevallen. Elk kasteel heeft zijn eigen charme en eigen verhaal. Wij hebben alvast de mooiste kastelen in Frankrijk uitgezocht!

Inhoud artikel

 1. Château de Chambord

Het Château de Chambord is het grootste kasteel van de Loirevallei. Voor velen is dit hét mooiste kasteel van de Loirevallei. Het is dan ook niet gek dat het Château de Chambord het meest bezochte kasteel in de regio is. Het kasteel werd door koning Frans I in de zestiende eeuw als jachtslot gebouwd. Daardoor werd ook het bos rondom het kasteel beschermd. Vandaag is het park rond het kasteel zelfs het grootste afgesloten bosgebied in Europa, het gebied is even groot als Parijs.

Het Kasteel is een van de vele pareltjes van Frankrijk, kan je ook haast niet wachten dit kasteel te bezoeken? Bezoek het kasteel vanuit Parijs of Tour, bekijk hier alle mogelijkheden!

Een reusachtig bouwwerk

De broer van Lodewijk XIV, Gaston d’Orléans, liet het kasteel tachtig jaar na de dood van Frans I afwerken en uitbreiden. Het kasteel telt een duizelingwekkende 400 kamers en je vindt er ook een bijzondere dubbele wenteltrap die vermoedelijk door Leonardo da Vinci gemaakt is. Ook de façade van het kasteel is erg spectaculair. Er staan honderden torens en schoorstenen op het dak. Op het kasteeldomein worden ook regelmatig paardenshows of roofvogelshows georganiseerd.

Openingsuren

 • Het Château de Chambord is het hele jaar door open van 09:00 tot 17:00, behalve op 1 januari en 25 december.
 • In het hoogseizoen is het kasteel een uurtje langer open.
 1. Château d’Amboise

In het stadje Amboise ligt het 15-eeuwse Château d’Amboise. Dit kasteel kan je niet missen! Het ligt namelijk op een rotsachtige verhoging en kijkt mooi uit over de Loire. In de 11e eeuw werd er op deze plek een vesting gebouwd. Uiteindelijk kwam die vesting in handen van de Franse koning Karel VII waarna het door alle eeuwen heen in handen gebleven is van de Franse koningen.

Een van de grootste publiekstrekkers is het feit dat Leonardo da Vinci in de kapel bij het kasteel begraven ligt. Hij bracht hier de laatste jaren van zijn leven door en zou volgens de legende in de armen van koning François de Eerste zijn overleden. Het kasteel is bijna het hele jaar geopend voor publiek en heeft daarnaast een prachtig tuin waar je hele mooie wandelingen kan maken.

 1. Château de Chenonceau

Het kasteel boven de rivier

Het Château de Chenonceau is net als het Château de Chambord één van de bekendste kastelen van de regio. Het reusachtige bouwwerk is uniek in de regio. Het werd namelijk voor de helft over de rivier de Cher gebouwd. Het kasteel werd in de negentiende eeuw tot historisch monument van Frankrijk benoemd en is tegenwoordig één van de meest bezochte kastelen in heel Frankrijk. Tijdens een bezoek aan het kasteel kan je langs de oever van de Cher wandelen in de prachtige tuinen van het kasteel en binnenin kan je ook in het stuk dat over de rivier hangt ronddwalen.

Onze tip: Het kasteel van Chenonceau bezoeken? Boek je ticket online, zo moet je niet in de rij staan voor je ticket te kopen en bespaar je kostbare tijd.

Het Château des Dames

Het Château de Chenonceau staat ook wel bekend als het Château des Dames. Dat komt omdat veel vrouwen de geschiedenis van het kasteel getekend hebben. Het kasteel werd in de zestiende eeuw op de funderingen van een oude molen gebouwd door Thomas Bohier. Zijn vrouw Katherine Briçonnet overzag de bouw en gaf haar eigen stijl aan het kasteel. Daarna drukte Diane de Poitiers, de vrouw van koning Henri II, haar stempel op het kasteel door te zorgen voor de aanplanting van de bloemen- en de groentetuinen. De tuinen zien er vandaag nog precies hetzelfde uit als toen. Na de dood van Henri II zorgde Cathérine de’ Medici zorgde voor de uitbreiding van de galerij over de rivier.

Openingsuren

 • Chenonceau is het hele jaar door dagelijks open vanaf 09:30 tot 17:00.
 • In het hoogseizoen is het kasteel langer open.
 1. Kasteel van Chantilly

Ten noorden van Parijs, op een uurtje rijden kom je in Chantilly. En deze stad mag je eigenlijk niet overslaan als je fan bent van mooie kastelen en omliggende tuinen, van strak afgelijnde bloemperken en vijvers, van pronkzalen vol schittering en wie daarbij ook nog graag paarden ziet kunstjes opvoeren zal al helemaal blij zijn na een bezoek aan het kasteeldomein van Chantilly.

Eén van de parels van het Franse erfgoed

Het kasteel is in renaissancestijl opgetrokken in opdracht van opperbevelhebber Anne de Montmorency (wel degelijk een man). Het grote kasteel werd tijdens Franse Revolutie vernietigd. Hendrik van Orlénas, hertog van Aumale, liet het kasteel herbouwen. Als groot verzamelaar en fervent boekenliefhebber, veranderde de eigenaar het kasteel in een waar museum voor kunst en geschiedenis.

Het Condé museum bezit een prestigieuze collectie historische schilderijen, die het Louvre in Parijs bijna de loef afsteekt. Op verzoek van de hertog is de presentatie sinds de 19e eeuw hetzelfde! De boekenkamer was de plek waar Henri d'Orléans het liefste las en werkte. Hier kan je duizenden werken bewonderen, waaronder geschreven middeleeuwse werken.

Wandel door het omliggende park

Bewonder de bloemperken van de tuinen in Franse stijl van Le Nôtre, het Grand Canal, de Engelse tuin, het huis van Sylvie aan de rand van een vijver, of het charmante gehucht met 5 schattige huisjes midden in de Engels-Chineze tuin, waar je de enige echte slagroom (crème Chantilly) kan proeven.

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een leuk verblijf in de geburen van dit indrukwekkende kasteel? Vanuit het viersterrenhotel Hyatt Regency Chantilly ben je op een dikke 5 minuten rijden aan Kasteel van Chantilly. Maak je bezoek compleet en geniet van een heerlijke wellness in The Cottage Spa & Wellness.

 1. Château de Brissac

Buiten Angers ligt een prachtig kasteel. Het Château de Brissac is gebouwd op een groene heuvel en bestaat uit 7 verdiepingen. Hierdoor is dit het hoogste kasteel van Frankrijk. Een deel van het kasteel is tegenwoordig opengesteld voor publiek en je kan onder andere de eetzaal, het theater, en verschillende galerijen bezoeken.

Wijn proeven in de kelder

Daarnaast kan je een bezoek aan het kasteel eindigen in de kelder om daar de wijnen te proeven die in de omgeving worden verbouwd. Ook kan je een heerlijke wandeling maken in de kasteeltuin, waar je tussen de bloemen, heggen en fonteinen van het uitzicht op de omgeving kan genieten.

RONDREIS: Wil je ook zelf de Loirestreek verkennen en de vele prachtige kastelen en andere bezienswaardigheden bezoeken? Download onze reisgids door de Loirevallei met een uitgewerkte rondreis door de Loire. Bevat de mooiste plekjes die je niet in andere reisgidsen zal lezen.

 1. Château Chaumont-Sur-Loire

Tussen Amboise en Blois staat het kasteel Chaumont-Sur-Loire, een kasteel gebouwd om het dorpje Blois te beschermen tegen aanvallen van de graven van Anjou. Het kasteel zelf is erg indrukwekkend van buitenaf. Het zijn voornamelijk de tuinen die het kasteel een bezoekje waard maken. Bovendien wordt elk jaar van april tot november het Internationaal Tuinenfestival in de kasteeltuinen georganiseerd. Er staan dan overal prachtige bloemen en er worden kunstzinnige landschapscreaties tentoongesteld.

Openingsuren

 • Chaumont-Sur-Loire is dagelijks open vanaf 10:00, behalve op 1 januari en 25 december.
 • In de winter sluit het domein om 17:30 en in de zomer om 20:00.
 1. Carcassonne

Carcassonne is één van de drukstbezochte steden van Frankrijk. Niet gek, want deze middeleeuwse vestingstad is de grootste compleet ommuurde vesting van Europa en staat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Alleen al het zicht op de stad met de gigantische muren, de hoge torens en de toegangspoorten tot de stad zijn indrukwekkend.

De oude stad kan je vrij bezoeken. Voor het kasteel en de omwallingen zelf heb je een ticket nodig. Elk jaar bezoeken meer dan 4 miljoen toeristen het kasteel, in het hoogseizoen is het er zeer druk. Er kunnen dan ook flinke wachtrijen ontstaan om binnen te gaan. Reserveer vooraf je tickets online en voorkom dat je veel tijd verliest met wachten in de brandende zon.

Onze tip: Met een skip-the-line ticket voor € 9,5 kan je gewoon doorlopen en het kasteel meteen bezoeken. Hierdoor spaar je een pak wachttijd uit. Je kan annuleren tot 24u voor aankomst met 100% geld terug garantie.

Een andere leuke optie is een gegidste wandeling van 2 uur door de stad zelf, het kasteel en de stadswallen. Op die manier leer je meer leuke weetjes over de beroemde vestingstad en ontdek je net wat meer plekjes waar andere toeristen niet bij stilstaan.

Voor nog meer opties kijk hieronder:

Het Cité van Carcassonne werd in de 13de-eeuw door de Katharen gebouwd als bescherming tegen de Rooms-Katholieken die hen vervolgden. Binnen de burcht waan je je dan ook terug in de tijd terwijl je door de nauwe straatjes wandelt, een bezoek brengt aan de Basilique Saint-Nazaire of langs het Château Comtal loopt. Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de stad. In het nieuwere gedeelte aan de voet van het Cité kan je goed winkelen of een bezoek brengen aan één van de musea van de stad.

Voor wie nog meer over Carcassonne wil weten, lees ook de legende van Carcassonne in onze blogpost.
 1. Château de Fontainebleau

Fontainebleau is een stad ten zuidoosten van Parijs die bekend staat om het schitterende Château de Fontainebleau. Al sinds de 12de eeuw verbleven de Franse leiders in dit paleis, waarbij er steeds stukken bijgebouwd werden. Zo vind je in het luxueuze kasteel onder andere de Turkse boudoir van Marie Antoinette en de kamers van Napoleon. Rondom het château ligt het Fôret de Fontainebleau, een groot bos waar je heerlijk kan wandelen na een bezoek aan het paleis. Boek hier je ticket of tour voor je bezoek aan het paleis op voorhand!

 1. Kasteel van Sedan

Het versterkte kasteel van Sedan is het grootste fort van Europa! Vanuit Bouillon is het slechts een half uurtje rijden. Het Kasteel werd gebouwd in de 15de eeuw rond een versterkte kerk en een donjon uit het midden van de 13de eeuw. De door grachten omgeven muren zijn zo'n 30 meter hoog en enorm dik. Vandaag de dag kan je het Kasteel van Sedan bezoeken, een absolute aanrader!

Bij binnenkomst in het Kasteel krijg je een plattegrond zodat je de uitgestippelde wandelroute kan volgen. Zo kom je zeker langs de belangrijkste plekjes van het Kasteel, van de hoge uitkijktorens tot de kelder! Je krijgt er als het ware een kijkje in het dagelijkse leven van de prinsen, jonkvrouwen, soldaten en bedienden die hier ooit leefden!

Kom meer te weten over de bloedige veldslag in het museum

Verdiep je in de geschiedenis van het Kasteel en Sedan met een bezoekje aan het bijhorende museum. Hier wordt aandacht besteed aan de belangrijkste veldslag uit de historie van de streek: de Slag van Sedan 1870. Toen stonden de legers van Frankrijk en Pruisen tegenover elkaar met honderdduizenden soldaten. De Pruisen zouden deze bloedige veldslag winnen, waarbij Napoleon III gevangen genomen werd.

VERBLIJFTIP: Heb je altijd al willen weten hoe het is om in een kasteel te slapen? Boek dan zeker een nachtje in het 4-sterrenhotel van het kasteel, Hôtel Le Château Fort de Sedan! Meer info en boeken.

 1. Château de Villandry

Een plek vol geschiedenis

Het oorspronkelijke fort van Villandry werd al in de veertiende eeuw gebouwd door koning Filip II tegen de flank van een heuvel. Een lokale nobelman kocht het gebouw in de zestiende eeuw en liet een nog groter fort en een slotgracht aanleggen. Tijdens de Franse Revolutie werd het kasteel door de staat overgenomen en even later schonk keizer Napoleon het kasteel aan zijn broer Jérôme Bonaparte.

Prachtige kasteeltuinen

Aan het begin van de twintigste eeuw kocht de familie Carvallo het bouwwerk. Ze begonnen het kasteel te renoveren en schonken daarbij extra veel aandacht aan de renaissancetuinen. Die tuinen zijn nog steeds het hoogtepunt van een bezoek aan het kasteel. De tuinen zijn aangelegd in geometrische vormen en staan vol bloemen, struiken, fonteinen en zelfs groenten. Naast de tuinen ligt een bos waar je na een bezoek aan het kasteel een mooie wandeling kan maken.

Openingsuren

 • Het kasteel van Villandry is het hele jaar door dagelijks open van 9u tot 17u en in de zomer tot 19u.

Wil je het Château de Villandry bezoeken? Koop je tickets zeker online, zo kan je de wachtrijen overslaan en ben je zeker dat je naar binnen kan. Meer info en boeken.

 1. Het Paleis van Versailles

Het Paleis van Versailles ligt niet in Parijs zelf, maar in het stadje Versailles, zo’n 20 kilometer buiten de Franse hoofdstad. Versailles en Parijs zijn uitstekend verbonden met het openbaar vervoer en dat maakt van Versailles dus de ideale dagtrip vanuit de hoofdstad. Het paleis en de nauwkeurig aangelegde tuinen waren één van de belangrijkste plekken in de Franse geschiedenis. Je kan er nog steeds de rijkdommen bewonderen van de monarchen die er tussen de zeventiende en de negentiende eeuw leefden. De mooiste zaal is de Galerie des Glaces. Lees alles over ons bezoek aan het Kasteel van Versailles.

TICKETS: Wil jij ook Versailles bezoeken vanuit Parijs? Koop je tickets voor Versailles online zo hoef je niet in de suuuuper langs wachtrij te staan. Of je kan ook mee met een tour vanuit Parijs.

 1. Kasteel van Pierrefonds

In Pierrefonds moet je zeker het kasteel bezoeken. Het eerste kasteel werd eind 14de eeuw gebouwd. Wat later, 1617 is het jaar waarin het door verwoesting tot een ruïne herviel. Napoleon I kocht het kasteel aan in 1801 en om het kasteel een keizerlijke uitstraling te laten bezorgen, stelde hij daarvoor de bekende architect Eugène Viollet-le-Duc aan.

Napoleon III woonde dan wel in Compiègne op het paleis maar kwam graag met vrienden hierheen om er naar de werken te kijken. Het kasteel van Pierrefonds is echter nooit een woonkasteel geweest en werd dan maar als museum opengesteld. In 1870 werd Napoleon III tot aftreden gedwongen en bleven de werken uit omdat er een zoveelste oorlogje moest gevoerd worden. Violet-le-Duc heeft overigens het eindresultaat nooit gezien. Hij stierf in 1879.

TICKETS: Wacht niet langer en bestel je tickets voor het Kasteel van Pierrefonds op voorhand. Zo kan je eventuele wachtrijen aan de kassa vermijden.

 1. Château Royal de Blois

Een mengelmoes van stijlen

In het centrum van de historische stad Blois prijkt het Château Royal de Blois. De bouw van het kasteel duurde in totaal vier eeuwen en het is daarom ook een mix van vier verschillende bouwstijlen. Je kan het kasteel eigenlijk beschouwen als een wandeling door de bouwgeschiedenis van Frankrijk.

Een werk van lange adem

Het kasteel ontstond als een fort in de middeleeuwen. Daarna liet Lodewijk XII een vleugel bouwen in de gotische stijl. Frans I voegde er vervolgens een vleugel in de renaissancestijl aan toe. Later liet Gaston d’Orléans er uiteindelijk nog een andere vleugel aan bouwen die de bouwregels van het classicisme volgde. In totaal zijn er nu 564 kamers en maar liefst 75 trappen in het kasteel.

Openingsuren

 • Het kasteel van Blois is het hele jaar door open, behalve op 1 januari en 25 december.
 • De openingstijden variëren van 10:00 tot 17:00 in de winter tot 09:00 tot 19:00 in juli en augustus.

Wil je ook zelf de Loirestreek verkennen en deze prachtige kastelen bezoeken? Download onze reisgids door de Loirevallei met een uitgewerkte rondreis door de Loire. Bevat de mooiste plekjes die je niet in andere reisgidsen zal lezen.

 1. Château du Menthon

Een ander kasteel dat zeker een bezoekje waard is, is het Chateau du Menthon in Menthon-Saint-Bernard. Het kasteel van Menthon zou als inspiratiebron gediend hebben voor het Walt Disney sprookje de Schone Slaapster. Dit middeleeuws kasteel is gebouwd op een 200 meter hoge rotsplateau en diende vroeger als uitkijkpost. De stenen torens die boven het meer uittorenen staan garant voor een onklopbaar vergezicht. Vandaag de dag is een deel van het kasteel opengesteld als museum en worden er dagelijks rondleidingen gegeven door kinderen die verkleed zijn in middeleeuwse klederdracht.

 1. Het middeleeuws kasteel van Fougères

Dé trekpleister van Fougères is ontegensprekelijk het imposante en in goede staat bewaard gebleven middeleeuws kasteel, als het ware neergepoot midden het groen maar ónder de bovenstad. Omdat er aan gebouwd werd tussen de 12de en 15de eeuw toont het een vermenging van verschillende ronde en vierkante bouwstijlen, omgeven door een stenen omwalling, één van de meest indrukmakende versterkingen rond een burcht in Europa.

Indien iemand als Lawrence of Arabia zei dat hij zich geen mooier bouwwerk kon voorstellen, en die man zal heus wel wat méér gebouwen gezien hebben tijdens zijn leven, dan kan die uitspraak toch als een statement gelden, toch? Fougères gold destijds samen met Vitré en Châteaubriant als vestingsteden om het hertogdom Bretagne te verdedigen tegen invallen. Het kasteel moet er al gestaan hebben in het jaar 1000. Vele malen lag het in het oog van herhaaldelijke vijandigheden en ten gevolge dan ook meermaals in handen van verschillende bezetters.

WANDELTIP: Ga zelf op ontdekking in Fougères met onze uitgestippelde stadswandeling.

 1. Het kasteel van Haut-Koenigsbourg

De burcht van Haut-Koenigsbourg in Elzas-Vogezen heeft een rijke geschiedenis en spreidt zich over 9 eeuwen heen. Wanneer je dit kasteel bezoekt, waan je je echt in de middeleeuwen! Je kan hier zien hoe een verdedigingsbolwerk er vroeger uitzag in de 15de en 16de eeuw. Het kasteel ligt op de 755m hooggelegen berg Stophanberg, wat strategisch gezien dus dé ideale plek was voor een kasteel. Dat deze burcht al meermaals betrokken was in oorlogen en conflicten tussen koningen en keizers, maakt het des te interessanter om te bezoeken!

Onze tip: Ben je van de Elzas te verkennen en wil je niets missen? Download alvast je gratis preview reisgids Elzas-Vogezen om in de stemming te komen en ga op pad. Een complete rondreis door de Elzas brengt je langs de mooiste dorpjes en plekjes.

 1. Kaartje met de mooiste kastelen van Frankrijk

 1. Mis niets tijdens je verblijf in de Loirevallei met onze reisgids!

We hebben onze route door de Loirevallei volledig uitgeschreven in een overzichtelijke reisgids zodat je zorgeloos op reis kan gaan. Nog meer weten? Koop onze complete reisgids Loirevallei. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Loirevallei!

Loirevallei

Gratis preview reisgids Loirevallei downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?