Hoe van luchthaven Praag naar het centrum? Alle info, tips + tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

Hoe van luchthaven Praag naar het centrum? Alle info, tips + tickets

18 juli 2023 in Praag2 reacties

Wat is de beste en snelste manier om vanaf het vliegveld in het centrum van Praag te komen?

Eenmaal aangekomen op het vliegveld van Praag (Václav Havel), wil je natuurlijk zo snel mogelijk de stad intrekken of het hotel opzoeken. Waar je ook aankomt, er zijn verschillende opties om van de luchthaven naar het centrum van Praag te reizen.

Ben jij ook op zoek naar de beste manier om in het centrum te geraken? Lees hieronder meer over de mogelijkheden om van de luchthaven naar het stadscentrum van Praag te reizen.

Tickets voor je vervoer naar Praag centrum

Ben je nog op zoek naar vervoer van de luchthaven naar het centrum? Bekijk het aanbod en boek je vervoertickets naar het centrum van Praag online!

Ben je met een paar vrienden of familie op vakantie in Praag? Dan kan je beter een taxi huren, dat komt nog eens voordeliger uit! Bekijk de mogelijkheden voor privé transfers en boek direct.

Ontdek hieronder alvast de mogelijke vervoerstickets

Inhoud artikel

  1. Eindbestemming: PRG – Luchthaven Václav Havel

De Tsjechische hoofdstad Praag is een prachtige bestemming! Heel wat mensen reizen met het vliegtuig naar Praag. Václav Havel Airport is de grootste luchthaven van Tsjechië. Het vliegveld heeft op dit moment vier terminals en ligt op ongeveer 18 kilometer ten westen van Praag.

  • Terminals 1 en 2 zijn de grote passagiersterminals.
  • T1 wordt vooral gebruikt voor vluchten van en naar buiten het Schengen-gebied.
  • Vluchten naar landen binnen het Schengen-gebied zoals Nederland, België en Duitsland vertrekken vanaf Terminal 2.
  • Terminal 3 en Terminal 4 worden meer gebruikt voor privé- en chartervluchten.
  • De noordelijke en de zuidelijke terminals liggen niet op loopafstand van elkaar.

Van plan om een stedentrip naar Praag te maken? Wil je graag zoveel mogelijk van de stad te zien krijgen? Bekijk hier de tours en excursies in Praag.

  1. Afstand van luchthaven Praag naar het centrum

Het centrum van Praag ligt op zo’n 16 tot 18 kilometer verwijderd van het vliegveld, afhankelijk van waar je geland bent. Met het openbaar vervoer reis je gemakkelijk en goedkoop van en naar de luchthaven van Praag. Maar er zijn natuurlijk nog enkele andere vervoersmiddelen. In dit blogartikel lees je meer over de makkelijkste en snelste vervoersmogelijkheden naar het centrum van de Tsjechische hoofdstad.

  1. Vanaf luchthaven Praag naar het centrum met de bus en de metro

De bus is de goedkoopste manier om naar het centrum te reizen. Vanaf het vliegveld naar het centrum, kan je best de busroute 119 nemen. Deze bus rijdt van de luchthaven naar het metrostation Nadrazi Veleslavin (de laatste halte van deze busroute).

Hier kan je metrolijn A nemen (de groene lijn) naar een van de stations in het centrum, zoals Mustek (Wenceslausplein), Staromestska (het “plein van de oude stad”), Namesti Miru (Vinohrady) of Museum (Wenceslausplein).

Praktische info als je wilt reizen met de bus en metro

  • Busroute 119 vertrekt vanaf Terminal 1 én 2.
  • Er vertrekt om de 5 tot 20 minuten een nieuwe bus (afhankelijk van het tijdstip).
  • Een ticket voor een busritje van het vliegveld naar het centrum kost je ongeveer €2.
  • Dit ticketje geeft je recht op 90 minuten te reizen door heel Praag met de bus, tram, trein en metro.
  • Zo’n busticket kan je aankopen in terminal 1 en terminal 2 of aan de automaten aan het busplatform. Echter kan je ook tickets aankopen op de bus met Tsjechische kronen, maar dan kom je wel iets duurder uit.
  • De reis naar Nadrazi Veleslavin duurt ongeveer 15 minuten.
  1. Vanaf luchthaven Praag naar het centrum met de Airport Express-bus

De Airport Express bus is een betere optie als je liever niet wilt overstappen. Met deze bus ga je rechtstreeks naar het centrum van de stad of centraal station Praha Hlavní nádraži. Het belangrijkste treinstation van Praag, in het oosten van het stadscentrum en is ook aangesloten op het metronetwerk via metrolijn C. Indien nodig, kan je hier wel overstappen naar de plek waar jij naartoe moet.

  1. Vanaf luchthaven Praag naar het centrum met de taxi

Je kan natuurlijk ook altijd met een taxi van de luchthaven naar het centrum reizen. Echter hebben de taxi’s in Praag een minder goede reputatie. Er zijn talloze verhalen van chauffeurs die omwegen maken, in de auto ineens extra willen berekenen of de meter zelfs niet aanzetten. Neem dus nooit zomaar een gewone taxi.

Wanneer je toch graag met een taxi naar het stadscentrum reist, kan je altijd je privé transfer op voorhand reserveren. Zo ben je zeker dat iemand je staat op te wachten en dat je vervoer hebt naar je hotel of het centrum. Bekijk hier het volledige aanbod transfers in Praag vanaf de luchthaven.

TIP: Taxi2Airport kan je op voorhand zien wat jouw taxirit van of naar de luchthaven kost. Geen stress om de beschikbaarheid of angst om oplichting. Je weet immers vooraf exact wat je kwijt bent en de chauffeur staat op tijd te wachten op de luchthaven.

  1. Auto huren in Praag

Verblijf je voor enkele dagen of weken in Praag? En wil je graag de omgeving van deze historische stad ontdekken? Dan kan het ook handig zijn om een auto te huren. Verschillende autohuurbedrijven zijn gevestigd op de luchthaven. Bekende autoverhuurbedrijven die je zal terugvinden op de begane grond bij parkeerplaats C zijn Sixt, Hertz, Europcar etc.

Reis je naar Praag in het hoogseizoen? Houd er dan best rekening mee dat het dan erg druk kan zijn bij autoverhuurbedrijven. Wil je zeker zijn? Dan reserveer je best op voorhand je wagen.

Praktische info bij het huren van een auto op vakantie in Praag

  • Ben je het niet gewoon om in Praag te rijden? Houd er dan rekening mee dat de belangrijkste wegen in en rond het centrum erg druk kunnen zijn. Zeker rond de ochtend- en avondspits.
  • Over het algemeen ervaart de toerist het autorijden in Praag niet als een pretje. Dit omwille van de eenrichtingswegen, regelmatige omleidingen en het vinden van een parkeerplek.
  • Niet onbelangrijk: er zijn ook autoverhuurbedrijven die een extra fee in rekening brengen voor het ophalen en wegbrengen van de huurauto op het vliegveld.
  • Ook kan het zijn, dat wanneer je de auto terugbrengt naar het vliegveld, je deze nog moet vol tanken.
  • Tip: Indien je alleen maar vervoer zoekt om het centrum van Praag te bereiken, heb je geen huurauto nodig.

Een auto huren op vakantie kan heel handig zijn. Je bepaalt zelf waar je gaat en staat en wanneer jij dat wilt. Je hebt ook de vrijheid om meer van de omgeving te bewonderen. Maar waarop dien je te letten bij het huren van een auto op reis? Lees onze tips die je helpen bij het huren van een auto op vakantie.

  1. Waar overnachten in Praag?

Voor je bezoek aan de historische stad Praag, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Graag een hotel dichtbij de luchthaven gelegen of juist liever eentje in het centrum van de stad? Of misschien toch liever ertussenin? Wij hebben hieronder drie ideale hotels voor je opgelijst! Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Praag online bekijken.

Hotel Duo net buiten het centrum

Hotel Duo is een viersterrenhotel in Praag op 8 kilometer van het centrum. De metrohalte ‘Střížkov’ ligt op 4 minuten wandelen van het hotel en is je verbinding met de rest van de stad. Het hotel heeft een binnenzwembad en een sauna voor wanneer je graag even wil ontspannen na een dagje stappen in de bruisende stad. Meer info en boeken.

Red Lion Hotel in het centrum

Het Red Lion Hotel bevindt zich in de wijk Malá Strana in het hartje van Praag. Het viersterrenhotel is gevestigd in een gerenoveerd gebouw uit de 15e eeuw en ligt in de buurt van heel wat restaurants en bars. Meer info en boeken.

Holiday Inn Prague Airport, an IHG Hotel+

Het Holiday Inn Prague Airport is een modern designhotel met een uitstekende ligging: op 300 meter van de aankomst-en vertrekhal van het hoofdterminal van de internationale luchthaven van Praag. Het hotel biedt smaakvol ingerichte en geluiddichte kamers en een gezellig restaurant waar je heerlijk kan dineren. Je kan de omgeving ook makkelijk verkennen dankzij de zeer gemakkelijke verbinding met het stadscentrum van Praag met het openbaar vervoer. Meer info en boeken.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Praag

Duur2 - 7 dagen ()
Vliegtickets1u40 vliegen naar Praag, richtprijs € 77 vergelijk prijzen bij Cheaptickets
Met de autoDe afstand tot Praag is 930 km vanuit Utrecht / Brussel. Reken op 10 rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Tsjechië.
Met de nachttreinVanuit Brussel of Amsterdam met de nachttrein naar Praag, duur is 14u25, vertrek om 21u (boek je tickets online)
VerblijvenOvernachtingen in Praaag:
PakketreizenEen stedentrip Praag als pakketreis boeken? Kijk bij Prijsvrij (va. € 105) of Euroreizen (va.€ 269)
Tours en activiteiten
  1. Op reis naar Praag? Download je gratis stadswandeling

Graag zoveel mogelijk zien van Praag? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Praag. Ideaal om Praag volledig te verkennen op eigen tempo. Wandel zo door de 3 belangrijkste stadsdelen en mis geen enkele highlight! Nog meer ontdekken van Tsjechië? Download onze gratis preview reisgids Tsjechië!

Tsjechië & Slowakije

Gratis wandeling Praag downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 30 oktober 2023 - Ronald Goormans

Aller beste en snelste, maar ook de goedkoopste manier is met de bus 119 en dan met de metro naar het centrum van Praag. Wat wij enkel in de omgedraaide richting gedaan. Wij hadden eerst de AE Airport Express bus genomen, maar zijn dan ook in de vrijdag namiddag files terecht gekomen!

- 5 september 2023 - Nelly Bellen

Zeer bruikbare en interessante info. Ook de info i.v.m. transport vanaf de luchthaven is erg nuttig. Misschien wat meer info omtrent boottochten...

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?