15 x daguitstappen vanuit Praag: excursies zelf regelen + georganiseerde tours

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x daguitstappen vanuit Praag: excursies zelf regelen + georganiseerde tours

9 februari 2023 in Tsjechië0 reacties

Hoewel de hoofdstad van Tsjechië zich zeker leent tot fantastische citytrip of stedentrip, wil je misschien wel nog wat meer ontdekken wat Tsjechië te bieden heeft. Wij bundelden voor jou een aantal daguitstappen die perfect vanuit Praag te doen zijn.

Je kan deze daguitstappen zelf regelen of meegaan met een georganiseerde tour of excursie.

Tours, tickets voor daguitstappen vanuit Praag

Vanuit Praag de omgeving bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours vanuit Praag.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Karlovy Vary

Het pittoreske bergkuuroord Karlovy Vary staat in Tsjechië bekend om zijn vele warmwaterbronnen en ook als thuisbasis van het belangrijkste filmfestival van het land. Deze prachtige stad ligt bezaaid met culturele en historische bezienswaardigheden en is ook een geweldige plek om het omliggende platteland beter te leren kennen.

Kom hier ontspannen, geniet van de frisse lucht en neem een duik nemen in de warme Teplá-rivier. Dit is het drukst bezochte kuuroord van het land.

Bewonder het uitzicht vanop de Diana-uitkijktoren en bezoek de idyllische Mill Colonnade, het Jan Becher Museum (gewijd aan de beroemdste kruidenlikeur van het land) en het Glasmuseum.

Hoe er te geraken?

 • Met de auto
  Wegmarkeringen voor een autorit vanuit Praag naar Karlovy Vary zijn heel duidelijk. Houdt zeker wel rekening met de dure parking in het centrum van de stad, om dit te vermijden kun je eventueel wat meer aan de stadsrand parkeren.

 • Met de bus
  De bedrijven Flixbus en Regiojet bieden beide een rit aan tussen Praag en Karlovy Vary en duren 2u15'. Een enkel ticket kost ongeveer €5 tot €6 online. Ter plekke kunnen de prijzen wel wat duurder zijn. De laatste bus richting Praag vertrek meestal rond 20u 's avonds.
 1. Český Ráj

Český Ráj, wat letterlijk Boheems Paradijs betekent, is een prachtig beschermd natuurgebied. Het werd officieel een natuurreservaat in 1955 en is daarmee het oudste van het land. Het landschap wordt gekenmerkt door dramatische zandsteenrotsen die door wind, water, vorst, erosie en de mens hun unieke vormen hebben gekregen. De Prachovské-rotsen (Prachovské skály) en het hieronder beschreven rotsstadgebied zijn de twee belangrijke bezienswaardigheden in dit natuurreservaat.

Een van de belangrijkste attracties in dit beschermde natuurreservaat is Hrubá Skála. Deze rotsstad bestaat uit vulkanische zandsteenpijlers die als knikkers door reuzen in het gebied werden rondgestrooid.

Hoog bovenop een rotsplateau staat ook een sprookjesachtig kasteel dat in de 14e eeuw opgetrokken werd. In de loop der eeuwen werd het verschillende keren beschadigd en daarna weer heropgebouwd. Het renaissancekasteel dat je vandaag ziet, herbergt een hotel en een kuuroord.
 1. Boheems Zwitserland

In het nationaal park Boheems Zwitserland (Národní-park České Švýcarsko) laat Moeder Natuur het beste van zichzelf zien. Het park maakte vroeger deel uit van de historische regio Oberlausitz en grenst aan het nationaal park Saksisch Zwitserland in Duitsland. De regio is populair bij toeristen, zowel omwille van de natuurlijke als de culturele en historische bezienswaardigheden.

Je vindt hier onder andere de grootste natuurlijke zandsteenboog van Europa, rotsachtige ravijnen, glooiende bergen waarop kastelen prijken en een handvol historische dorpjes. Bezoekers komen hier om te wandelen op mooie plekken zoals de Kamnitzkloof of om tussen de pittoreske huisjes te slenteren.

DAGUITSTAP: Boek je daguitstap vanuit Praag naar Boheems Zwitserland online op voorhand.

 1. Český Krumlov

De stad Český Krumlov ziet eruit alsof het recht uit een sprookje komt. De rivier de Vltava slingert zich door de geplaveide, middeleeuwse stad vol huisjes met daken van rode pannen. Het kasteel op de heuveltop torent uit boven al dat moois en maakt het plaatje compleet. Zelfs de naam, afgeleid van het Duits voor 'kromme weide', doet vermoeden dat hier magische dingen kunnen gebeuren.

Dit stadje staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en er bevinden zich maar liefst 300 beschermde historische gebouwen in de stad waaronder het kasteel (het op één na grootste van het land) en het oudste barokke theater ter wereld.

De stad draagt een rijke geschiedenis met zich mee waarin feiten en legendes zich met elkaar vermengen tot een verhaal dat tot de verbeelding spreekt. De stad was ooit eigendom van de familie Witigonen (of Vítkovci in het Tsjechisch) die verwant zou zijn aan de oude Romeinse familie Ursini.

Ontdek hieronder de leukste tours in Český Krumlov

Het kasteel van Český Krumlov werd in fasen gebouwd, aangepast en uitgebreid van de 14e eeuw tot de 19e eeuw. Het imposante complex doemt op boven de stad op een hoge rotswand die aan de ene kant door de Vltava en aan de andere kant door de rivier de Polečnice werd uitgehouwen. Vanaf de top van de heuvel kan je de stad, het Blansko-bos en de glooiende heuvels van Šumava bewonderen.

Wanneer je door de mooie straatjes van Český Krumlov slentert, kan je niet anders dan je eigen sprookjes en middeleeuwse fantasieën weven.

TIP: Liever een gegidste tour doorheen de stad? Boek je uitstap hier online voor € 60. Of kies voor een unieke ervaring en ontdek Český Krumlov vanaf het water via een riviercruise op een houten vlot.

 1. Skoda fabriek in Mlada Boleslav

Vanuit Praag rijdt je tussen de 1 à 2 uurtjes richting de Skoda fabriek in Mlada Boleslav. In dit stadje is alles verbonden aan het merk. Hoewel de hoofdattractie hier de Skoda fabriek zelf is, heeft de stad zelf ook wel een aantal bezienswaardigheden. Zo is het historische centrum zeer goed bewaard gebleven. Bezoek hier onder meer het Museum van de Gemeentelijke Geschiedenis, een holografische tentoonstelling een een gotisch stadspaleis, alsook de mooie Renaissancekathedraal met een publiek toegankelijke gallerij.

De Skodafabriek bestaat uit twee delen

Het eerste deel bestaat uit een museumtour waar je leert over de geschiedenis van het merk en de evolutie van het design doorheen de jaren. Op het einde van de tour vind je ook een giftshop waar je aandenkens kunt kopen of een auto kopen, indien je direct verkocht bent. Daarnaast kun je ook een tour krijgen door de productiefabriek zelf, zo kun je ontdekken hoe de auto’s worden gemaakt. Als extraatje vinden er ook af en toe korte tentoonstellingen en evenementen plaats in het museum.

 • Een bezoekje aan het museum zonder gids kost zo’n 40 Tsjechische kronen of €1,50.
 • Voor een tour van het museum met gids betaal je 160 kronen of ongeveer €6
 • Voor beide delen met gids 260 kronen of zo’n €10.
 • Kortingen voor kinderen onder de 15, studenten tot 26 jaar, 65-plussers en families.
Nog meer ontdekken van Tsjechië? Bekijk onze volledige rondreis door Tsjechië en ontdek de mooiste plekken van het land.
 1. Kokořínsko

Kokořínsko is een natuurdomein gelegen op een uurtje rijden van Praag. Het domein bestaat grotendeels uit kalk- en zandsteen en is ideaal voor een dagje wandelen in de natuur. Hier vindt je onder meer een uitgebreid bos, meren en vele stenen torens die het landschap een unieke uitstraling geven. Hier kun je zowel aangenaam wandelen als fietsen met paden geschikt voor zowel beginners en families met kinderen alsook gevorderden.

Ontdek hier ook de duivelse hoofden, grote zandgesteenten die gehouwen zijn om hoofden te representeren van duivels! Deze zijn bereikbaar via een wandeling langs de blauwe route. Deze hike loopt ook langs een grottensysteem waar je nog meer sculpturen kunt bewonderen van uitgehouwen hoofden.

Kastelen in het domein, daal af naar de hel!

In het domein bevinden zich een aantal kastelen die ook zeker een bezoekje waard zijn, waarvan de grootste het Kokořín Kasteel. Dit kasteel dateert uit 1320 en beschikt over een uitgebreide tentoonstelling en de mogelijkheid op een begeleide tour.

Een ander kasteel in het natuurdomein is Houska Kasteel, een mysterieus kasteel dat de bron is van heel wat legendes en mythes. Zo word er gezegd dat ze beschikt over een poort naar de hel.

Het gotische kasteel dateert uit de 13de eeuw. De passage of poort naar de hel bestaat uit een lange gang met kunstige muren dat bepaalde stukken uit de Divina Commedia van Dante vertoont.

 • Toegang hier kost 130 kronen/€5 voor volwassenen en 90 kronen/€3,50 met kortingstarief.
 • Het kasteel is telkens open van dinsdag tot zondag van 10 tot 17u.
 • Voor grondige informatie over je bezoek aan het domein kun je terecht in het toerismebureau van Mělník, deze stad ligt op de weg tussen Praag en het domein.
 1. Mělník

Mělník is een stad in de Centrale Boheemse regio van Tsjechië en is te vinden op 35km ten noorden van Praag. Het pittoreske stadje ligt op een steile heuvel dat uitgeeft op een uitzicht op de samenloop van de Vltava en Labe rivieren, stromingen van de Elbe. De stad wordt ook omringd door heel wat wijngaarden wat het enorm geschikt maakt als dagtrip voor wijnliefhebbers.

Wat te doen?

Bezoek de Renaissance Chateau dat dateert uit de 18de eeuw, rijkelijk versierd met barokke meubels en vele schilderijen. Hier kun je ook kiezen voor een begeleid bezoek aan zijn 14de-eeuwse wijnkelders en een proeverij.

De Sint Petrus en Pauluskerk is te vinden vlak naast het kasteel en is een gotische kerk uit de 15de eeuw. Beklim hier de trappen van de kerktoren voor een mooi uitzicht, of neem de trappen naar de crypte onder de kerk, gevuld met een bottenkapel van de 16de-eeuwse slachtoffers van de plaag. De botten zijn zodanig georganiseerd dat ze symbolen voorstellen zoals een anker, een hart of een kruis.

Maak zeker een stop in dit stadje op je weg naar Kokořínsko, of bezoek het als een aparte dagtrip. Naast het kasteel en de kerk is het stadje zelf ook aangenaam om door te wandelen of ergens iets te eten.

 1. Terezín

Het imposante dubbele fort van Terezín is een herinnering aan de tragische geschiedenis van Centraal Europa. Het massieve stenen gebouw werd gebouwd in 1780 door Keizer Jozef II als bescherming tegen het Pruisische leger en kon 11 000 soldaten bemannen. In de helft van de 19de eeuw werd het gebouw gebruikt als een gevangenis en hield onder meer Gavrilo Princip, de moordernaar van Franz Ferdinand, die uiteindelijk de start van wereldoorlog I zou betekenen.

Duistere geschiedenis, een herdenking

Het fort is echter bekender door zijn rol in de tweede wereldoorlog als concentratiekamp, gekend als Theresienstadt. Tijdens deze periode werden er maar liefst 150 000 mannen, vrouwen en kinderen, waarvan de meeste van Joodse afkomst, doorgevoerd op weg naar Auschwitz-Birkenau. Hiervan stierven zo’n 35 000 door honger, ziekte of zelfmoord.

Het fort of citadel doet tegenwoordig dienst als een herdenkingsplaats en museum om mensen te onderwijzen over de tragische gebeurtenissen in het fort en Tsjechië tijdens de tweede wereldoorlog. Er zijn heel wat dingen om te bezoeken op deze site, daarom verwijzen we je graag door naar de website voor meer informatie om je bezoek te plannen.

TOUR: Liever geen hustle met het uitzoeken van je bezoek? Boek hier je daguitstap naar Terezín!

Hoe er te geraken in Terezín?

Met de bus

 • De bus vertrekt van het Nádraží Holešovice busstation. De bus is te vinden aan lange-afstandsplatform nummer 7, op de parking.
 • Een enkel ticketje kost 90 kronen of €3,50 en kan gekocht worden bij de buschauffeur of online.
 • De rit duurt ongeveer een uur.
 • Let op! Er is meer dan één plaats in Tsjechië met de naam 'Terezín', zorg daarvoor dat de bestemming 'Terezín, aut nadr' heet.
 • De bus stopt op het centrumplein van Terezín, vlak naast het Ghettomuseum, blijf je een halte langer zitten kom je rechtstreeks toe aan de ingang van het fort.
 • Om terug te keren naar Praag vind je gemakkelijk een bus op het centrumplein van Terezín

Met de auto
De herdenkingsplaats ligt op zo'n 65km noordwesten van Praag. Hiervoor kun je de E55 volgen richting Route 608. Neem afslag 35 en volg Route 608 tot Komenského naar Terezín.

 1. Kutna Hora

Kutná Hora is een stad die een belangrijke rol speelde in de regio dankzij de zilvermijnen in het gebied. In de 14e en 15e eeuw groeide de stad uit tot een echt machtscentrum. Heel wat historische gebouwen en belangrijke monumenten in de stad getuigen van die welvaart. Tickets boeken voor de kapel of meegaan met een tour vanuit Praag? Boek je tickets of tours online bij GetYourGuide.

De Bottenkapel

De beroemdste bezienswaardigheid is zonder twijfel het Sedlec Ossuarium. Het is een van de meest ongewone kapellen die je ooit zal binnenstappen. Elke centimeter van deze plek werd namelijk versierd met menselijke botten. Verwacht onder andere een bottenkroonluchter en zuilen van schedels. De kapel kreeg een plekje op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Hoe bereiken?

Trein
Dagelijks zijn er meerdere treinen tussen het hoofdstation van Praag en Kutna Hora. Een enkel ticketje kost je zo'n 110 kronen/€4, te kopen aan het station of online. De rit duurt ongeveer 55 minuten.

Met auto
Kutna Hora is gemakkelijk te bereiken vanuit Praag. Volg hiervoor de E65 en D11 naar Route 38 en neem afslag 39 van de D11. Blijf hierna Route 38 volgen tot Route 2 in Kutna Hora. Let op in het terugkeren dat je op tijd vertrek voor de namiddagspits begint, waar je gegarandeert vast kunt komen te zitten in het verkeer.

Een parkeertip: parkeer aan het Kaufland Shopping Centrum, waar het een 8-tal minuutjes wandelen is naar het ossuarium.

 1. Kasteel Hluboká

Kasteel Hluboká wordt beschouwd als een van de mooiste kastelen in Tsjechië. In de tweede helft van de 13e eeuw werd hier een gotisch kasteel gebouwd. Dat kasteel werd in de renaissanceperiode uitgebreid en in het begin van de 18e eeuw omgebouwd tot een barokke burcht.

In de 19e eeuw kreeg het zijn huidige jasje aangemeten toen het in de periode van de Engelse Romantiek gereconstrueerd werd zoals Windsor Castle. Het kasteel was indertijd eigendom van de Schwarzenbergs. Zij woonden hier totdat de laatste eigenaar in 1939 vluchtte om te ontsnappen aan de nazi's

 1. Lány

Tsjechië kent heel wat kastelen, een ander voorbeeld hiervan is het barokke chateau in het stadje Lány in het midden van de Krivoklat bossen op zo’n 35km ten westen van Praag. Het kasteel is ook de woonst van de Tsjechische president, waardoor er niet al te vaak veel toeristen te spotten zijn. Het gebouw is wel open voor bezoek en is gratis. Rondom het chateau bevindt zich ook een park waar je heerlijk kunt wandelen.

Wat te doen en zien in Lány?

 • Daarnaast beschikt het stadje ook over een race-automuseum waar je een blik kunt werpen op de geschiedenis van race-auto’s van de stad, zoals de Formule 1-auto van Tsjechische chauffeur Tomas Enge.
 • Een ander interessante stop in Lány is de koninklijke brouwerij van Krušovice dat al sinds 1583 het bier voor de monarchen brouwt. Om de brouwerij te kunnen bezoeken ben je verplicht een week op voorhand te boeken via deze website. Hier vind je ook meer informatie omtrent locatie, kostprijs en openingsuren.
 • Naast een aangename wandeling door het stadje zelf kun je ook nog een kijkje nemen in het treinmuseum. Het museum is te vinden in de buurt van het Lužná u Rakovníka treinstation, waar je gewoon de wegmarkeringen kunt volgen om het museum te vinden. Ontdek hier de geschiedenis van de stoomtreinen, wat de hoofdattractie is van het museum. Kom je met de auto, kun je de E48 van Praag naar Karlovy Vary volgen, onderweg sla je af bij Nové Strašecí richting II/237.
 1. Karlstejn Kasteel

De grote, gotische burcht Karlštejn torent uit boven het gelijknamige stadje en werd in 1348 gesticht door Karel IV, de Heilige Roomse keizer en koning van Bohemen. Het diende oorspronkelijk als de bewaarplek van de Boheemse kroonjuwelen, heilige relikwieën en kostbare schatten. Het is een van de beroemdste en drukst bezochte kastelen van het land.

DAGUITSTAP: Ontdek zelf het Karlstejn Kasteel, boek een tour naar of door het Kasteel online vanuit Praag.

 1. Tábor

Het stadje Tábor ligt op een 60tal km ten zuiden van Praag aan de Lužnice rivier en is getekend door een levendige geschiedenis door zijn stichters die een radicale partij waren van de Hussieten, later gekend als de Taborieten, een proto-protestantse christelijke beweging binnen het oude Boheemse Koninkrijk.

In de stad zijn dan ook heel wat monumenten te vinden van deze periode, de grootste ervan het kasteel en het historische centrum van de stad.

Interessant genoeg bevinden zich onder de nauwe straatjes en huizen van het centrum ook heel wat tunnels, deze zouden geschat zijn ongeveer 500 meter lang te zijn. Door een bezoekje te brengen aan het Hussietenmuseum krijg je ook meteen toegang tot deze tunnels.

Andere bezienswaardigheden en activiteiten

Breng ook zeker een bezoekje aan de Bechyněpoort, te vinden vlak naast de ruïnes van het Kotnovkasteel. Deze poort is het laatste overblijfsel van de originele gotische stadspoorten en is te vinden in de volle glorie van 500 jaar geleden. In de poort vind je een klein museum met een permanente tentoonstelling over het middeleeuwse leven in de stad. Daarnaast kun je ook de overgebleven toren van het Kotnovkasteel beklimmen voor een adembenemend uitzicht over de stad

Een andere interessante plaats om te bezoeken in de stad is nog een tunnel. Onder een huis van maar liefst 500 jaar oud vind je een middeleeuwse kelder die je passage biedt naar de onderwereld vol vampieren, geesten, gekke wetenschappers en mummies. De attractie is te vinden aan het Žižkovplein en is gemakkelijk te herkennen aan een vreemd standbeeld aan de ingang, daarboven staan de woorden strasidelné podzemi. De toegangsprijs is ongeveer €3.

 1. Plzeň

Pilsen is eentje die bierliefhebbers zeker moeten overwegen. Pilsen staat bekend als de thuis van het Pilsbier dat hier in 1842 door de Beierse brouwer Josef Groll werd gecreëerd. Pilsen heeft naast vele liters bier echter ook cultuur te bieden. Het is bijvoorbeeld een van de wiegen van het Tsjechische poppenspel, een kunstvorm die onlangs is toegevoegd aan de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Een aanrader voor reizigers met kinderen is het Techmania Wetenschappelijk Centrum, een high-tech, interactief wetenschapsmuseum met infraroodcamera’s, magneten en andere educatieve tentoonstellingen zoals een 3D planetarium en historische trams en treinen van de Skoda fabriek.

Een andere bezienswaardigheid in de stad is natuurlijk de Pilsen brouwerij. Deze brouwerij is in werking sinds 1842 en wordt soms wel gezien als de thuisbasis van ’s werelds beste bier, hoewel je als Belg natuurlijk wel wat vraagtekens kunt zetten hierbij. Een bezoek is enkel mogelijk met begeleiding en gaat driemaal per dag door in het Engels. Hierbij bezoek je onder meer de kelders en ontvang je natuurlijk ook een proevertje aan het einde van je bezoek. De brouwerij is te vinden op 300m ten oosten van het stadscentrum.

TIP: Liever geen uitgebreide zoektocht om je bezoek te boeken, boek je tickets hier online (met mogelijkheid om te annuleren tot 24u voor aanvang).

 1. Brno

Brno is de tweede grootste stad van Tsjechië en de grootste in de regio Moravië. Het heeft een rijkelijk aangeklede historische kern en een aantal fascinerende monumenten en architecturale pareltjes. Hieronder zetten we enkele van de bekendste en drukst bezochte bezienswaardigheden van Brno op een rijtje.

STADSWANDELING: Wil je graag Brno bezoeken met een gids zodat je meer te weten komt over de bezienswaardigheden? Boek je gegidste wandeling door Brno online.

Bezoek de kastelen

Kasteel Špilberk
De bouw van dit kasteel in Brno begon aan het begin van de 13e eeuw. Het draagt een donkere geschiedenis met zich mee. Ooit was het een gevangenis waaraan verschillende gruwelijke legendes vasthangen. Bezoekers kunnen er genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Kasteel Veveří
Dit is een ander kasteel in de buurt van Brno, ongeveer 15 km ten noordwesten van het stadscentrum aan de rivier de Svratka. Dit kasteel dateert eveneens uit de 13e eeuw en heeft een middeleeuws interieur. Het werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse troepen bezet.

Andere bezienswaardigheden

Villa Tugendhat
Dit functionalistische huis staat op de UNESCO-lijst en wordt geprezen als een baanbrekend prototype van de modernistische architectuur. De villa werd gebouwd in 1929 en ontworpen door de beroemde architect Ludwig Mies van der Rohe.

Het inspireerde de roman van Simon Mawer, The Glass Room, die een plekje op shortlist van de Booker Prize in de wacht kon slepen.

Kathedraal van Sint-Peter en -Paul
Samen met de burcht Špilberk domineert deze kathedraal de skyline van het oude gedeelte van de stad. Deze gotische rooms-katholieke kerk prijkt bovenop de Petrov-heuvel en torent letterlijk uit boven de omliggende gebouwen. Binnenin wacht een barok interieur je op. Een leuk weetje: vreemd genoeg luiden de klokken van deze kathedraal om historische redenen niet om 12.00 uur maar om 11.00 uur 's morgens.

Moravische Galerij
Dit is de op één na grootste kunstgalerie in Tsjechië. Het herbergt een immense collectie die teruggaat tot de gotische periode, maar ook heel wat hedendaagse kunstwerken omvat. Ontdek nog meer bezienswaardigheden in Brno in onze blogpost.

 1. Saksisch Zwitserland

Vanuit Praag worden er ook verschillende tours en excursies georganiseerd door Saksisch Zwitserland. Deze streek is bij ons eerder onbekend en dus onbemind, maar laat dat je niet weerhouden om dit gebied eens als reisbestemming te kiezen. Bekijk het volledige aanbod tours vanuit Praag naar Saksisch Zwitserland.

De sprookjesachtige landschappen vol tot de verbeelding sprekende rotsformaties zijn het gedroomde terrein voor de actieve toerist die houdt van avontuur. Maar ook wie het liever wat rustig aan doet en geïnteresseerd is in geschiedenis en cultuur komt hier aan zijn trekken.

 1. Download onze gratis reisgids Tsjechië

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie naar Slowakije? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Tsjechië-Slowakije 2 stadswandelingen, toeristische info, praktische info + alle daguitstappen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Tsjechië-Slowakije en ga op pad!

Tsjechië & Slowakije

Gratis wandeling Praag downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?