21 x mooiste bezienswaardigheden urbanana: ontdek de urban jungle van Duitsland + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

21 x mooiste bezienswaardigheden urbanana: ontdek de urban jungle van Duitsland + kaartje

26 januari 2024 in Noordrijn-Westfalen1 reactie

Urbanana: ontdek de urban jungle van Duitsland + verblijftips

Op zoek naar een leuke, alternatieve bestemming dichtbij huis? Dan raden we een vakantie aan in de urbanana, gelegen in het westelijke deel van het Ruhrgebied, in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Van industrieel en traditioneel naar creatief en hip, dat is waar urbanana voor staat. Ontdek de voormalige fabrieken en mijnbouwnederzettingen en landschapsparken die inmiddels zijn omgetoverd tot bruisende hotspots.

Een bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar een unieke ervaring weg van het massatoerisme.

Inhoud artikel

Kaartje met leukste bezienswaardigheden in urabanana

 1. Zentrum für Kunst und Kreativität in het Dortmunder U

De Dortmunder U, vroeger de Union Brauerei, huisvest nu het Zentrum für Kunst und Kreativität, gewijd aan hedendaagse kunst uit de 20e en 21e eeuw. Let vooral op de toren, net onder de letter "U", waar op bepaalde tijden bewegende beelden te zien zijn. Dit geeft je al een voorproefje van wat je binnen kan verwachten. De kunstcollectie van het voormalige Museum am Ostwall is hier opnieuw gepresenteerd, naast talloze wisselende tentoonstellingen, projecten, workshops en evenementen. Het gebouw en veel van de tentoonstellingen zijn vrij toegankelijk. Meer info op de website.

Voor een panoramisch uitzicht bezoek je het uitzichtplatform en het restaurant Brauturm bovenaan: dit is de hoogste pub van Duitsland met een biertuin op 64 meter hoogte.
 1. Phoenix West, centrum van het industriële verleden van Dortmund

Phoenix West is het centrum van het industriële verleden van Dortmund. Ook al werd de fabriek in '98 gesloten, gevolgd door Phoenix Oost in '01, het blijft het belangrijkste overblijfsel in de stad. Op het voormalige terrein van Phoenix-Ost werd het Phoenix Lake gebouwd, een recreatiegebied met een haven, eilanden en woonwijken van het duurdere segment. Phoenix Park is een groene ruimte die meer dan de helft van een 61 hectare groot brownfieldgebied in beslag neemt. Het park is ook een beschermde zone voor zeldzame planten en dieren die opdoken na de sluiting van de fabrieken.

Hochofen 5

De skywalk boven de Hochofen 5 trakteert bezoekers op een prachtig uitzicht en een rondleiding achter de schermen. Hochofen 5 zelf heeft een charmante roestigheid die je terugvoert naar het tijdperk van de staalproductie. Een gegidste tour doorheen de constructie geeft je een overzicht van wat hier vroeger gebeurde, inclusief hoe het was voor het personeel. Tours zijn in het Duits, maar Engels kan zeker ook op aanvraag (deze kan je hier boeken).

Zodra je naar het uitkijkplatform gaat, wacht je een prachtig uitzicht over het Ruhrgebied. Hoewel Hochofen 5 niet langer een operationele staalfabriek is, is het nu een locatie voor concerten, tentoonstellingen en feesten.

Phoenix des Lumières

Naast Hochofen 5 is er Phoenix des Lumières, in de oude Phoenixhalle. Dit is nu een locatie voor digitale ‘immersive’ kunsttentoonstellingen in handen van Culturespaces, wereldwijd bekend om hun culturele en digitale magie. Tickets boek je hier online. In het voorjaar 2023 ontving het kunstcentrum meer dan 300.000 bezoekers, en is daarmee populairder dan het voetbalmuseum – wat veelzeggend is in Duitsland.

VERBLIJFTIP: Moxy Dortmund City biedt 3-sterrenaccommodatie, in het hart van de stad. Verblijf in een van de moderne, stijlvolle kamers voorzien van alle luxe en comfort. Iedere ochtend geniet je van een ontbijtbuffet. Meer info en boeken.

 1. Kreuzviertel, een hippe wijk in Dortmund

Voor trendy cafeetjes en conceptstores is de hippe wijk Kreuzviertel de place to be. Op bijna elke straathoek kom je een “Bude” tegen: de karakteristieke kraampjes waar je een verfrissend 'Pilsken' kunt bestellen en plaatsnemen op een plastic tuinstoel. Deze kioskjes zijn een herinnering aan de industriële geschiedenis van Dortmund, en het is een ervaring die je niet mag missen. Plus, Auszeit beim Bier is een typisch Duitse gewoonte.

Het Kreuzviertel heeft echter niet altijd deze coole uitstraling gehad. Vroeger stond het bekend als een arbeiderswijk, voor de arbeiders van de nabijgelegen fabrieken werkten. Met het verstrijken van de tijd heeft deze wijk een transformatie ondergaan, waarbij oude fabrieksgebouwen zijn omgetoverd tot creatieve ruimtes met een bohemienachtige ambiance.

TIP: Wil je graag nog meer van deze stad leren kennen? Download dan zeker onze stadswandeling door Dortmund.
 1. Bochum, een industriemetropool

Bochum verklaart zichzelf de Industriemetropool. Voorheen bekend als het centrum van de mijnbouw en staalindustrie, heeft de stad zichzelf getransformeerd tot een veelzijdige bestemming. Een van de bekendste bezienswaardigheden bevindt zich in het groene stadspark Westpark; de Jahrhunderthalle, de voormalige gascentrale van Bochumer Verein en nu een uniek festivaltheater in Europa.

Het bezoekersinformatiecentrum in het pomphuis biedt alle details voor je bezoek, inclusief de geschiedenis van het gebouw dat oorspronkelijk in Dortmund stond en hier is herbouwd. Verken ook de ondergrondse industriële geschiedenis, maak een fakkeltocht in het park of fiets de 18km lange "Radtour Jahrhunderthalle Bochum". Meer info op de website.

 1. Siedlung Teutoburgia en de voormalige mijnsite Mont-Cenis in Herne

Niet ver van het centrum van Herne kan je het beschermde mijndorp Siedlung Teutoburgia, een typische Gartenstadt (tuinstad) bezoeken. Deze nederzettingen werden ontworpen voor het welzijn van mijnwerkers en bevatten nog steeds mijngebouwen in het aangrenzende Kunstwald (Kunstbos). Teutoburgia is een van de mooiste mijndorpen in de Ruhr en toont hoe men streefde naar diversiteit en daardoor individualiteit.

Ten slotte kom je in het heden terecht bij het wijkcentrum Akademie Mont-Cenis, ook wel bekend als het "glazen paleis". Dit moderne gebouw, gelegen op de voormalige Mont-Cenis mijnlocatie, biedt een verbluffend staaltje moderne architectuur en faciliteiten, waaronder een opleidingsacademie, bibliotheek, café en hotel. Het dient ook als onderdeel van het energiepark van Stadtwerke Herne, waar zonne-energie wordt opgewekt en opgeslagen.

LEESTIP: Download hier je reisgids Ruhrgebied & Urbanana en mis niets tijdens je verblijf.
 1. Skulpturenwald Rheinelbe in Gelsenkirchen

Het Skulpturenwald Rheinelbe in Gelsenkirchen illustreert het transformatieproces van het Ruhr-landschap, met sculpturen gemaakt van voormalige mijnrestanten te midden van een prachtig natuurgebied. Op de top van Halde Rheinelbe bevindt zich de indrukwekkende "Trappen Naar De Hemel," ofwel de Himmelstreppe (bekijk ligging). Deze betonnen treden, die doen denken aan een Azteken-tempel, leiden naar het hoogste punt van de Halde.

De leukste verblijven in de urbanana?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of rondreis in de urbanana? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken de urbanana
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in de urbanana
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB

Nordsternpark en Halde Rungenberg

Ook het Nordsternpark in de wijk Gelsenkirchen-Horst, dat sinds 1997 op de plek van de Nordstern-mijn ligt, is een bezoekje meer dan waard. De mijnwerkers trokken dagelijks vanuit de Siedlung Klapheckenhof vlakbij naar hun arbeid. Het complex werd ontworpen door Fritz Schupp en Martin Kremmer in de jaren ’30 in authentieke Bauhaus-stijl. De site biedt nu kantoren, een openluchttheater, een café en hotel, en een landschapspark.

De trap naar Halde Rungenberg brengt je naar de lichtinstallatie "Nachtzeichen" op de top (bekijk ligging): deze bestaat uit twee enorme schijnwerpers die 's nachts de illusie van een piramide creëren. Vanaf de top kan je ook de Veltins-Arena zien: het hypermoderne stadion van Schalke 04. Als een van de meest iconische voetbalclubs in Duitsland heeft Schalke 04 een toegewijde fanbase.

 1. Tetraeder in Bottrop

Bottrop heeft opnieuw een aantal haldes en industrieel erfgoed, maar evengoed een aantal attractieparken. Bovenop de 90 meter hoge Prosper II-mijn afvalberg Bergehalde vind je een van de bekendste uitkijktorens van het Ruhrgebied, in de vorm van een regelmatig viervlak waaraan de toren zijn naam ontleent; de Tetraeder. De bijna 400 treden beklimmen van de Tetraeder biedt een prachtig uitzicht op 165 meter boven zeeniveau.

 1. Halde Haniel, de grootste mijnafvalberg in de Ruhr

Halde Haniel, de meest recent gesloten én grootste mijnafvalberg in de Ruhr, heeft een nieuwe bestemming gekregen met op zijn 126 meter hoge top een kruisweg ontworpen door een kloosterzuster, lokale kunstenaar en de mijnwerkersgemeenschap. Daarnaast zijn er kunstwerken geplaatst met uitzicht dat wordt beschreven als een "indrukwekkend woestijnlandschap," en is er het amfitheater Berg Arena (bekijk ligging). Het is een ideale plek voor wandelingen en biedt natuur, geschiedenis en cultuur.

 1. Gasometer in Oberhausen

Oberhausen is de bakermat van de Ruhrindustrie met de St. Antony Hütte als eerste ijzerfabriek in de regio. De Gasometer in Oberhausen is de bekendste “Gasspeicher”: een gashouder werd gebruikt om gas op te slaan dat vrijkwam bij de cokesproductie, en te hergebruiken voor fabrieken of woningen. Na de sluiting in 1988 werd de 117,5 meter hoge tank omgetoverd tot een uniek cultureel centrum.µ

Je kan het dak bereiken via een glazen lift of door bijna 600 treden te beklimmen, met als beloning een panoramisch uitzicht. Een miniversie van de Gasometer is te vinden in het Legoland Discovery Centre, gelegen naast de Gasometer in het gigantische CentrO-winkelcomplex. Meer info op de website.

TIP: Boek je zelfgeleide wandeltocht door Oberhausen, verken de stad op eigen houtje.

 1. Gartenstadt Margarethenhöhe in Essen

Essen onderging een opmerkelijke transformatie: van een stad met een zwaar industrieel verleden naar een groene bestemming. Ooit domineerden kolenmijnen en fabrieken het landschap. Essen is de geboorteplaats van Krupp, de iconische staalproducent die ooit grote delen van de stad domineerde met zijn fabrieken.

Gartenstadt Margarethenhöhe is een vroeg 20e-eeuwse arbeidersnederzetting, is een levendig voorbeeld van het Duitse tuinstadidee. Deze wijk werd in 1906 gesticht door Margarethe Krupp als huwelijkscadeau voor haar dochter, en bestaat uit elegant ontworpen appartementen in huizen met maximaal drie verdiepingen.

Elk huis is uniek, met verschillende bouwkundige elementen zoals erkers, bogen en pilasters. Het Ruhr Museum beheert een historisch ingerichte modelwoning. De wijk staat bekend om zijn speciale eigendomsstructuur, waardoor bewoners grotendeels zelf worden geselecteerd. Een deel van de nederzetting is sinds 1987 beschermd als monument. Meer info op de website.

 1. Zeche Zollverein

Zeche Zollverein in Essen, ooit 's werelds meest productieve kolenmijn, is nu een UNESCO-werelderfgoedlocatie en een cultureel complex op een voormalig industrieterrein. Ontworpen door architecten Martin Kremmer en Fritz Schupp – van het Nordsternpark in Gelsenkirchen – fungeert dit complex als een eerbetoon aan het verleden en een creatieve hub voor de toekomst. Het principe “Erhalt durch Umnutzung” wordt door de Zollverein Stichting sterk gehanteerd.

VERBLIJFTIP: Hotel friends Essen Zeche Zollverein ligt op 10 minuten wandelen van de kolenmijn.

Wat valt er allemaal te zien en te beleven bij Zeche Zollverein?

 • Bewonder het indrukwekkende Doppelbock, het stalen frame van schacht XII: de Eiffeltoren van het Ruhrgebied. Met eronder een mijngang van meer dan een kilometer diep.
 • Je wandelt over het Ehrenhof, de binnenplaats die enkel diende voor eregasten. Neem zeker de tijd om de indrukwekkende Bauhaus-stijl in je op te nemen.
 • Duik in de geschiedenis van de Zollverein-mijn met een informatieve rondleiding door een voormalige mijnwerker: een gegidste tour is sterk aan te raden, want het complex is gigantisch, en de verhalen legio. Tickets boek je hier online.
 • Bezoek het Red Dot Design Museum in de voormalige ketelruimte, ' s werelds grootste tentoonstelling van hedendaags design, met meer dan 2.000 exposities.
 • In de zomermaanden kan je er een duik nemen nemen kan in het fabriekszwembad “Werksschwimmbad” en in de winter vind je er een ijsbaan.
 • Ontdek meer info op de website.
 1. Mülheim an der Ruhr

Mülheim an der Ruhr is de Duitse stad van het leer, met een sterke focus op creativiteit en duurzaamheid. Hier kun je interactieve tentoonstellingen bezoeken en ontdek je diverse culturele centra, elk met hun eigen kunstzinnige invalshoek. Bovendien verken je er historische locaties en geniet je van pittoreske plekjes. De stad biedt ook een opkomende buurt met modieuze winkels en internationale eetgelegenheden.

Bezoek zeker eens het Aquarius Wassermuseum gevestigd in een historische watertoren uit 1912 en gewijd aan het thema water en de culturele instelling Alte Dreherei. Deze voormalige draaierij, een werkplaats voor werktuigmachines, is omgetoverd tot een levendige en creatieve locatie.

VERBLIJFTIP: Tante ALMA's Mülheimer Hotel is een charmant hotel in het hart van Mülheim. Het hotel heeft een leuk kitscherig design en beschikt over ruime, huiselijk ingerichte kamers. Meer info en boeken.

 1. Landshaftspark Duisburg-Nord

Landshaftspark Duisburg-Nord, ook bekend als LaPaNo of LaPaDu, is een uniek openbaar park op het terrein van een voormalig hoogovencomplex van Thyssen-Krupp, dat sloot in 1985. Een bezoekje combineert industrieel erfgoed met natuur en zorgt voor een unieke ervaring, met heel wat fotomogelijkheden. De combinatie van groen en roestig staal zorgde ervoor dat The Guardian heeft het park zelfs uitgeroepen tot een van de top 10 meest pittoreske stedelijke parken ter wereld.

Hoogoven 5 en duiken in gastanken

Een van de belangrijkste attracties in het park is Hoogoven 5, waar je naar de top kan klimmen en kan genieten van een adembenemend uitzicht over Duisburg en de omgeving. Het park biedt ook mogelijkheden voor avontuur, zoals duiken in de gastank en klimroutes in de ertsbunkers. Naast die industriële overblijfselen herbergt het Landschaftspark Duisburg-Nord ook meer dan 700 plantensoorten.

Er zijn ook rondleidingen in de industriële gebouwen, in de zomer is er een buiten-bioscoop, en in de winter een lichtjesmarkt. Voor de attracties of rondleidingen boek je best ver op voorhand op de officiële website.

 1. Ertsbunkers versierd met graffiti in het RheinPark

Het RheinPark in Hochfeld is een 60 hectare groot gebied dat voorheen een industriegebied was, maar is omgetoverd tot een toegankelijk openbaar park. Het park biedt verschillende sportfaciliteiten, een promenade langs de Rijn en bewaard gebleven industriële overblijfselen, waaronder ertsbunkers versierd met graffiti.

Het park heeft verschillende recreatiegebieden, skateparken, een strand met ligstoelen en het restaurant Ziegenpeter. De Hochfelder spoorbrug is opvallend: met een lengte van 950 meter verbindt ze Rheinhausen en Hochfeld over de Rijn, en biedt doorgang voor treinen, voetgangers en fietsers.

 1. Kunstwerk Tiger and Turtle Magic Mountain

In het Angerpark nabij het centrum van Duisburg, schittert de Tiger and Turtle Magic Mountain, een kunstwerk dat ontworpen in 2011 door de creatieve geesten Heike Mutter en Ulrich Genth. Dit spiraalvormige werk, vervaardigd uit verzinkt staal, vindt zijn oorsprong op een historische plek: de voormalige sintelberg Heinrich-Hildebrand-Höhe van de zinkhoogoven MHD Sudamin GmbH. De sculptuur, die ook ’s avonds te bezoeken is dankzij sfeervolle verlichting, komt vooral tot leven bij zonsondergang. Het verweeft naadloos landschapsontwerp met de industriële cultuur en kunst van Duisburg.

 • Tiger and Turtle Magic Mountain is niet zomaar een blikvanger: je kan de achtbaanachtige structuur 24 uur per dag beklimmen.
 • Een korte wandeling van 700 meter vanaf parkeerplaatsen, tram- of bushalte brengt je naar de voet van het.
 • Beklim de 220 meter lange trap naar de top, 78 meter boven zeeniveau. Het uitzicht vanaf dit punt biedt een intrigerende kijk op het kunstwerk en de omgeving, ook voor fotografen.
 • De trap is afgezet met leuningen, waardoor ook kinderen vanaf 3 jaar veilig naar boven kunnen.
LEESTIP: Download hier je reisgids Ruhrgebied & Urbanana en mis niets tijdens je verblijf.
 1. Little Tokyo in Düsseldorf

Het Japanse zakendistrict - ook wel Little Tokyo genoemd - in Düsseldorf is een unicum in de stad. De vele restaurantjes, izakaya's en prachtige kersenbomen, die je tijdens het bloeiseizoen in Japan laten wanen, maken het een populaire plek in de stad. Kies je voor sake of Altbier in de op twee na grootste Japanse gemeenschap van Europa?

De wijk is ontstaan uit de economische relatie tussen Japan en Duitsland na de Tweede Wereldoorlog. Veel Japanse bedrijven vestigden zich in Düsseldorf en creëerden een belangrijke Japanse gemeenschap. Het zakendistrict is een culturele ontmoetingsplaats waar zowel de lokale bevolking als de Japanse gemeenschap samenkomen.

Het feit dat de straatnaamborden in zowel het Duits als het Japans zijn, getuigt van de culturele diversiteit en de diepgewortelde verbinding tussen Duitsland en Japan. Net zoals de oranje straatlantaarns in de vorm van origami gevouwen kraanvogels. Jaarlijks vindt in mei de Japandag plaats: ontdek dan Japanse kunst, cultuur, keuken en spectaculair Japans vuurwerk aan de Rijn. Meer info lees je hier.

 1. Medienhafen van Düsseldorf

In de Medienhafen ontdek je de dynamiek van de meest hippe wijk van Düsseldorf geïntegreerd in een oude havengebied. Tot ongeveer het einde van de 20e eeuw gonsde het hier van de havenactiviteiten. Meer en meer schakelde men voor het goederenverkeer over naar transport over de weg wat het beleid ertoe bracht om de omgeving met een andere bestemming te voorzien.

De dag van vandaag zijn het de moderne gebouwen die je aandacht trekken. De Medienhafen is een mooi voorbeeld van het modernisme. Telkens proberen ze elementen van de oude havenconstructies te verwerken in het vernieuwde decor. Je vindt hier een aantal media- en reclamebedrijven en firma’s uit de mode- en designwereld.

WANDELTIP: Boek je rondleiding door de Medienhafen en bezoek de indrukwekkende huizen en ontdek hoe het district de afgelopen jaren is veranderd: van een haven vol pakhuizen tot een van de hipste plekken van Düsseldorf. Deze rondleiding door de Medienhafen toont aan dat Düsseldorf in razendsnel tempo groeit.

 1. Street art in de beroemde Kiefernstraße en Pinienstraße

De wijk Flingern-Süd vind je de beroemde Kiefernstraße en Pinienstraße (bekijk ligging), met een bewogen geschiedenis en diverse bevolking. Het is nu vooral een hotspot voor street art en creatives.

Oorspronkelijk waren hier arbeiderswoningen voor de "Düsseldorfer Eisen- und Drahtindustrie AG" fabriek. Na de sluiting ervan in 1975 vond je hier een linkse, alternatieve kraakscene: na onderhandelingen met de stad werden bezettingen gelegaliseerd eind jaren ‘80. Het gevolg is een plek vol expressie: elk huis in de straat is bedekt met unieke graffiti van verschillende kunstenaars. Ontdek zelf Düsseldorf met onze stadswandeling.

 1. Belgisches Viertel in Keulen

In Keulen bevindt zich een heuse Belgisches Viertel, waar, hoewel er niet veel Belgen wonen, veel straten vernoemd zijn naar Belgische steden of provincies, zoals Antwerpener Strasse, Genter Strasse, Lütticher Strasse en Brabander Strasse.

Deze namen zijn gekozen vanwege de vroegere Romeinse weg, de Via Belgica, die hier richting België liep. In tegenstelling tot het historische centrum zijn de straatnamen in deze wijk systematisch gekozen. Deze buurt kenmerkt zich door graffiti-muren, street art, pop-up stores en vintage boetiekjes, waar gedurfde jonge modeontwerpers hun stempel drukken. Download onze wandeling in het Belgisches Viertel in Keulen

 1. Fietstocht door het hippe Ehrenfeld

Een andere hippe wijk is Ehrenfeld deze wijk heeft na de Tweede Wereldoorlog een complete transformatie ondergaan als gevolg van geallieerde bombardementen. Vandaag de dag zie je een schat aan sfeervolle street art die de gebouwen siert. Online kan je de mooiste kunstwerken opzoeken en zelf op avontuur gaan of je kan natuurlijk ook een begeleide fietstour in Ehrenfeld boeken, waarin je onder andere de muurschilderingen van ROA ontdekt.

Verder is Ehrenfeld ook het mekka voor vintage kledij. In de Körnerstrasse ga je langs bij de woonwinkels Utensil en Drahtflechterei. Voor een snelle hap achteraf, kan je terecht bij Café Sehnsucht, die uitsluitend biologisch gecertificeerd voedsel serveert. Bekijk hier een overzicht van de muurschilderingen.

TIP: Ontdek de straatkunst van Keulen tijdens een fietstocht door de bruisende Belgische wijk en de wijk Ehrenfeld. Boek hier je fietstocht door de hippe wijken van Keulen.

 1. Leuke hotspots om te eten en drinken in urbanana

 • In Herne kan je "De heetste curryworst ter wereld" proberen bij Die Currywurst. Deze klassieke snackbar staat bekend om zijn pittige worst en de kolenzwarte lokale favoriete frisdrank, Ruhrpott Kohla.
 • In ODIBA, het creatieve koffieparadijs van een familiebedrijf waar alle mannen Josef heten. Het is een stijlvolle plek, waar je ook gastronomische popcorn proeft. Deze koffieshop is te vinden in Gelsenkirchen.
 • Zum Xaver is een van de oudste snackbars in Duitsland, en is sinds 1952 bekend om zijn kip- en curryworsten. De ideale tussenstop op je stadswandeling door Essen.
 1. Waar overnachten in de urbanana?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie in de urbanana? Bekijk hieronder alvast enkele van onze blogpost met de leukste verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels bij Booking.com online.

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan het Ruhrgebied met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door het Ruhrgebied? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Ruhrgebied en Urbanana en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in deze regio in Noordrijn-Westfalen (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Ruhrgebied en Urbanana hier.

Ruhrgebied en Urbanana

Gratis reisgids Ruhrgebied en Urbanana downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 27 februari 2024 - Lydia

Heel interessant. Zeker om te gaan ontdekken.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?