Het Guggenheim Museum in New York bezoeken? Info, tips & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

Het Guggenheim Museum in New York bezoeken? Info, tips & tickets

22 december 2023 in New York0 reacties

Het Solomon R. Guggenheim Museum in New York, of kortweg het Guggenheim, is één van de grootste musea van de Amerikaanse stad. Het museum heeft een grote collectie moderne en hedendaagse kunst en is net als het Museum of Modern Arts en het Metropolitan Museum of Art een must-see voor kunstliefhebbers die New York bezoeken.

Lees hier meer over mijn bezoek aan het Guggenheim Museum + hoe je tickets online te kopen.

Tickets Guggenheim Museum New York

Het befaamde Guggenheim Museum New York bezoeken, is een must bij je bezoek aan de stad. Verlies geen tijd in de wachtrijen + ben zeker van je toegang, koop je tickets online.

Wil je nog meer zien van New York City, dan kan je ook een Sightseeing Pass kopen of een New York Explorer Pass, hiermee bespaar je tot 55% op toegangsgelden voor je bezienswaardigheden naar keuze.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van het Guggenheim Museum

1.1. Solomon R. Guggenheim

De collectie van het Guggenheim Museum bestaat uit werken die dateren van de jaren 1890 tot vandaag. Het was op het einde van de negentiende eeuw dat Solomon R. Guggenheim werken van oude kunstenaars begon te verzamelen. In 1926 ontmoette hij Hilla von Rebay, een Duits-Amerikaanse kunstenares, die hem kennis liet maken met de avant-garde en abstracte kunst. Guggenheim begon sindsdien modernere kunstwerken te verzamelen die hij tentoonstelde in zijn appartement in het Plaza Hotel.

1.2. Het Museum of Non-Objective Painting

In 1937 richtte hij uiteindelijk de Solomon R. Guggenheim Foundation op en twee jaar later werd het Museum of Non-Objective Painting opgericht waarvan Hilla von Rebay directrice werd. De collectie bestond uit privécollecties van Rebay en Guggenheim en toonde de beste voorbeelden van non-objectieve kunst van onder andere Piet Mondriaan, Pablo Picasso, Marc Chagall, Robert Delaunay en Wassily Kandinsky.

Al binnen een paar jaar groeide de collectie aanzienlijk door nieuwe aankopen en giften van andere collecties en moest men op zoek naar een nieuw permanent gebouw. Rebay en Guggenheim vroegen daarom in 1943 aan Frank Lloyd Wright een gebouw te ontwerpen dat bij de collectie zou passen. Het koste hem uiteindelijk 700 sketches, zes officiële ontwerpen en 15 lange jaren voor hij het ontwerp voor het museum af had.

1.3. Nieuwe locatie aan Central Park

In 1959 verhuisde het gebouw uiteindelijk naar de nieuwe en huidige locatie aan de oostkant van Central Park. Guggenheim en Rebay hadden voor die plek gekozen omdat het park rust uitstraalt middenin de drukte van de stad en bovendien is de natuur een inspiratiebron voor het museum en de collectie. Het spiraalvormige gebouw van Wright werd in 1959 geopend, een half jaar na de dood van de architect. Guggenheim zelf heeft de opening van het museum ook niet meer meegemaakt. Hij stierf in 1952 en Rebay stapte na zijn dood op als directrice door meningsverschillen met Guggenheims familie.

1.4. Uitbreiding en renovatie

In 1992 werd het gebouw gerenoveerd en bouwde men een nieuwe toren voor het museum waarin vier nieuwe tentoonstellingsruimtes kwamen. In tegenstelling tot de rest van het museum zijn de muren hier wel vlak, waardoor er meer werken tentoongesteld kunnen worden. In 2001 opende vervolgens het Sackler Center for Arts Education onder het museum met klaslokalen en werkruimtes. Tussen 2005 en 2008 werd de buitenkant van het gebouw gerenoveerd.

 1. De Solomon R. Guggenheim Foundation

2.1. Collecties in New York, Bilbao en Venetië

De collectie van het museum is veel groter dan de beschikbare tentoonstellingsruimte in New York. Daarom zijn er verschillende Guggenheim musea over de hele wereld waar de collectie tentoongesteld wordt. Naast het museum in New York is de collectie van het Guggenheim sinds 1997 bijvoorbeeld ook te bewonderen in het Guggenheim Museum in het Spaanse Bilbao. Daarnaast is de privécollectie van Peggy Guggenheim, een nicht van Solomon R. Guggenheim, te vinden in de Peggy Guggenheim Collection in Venetië sinds 1951.

2.2. Tijdelijke musea en nieuwe plannen

Op dit moment wordt er een Guggenheim Museum in Abu Dhabi gebouwd. Dat filiaal zou in 2020 de deuren openen. De Solomon R. Guggenheim Foundation heeft daarnaast ook musea gehad in Guadalajara in Mexico tussen 2007 en 2009 en in de Duitse hoofdstad Berlijn tussen 1997 en 2013. In Las Vegas was ook een filiaal te vinden tussen 2001 en 2008, het Guggenheim Hermitage Museum.

Klik hier om je tickets voor het Guggenheim te reserveren

 1. Collectie van het Guggenheim Museum

3.1. Het gebouw

Het Guggenheim Museum bevindt zich in een spiraalvormig gebouw. Het bestaat uit een oplopende spiraal rondom een open atrium in het midden. Het dak is een grote lichtkoepel. Rond de spiraal zijn verschillende galerijen te vinden.
In het museum vind je ook Cafe 3. Daar kan je van een drankje of een kleine snack genieten met uitzicht over Central Park. Op de begane grond kunnen bezoekers ook eten in het restaurant The Wright. Souvenirs kopen kan in de Guggenheim Store.

3.2. Moderne kunst

Hier hangen en staan moderne en hedendaagse kunstwerken waarvan het merendeel tot stromingen als het expressionisme en het surrealisme behoren. Je vindt er werken van onder andere Pablo Picasso, Karel Appel, Wassily Kandinsky en Édouard Manet. De collectie van het museum verandert regelmatig. Er worden vaak tijdelijke tentoonstellingen gehouden die werken van een bepaalde kunstenaar in de kijker zetten.

3.3. Thannhauser Collection

Op de 2de verdieping van het gebouw vind je de Thannhauser Collection en de Guggenheim Collection. De Thannhauser-collectie bestaat uit impressionistische en post-impressionistische werken en kunst uit het Frans en Italiaans modernisme. De collectie omvat werken van onder andere Paul Cézanne, Paul Gauguin, Édouard Manet, Claude Monet, Pablo Picasso, Vincent van Gogh en Henri de Toulouse-Lautrec. Een van de bekendste werken is De blonde vrouw van Picasso.

Wil je ook graag New York City verkennen? Download onze gratis reisgids New York met een compleet uitgewerkte stadswandeling langs de mooiste bezienswaardigheden van de Big Apple!

 1. Hoe de wachtrijen vermijden?

Het Guggenheim Museum is een belangrijke toeristische trekpleister van de stad. Daardoor zijn er vaak wachtrijen aan de kassa’s. Ook is het aan te raden om een bezoek op zaterdagavond te vermijden. Omdat de officiële ticketprijzen dan niet gelden, is het vaak drukker.

Onze tip: om wachtrijen bij de kassa te vermijden kan je het beste tickets vooraf online te kopen.

4.4. Guggenheim Collection

In de Guggenheim-collectie worden voornamelijk non-objectieve kunstwerken tentoongesteld van onder andere Rudolf Bauer, Marc Chagall, Robert Delaunay, Albert Gleizes, Wassily Kandinsky en Piet Mondriaan. Bekende werken uit deze collectie zijn Het liggend naakt van Amadeo Modigliani en De gele koe van Franz Marc. Daarnaast kunnen bezoekers ook werken van Hilla Rebay bewonderen.

 1. Openingsuren van het Guggenheim Museum

 • Het museum is het hele jaar door open tussen 10:00 en 17:45, behalve op donderdagen en op kerstdag.
 • Op zaterdag is het museum open tot 19:45. De laatste tickets worden een half uur voor sluitingstijd verkocht.
 • Op feestdagen en in de kerstperiode kunnen de openingsuren afwijken.
 • De museumwinkels zijn open tussen 09:30 en 18:15, op zaterdag tot 20:30 en op donderdag is de winkel, in tegenstelling tot het museum, wel open van 09:30 en 17:00. Cafe 3 is open wanneer het museum open is en sluit een half uurtje voordat het museum sluit.
 • The Wright is open van 11:30 tot 15:30. In het weekend opent The Wright een half uurtje vroeger.
 • Dagelijks wordt er om 14:00 een begeleide tour door het museum gehouden.
 1. Tickets om het Guggenheim Museum te bezoeken

Tickets zijn zowel ter plekke bij de kassa van het Guggenheim Museum als online te koop. Bij de prijs zitten ook de gratis op te halen multimedia gidsen, de gratis Guggenheim-app en de begeleide tour om 14:00 inbegrepen.

Onze tip: Op zaterdag tussen 17:00 en 19:45 kan je zelf bepalen hoeveel je betaalt voor een entreekaartje. De aanbevolen donatie is 10 dollar.

In periodes waarin tentoonstellingen veranderd worden, zijn tickets alleen bij de kassa te verkrijgen. Je krijgt dan korting omdat je niet het hele museum in kan.

 1. Hoe bereik ik het Guggenheim Museum?

7.1. Te voet

Het Guggenheim Museum ligt aan de oostkant van Central Park in de Upper East Side. Het is vanaf het Metropolitan Museum of Art nog geen tien minuten wandelen naar het Guggenheim. Vanaf de Upper West Side is het door Central Park ongeveer een half uur wandelen naar het Guggenheim.

7.2. Met het openbaar vervoer

Je kan de metrolijnen 4 en 6 nemen naar East 86th Street of East 96th Street. Je kan ook de lijn 5 nemen naar East 86th Street, en het is ook mogelijk om de Q-treinen te nemen naar East 96th St/2 Ave.

7.3. Met de auto

Het is niet aan te raden om met de auto door New York City te rijden. Wel kan je een taxi nemen naar de hoek van Fifth Avenue en East 89th Street in de Upper East Side van Manhattan.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Je tassen worden gecontroleerd aan de ingang.
 • Grote tassen en koffers zijn niet toegelaten in het museum en kunnen ook niet bij de vestiaire achtergelaten worden. Tassen en jassen moet je daar wel achterlaten.
 • Het is toegelaten om foto’s te maken, maar niet met flits of met een statief.
 • Schetsen wordt in de galerijen aangemoedigd, maar enkel met potlood en in schetsboeken.
 • Er is gratis wifi in het Guggenheim Museum.
 • In het museum lopen Gallery Guides rond met een “Let’s Talk Art” button. Als je vragen hebt over een kunstwerk kan je die gidsen aanspreken.
 • Wachtrijen overslaan en zo veel tijd uitsparen? Het kan eenvoudig door je tickets online te boeken.
 1. Ligging van het Guggenheim Museum op de kaart?

 1. Filmpje: het Guggenheim Museum, een architecturaal hoogstandje!

Het Guggenheim Museum is een architecturaal hoogstandje. Benieuwd hoe de binnenkant van het spiraalvormige gebouw eruitziet? Bekijk dan alvast dit filmpje. Om alles in het echt te bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar New York moeten reizen!

 1. Waar overnachten in New York City?

Wil je graag budgetvriendelijk overnachten? Dan is een goede optie om te overnachten op Staten Island, je bent vlakbij Manhattan en kan toch aanzienlijk goedkoper overnachten. Of kies in Brooklyn of Queens een hotel. Met de metro ben je op enkele minuten op elke locatie, bekijk onze selectie van favoriete hotels in New York.

Onze Tip: Wil je graag in Manhattan overnachten? Onze favoriet is het Pod 51 Hotel in Midtown East Village, Manhattan. "Budgetvriendelijk en alles wat je hartje kan verlangen, met eigen rooftop bar vanaf € 86/nacht ! Boeken en meer info hier
 1. Mis niets tijdens je bezoek aan New York met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan New York City? In de gratis reisgids New York kan je een complete stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in New York? Koop dan onze volledige reisgids New York met 6 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden in de Big Apple.

New York City

Gratis preview reisgids downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?