Gospel tour in New York - Gospelviering in Harlem NYC bijwonen, tips & info

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

Gospel tour in New York - Gospelviering in Harlem NYC bijwonen, tips & info

22 december 2023 in New York0 reacties

Gospel is een muziekstijl die je buiten Amerika niet vaak tegenkomt. Een gospelkoor aan het werk zien tijdens je vakantie in New York is een bijzondere ervaring. Om gospel te kunnen horen zal je naar een gospelkerk moeten gaan, want het genre vindt niet vaak de weg naar grote poppodia. In de wijk Harlem in New York zijn er gelukkig veel gospelkerken waar je als buitenstaander de dienst mag bijwonen.

Lees hier meer over mijn bezoek aan Harlem, kom te weten waar je het beste een gospelviering bijwoont en boek online tickets voor een gospeltour door Harlem.

Tickets en tours Gospelkoor Harlem

Onze tip: Wil je graag de unieke beleving meemaken van een Gospelviering? Ga mee met een ervaren gids en kom in de leukste kerkjes tussen de locals. Gegarandeerd een ervaring die je nog lang zal bijblijven. Kijk hier en boek je tour online.

Wil je nog meer zien van New York City, dan kan je ook een Sightseeing Pass kopen of een New York Explorer Pass, hiermee bespaar je tot 55% op toegangsgelden voor je bezienswaardigheden naar keuze.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van de gospelmuziek

1.1. Ontstaan van gospelmuziek

Gospel is een religieus muziekgenre van Afro-Amerikanen. Gospelmuziek is een belangrijk onderdeel van zwarte religieuze diensten en kan niet ontbreken in een misviering. De traditie van gospel is sterk verbonden met het sombere slavernijverleden van de Verenigde Staten. Zwarte slaven zongen liederen tijdens hun werk om zo spiritueel verbonden te blijven met hun eigen god en hun eigen cultuur, maar ook om de gemeenschappelijke band tussen de slaven onderling te versterken. Ze zongen de liederen a capella en vaak werd er in de liederen heen en weer geroepen tussen verschillende groepen. Ook herhaalden ze vaak dezelfde teksten. Hun muziek groeide uit tot de gospel die we vandaag kennen.

1.2. Moderne gospel

De gospeltraditie staat nog steeds sterk in haar schoenen. Tegenwoordig wordt het a capella zingen wel begeleid door geklap en gestomp en er worden steeds vaker muziekinstrumenten gebruikt. Bij sommige kerken gaat het om enkele instrumenten, zoals een piano of een gitaar, maar bij andere groepen komen er soms hele orkesten bij kijken.

1.3. Een kerkgebeuren

De gospelmuziek is voornamelijk te vinden in de kerk. Wel worden er af en toe concerten gehouden in Harlem’s Apollo Theater op West 125th Street tussen Frederick Douglass Blvd en Adam Clayton Powell Jr. Blvd. Ook kan je af en toe gospel horen in Lincoln Center’s David Geffen Hall, het Jazz at Lincoln Center, de Carnegie Hall en in Radio City Music Hall.

Wil je ook graag New York City verkennen? Download onze gratis reisgids New York met een compleet uitgewerkte stadswandeling langs de mooiste bezienswaardigheden van de Big Apple!

 1. Waar kan ik gospel horen?

In New York kan je gemakkelijk op zondagochtend door Harlem wandelen op zoek naar een kerk. Er zijn behoorlijk wat kerken te vinden in dit deel van de stad, zowel grote als kleine, en er zijn dan ook genoeg plekken waar je een dienst bij kan wonen.

De vijf meest bekende kerken in Harlem zijn

 • de First Corinthian Baptist Church
 • de Canaan Baptist Church of Christ
 • de Bethel Gospel Assembly
 • de Greater Refuge Temple
 • de Abyssinian Baptist Church.

2.1. First Corinthian Baptist Church

De First Corinthian Baptist Church werd in 1933 opgericht in het pand van een oude bioscoop. De kerk is heel groot en heeft een congregatie van bijna 7000 leden. De diensten zijn vaak heel energiek.

Een dienst bijwonen kan elke zondag om 08:00 en 11:00. Je vind de First Corinthian Baptist Church op 1912 Adam Clayton Powell Jr Boulevard bij 116th Street. Om hier te komen kan je de metrolijnen 2, 3, B en C naar 116th Street nemen.

2.2. Canaan Baptist Church of Christ

De Canaan Baptist Church of Christ is een jaar ouder dan de First Corinthian en prijst zichzelf als een “Afro-centric” kerk. De kerk heeft meerdere bekende koren en telt een groot aantal muzikanten. De emoties lopen tijdens de misviering vaak hoog op.

Een dienst bijwonen kan elke zondag om 10:00, maar houd er rekening mee dat op de eerste zondag van de maand de communie plaatsvindt en dat er op elke vierde zondag een doopsel is. Je vindt de Canaan Baptist Church op 132 West 116th Street. Om de kerk te bereiken kan je de metrolijnen 2, 3, B en C naar 116th Street nemen.

Klik hier om je ticket te reserveren voor een Gospel viering

2.3. Bethel Gospel Assembly

De Bethel Gospel Assembly bevindt zich in een oud verlaten schoolgebouw. Bethel heeft een congregatie van zo’n 1500 leden en staat erom bekend vreemdelingen en toeristen aan te moedigen een bezoek te brengen. Omdat vreemdelingen er zo hartelijk ontvangen worden, gaan de meeste toeristen naar deze kerk. Dat zorgt ervoor dat er altijd wel een grote groep toeristen aanwezig is.

Een dienst bijwonen kan elke zondag om 10:15. Het Bethel Gospel Assembly vind je op 2 East 120th Street. Dit is te bereiken met de metrolijnen 4, 5 en 6 naar 125th Street of de lijnen 2 en 3 naar 116th of 125th Street.

2.4. Greater Refuge Temple

In de Greater Refuge Temple hangt er steeds een vrolijke sfeer tijdens de diensten. De diensten zijn heel energiek en onder leiding van een koor van 60 man verandert de misviering vaak in een mengelmoes van gospelzang, geschreeuw, geklap en gestomp.

Een dienst bijwonen kan elke zondag om 11:00 en om 16:00. De Temple is, net als de First Corinthian, te vinden aan de Adam Clayton Powell Jr Boulevard, op nummer 2081 bij 124th Street. Om hier te komen kan je de metrolijnen 2, 3, A, B, C en D naar 125th Street nemen.

2.5. Abyssinian Baptist Church

De Abyssinian Baptist Church is één van de oudste en meest bekende kerken in Harlem. Daardoor komen er ook heel veel toeristen naar de Abyssinian en zijn de diensten iets commerciëler en minder energiek dan in een kleinere kerk.

Een dienst bijwonen kan dan ook alleen op zondag om 11:30, maar niet op een feestdag of wanneer er een speciale kerkviering is, want dan is de kerk gesloten voor toeristen. De Abyssinian Baptist Church ligt op 132 Odell Clark Place. Je kan er komen door de metrolijnen 2, 3, B en C naar 135th Street te nemen.

Onze tip: De zondagse gospel in Harlem nodigt je uit om deel uit te maken van hun gemeenschap en toe te treden tot een plaatselijke kerkfamilie voor een uur vol zang en dans. Tickets kan je online boeken.

2.6. Kleinere en onbekendere kerken

Naast die vijf kerken zijn er nog een hoop kleinere en minder bekende kerken te vinden in Harlem.

 • Zo kan je elke zondag om 11:00 een dienst bijwonen in de Metropolitan Baptist Church op 151 West 128th Street.
 • Ook bij de Salem United Methodist Church op 2190 Adam Clayton Powell Jr Boulevard tussen 7th Avenue en 129th Street kan je op zondag om 11:00 een dienst bijwonen.
 • Bij de St. Luke Baptist Church op 1916 Park Avenue kan je op zondag om 09:30 en om 12:00 een dienst bijwonen.
 1. Zijn er wachtrijen voor een gospelviering?

Elke zondag trekken er veel toeristen richting Harlem om een gospeldienst bij te wonen. Zorg daarom dat je op tijd bent. Als je te laat aankomt, kan er al een rij staan voor de ingang van de kerk en is het mogelijk dat je niet naar binnen kan.

Onze tip: er worden ook bezoeken aan gospelvieringen georganiseerd. De tours brengen je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Harlem en het bijwonen van een gospelviering. Tickets kan je online boeken.

Het is ook aan te raden om, wanneer je zelf een kerk wil bezoeken die meerdere diensten op een dag heeft, voor de vroegste dienst te kiezen. Die zijn vaak rustiger, aangezien de meeste mensen liever uitslapen en de latere dienst nemen.

Probeer ook om buiten de vakanties naar Harlem te gaan. In de vakantieperiodes zijn er meer toeristen en zal het drukker zijn bij de kerken. Verder is het aan te raden om door Harlem te wandelen op zoek naar een kleinere kerk.

De grote kerken worden namelijk drukbezocht door toeristen
waardoor ze het charme van de kleinere kerken met hun gegronde diensten wat missen.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Kleed je respectvol. Je bezoekt een religieuze plek dus zorg ervoor dat je geen te korte of te strakke kleding draagt. Ook je schouders en knieën moeten bedekt zijn.
 • Grote tassen zullen bij de meeste kerken niet worden toegelaten.
 • Het is respectvol om rustig te blijven en geen extra geluid te maken tijdens de viering.
 • Het is niet toegestaan om foto’s, video’s of audio-opnames te maken van de diensten.
 • Een dienst kan zo’n twee tot drie uur duren. Blijf gedurende de dienst zitten en ga niet weg voor de dienst voorbij is.
 • Een bezoek aan een dienst is gratis, maar het is aanbevolen om een donatie te geven.
 • Neem geen eten of drinken mee.
 • Boek je tickets online, zo kan je mee met een georganiseerde tour
 1. Filmpje: gospel uit Harlem

Hoe klinkt gospel? Bekijk, of beluister, dit filmpje en geniet van de gospelmuziek! Om het met je eigen oren te horen, zal je natuurlijk zelf een bezoekje moeten brengen aan New York!

 1. Waar overnachten in New York City?

Wil je graag budgetvriendelijk overnachten? Dan is een goede optie om te overnachten op Staten Island, je bent vlakbij Manhattan en kan toch aanzienlijk goedkoper overnachten. Of kies in Brooklyn of Queens een hotel. Met de metro ben je op enkele minuten op elke locatie, bekijk onze selectie van favoriete hotels in New York.

Onze Tip: Wil je graag in Manhattan overnachten? Onze favoriet is het Pod 51 Hotel in Midtown East Village, Manhattan. "Budgetvriendelijk en alles wat je hartje kan verlangen, met eigen rooftop bar vanaf € 86/nacht ! Boeken en meer info hier
 1. Mis niets tijdens je bezoek aan New York met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan New York City? In de gratis reisgids New York kan je een complete stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in New York? Koop dan onze volledige reisgids New York met 6 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden in de Big Apple.

New York City

Gratis preview reisgids downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?