8 x mooiste bezienswaardigheden in Woudrichem: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

Koop de volledige reisgids voor € 10

8 x mooiste bezienswaardigheden in Woudrichem: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

27 september 2023 in Noord-Brabant0 reacties

Woudrichem is een piepklein oud vestingstadje in het noordelijkste punt van Noord-Brabant, waar de rivieren de Maas en Waal samenvloeien. Verwacht geen horden toeristen hier, je wandelt er namelijk op een rustige manier in de aangename straatjes, langs het water van de Afgedamde Maas, langs vestingen, het jachthaventje, langs historische gebouwen. Wie wat moe wordt, kan een pauze nemen op één van de gezellige terrasjes en genieten van de omgeving.

Benieuwd naar wat deze kleine oude vestingstad te bieden heeft? Lees gerust verder en ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Woudrichem.

Inhoud artikel

  1. Slot Loevestein

In het Slot Loevestein, de voorburcht en in het soldatendorp ontdek je vanalles over het leven in de Middelleeuwen. Hier zat de schrijver Hugo de Groot gevangen toen het kasteel als staatsgevangenis werd gebruikt. Maar hij wist er in 1621 te ontsnappen, verstopt in een boekenkist. Een bezoek aan het Slot brengt drie thema’s aan bod: de middeleeuwen, de periode als staatsgevangenis en de rol in de Hollandse Waterlinie.

In dit landschap van Maas en Waal werd het kasteel in 1361 gebouwd. Eerst diende het om tol te heffen, maar al snel kreeg het een verdedigingsfunctie. Later maakte het slot deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze locatie wordt vandaag de dag regelmatig gebruikt voor trouwfeesten, fotoshoots en voor bedrijfsuitjes.

LEESTIP: Ben je een echte kasteelliefhebber? Lees dan zeker ook ons blogartikel over de mooiste kastelen van Nederland en trek er op uit!

Bestel hier je toegangstickets tot Kasteel Loevestein

  1. De Hoogstraat van Woudrichem

De Hoogstraat is een gezellige straat met enkele eethuizen, sfeervolle terrasjes en zeer oude huizen die meteen je aandacht trekken. Let bijvoorbeeld eens op nummer 6 ‘in ’t Herdt’ dat dateert uit 1601, nummer 10 ‘in den gulden engel’ enIn de Salamander', In den vergulden Helm uit 1601.

  1. De Martinuskerk

De Martinuskerk dateert uit de 15de eeuw, maar werd in de eerste helft van de 17de eeuw herbouwd. De dag van vandaag is het een hervormde kerk.

  1. Gevangenpoort

De Gevangenpoort is de enige overgebleven waterpoort die deel uitmaakte van de vestingen, uit 16de eeuw. Na een brand in 1573 werd een omwalling rond de stad aangelegd waardoor ze mee opgenomen werd in dit verdedigingswerk. Nog tot de 19de eeuw in gebruik als gevangenis. Vandaag de dag is er een restaurant in gevestigd waar je heerlijk kan eten.

  1. Molen Nooit Gedagt

Molen Nooit Gedagt is een windmolen in Woudrichem waar nog steeds graan gemalen wordt. Jammer genoeg is het niet meer de originele molen want die stond op de plek naast deze uit de jaren 90. De eerste molen werd door de Duitsers opgeblazen in april 1945.

  1. St. Visserij- en Cultuurhistorisch Museum

Woudrichem heeft visrechten sinds 1362. Je kan in dit visserijmuseum alles te weten komen over de riviervisserij en je kan er ook een uitgebreide verzameling netten, fuiken en ander visgerei bewonderen. De collectie is uniek: het Woudrichemse visserijmuseum is namelijk het enige museum in Nederland dat zich op de riviervisserij richt.

Wil je graag weten hoe groot een steur eigenlijk is? Wist je dat er ooit zalmen in de Nederlandse rivieren zwommen? Heb je wel eens gezien hoe de vissers vroeger leefden? Je ontdekt het allemaal tijdens een bezoekje aan het Visserij- en Cultuurhistorisch Museum van Woudrichem.

  1. Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een bewaard gebleven verdedigingslinie in Noord-Brabant die liep van Muiden tot aan de Biesbosch. Grote stukken polderland kon men onder water zetten om de vijanden op afstand te houden. Er stonden al enkele verdedigingswerken maar vanaf de 19de eeuw werden nog extra forten opgetrokken om de verdedigingslinie nog te versterken.

Wil je graag nog meer zien van Noord-Brabant? Download onze reisgids Noord-Brabant en ontdek de mooiste plekjes!

  1. Neem de veerboot naar vestingstadje Gorinchem

Er leggen twee veerboten in Woudrichem aan. Het hele jaar door vaart er een veerbootje van Woudrichem naar Slot Loevestein en naar de vestingstad Gorinchem op de andere oever van de Merwede. We raden je aan om ook aan Gorinchem even een bezoekje te brengen. Het is een klein charmant vestingstadje waar zich twee interessante musea bevinden: het Hendrick Hamel Museum en het Gorcums Museum.

Hendrick Hamel Museum

Maak uitgebreid kennis met de 17de-eeuwse zeeheld, zijn avonturen in Korea en de opmerkelijke ontsnapping in 1666 in het Hendrick Hamel Museum. Het Museum is gevestigd in het Hamelhuis, dat werd gebouwd op de geboortegrond van Hendrick. Het historisch verhaal van deze Gorcummer in dienst van de VOC komt hier op een spannende manier tot leven.

Gorcums Museum

In het kloppende hart van Gorinchem vind je ook het veelzijdige Gorcums Museum. Het museum vertelt de geschiedenis van de stad, herbergt een verzameling Gorcumse schilderijen uit de Gouden Eeuw en laat Gorcumse kunst van nu zien. Meer info op de website.

  1. Mis niets met onze reisgids Noord-Brabant

Herkenbaar: Bij je bezoek aan Nederland wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Noord-Brabant met een uitgewerkte autoroute, 5 stadswandelingen, 2 fietsroutes, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids om in de stemming te komen en ga op pad!

Noord-Brabant

Gratis reisgids Noord-Brabant downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?