Milaan in 1 dag bezoeken? Wat zeker zien en doen in 24u? Tips + tickets

Milaan in 1 dag bezoeken? Wat zeker zien en doen in 24u? Tips + tickets

21 februari 2024 in Milaan0 reacties

Wat zijn de essentials om Milaan in 1 dag te bezoeken? + Wat is de beste planning en hoe voorkom je wachtrijen?

Milaan is de tweede grootste stad van Italië en tegelijk een van de grotere Europese metropolen. De Italiaanse glamour- en fashionhoofstad heeft dan ook heel veel te bieden, zo veel zelfs dat je er makkelijk meerdere dagen kan spenderen om alle highlights te zien.

Maar wat moet je zeker zien als je maar 1 dag hebt om Milaan te bezoeken tijdens je reis? In dit artikel maken we een leuke combinatie van verschillende bezienswaardigheden in Milaan die je in een goed gevulde dag zeker kan bezoeken.

Wil je veel zien tijdens je citytrip in Milaan? Koop je Milaan Pass online voor € 89 en geniet van gratis toegang bij tal van musea + hop on/hop off bus + rondleidingen en kortingen bij veel restaurants en ontvang kortingsbons.

Inhoud artikel

  1. Start je stadswandeling Milaan bij de beroemde kathedraal

Om het maximale te halen uit je dag in Milaan, kan je het beste meteen naar de bekendste bezienswaardigheid van het stadscentrum gaan. Het maakt niet uit vanuit welk stadsdeel je moet komen, de Duomo di Milano is sowieso zeer vlot te bereiken met het openbaar vervoer. Daarnaast is de kathedraal ’s morgens ook het minst druk. Voor een vlot bezoek reserveer je jouw skip-the-line tickets gewoon online.

Toch geen tickets geregeld vooraf? Wanneer je er 20 à 30 minuten voor openingstijd bent, kan je zeker buiten het toeristisch hoogseizoen ook wel vlot naar binnen. De Dom van Milaan is de derde grootste kathedraal van Europa, na de Basiliek van Sint-Pieter in Vaticaanstad en de Kathedraal van Sevilla.

Je kan hier wel makkelijk een uurtje voorzien voor je bezoek. Vergeet ook zeker niet op het dak rond te gaan lopen om de vele decoraties en standbeelden van dichtbij te zien en te genieten van een fraai uitzicht over de stad.

Klik hier om je tickets te reserveren

  1. Kuier door de Galleria Vittorio Emanuele II

Deze luxueuze winkelgalerij Galleria Vittorio Emanuele II vormt zowat de Champs Elysées van Milaan en ze bevindt zich vlak naast de Duomo. Vergaap je aan de etalages van wereldmerken zoals Gucci, Swarovski, Louis Vitton en uiteraard ook Ferrari.

In een uithoek van de Galleria vind je ook het Leonardo3 Museum, dat een kleine maar sterke collectie brengt van digitaal gerestaureerde werken en modellen van Leonardo Da Vinci. Zeker even kort bezoekje waard als je interesse hebt in zijn kunstwerken.

  1. Bezoek het Teatro alla Scala: de Opera van Milaan

Net buiten de Galleria kom je al bij de Milanese Opera op de Piazza della Scala. Je kan dit fraaie 18e-eeuwse theatergebouw ook dagelijks bezoeken. In het bijhorende museum kom je heel wat te weten over de speciale band die Milaan heeft met opera en theater.

TICKETS: Het Teatro alla Scala is een echte essential die zeker niet mag ontbreken op je dagtrip door de stad. Boek je tickets hier online.

  1. Het Laatste Avondmaal van Da Vinci gaan bekijken

Veel mensen denken dat het beroemde schilderij van Het Laatste Avondmaal van Leaonardo Da Vinci zich bevindt in de kerk van Santa Maria delle Grazie. Dit is echter niet waar. De muurschildering wordt tentoongesteld in een apart gebouw op het gelijknamige Piazza di Santa Maria delle Grazie.

Het schilderij is alleen te bekijken na reservatie en er zijn geen tickets ter plaatse te koop. Je moet dus steeds vooraf online reserveren. De losse tickets zijn doorgaans meerdere maanden vooraf uitverkocht, dus hier moet je wat geluk mee hebben.

GOUDEN TIP: Geen ticket kunnen bemachtigen? Dan biedt een gegidste toer wel een oplossing! Hiervoor worden namelijk een deel tickets voorbehouden. Er zijn diverse tours beschikbaar waarbij je een stadswandeling + Het Laatste Avondmaal doet en ook in combinatie met een rondleiding door het klooster van Santa Maria Delle Grazie. Reserveer je bezoek aan Het Laatste Avondmaal met gids.

Wanneer je alle voorgaande bezienswaardigheden zeker wilt zien, kan je ook een combiticket nemen waarmee je zowel de Duomo als het Teatro alla Scala kan gaan bezoeken met een gids. Zo krijg je ook een tijdslot voor je bezoek aan Het Laatste Avondmaal. Wees er tijdig bij, want ook deze tickets verkopen meestal snel uit. Koop je combitickets hier online.

  1. Castello Sforzesco en Parco Sempione

Heb je de voorgaande bezienswaardigheden al gedaan in de voormiddag? Dan kan je de namiddag starten in Castello Sforzesco. Dit is een reusachtige middeleeuwse vesting middenin de stad. De vesting zelf en soms een paar gelegenheidstentoonstellingen kan je gratis bezoeken, zo kregen we gratis toegang om een van Michelangelo’s piëta’s te bewonderen die er tijdelijk stond. Voor toegang tot de gewone musea in het fort betaal je 5 euro, behalve op de eerste zondag van de maand (hele dag gratis) en de eerste en derde dinsdag van de maand (gratis vanaf 14 uur).

Buiten het kasteel kom je in het bruisende Parco Sempione terecht. Het is een zeer aangenaam park om even te ontsnappen aan de stadsdrukte. Hier vinden ook heel wat openluchtevenementen plaats in het zomerseizoen, dus als je geluk hebt, is er ook iets te doen.

Aan het andere eind van het park, vind je de triomfboog van Milaan terug: de Arco della Pace.

  1. Chinatown

Net als vele andere wereldsteden, heeft Milaan ook zijn Chinese wijk. De stad telt meer dan dertigduizend Chinezen. De hotspot van Chinatown is de Via Sarpi. De straat is bezaaid met Chinese lantaarns en er is keuze te over als je zin hebt in dim sum, Asian Street Food of een kopje Chinese thee.

Een hidden spot in de Chinese wijk was wat ons betreft de Fabbrica del Vapore: een kunstgalerij met moderne kunst die is ingericht in een voormalige fabriek waar treinen en tramstellen werden gebouwd.

  1. Extra bezienswaardigheden Milaan

Heb je nog wat tijd over of wil je toch wat afwijken van de voorgestelde bezienswaardigheden in dit artikel? Dan hebben we hier nog een aantal extra’s die zeker ook de moeite zijn om te bezoeken. Pik er gerust iets uit om toe te voegen aan je dag in Milaan.

  1. Cimitero Monumentale

De monumentale begraafplaats van Milaan ligt met het openbaar vervoer ongeveer 20 à 25 minuten buiten het stadscentrum. Of heb je onze voorgaande route volledig gevolgd en ben je in Chinatown beland? Dan sta je eigenlijk al bijna aan de toegangspoort van Cimitero Monumentale.

Reken op 1 à 1,5 uur om de vele decoratieve grafkelders en kapellen van notabele Milanezen te bezoeken. Hier vind je een indrukwekkende kakafonie van in totaal meer dan 15.000 grafmonumenten. Wat ons betreft is dit nog steeds een van de ietwat verborgen parels van Milaan.

TIP: Het is zeker en vast een meerwaarde om de begraafplaats te bezoeken met een gids. Hij of zij vertelt je in 1,5 uur heel wat meer over de bekende Milanezen die hier hun laatste rustplaats hebben. Reserveer je tour hier online.

  1. Voetbalstadion San Siro

Sportfanaten zullen de legendarische voetbaltempel van San Siro wellicht hoog op hun verlanglijstje hebben staan. Het is nog steeds de thuisbasis van AC Milan en Internazionale. Twee van de meest succesvolle Europese topclubs in de voetbalgeschiedenis. Legendarische spelers als Maldini, Van Basten, Ricardo Kaka, Ronaldo, Zanetti en Matthaüs schitterden hier ooit op de grasmat.

Je kan het stadion van Milaan dagelijks bezoeken met een gegidste tour waarbij je het museum bezoekt, maar ook een passage langs het veld, de kleedkamers en de persruimte is inbegrepen. Het stadion bevindt zich op 20 à 30 minuten van het stadscentrum met het openbaar vervoer. Reserveer je stadion tour hier online.

  1. Museum van Wetenschap en Technologie

Het Museo Nazionale Scienza e Technologia Leonardo Da Vinci is voor veel toeristen een halve daguitstap op zich. Je kan hier makkelijk 3 à 4 uur in doorbrengen om alle zalen en collecties te gaan bekijken.

Wij hoefden hier niet per se alles te zien en voorzagen ongeveer 1,5 uur om toch nog een kijkje te gaan nemen. We gingen er een kleine 2 uur voor sluitingstijd naartoe en konden ook voor een goedkopere “end of day” prijs naar binnen zoals je bij wel meer grote musea in Italië kan hebben. Daarom is het wel nog de moeite waard om een aantal highlights van het museum te gaan bekijken zoals de indrukwekkende loodsen met boten, vliegtuigen en treinstellen.

  1. Een ritje maken op de oude gele tram 1 in Milaan

Je moet tijdens je bezoek aan Milaan absoluut een ritje maken op de oude gele tram 1. Dat is niet alleen leuk, maar ook gewoon nuttig. De tram vervoert nog steeds passagiers en legt een grote afstand af.

Je hebt een gewoon ticketje voor het openbaar vervoer nodig om de tram te kunnen gebruiken. Daarna kan je opstappen en je terug in de jaren ’20 wanen. Je ziet de mooiste bezienswaardigheden van Milaan voorbijglijden, wordt af en toe behoorlijk dooreen geschud en je hoort de tram piepen op de sporen. Het is allemaal deel van de ervaring.

TIP: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je stedentrip Milaan? Met de Milaan stadspas krijg je toegang tot de bekendste bezienswaardigheden, en kan je gebruik maken van het openbaar vervoer (inclusief de historische gele tram). Boek je Milaan Pass hier online.
  1. Ontdek Milaan met de fiets

Milaan leent zich uitstekend tot een ontspannende fietstocht. Meer zelfs, het is de ideale manier om de stad te leren kennen. Niet alle bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar en met de fiets kan je ook de niet-toeristische wijken verkennen. Er worden verschillende begeleide fietstochten in Milaan georganiseerd:

  1. Verken Milaan met een gids

De beste manier om een stad te leren kennen, is door aan het begin van je reis een stadswandeling met gids te maken. Zo zie je niet alleen de mooiste delen van de stad, het heeft je ook een goed idee van hoe groot de stad is. Bovendien geeft de gids je allerhande tips voor de belangrijkste bezienswaardigheden en je komt leuke anekdotes te weten waar je anders nooit over gehoord zou hebben.

In Milaan raden we deze 3 uur durende stadswandeling aan. Een leuke gids neemt je mee op sleeptouw door Milaan. Je krijgt veel leuke weetjes te horen onderweg. Je passeert langs de bekendste bezienswaardigheden zoals de Duomo, het Teatro La Scala en het Castello Sforzesco.

TIP: Ontdek de leukste plekjes van Milaan met een geleide stadswandeling door Milaan met gids.

  1. Milaan City Card

Een goedkopere stadskaart in Milaan is de Milaan City Card

Deze stadspas wordt uitgegeven door Tiqets, een website waarop je allerhande toegangstickets kan kopen voor bezienswaardigheden. De Milaan City Card is beperkter dan de Milan Pass. Je krijgt toegang tot de drie bekendste bezienswaardigheden van Milaan. Ook een stadswandeling is inbegrepen en je krijgt korting op toegangskaartjes voor andere attracties.

Met de Milaan City Card kan je:

  • Het beroemdste bouwwerk van Milaan bezoeken: de Duomo di Milano. Je krijgt ook toegang tot het bijhorende museum en het dakterras.
  • Een gegidst bezoek aan het Teatro alla Scala, een van Europa's grootste operagebouwen.
  • Een fast track voor het Museum Wetenschap en Technologie Leonardo da Vinci, het grootste museum in zijn soort in Italië. Je kan er Da Vinci’s beroemde ontwerpen zien.
  • Een zelfgegidste stadswandeling door Milaan met een audiogids via een app.
  • Een korting van 10% op andere bekende toeristische trekpleisters.

TICKETS: Het handige aan deze stadskaart is dat je tijdens de reserveringen de bezoekmomenten vastlegt. Je hoeft de stadskaart niet meer in te wisselen en krijgt alle toegangstickets rechtstreeks naar je inbox toegestuurd. Bestel de Milaan City Card hier eenvoudig online en bespaar.

  1. Waar overnachten in Milaan?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's appartementen in Milaan.

  • Liever wat minder uitgeven tijdens je verblijf in Milaan? Het Babila Hostel bevindt zich in de wijk ‘Porta Monforte’ en ligt in het centrum van de stad. Het hostel is gevestigd in een gerenoveerd historisch gebouw, waar gasten kunnen overnachten in een slaapzaal of privékamer. Meer info en boeken.
  • Maison Borella ligt op anderhalve kilometer van het centrum van Milaan in een hippe buurt vol bars en restaurants. Het viersterrenhotel is prachtig afgewerkt en heeft een gezellig binnenplein met terras. Sommige kamers hebben een balkon met uitzicht op het water. Meer info en boeken.
  • Hotel Magville is een 4*hotel in de ‘Zona Risorgimento’ in het centrum van Milaan. Deze accommodatie heeft een bar, een lounge en een gezellige tuin voor alle gasten. De tramhalte ‘P.za Tricolore’ ligt op 5 minuten wandelen en is je verbinding met de rest van de stad. Meer info en boeken.
  1. Filmpje: de highlights van Milaan

Benieuwd naar hoe Milaan eruitziet? Bekijk dit filmpje en vlieg langs de bekendste plekjes van de stad. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Milaan moeten reizen!

  1. Download ook je gratis stadswandeling Milaan

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Milaan en ga op pad! Ideaal om Milaan volledig te verkennen op eigen tempo. Download onze gratis reisgids Milaan, dé ideale start voor je bezoek aan Milaan.

Milaan

Gratis reisgids Milaan downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?