Cimitero Monumentale bezoeken in Milaan? Bezoek de grafperken van beruchte Italianen

Cimitero Monumentale bezoeken in Milaan? Bezoek de grafperken van beruchte Italianen

21 februari 2024 in Milaan0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan het kerkhof Cimitero Monumentale in Milaan + tips

Wanneer je aan Milaan denkt, denk je aan mode, kunst, de Duomo en ijsjes. Maar er is nog een bijzondere bezienswaardigheid die je ook zou moeten bezoeken: het Cimitero Monumentale.

Dit enorme kerkhof is de laatste rustplaats van enkele grote namen uit Italië. Er staan graftombes die als echte kunstwerken beschouwd kunnen worden. Ontdek hier alle info over je bezoek aan het Cimitero Monumentale van Milaan.

Wil je veel zien tijdens je citytrip in Milaan? Koop je Milaan Pass online voor € 89 en geniet van gratis toegang bij tal van musea + hop on/hop off bus + rondleidingen en kortingen bij veel restaurants en ontvang kortingsbons.

Inhoud artikel

 1. De geschiedenis van het kerkhof van Milaan

Het grootste kerkhof van Milaan, het Cimitero Monumentale, werd aangelegd van 1862 tot 1866. De architect van dienst was Carlo Maciachini. Je wandelt er rond tussen duizenden grafstenen en graftempels waarin bekende en minder bekende Milanezen begraven liggen. In totaal beslaat de begraafplaats van Milaan maar liefst 250 000 vierkante meter. Je kan er met andere woorden een stevige wandeling maken.

Waarom je een kerkhof zou bezoeken tijdens je vakantie in Milaan? Het Cimitero Monumentale kan je eigenlijk beschouwen als een openluchtmuseum. Er liggen niet alleen enkele grote namen begraven, je kan er ook ware kunstwerken bewonderen.

De grafstenen werden hier geplaatst aan het einde van de 19e eeuw en gedurende de 20e eeuw. Er zijn in de tijd heel wat trendy bouwstijlen de revue gepasseerd en die zijn hier allemaal vertegenwoordigd. Je maakt als het ware een architecturale reis door Milaan. Er staan bijvoorbeeld enkele prachtige graftombes in jugendstilstijl en art-nouveaustijl.

TIP: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je stedentrip Milaan? Met de Milaan stadspas krijg je toegang tot de bekendste bezienswaardigheden, en kan je gebruik maken van het openbaar vervoer (inclusief de historische gele tram). Boek je Milaan Pass hier online.
 1. De begraafplaats Cimitero Monumentale in Milaan bezoeken

Het Cimitero Monumentale is eigenlijk in drie delen op te splitsen

 • Het middelste gedeelte, het grootste, is waar de katholieken begraven liggen.
 • Rechts daarvan vind je een joods kerkhof en aan de linkerkant liggen de niet-katholieken.

Je komt het kerkhof van Milaan binnen op een groot binnenplein waar meteen ook de bekendste tombes staan. Dé must-see hier is het Famedio (‘Tempel van de beroemdheden’). Daar hebben enkele grote namen uit Italië hun laatste rustplaats gevonden.

Je ziet hier het graf van onder andere:

 • Alessandro Manzoni, een grote Italiaanse schilder.
 • Luca Beltrami, een geprezen architect bekend van de renovatie van het Castello Sforzesco.
 • Salvatore Quasimodo, een dichter die in 1959 de Nobelprijs voor Literatuur won.
 • Carlo Cattaneo, een gevierde filosoof.
 • Francesco Hayez, schilder en ooit directeur van het Pinacoteca di Brera.

TOUR: Wil je graag wat meer uitleg over de graven of de mensen die er begraven liggen? Dan kan je ook altijd een georganiseerde wandeltour boeken. Een lokale kunsthistorische gids geeft je enkele weetjes over de monumentale begraafplaats van Milaan. Boek je wandeltour door Cimitero Monumentale in Milaan.

Nog opmerkelijk op het kerkhof van Milaan is het Civico Mausoleo Palanti, een gigantisch mausoleum waar veel mensen begraven liggen. Het is zo groot dat het tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1943 als schuilkelder diende voor Milanezen. In het Civico Mausoleo Palanti vind je de graven van onder andere:

 • Walter Chiari, een Italiaanse acteur en komiek
 • Virgilio Ferrari, politicus en ooit burgemeester van Milaan
 • Hermann Einstein, de vader van Albert Einstein

Maar er is nog meer te zien. Een van de mooiste tombes is die van de familie Toscanini. De tombe werd ontworpen door Leonardo Bistolfi aan het begin van de 20e eeuw en is een kunstwerk op zich.

Je vindt hier ook nog een meesterwerk van Enrico Butti: de tombe van Isabella Airoldi Casati. Je ziet de vrouw die in het graf begraven ligt afgebeeld als een slapende vrouw.

Ook de tombe van de familie Campari is een bezoekje waard. Het graf is uitgerust met een bronzen kunstwerk waarop het laatste avondmaal afgebeeld wordt. Het werd in 1935 gemaakt door de kunstenaar Giannino Castiglioni.

 1. Praktische info Cimitero Monumentale van Milaan

 • Het Cimitero Monumentale ligt net ten noorden van het historische stadscentrum, maar is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.
 • We raden je aan om simpelweg de metro te nemen en af te stappen bij halte Monumentale (lijn 5). Je bent dan vlakbij de ingang van het kerkhof van Milaan.
 • Openingsuren: Je kan het Cimitero Monumentale in Milaan elke dag bezoeken van 8u tot 18u, behalve op maandag. Dan blijven de deuren gesloten.
 • Meer info op de website.
TIP: Je kan het monumentale kerkhof van Milaan ook bezoeken met de Hop-on Hop-off bus. Reserveer je tickets voor de Hop-on Hop-off bus in Milaan online op voorhand en geniet van

Ligging van het Cimitero Monumentale in Milaan op de kaart

 1. Waar overnachten in Milaan?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's appartementen in Milaan.

 • Liever wat minder uitgeven tijdens je verblijf in Milaan? Het Babila Hostel bevindt zich in de wijk ‘Porta Monforte’ en ligt in het centrum van de stad. Het hostel is gevestigd in een gerenoveerd historisch gebouw, waar gasten kunnen overnachten in een slaapzaal of privékamer. Meer info en boeken.
 • Maison Borella ligt op anderhalve kilometer van het centrum van Milaan in een hippe buurt vol bars en restaurants. Het viersterrenhotel is prachtig afgewerkt en heeft een gezellig binnenplein met terras. Sommige kamers hebben een balkon met uitzicht op het water. Meer info en boeken.
 • Hotel Magville is een 4*hotel in de ‘Zona Risorgimento’ in het centrum van Milaan. Deze accommodatie heeft een bar, een lounge en een gezellige tuin voor alle gasten. De tramhalte ‘P.za Tricolore’ ligt op 5 minuten wandelen en is je verbinding met de rest van de stad. Meer info en boeken.
 1. Download ook je gratis stadswandeling Milaan

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Milaan en ga op pad! Ideaal om Milaan volledig te verkennen op eigen tempo. Download onze gratis reisgids Milaan, dé ideale start voor je bezoek aan Milaan.

Milaan

Gratis reisgids Milaan downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?