Castello Sforzesco in Milaan bezoeken? Alle info & tickets voor het kasteel van Milaan

Castello Sforzesco in Milaan bezoeken? Alle info & tickets voor het kasteel van Milaan

21 februari 2024 in Milaan0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan het Castello Sforzesco in Milaan + tips

Het Castello Sforzesco is een van de meest emblematische gebouwen van Milaan. Dit kasteel in het centrum van de stad werd gebouwd in de 14e eeuw. Het draagt een woelige geschiedenis met zich mee en werd verschillende keren verwoest en terug opgebouwd.

Vandaag kan je er gratis door de gangen rondwandelen of van de Italiaanse zon genieten in de tuin. In het kasteel zijn de Musei Civici gevestigd, een groep musea die uiteenlopende thema’s behandelen. Boek je ticket hier online.

Wil je veel zien tijdens je citytrip in Milaan? Koop je Milaan Pass online voor € 89 en geniet van gratis toegang bij tal van musea + hop on/hop off bus + rondleidingen en kortingen bij veel restaurants en ontvang kortingsbons.

Inhoud artikel

 1. De geschiedenis van het Castello Sforzesco

Het Castello Sforzesco draagt een bijzonder lange geschiedenis met zich mee

Het oorspronkelijke kasteel op deze plek werd gebouwd in opdracht van Galeazzo II Visconti, de edelman die indertijd aan het hoofd stond van stadstaat Milaan. Het gebouw werd afgewerkt in 1370 en kreeg de naam Castello di Porta Giova. In de decennia erna werd het kasteel door de Visconti steeds groter gemaakt en rijkelijker versierd.

In 1450 werd het kasteel echter helemaal vernield tijdens de woelige periode van de Ambrosiaanse Republiek. De republiek werd omver geworpen en de nieuwe machthebber, Francesco Sforza, liet het kasteel renoveren en maakte er zijn residentie van. De architect en beeldhouwer Filarete kreeg de opdracht. Later mocht Leonaordo da Vinci enkele fresco’s maken.

Vervolgens viel Milaan in de handen van de Fransen en de Spanjaarden

Het Castello Sforzesco werd toen omgebouwd tot een militair fort. Uiteindelijk greep Napoleon er de macht en deed het kasteel dienst als wapendepot. Na de eenmaking van Italië werd het kasteel eigendom van de stad Milaan en werd er een park omheen aangelegd. Het kasteel van Milaan raakte beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar werd in ere hersteld.

 1. Rondwandelen in het kasteel van Milaan

Je kan het kasteel van Milaan gratis betreden om er rond te wandelen. Geen reden om het niet te doen dus! De architectuur reflecteert de geschiedenis van het kasteel uitstekend. Enerzijds zijn er zorgvuldig gemaakte decoraties en architecturale details, maar anderzijds zie je ook hoe het kasteel later een militaire functie kreeg. De binnenpleinen zijn onze favoriete delen van het kasteel.

TOUR: Wil je tijdens je bezoek aan het kasteel wat meer achtergrondinformatie? Reserveer dan een tour door het Sforza kasteel met audiogids. Verken het museum op het terrein en de kunstcollectie in je eigen tempo.

 1. Ontdek het Parco Sempione

Rondom het Castello Sforzesco werd na de eenmaking van Italië een park aangelegd: het Parco Sempione. Het kasteel werd toen openbaar gebied en Milanezen konden in het centrum van de stad van groen komen genieten. Er zijn niet alleen bomen, planten en grasvelden, maar ook een mooie fontein, een vijver en er staan ook verschillende monumenten.

Het mooiste plekje is de zeemeerminnenbrug, een brug over het water die versierd is met vier standbeelden van zeemeerminnen. In de zomer is het hier druk maar laat dat je zeker niet weerhouden om het park te bezoeken. Drukte of geen drukte, het is er altijd gezellig.

Tip: Maak een heerlijke Italiaanse picknick en kom hier in het zonnetje genieten met een hapje en een drankje.
 1. De opvallende Torre Filarete

Het symbool van het Castello Sforzesco is de opvallende Torre Filarete. Deze toren in renaissancestijl is 70 meter hoog en werd gebouwd aan het einde van de 15e eeuw. De toren is vernoemd naar haar architect. In 1521 ontplofte de toren na een ongeluk met buskruit. De architect Beltrami kreeg toen de opdracht om de toren exact opnieuw te bouwen.

 1. Bezoek de Musei Civici: de musea in het Castello Sforzesco

Binnenin het Castello Sforzesco zijn vandaag vijf verschillende musea gevestigd die samen de Musei Civici vormen. Om die musea te bezoeken, moet je wel een toegangsticketje kopen.

De verschillende musea zijn:

 • Pinacoteca: een kunstmuseum met werken van Italiaanse kunstenaars
 • Het Egyptisch Museum: een geschiedkundig museum met Egyptische stukken, waaronder sarcofagen
 • Het Archeologisch Museum van Milaan: met artefacten en tombes die dateren uit de oudheid
 • Het Fotografiemuseum: waar je enkele belangrijke foto’s kan bewonderen die Milaan in beeld brengen door de jaren heen
 • Het Rondanini Pietà Museum: een museum gewijd aan de Pietà Rondanini, een beeld van Michelangelo
TIP: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je stedentrip Milaan? Met de Milaan stadspas krijg je toegang tot de bekendste bezienswaardigheden, en kan je gebruik maken van het openbaar vervoer (inclusief de historische gele tram). Boek je Milaan Pass hier online.
 1. Waar bevindt zich het Castello Sforzesco in Milaan?

 • Het Castello Sforzesco bevindt zich op het Piazza Castello, in het centrum van Milaan.
 • Je kan het kasteel van Milaan ook makkelijk met de metro bereiken.
 • Stap uit bij de halte Cairoli Castello (lijn 1). Wie lijn 2 wil nemen kan uitstappen bij halte Cadorna even verderop.
Ook tijdens onze uitgestippelde stadswandeling door Milaan, kom je langs deze topbezienswaardigheid.

Ligging van het Castello Sforzesco in Milaan op de kaart

 1. Wat zijn de openingsuren van het Castello Sforzesco in Milaan?

 • Het Castello Sforzesco en het Parco Siempione kan je gratis bezoeken.
 • Je kan deze beide bezoeken tussen 7u en 19u30.
 • Openingsuren Musei Civici: kan dat elke dag tussen 10u en 17u30. Behalve op maandag, dan zijn de musea gesloten.
 • Meer info op de website.
 1. Hoe koop ik tickets voor het Castello Sforzesco?

Voor het kasteel zelf en het park hoef je dus geen tickets te kopen, maar wel voor de musea. Dat kan gewoon ter plekke aan de toegangsbalie, maar je kan tickets voor de Musei Civici ook vooraf online kopen. Zo kan je de eventuele wachtrij overslaan. Minderjarigen mogen gratis binnen.

Reserveer je tickets hier

 1. Waar overnachten in Milaan?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's appartementen in Milaan.

 • Liever wat minder uitgeven tijdens je verblijf in Milaan? Het Babila Hostel bevindt zich in de wijk ‘Porta Monforte’ en ligt in het centrum van de stad. Het hostel is gevestigd in een gerenoveerd historisch gebouw, waar gasten kunnen overnachten in een slaapzaal of privékamer. Meer info en boeken.
 • Maison Borella ligt op anderhalve kilometer van het centrum van Milaan in een hippe buurt vol bars en restaurants. Het viersterrenhotel is prachtig afgewerkt en heeft een gezellig binnenplein met terras. Sommige kamers hebben een balkon met uitzicht op het water. Meer info en boeken.
 • Hotel Magville is een 4*hotel in de ‘Zona Risorgimento’ in het centrum van Milaan. Deze accommodatie heeft een bar, een lounge en een gezellige tuin voor alle gasten. De tramhalte ‘P.za Tricolore’ ligt op 5 minuten wandelen en is je verbinding met de rest van de stad. Meer info en boeken.
 1. Download ook je gratis stadswandeling Milaan

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Milaan en ga op pad! Ideaal om Milaan volledig te verkennen op eigen tempo. Download onze gratis reisgids Milaan, dé ideale start voor je bezoek aan Milaan.

Milaan

Gratis reisgids Milaan downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?