Het Teatro Alla Scala van Milaan bezoeken? Info, tips & tickets

Het Teatro Alla Scala van Milaan bezoeken? Info, tips & tickets

22 juni 2022 in Milaan2 reacties

Het Teatro alla Scala in Milaan is het grootste en meest prestigieuze theater ter wereld. Het theater van Milaan is beroemd om de vele grote sterren die er hebben opgetreden en ook om de ontelbare premières van grote opera’s die er hebben plaatsgevonden. Het theater omvat het La Scala Theatre Chorus het La Scala Theatre Ballet, het La Scala Theatre Orchestra en het Filarmonica della Scala, een eigen filharmonisch orkest.

Daarnaast heeft het Teatro alla Scala ook een eigen academie waar muzikanten en dansers een professionele opleiding kunnen volgen. Boek je ticket voor la Scala hier online. Het Scala van Milaan is dan ook een belangrijke bezienswaardigheid in Milaan. Een bezoekje aan het operahuis hoeft echter niet zo duur te zijn als dat je denkt. Hieronder geven we je alle info.

Boek je ticket voor de Scala van Milaan online

Wil je veel zien tijdens je citytrip in Milaan? Koop je Milaan Pass online voor € 79 en geniet van gratis toegang bij tal van musea + gratis openbaar vervoer + rondleidingen en kortingen bij veel restaurants en ontvang kortingsbons.

Inhoud artikel

 1. Het verhaal van de Scala van Milaan

Het voorstel

Milaan’s geliefde theater Teatro Regio Ducale werd verwoest door een grote brand op 25 februari 1776. Een groot aantal vaste klanten van het theater schreven naar de aartshertog Ferdinand van Oostenrijk met de vraag of hij een nieuw theater kon laten bouwen. Er werd zelfs een neoklassiek ontwerp meegestuurd door de architect Giuseppe Piermarini.

Het ontwerp van Piermarini werd afewezen, maar de keizerin Maria Theresa van Oostenrijk ging wel in op het verzoek om een nieuw theater te laten bouwen. Ze gaf de opdracht om de kerk Santa Maria alla Scala af te breken om er in de plaats een theater neer te poten. De bouw verliep onder begeleiding van Pietro Marliani, Pietro Nosetti, Antonio Fe en Giuseppe Fe.

De opening

Het nieuwe theater, de Nuovo Regio Ducale Teatro alla Scala, was na twee jaar klaar. Het nieuwe theater had plek voor zo’n 3000 bezoekers en het podium van 20 meter breed en 26 meter hoog was één van de grootste in Italië. Op 3 augustus 1778 werd het nieuwe theater geopend met de première van Europa riconosciuta van de befaamde Antonio Salieri.

Al snel werd het Scala een belangrijke ontmoetingsplaats voor de rijke bewoners van Milaan. Ze kochten de verschillende lounges op en versierden ze naar keuze. De rijke Milanezen brachten ook veel tijd door in het casino van het theater.

Een theater met prestige

Het Scala van Milaan vormde letterlijk het decor van een groot aantal premières van bekende opera’s. Zo maakte de violist Niccolò Paganini zijn debuut in het theater in november 1813 en ook het stuk Norma van Vincenzo Bellini werd voor het eerst in het Scala opgevoerd op 6 december 1831.

Later dirigeerde de componist Giuseppe Verdi ook zijn Requiem in het theater op 25 mei 1874 en ook de eerste voorstellingen van zijn opera’s Otello en Falstaff zijn in het Teatro alla Scala opgevoerd. In 1913 kreeg het theater al zijn eigen Museo Teatrala alla Scala.

Bombardement

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het Scala in 1943 zwaar beschadigd door een bombardement. Het theater werd na de oorlog grondig herbouwd en op 11 mei 1946 werd het theater opnieuw geopend met een groots concert onder leiding van dirigent Arturo Toscanini en met sopraan Renata Tebaldi.

De bijhorende bibliotheek

In 1952 werd de Biblioteca Livia Simoni toegevoegd aan het Museo Teatrala alla Scala. Dat kon dankzij een grote donatie van schrijver Renato Simoni in naam van zijn moeder. Zo’n 40 000 werken werden op die manier aan het complex toegevoegd.

Recente renovaties

In 2002 werden opnieuw grootschalige renovaties uitgevoerd onder leiding van architect Mario Botta. Het theater sloot de deuren na de voorstellingen van Otello in december 2001 waarna opvoeringen tijdelijk in het Teatro degli Arcimboldi buiten het centrum van Milaan werden gehouden.

Dankzij de renovaties kreeg de opera een verbeterde akoestiek en er kwam ook een groter podium. Op 7 december 2004 werd het Teatro alla Scala opnieuw geopend met Salieri’s Europa riconosciuta, gedirigeerd door Riccardo Muti.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Het Teatro alla Scala

De gevel

Het Teatro alla Scala lijkt op het eerste gezicht misschien niet zo bijzonder. Het exterieur van het gebouw is sober. De gevel is wit en werd opgetrokken in een symmetrische neoclassicistische stijl. Vooral de zuilen in de muren en het timpaan boven de derde verdieping vallen op.

Het interieur

De gevel staat echter in schril contrast met het rijkelijk versierde interieur. De binnenkant is aangekleed met rood fluweel en overal zie je gouden toetsen. De kroonluchter in de zaal is één van de hoogtepunten. Vergeet dus zeker niet omhoog te kijken! In totaal is er plaats voor zo’n 3000 mensen die zowel in de centrale hal als op de balkons langs de zijkant kunnen zitten.

Het museum

Het Museo Teatrala alla Scala ligt aan het theater en is te bereiken via de foyer. In het museum zijn vele kostuums, instrumenten en posters te zien en de collectie omvat daarnaast ook ongeveer 350 schilderijen en beelden, 50 miniaturen, 150 porseleinen figuren, poppen, kunstobjecten, instrumenten, setontwerpen en andere belangrijke objecten. Je krijgt in het museum ook een overzicht te zien van de geschiedenis van de Scala, inclusief ontwerpen van de bouw en de restauraties van het theater.

De topwerken zijn het horloge van Giacomo Puccini, de bril van Gioachino Rossini, een lok haar van Mozart, een afgietsel van de hand van Chopin en, onder meer, een spinet, vleugel en persoonlijke brieven van Giuseppe Verdi.

De bibliotheek

In de bibliotheek worden zo’n 140 000 boeken en manuscripten verzameld over opera, ballet en de geschiedenis van theatervoorstellingen. Je kan in de bibliotheek ook zo’n 103 000 brieven, 2255 ontwerpen, 3000 posters en 7000 foto’s terugvinden. Het is een bijzondere verzameling die geen gelijke kent in de hele wereld.

 1. De openingstijden van de Scala van Milaan

Er worden dagelijks rondleidingen georganiseerd in de Scala van Milaan. Natuurlijk worden er 's avonds ook voorstellingen gehouden.
Het Museo Teatrale alla Scala is ook dagelijks open van 09:00 tot 17:30, maar op 1 januari, paaszondag, 1 mei, 15 augustus en 7, 24, 25, 26 en 31 december is het museum gesloten.

 1. Tickets om het Teatro alla Scala te bezoeken

Tickets voor een bezoek aan de Scala kan je ter plekke of online kopen. Je kan het theater wel enkel bezoeken met een gids die je terwijl uitleg geeft over het gebouw en de geschiedenis ervan.

Je kan kiezen uit een rondleiding van een uur van 25 euro of voor een tour van anderhalf uur voor 37 euro. De korte tour gebeurt in het Engels en vertrekt om 13:50 van dinsdag tot en met zondag. De lange tour kan je in het Engels, Italiaans of Duits volgen en vertrekt om 09:30. In beide tickets zit een bezoek aan het museum inbegrepen.

Toegang tot enkel het museum kost 7 euro voor volwassenen en 5 euro voor studenten en senioren ouder dan 65 jaar.

 1. Tickets voor de Scala van Milaan

De Scala van Milaan is erg populair en zowel de tickets voor de tours als de tickets voor de voorstellingen zijn snel uitverkocht. Voor beide geldt dan ook dat je ze op tijd dient te reserveren. Tickets voor de voorstellingen gaan twee maanden voor de voorstelling in verkoop en het is aan te raden om in de eerste of de tweede week al meteen een ticket te kopen. Ook voor de rij om het museum binnen te gaan, kunnen lange wachtrijen ontstaan.

Onze tip: koop je tickets voor de Scala van Milaan vooraf online, ga mee met een tour door de Scala. Het zal je heel wat tijd en zorgen uitsparen eens je in Milaan bent!
 1. Hoe bereik ik de Scala van Milaan?

Te voet

Het Teatro alla Scala is gelegen in het centrum van Milaan en is vanaf verschillende plekken goed te voet te bereiken. Zo is het vanaf de Duomo di Milano slechts vijf minuten wandelen en vanaf het Parco Sempione is het zo’n twintig minuten.

Met het openbaar vervoer

Om het Teatro alla Scala met het openbaar vervoer te bereiken kan je de buslijn 1 nemen naar de halte Teatro Alla Scala recht tegenover het theater. Ook kan je de metrolijn 1 nemen naar halte Cordusi of de metrolijn 3 naar Montenapoleone. Beide metrostations liggen op zo’n vijf minuten wandelen van het theater.

Met de auto

De Scala van Milaan ligt in de Zona Traffico Limitato en je hebt een vergunning nodig om in deze zone te kunnen rijden. Het is aan te raden om buiten deze zone te parkeren en met het openbaar vervoer verder te gaan.

Ligging van de Scala van Milaan op de kaart

Adres: Via Filodrammatici, 2, 20121 Milano MI, Italië

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Het theaterseizoen opent elk jaar op 7 december, de naamdag van Sint Ambrosius, de beschermheilige van Milaan.
 • Het is een regel dat alle voorstellingen voor middernacht afgelopen moeten zijn. Langere voorstellingen beginnen daarom soms al vroeg op de avond.
 1. Filmpje: een blik achter de schermen van de Scala van Milaan

Benieuwd naar hoe de voorstellingen in de Scala precies verlopen? Bekijk dit filmpje voor een blik achter de schermen! Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Milaan moeten reizen!

 1. Download ook je gratis stadswandeling Milaan

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Milaan en ga op pad! Ideaal om Milaan volledig te verkennen op eigen tempo. Download onze gratis reisgids Milaan, dé ideale start voor je bezoek aan Milaan.

Milaan

Gratis reisgids Milaan downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 10 september 2023 - C. P.

De reisgids is heel uitgebreid en geeft voldoende aanleiding en aanknopingspunten om een reis naar Milaan te plannen.

- 12 april 2023 - verdonckpeggy

zeer goed tips en uitleg !

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?