Parco Sempione in Milaan bezoeken? Ontsnap aan de stadsdrukte in het mooiste stadspark

Parco Sempione in Milaan bezoeken? Ontsnap aan de stadsdrukte in het mooiste stadspark

21 februari 2024 in Milaan0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Parco Sempione + tips

In Milaan kan je shoppen en musea bezoeken, maar wie even genoeg heeft van de drukte kan ook ontsnappen in het Parco Sempione. Dit grote park ligt achter het Castello Sforzesco. Je kan er rondwandelen, picknicken en van de zon genieten, maar ook een ritje maken op de uitkijktoren Torre Branca, het aquarium van Milaan bezoeken en de Arco della Pace bewonderen.

Ontdek hier alle info voor je bezoek aan Parco Sempione in Milaan.

Wil je veel zien tijdens je citytrip in Milaan? Koop je Milaan Pass online voor € 89 en geniet van gratis toegang bij tal van musea + hop on/hop off bus + rondleidingen en kortingen bij veel restaurants en ontvang kortingsbons.

Inhoud artikel

 1. Het verhaal van het Parco Sempione

Het verhaal van het Parco Sempione is onlosmakelijk verbonden met dat van het Castello Sforzesco. Ooit was dit park niet meer dan een bos vol eiken- en kastanjebomen. De flamboyante Sforza’s, heersers over Milaan, hielden toen exotische dieren in het park. In 1861, na de Spaanse bezetting van Milaan, verviel een deel van het park tot landbouwzone. Het Castello Sforzesco werd omgebouwd tot een groots militair bolwerk. Het kasteel werd een kazerne en het park eromheen een paradeplaats voor de militairen.

Project 'Foro Buonaparte'

Toen Napoleon de plak zwaaide over Milaan liet hij de architect Giovanni Antonio Antolini een groot gebouwencomplex rond het kasteel ontwerpen. Het project werd het Foro Buonaparte genoemd, maar nooit verwezenlijkt. De paradeplaats werd in de plaats omgevormd tot een enorm grasveld waar het grote publiek naartoe kon. Aan de ene kant werd het park begrensd door het Arena Civica, aan een andere zijde door de triomfboog Arco della Pace.

Het huidige Parco Sempione werd uiteindelijk aangelegd tussen 1888 en 1894 naar de plannen van architect Emilio Alemagna. Hij inspireerde zich op de Engelse stadsparken en liet lanen voor koetsen en vijvers aanleggen.

 1. Parco Sempione, het mooiste park van Milaan

Wie op zoek is naar een beetje rust in Milaan, moet naar het Parco Sempione komen. Je kan er uitstekend van de zon genieten, picknicken en gewoon even ontsnappen aan de drukte. Het park verandert bovendien het hele jaar door. In de lente staat alles in bloei en in de herfst kleurt het park oranjebruin.

TIP: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je stedentrip Milaan? Met de Milaan stadspas krijg je toegang tot de bekendste bezienswaardigheden, en kan je gebruik maken van het openbaar vervoer (inclusief de historische gele tram). Boek je Milaan Pass hier online.
 1. Torre Branca

De blikvanger van het Parco Sempione is de 109 meter hoge Torre Branca. Het is een ijzeren toren ontworpen door Gio Ponti en voltooid in 1933. De metalen toren diende als uitkijkpunt en was toegankelijk voor het publiek. In 1972 werd de toren echter gesloten omdat het niet meer veilig zou zijn.

Pas in 2002 werd de toren gerenoveerd

Dat was mogelijk door privéfondsen van likeurproducent Branca, vandaar de naam van de toren. Vandaag kan je opnieuw ritjes maken met een lift naar de top van de toren. En dat is zeker de moeite, want je hebt een onklopbaar uitzicht. Je ziet de Duomo di Milano en andere bekende gebouwen en soms kan je zelfs de Alpen zien opduiken aan de horizon.

TIP: De Torre Branca hanteert het hele jaar door andere openingstijden en er kunnen slechts een beperkt aantal mensen mee met de lift. Je koopt tickets voor de Torre Branca daarom het beste hier vooraf online. Zo ben je zeker van je plekje.

 1. Arco della Pace

Nog zo’n opvallend bouwwerk in het Parco Sempione is de triomfboog Arco della Pace. Deze triomfboog werd voltooid in 1836. De Arco della Pace (Boog van de Vrede) moest herinneren aan de vrede die Napoleon bewerkstelligd had in 1815. De Franse troepen vielen de stad Milaan binnen langs deze triomfboog op symbolische wijze.

De triomfboog Arco della Pace in het Parco Sempione is 25 meter hoog en rijkelijk bekleed met marmeren reliëfs. Bovenaan zie je een groot beeld van de godin van de vrede, voortgetrokken door 6 paarden.

 1. Acquario Civico

In elke grote stad kan je wel een aquarium bezoeken en dat is in Milaan niet anders. Het Acquario Civico di Milano bestaat al sinds 1906. Het is niet het grootste aquarium, maar het is wel leuk om met kinderen te bezoeken. Extra bijzonder is dat het aquarium in een prachtig gebouw gevestigd is, opgetrokken in art-decostijl.

 1. Stadio Civico

Het Stadio Civico of Arena Civica is een groot stadion dat in het Parco Sempione ligt. Het stadion werd geopend in 1807 en ziet eruit als een modern Romeins amfitheater. Hier werden lang de wedstrijden van Inter Milan gespeeld. Rond het centrale voetbalveld ligt nog een atletiekpiste. Het heet sinds 2003 officieel de Arena Giani Brera, vernoemd naar een geprezen Italiaanse sportjournalist die in 1992 overleed.

Vandaag speelt de derde voetbalploeg van Milaan, Brera Calciop, hier nog steeds zijn thuiswedstrijden. Ook de rugbyclub Amatoru Rugby Milano noemt dit stadion zijn thuis. Er worden tegenwoordig ook concerten en grote evenementen in het stadion georganiseerd.

VERBLIJFTIP: Ben je op zoek naar een verblijf dichtbij het park? Dan kan je overnachten in het The Couper Castello. Het hotel is gelegen aan het park. Meer info en boeken.

 1. Ponte delle Sirenette

Wandel over de Ponte delle Sirenette, ook wel gekend als de Brug der Zeemeerminnen. De voetgangersbrug werd ontworpen door Francesco Tettamanzi op op de Naviglio in de Via San Damiano in 1842. Pas later in 1930, na de overdekking van de grachten, werd de brug ingekort en verplaatst naar het groene hart van de stad: Parco Sempione.

Aan de uiteinden van de pylonen werden vier zeemeerminnen geplaatst die een riem vasthielden. De zeemeerminnen kregen de bijnaam Ghisini (ijzeren) zusters vanwege het materiaal dat werd gebruikt voor hun realisatie.

 1. Parco Giochi Castello

Reis je met kinderen naar Milaan, dan kunnen ze al hun energie kwijt in het grote speelplein Parco Giochi Castello dat zich in het Parco Sempione bevindt. Er zijn niet alleen klimrekken en schommels, maar ook elektrische auto’s en een treintje. Plezier gegarandeerd!

 1. Palazzo dell’Arte

Je kan in het Parco Sempione ook een kunstmuseum bezoeken. In het Palazzo dell’Arte bevindt zich het Triennale di Milano, een internationale kunsttentoonstelling die vaak verandert. Het museum draait vooral rond architectuur. Er worden plannen tentoongesteld van beroemde gebouwen.

 1. Bezoek terwijl ook het het Castello Sforzesco

Wie het Parco Sempione bezoekt, moet natuurlijk ook naar het Castello Sforzesco. Dit kasteel is een van de meest emblematische gebouwen van Milaan. Het oorspronkelijke kasteel werd afgewerkt in 1370. In de decennia erna werd het kasteel door de Visconti steeds groter gemaakt en rijkelijker versierd. Daarna raakte het kasteel echter vernield door oorlogen.

In de 15e eeuw liet de nieuwe machthebber van Milaan, Francesco Sforza, het kasteel helemaal tot in de puntjes renoveren. Uit die periode stamt de Torre Filarete, de opvallende toren van het kasteel.

Uiteindelijk greep Napoleon de macht over Italië en deed het kasteel dienst als wapendepot. Pas na de eenmaking van Italië werd het kasteel eigendom van Milaan en werden er musea in ondergebracht. Het kasteel van Milaan raakte beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar werd in ere hersteld.

TOUR: Wil je tijdens je bezoek aan het kasteel wat meer achtergrondinformatie? Reserveer dan een tour door het Sforza kasteel met audiogids. Verken het museum op het terrein en de kunstcollectie in je eigen tempo.

 1. Praktische info voor je bezoek aan Parco Sempione

 • Het Parco Sempione ligt achter het Castello Sforzesco.
 • Je bereikt het stadspark Parco Sempione in Milaan gewoon te voet vanuit het centrum of je kan de metro nemen en afstappen bij halte Cairoli (lijn 1). Je kan het park ook langs veel andere ingangen binnen.
 • Het park is elke dag open van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Je kan er binnen tussen 6u30 en 21u30.
 • De Torre Branca is op zaterdag, zondag en woensdag open van 10u30 tot 12u30 en van 16u tot 18u30.
Of volg onze stadswandeling door Milaan die je langs dé topbezienswaardigheden in de stad brengt, waaronder het Parco Sempione.

Ligging van Parco Sempione in Milaan op de kaart

 1. Waar overnachten in Milaan?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's appartementen in Milaan.

 • Liever wat minder uitgeven tijdens je verblijf in Milaan? Het Babila Hostel bevindt zich in de wijk ‘Porta Monforte’ en ligt in het centrum van de stad. Het hostel is gevestigd in een gerenoveerd historisch gebouw, waar gasten kunnen overnachten in een slaapzaal of privékamer. Meer info en boeken.
 • Maison Borella ligt op anderhalve kilometer van het centrum van Milaan in een hippe buurt vol bars en restaurants. Het viersterrenhotel is prachtig afgewerkt en heeft een gezellig binnenplein met terras. Sommige kamers hebben een balkon met uitzicht op het water. Meer info en boeken.
 • Hotel Magville is een 4*hotel in de ‘Zona Risorgimento’ in het centrum van Milaan. Deze accommodatie heeft een bar, een lounge en een gezellige tuin voor alle gasten. De tramhalte ‘P.za Tricolore’ ligt op 5 minuten wandelen en is je verbinding met de rest van de stad. Meer info en boeken.
 1. Download ook je gratis stadswandeling Milaan

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Milaan en ga op pad! Ideaal om Milaan volledig te verkennen op eigen tempo. Download onze gratis reisgids Milaan, dé ideale start voor je bezoek aan Milaan.

Milaan

Gratis reisgids Milaan downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?