10 x mooiste bezienswaardigheden in Portovenere: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x mooiste bezienswaardigheden in Portovenere: wat zien & doen tijdens je bezoek?

22 december 2023 in Ligurië0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden bezoeken in Portovenere

Cinque Terre is een van de meest pittoreske en adembenemende bestemmingen in Italië. Deze 5 kleurrijke dorpjes aan de Ligurische kust trekken jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld. Maar wist je dat er in de buurt van Cinque Terre nog een verborgen juweeltje ligt? Portovenere, het “zesde dorpje” dat vaak over het hoofd wordt gezien, heeft minstens evenveel te bieden als de vijf bekendere dorpjes.

In deze blogpost laten we je zien waarom Portovenere een must-visit bestemming is tijdens je reis in Cinque Terre.

Inhoud artikel

Kaartje met de ligging van Portovenere

  1. Portovenere: het zesde dorpje van Cinque Terre

Cinque Terre is beroemd om zijn 5 dorpjes: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Die dorpen zijn gebouwd op steile kliffen met uitzicht op de azuurblauwe Middellandse Zee. Je wandelt er rond in charmante smalle straatjes en wordt om elke hoek getrakteerd op een nieuw, adembenemend uitzicht. Maar wat veel mensen niet weten, is dat vlak ernaast het even mooie Portovenere ligt. Hoewel het officieel geen deel uitmaakt van de vijf, is het net zo schilderachtig en charmant als zijn beroemde buren.

Portovenere is een oud vissersdorp met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het is gebouwd op een schiereiland en wordt gedomineerd door het indrukwekkende kasteel Doria. Het dorpje wordt omringd door middeleeuwse stadsmuren en prikkelt alle zintuigen.

  1. Rondkuieren in de straten van Portovenere

Een van de leukste activiteiten in Portovenere is simpelweg rondwandelen door de charmante straatjes van het dorp. In de geplaveide steegjes word je betoverd door de pastelkleurige huizen, met bloemen versierde balkons en gezellige pleintjes. Spring binnen bij een van de vele boetiekjes en souvenirwinkels om lokale ambachten en lekkernijen te ontdekken.

Proef de smaken van Ligurië in de vorm van een gelato en plof neer op een terrasje voor een kopje koffie of een lekker Italiaans aperitiefje. In de straten van Portovenere en aan de haven hangt een ontspannen vakantiesfeer.

OVERNACHTINGSTIP: Altijd als eens willen overnachten in een middeleeuwse toren? Verblijf dan in het Hotel Torre a Mare Porto Venere, gevestigd in 16de eeuwse toren in het centrum van Portovenere.

  1. Bezoek het kasteel Doria

Kasteel Doria is een historisch monument dat boven Portovenere uittorent vanop een dramatische klif. Het kasteel, dat dateert uit de 12e eeuw, heeft een rijke geschiedenis en is een stille getuige van het maritieme erfgoed van de stad.

Dwaal er door de oude gangen en ga er de verdedigingswerken verkennen die de stad ooit beschermden tegen aanvallen van piraten en andere vijanden. Later werd er ook een gevangenis in het kasteel ondergebracht. Meer dan geschiedenis genoeg dus!

Vanaf de torens van het kasteel heb je een spectaculair uitzicht over de Golf van Dichters. Deze baai heeft door de eeuwen heen namelijk veel dichters en schrijvers geïnspireerd – en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Het is raadzaam om stevige schoenen te dragen, omdat het kasteel hier en daar steile stukken omvat.

Praktische informatie: het kasteel is doorgaans geopend van maart tot november (betaalde toegang). Zorg ervoor dat je voldoende tijd neemt om het kasteel te verkennen, want er valt veel te zien en te ontdekken.
  1. De kerk van San Pietro

De kerk van San Pietro, gelegen op het meest pittoreske punt van Portovenere, is een meesterwerk van middeleeuwse architectuur. De kerk werd gebouwd op een klif met uitzicht op de zee en dat staat garant voor een adembenemend panoramisch uitzicht.

De witte marmeren façade contrasteert prachtig met de azuurblauwe zee en de bogen en zuilen van de kerk creëren een unieke, rustgevende sfeer. Binnenin kan je prachtige fresco’s bewonderen. Met een beetje geluk vindt er een huwelijk plaats wanneer je langskomt! De kerk is doorgaans geopend voor bezoekers en er is geen toegangsprijs. Wees respectvol wanneer je de kerk betreedt en draag geschikte kleding.

LEESTIP: In onze blogpost Cinque Terre kom je alles te weten over de 5 dorpjes van de Cinque Terre.
  1. Boottocht naar de Grotta di Byron

Een andere fascinerende plek in Portovenere is de Grotta di Byron, vernoemd naar de beroemde Engelse dichter Lord Byron. Deze schilderachtige zeegrot, die recht onder het kasteel Doria ligt, draagt een romantische legende met zich mee.

Volgens de lokale overlevering bracht Lord Byron vele uren door in deze grot, geïnspireerd door de melancholie die er heerst en het geluid van de golven die tegen de rotsen klotsen.

De grot heeft ook echt een magische sfeer. Het schitterend blauwgroen water weerkaatst tegen alle grotmuren en dat creëert een fantastisch effect. Het is een plek die uitnodigt tot contemplatie en reflectie, en het is niet moeilijk voor te stellen hoe Byron hier in zijn eentje zat en zijn gedachten liet afdwalen.

  • De Grotta di Byron kan je verkennen per boot. Veel lokale touroperators bieden boottochten aan.
  • Zorg ervoor dat je je camera meeneemt om de mystieke sfeer van de grot vast te leggen.

De boottochten zijn inclusief gidsen die je meer vertellen over de geschiedenis en de legendes van de grot. Het wordt aangeraden om tijdig te reserveren, zodat je zeker bent van een plekje. Boek hier je excursie naar Grotta di Byron.

  1. Ontspannen op de stranden van Portovenere

Zin in een namiddagje niets doen en gewoon genieten van het zonnetje op het strand? Ook dat kan! Er zijn verschillende mooie stranden in en rond Portovenere. Enkele populaire stranden zijn Spiaggia dell'Olivo en Spiaggia di Arenella. Beide stranden liggen op ongeveer een kwartiertje wandelen van de haven.

Boek hier je onvergetelijke uitstap naar of van Portovenere

  1. Vaar naar Palmaria, een idyllisch eiland

Vlak voor de kust van Portovenere ligt Palmaria, een idyllisch eiland en een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Het eiland is bereikbaar per boot en wordt doorkruist door prachtige wandelpaden die door bossen en langs kliffen lopen. Je kan natuurlijk ook zwemmen in het kristalheldere water. Een van de hoogtepunten van het eiland is de vuurtoren, waar je een panoramisch uitzicht hebt over de hele regio. Het is ook een geweldige plek voor vogelspotters.

Zorg ervoor dat je voldoende water, snacks en stevige wandelschoenen draagt als je van plan bent om het eiland te verkennen. Op het eiland vind je slechts een restaurantje. Boottochten naar Palmaria vertrekken vanuit de haven van Portovenere.

TIP: Reserveer op voorhand om zeker te zijn van je plekje, zeker in het hoogseizoen. Wij tippen je graag deze fantastische boottocht naar Palmaria met enkele stops onderweg.

  1. Ontdek de Cinque Terre vanuit Portovenere

De straatjes van Portovenere zijn prachtig, maar ook het kustgebied rondom is onvergetelijk mooi. En dan vooral de vijf beroemde dorpjes die van de kliffen lijken te vallen. Wil je Portovenere als uitvalsbasis gebruiken voor Cinque Terre en heb je weinig tijd? Dan raden we je deze boottrip aan. Je bewondert alle vijf de dorpjes vanop het water in één dag. Boek hier je tour en tickets online.

  1. Hoe bereik je Portovenere?

Portovenere is makkelijk te bereiken vanuit de nabijgelegen Cinque Terre-dorpen. Hieronder vind je alvast enkele mogelijkheden om er te komen:

  • Met de boot: veel toeristen kiezen ervoor om met de boot vanuit Riomaggiore, Monterosso of La Spezia naar Portovenere te reizen als daguitstap. Dat is niet alleen een leuk vervoersmiddel, maar je wordt onderweg ook getrakteerd op schilderachtige uitzichten op de prachtige kustlijn.
  • Met de bus: er zijn regelmatige busverbindingen van La Spezia naar Portovenere. Dit is een handige optie als je vanaf daar naar Portovenere afzakt.
  • Met de auto: als je de flexibiliteit wil hebben om de omgeving te verkennen, kan je met de auto naar Portovenere rijden. Houd er rekening mee dat parkeergelegenheid beperkt kan zijn in het hoogseizoen. In en rond Portovenere kan je de auto ook niet echt gebruiken (en het is mooier reizen via de boot).
TIP: Wil je graag de omgeving van Portovenere verkennen? Dan huur je best een auto zodat je op eigen houtje op ontdekking kan gaan. Huur je auto voordelig online.
  1. Tips voor je bezoek aan Portovenere

Hier zijn enkele handige tips voor je bezoek aan Portovenere.

  • Vermijd het hoogseizoen indien mogelijk. Het is er dan ontzettend druk, je moet alles op voorhand reserveren en het is wachten op een tafeltje bij een van de restaurantjes.
  • Als je kan, kom dan in de lente of de herfst. De temperaturen zijn er dan nog steeds geweldig, maar je hoeft al dat moois niet met hordes toeristen te delen.
  • Proef de lokale keuken. Italië is beroemd om zijn keuken en dat geldt ook voor Portovenere. De heerlijke Ligurische gerechten zullen je zeker weten te overtuigen. Probeer hier lokale visgerechten en mis zeker de pesto niet, een specialiteit uit deze streek. Lees meer over de typische Italiaanse gerechten.
  • Portovenere is het best te verkennen te voet, dus zorg voor comfortabele wandelschoenen. Hakken of andere oncomfortabele schoenen zijn hier echt uit den boze. Dat geldt overigens ook voor de rest van Cinque Terre. De straatjes zijn stijl.
  • Last but not least: download onze reisgids Ligurië en ontdek nog meer mooie plekjes zoals Portovenere.
  1. Waar overnachten in Portovenere?

Verblijf je meerdere dagen in Portovenereof wil je graag de omgeving verkennen? Dan boek je best een overnachting in de stad. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Portovenere.

  • Hotel: Torre a Mare Porto Venere is gevestigd in een 16e-eeuwse toren (zonder lift) in het centrum van Portovenere.
  • Appartement: Torre Scola, Terre Marine is een ruim appartement met uitzicht op de kust en op 500 meter van de stranden. Het biedt accommodatie voor 4 personen en privéparking.
  • Luxe: Grand Hotel Portovenere, gevestigd in een 17e-eeuws klooster, ligt aan de kust van Portovenere. Het hotel beschikt over ruime, moderne kamers en een terras met uitzicht op de kleine haven en het eiland Palmaria.
  1. Extra: download je gratis reisgids Cinque Terre

Wil je ook niets missen tijdens je vakantie in Ligurië en de Cinque Terre? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ligurië met meer dan 40 bezienswaardigheden en tips van locals. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Ligurië en ga op pad!

Ligurië & Piëmonte

Gratis reisgids Ligurië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?