10 x mooiste wandelingen in Luxemburg: praktische info + topbezienswaardigheden in de buurt

Volledige reisgids kopen voor € 12

10 x mooiste wandelingen in Luxemburg: praktische info + topbezienswaardigheden in de buurt

Overzicht van de mooiste wandelgebieden in Luxemburg: praktische info + verblijftips

Luxemburg is een prachtige bestemming voor je volgende wandelvakantie. Want, ookal is Luxemburg niet zo groot, toch telt het maar liefst 5000 km aan gemarkeerde wandelpaden. De verschillende wandelingen brengen je langs sprookjesachtige bossen met helderde meertjes en charmante stadjes en dorpjes met imposante kastelen.

Trek je beste wandelschoenen aan en ontdek hier alvast de mooiste wandelingen van Luxemburg voor je op een rijtje gezet.

Praktische info voor je bezoek aan Groothertogdom Luxemburg

Reisgids
Afstand3u rijden vanuit Brussel (220 km) of vanuit Utrecht doe je er 4u15 (360 km) over
Met de camperZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenOvernachtingen voor je bezoek aan Groothertogdom Luxemburg:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. €185)

Inhoud artikel

  1. Mooiste wandelroutes in Luxemburg

Luxemburg, officieel het Groothertogdom Luxemburg genoemd, grenst aan België, Duitsland en Frankrijk en is de ideale bestemming voor een leuke wandelvakantie. Je vindt er namelijk een groot aantal mooie wandelingen die je kan maken in de Luxemburgse natuur. Het landschap is ook erg divers waardoor het soms lijkt alsof je ergens anders bent.

Benieuwd? In deze blogpost vind je enkele van onze favoriete wandelingen in Luxemburg opgelijst. Bekijk ook het volledige wandelaanbod in Luxemburg en plan alvast je weekendje weg.

Mooiste wandelroutes in Luxemburg op de kaart

  1. Wandelen in het Müllerthal

Het Müllerthal is een uniek stukje natuurgebied en biedt enkele mooie wandelroutes door prachtige landschappen, langs kronkelende rivieren, grillige rotsformaties en watervallen. Dit alles, en de rotsformaties in het bijzonder doen erg denken aan het landschap van Zwitserland, vandaar dat men de regio ook wel eens het Klein Zwitserland noemt.

Mullerthal Trail

Een van de grootste redenen waarom men naar het Müllerthal trekt, is omwille van de Mullerthal Trail. Deze wandeling is in totaal maar liefst 112 kilometer lang en wordt doorgaans in drie etappes afgelegd. Tijdens de wandeling kom je langs het gevarieerde landschap van de regio dat uit meer dan alleen bizarre rotsformaties bestaat.

Heb je geen tijd of wil je maar een stukje van de trail doen? Dat kan ook. De regio biedt een uitstekend netwerk aan (lokale) wandelroutes die je langs sprookjesachtige landschappen brengt met prachtige uitzichtpunten.
Alle wandelingen worden telkens aangegeven. Bekijk alle wandelroutes online.

Bekijk de verschillende Müllerthal Trails in onze uitgebreide blogpost.
  1. Wandelen in de Luxemburgse Ardennen

In het noorden van het land, op de grens met België, liggen de Luxemburgse Ardennen die gekenmerkt worden door prachtige natuurlandschappen en charmante dorpjes. Daarnaast vind je er ook indrukwekkende kastelen, abdijen en ruïnes zoals in Vianden, Clervaux en Esch-sur-Sûre die je meenemen naar het verleden. De wandelingen brengen je langs een gevarieerd landschap tussen weilanden en dichte bossen. Het is een ideale omgeving om te wandelen, fietsen en te mountainbiken.

Escapardenne Eislek Trail

Wanneer je in de de Luxemburgse Ardennen bent, is de Escapardenne Eislek Trail een absolute aanrader. De wandelroute is zo’n 106 km lang en leg je in verschillende etappes af. De route brengt je van het Luxemburgse Kautenbach naar La Roche-en-Ardenne in de Belgische Ardennen.

Maak tijdens deze wandeltocht kennis met de prachtige heuvels met dichte naaldbossen, panoramische uitzichten en kronkelende riviertjes die door de romantische dalen stromen. Je komt langs uitgestrekte valleien en adembenemende zichten op de hoogtes van de plateaus en bezoekt charmante plekjes als Clervaux, Asselborn, Munshausen en Houffalize. De trail is net zoals de Mullerthal Trail uitgroepen tot ‘Leading Quality Trails – Best of Europe’.

  • Je kan deze route ook wandelen van La Roche-en-Ardenne naar Kautenbach. De wandelroute is namelijk in beide richtingen afgebakend.

REISGIDS: Mis niets tijdens je wandelvakantie met onze uitgebreide reisgids Luxemburg met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio.

  1. Wandelen in het Natuurpark van de Boven-Sûre

Natuurpark van de Boven-Sûre (Naturpark Öewersauer) is ook zeker de moeite waard om te vermelden. In het regionaal natuurpark is gelegen in het noordwesten van het Groothertogdom van Luxemburg en leent zich uitstekend voor tal van mooie wandelingen te maken.

Het natuurpark staat vooral bekend omwille van de diepe dalen met beboste hellingen en het pittoreske meer Haute-Sûre dat maar liefst 70% van de Luxemburgse bevolking van drinkwater voorziet. Het stuwmeer is ideaal voor een verfrissende duik te nemen in het water of geniet van een middagje kano varen, duiken of zeilen.

Wandeling naar Esch-sur-Sûre

We raden je zeker aan om vanaf hier een wandeling te maken naar het karakteristieke dorpje Esch-sur-Sûre dat verscholen ligt tussen de bergen en omringd wordt door de Sûre. Esch-sur-Sûre wordt gezien als een van de mooiste dorpjes van het land. Hier kan je rondwandelen door het charmante centrum en een bezoekje brengen aan het kasteel, download onze wandeling in Esch-sur-Sûre.

  1. Naturwanderpark DeLux Felsenwegen

Op de grens met Duitsland vind je het Naturwanderpark Delux. In dit wandelgebied komen drie bekende wandelgebieden samen: de Duitse Eifel, het Müllerthal en de Luxemburgse Ardennen. Er werden maar liefst 23 wandelroutes uitgestippeld waarvan de Felsenwegen (de zogenaamde rotswandelingen) tot de indrukwekkendste en zwaarste tochten behoren van het wandelgebied. Bekijk het volledige wandelaanbod.

De prachtige wandelingen gaan door vier natuurparken, dichte bossen, maar ook door uitgestrekte weiden en diepe dalen en ravijnen en langs spectaculaire rotsformaties en kabbelende beekjes. Geniet tijdens je wandeltocht ook van de fascinerende uitzichten op de omgeving. Zo kan je op heldere dagen zelfs de Hoge Venen in de verte zien liggen.

Je kan ook je wandelvakantie uitbreiden en nog meer van de Eifel verkennen. Download zeker onze reisgids van de Eifel.
  1. Het land van de Rode Aarde (Terre Rouge)

Een ander gebied in Luxemburg waar je prachtig kan wandelen is het Land van Rode Aarde in het zuiden van het land. Door de inwoners wordt het gebied ook wel eens “Minett” genoemd. Het Land van de Rode Aarde dankt zijn naam aan het felrode ijzererts dat het natuurlijke landschap domineert. Hierdoor kon men hier een staal- en ijzerindustrie ontwikkelen tijdens het industriële tijdperk. Het gebied is dan ook erg populair omwille van het industriële karakter.

Tijdens je bezoek aan deze regio, maak je als het ware een reis naar het verleden door een prachtig industrieel erfgoed dat getuigd van een dynamisch verleden. Zo kan je een bezoekje brengen aan het industrie- en spoorwegpark in Fond-de-Gras of het Cockerill Mine Museum in Ellergronn. Je vindt er zowel het kolen- en staalverleden als de nieuwe technologieën van nu.

Albert Ungeheuer-wandelpad

Daarnaast zijn er ook verschillende wandelroutes waarmee je deze veelzijdige regio beter leert kennen. Trek je meest comfortabele wandelschoenen aan en ga zelf op ontdekking hoe de voormalige industriegebieden zijn veranderd in prachtige natuurreservaten. Een van de populaire wandelpaden is het 12 km lange Albert Ungeheuer-wandelpad dat begint in Differdange.

Bewegwijzerde natuurwandeling Prënzebierg

De bewegwijzerde natuurwandeling Prënzebierg loopt langs een voormalige ijzermijn met tunnel. Je ziet de typische ondergrond gecombineerd met rotsen. Het is een zeer afwisselende wandeling, perfect aangegeven met pijlen.

  1. Natuurgebied Haff Réimech

Als je graag wat natuur opsnuift, breng dan zeker een bezoekje aan het natuurgebied Haff Réimech. Het natuurgebied Haff Réimech ligt tussen de glooiende wijngaarden van Schengen en Remich. Het reservaat beslaat een moerasgebied met een grote verscheidenheid aan flora en fauna, en het reservaat is vooral heel populair bij vogelspotters.

In het park, op een kunstmatig eiland, vind je ook het Biodiversum, waar je een tentoonstelling over de natuur en biodiversiteit van het gebied kan bezoeken. Hier kan je ongelooflijk veel verschillende soorten vogels spotten. Bovendien zijn er ook heel wat planten om te bewonderen tijdens je wandeling.

  1. Stadswandeling door Luxemburg-Stad

Naast de wandeling door de prachtige natuur van Luxemburg, kan je ook een mooie wandeling maken door de hoofdstad. Met onze stadswandeling door Luxemburg-Stad kom je langs de topbezienswaardigheden van de hoofdstad. Je komt langs de stadswallen met talrijke poorten vanwaar je geniet van een uniek uitzicht over de omgeving. Ook het Groothertogelijk paleis en de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal zullen zeker niet aan je aandacht ontsnappen.

VERBLIJFTIP: Voor je bezoek aan Luxemburg-Stad raden we een overnachting aan in het familie Hotel Le Chatelet in het historisch stadscentrum en op wandelafstand van het station. Het 3* hotel heeft een eigen restaurant en kreeg in de Gault Millau 2019 een notering van 12/20. Een ideale plek om culinair te genieten en zalig te overnachten. Meer info en boeken.

  1. Wandeling naar uitzichtpunt Runtschelt en de bunker

Vanop het uitzichtpunt Runtschelt heb je een prachtig zicht over de kronkelende Sûre. Je kan er niet bij met de auto maar het is eenvoudig te voet te bereiken. Het is bijna een vlakke wandeling. Vanaf de parking bij Kaundorf (bekijk ligging) ga je linksaf bij het kapelletje en het monument van het Ardennenoffensief. Je volgt deze landbouwweg en je neemt de tweede links. Er staan pijltjes naar Runtschelt en de bunker (bekijk ligging).

Eenmaal bij het uitzichtpunt doe je nog een paar hoogtemeters naar de bunker. De bunker diende ooit als schuilplaats, dus niet om de vijand te bespieden of te vernietigen. Dit is nog de enige overgebleven bunker in het dorp, er waren er tijdens de Tweede Wereldoorlog ooit vijf. Deze bunker werd in 1987 gerestaureerd en is nu een geklasseerd monument. Download je gpx-bestand hier.

  1. Wandeling vanaf kasteelruïne Useldange

Klaar voor een wandeling in het Gutland? Gutland is het deel in het Groothertogdom Luxemburg dat geschikt is voor landbouw. Deze wandeling start bij de kasteelruïne van Useldange. Het is een mooie en rustige wandeling langs verharde wegen. Na je wandeling kan je de kasteelruïne een gratis bezoekje brengen. Meer info over de wandeling.

  1. Muzikale familiewandeling door Natuurpark Our

In het natuurpark Our is er een 6 km lange kindvriendelijke wandeling rond het thema 'geluiden' (Klangwanderweg). Kunstenaars uit binnen- en buitenland hebben hier uiteenlopende klankpunten gecreëerd die uitnodigen om te luisteren, muziek te maken en te genieten, oftewel een fascinerend landschap te ontdekken. Om de instrumenten optimaal te kunnen bespelen is er de ‘geluidsrugzak’ die je gratis kan lenen bij Café Beim Annette (bekijk ligging). Download je wandelroute hier.

  1. Praktische info en tips voor je wandelvakantie in Luxemburg

REISGIDS: Mis niets tijdens je wandelvakantie met onze uitgebreide reisgids Groothertogdom Luxemburg met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio.

  1. Waar overnachten in Luxemburg?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats tijdens jouw vakantie in Luxemburg? Voor het grootste aanbod moet je dan natuurlijk in Luxemburg-Stad zijn. Hier heb je met voorsprong het grootste aanbod aan hotels. Andere steden waar je eventueel kan overnachten zijn Vianden en Echternach. Hieronder vind je alvast onze favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Luxemburg.

  • Voor je bezoek aan Luxemburg-Stad raden we een overnachting aan in het familie Hotel Le Chatelet in het historisch stadscentrum en op wandelafstand van het station. Het 3* hotel heeft een eigen restaurant en kreeg in de Gault Millau 2019 een notering van 12/20. Een ideale plek om culinair te genieten en zalig te overnachten. Meer info en boeken.
  • Au Vieux Moulin is gelegen in het hart van een landelijke, bergachtige omgeving in Echternach. Het hotel beschikt over een aangename tuin en terras waar je kan genieten van een goed glaasje wijn en zicht op het prachtige landschap. Meer info en boeken.
  • Hostellerie Stafelter ligt op 15 minuten rijden van het centrum van Luxemburg in de vallei van de Alzette. Het hotel heeft ruime luxekamers en een eigen gastronomisch restaurant waar je heerlijk kan dineren. Meer info en boeken.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Luxemburg?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Luxemburg? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Luxemburg met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Luxemburg.

Groothertogdom Luxemburg

Gratis reisgids GH Luxemburg downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?