Piazza della Signoria in Firenze bezoeken? Het hart van Firenze alle info en tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Piazza della Signoria in Firenze bezoeken? Het hart van Firenze alle info en tips

6 mei 2022 in Firenze0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan Piazza della Signoria

Het Piazza della Signoria is het hart van Firenze. Het is vooral bekend om het stadhuis, het imposante Palazzo Vecchio dat je zeker niet mag missen. Daarnaast geldt het ook als een openluchtmuseum. Er staan op het Piazza della Signoria namelijk tientallen standbeelden die je helemaal gratis kan bewonderen. We vertellen je hieronder wat je zeker niet mag missen op het Piazza della Signoria in Firenze.

Tours en tickets voor je bezoek aan Firenze

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes in Firenze (Florence) bezoeken met een georganiseerde tour? Ga mee met een lokale gids of tour in Firenze en zie meer. Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

ONZE TIP: Hoe geld besparen en veel bezoeken in Firenze? Koop een Florence Pass. Hiermee kan je de bezienswaardigheden en musea bezoeken + openbaar vervoer + kortingskaart. Bestel je Florence Pass.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen naar en vanuit Firenze

Inhoud artikel

 1. Het Palazzo Vecchio

Het Palazzo Vecchio is een must-see in Firenze en kijkt uit over het Piazza della Signoria. De plannen voor dit statige bouwwerk ontstonden in 1299. Het was eeuwenlang het belangrijkste paleis van de stad en vandaag doet het nog steeds dienst als stadhuis. Bezoekers komen vooral om de wondermooie zalen en binnentuinen te verkennen.

Het bekendst is de Salone dei Cinquecento, de belangrijkste ruimte van het Palazzo Vecchio. Deze uitzonderlijk rijkelijk versierde zaal dateert uit 1494. Giorgio Vasari maakte de hal in de 16e eeuw een stuk groter zodat Cosimo I hier zijn hof kon houden. Je kan in het hele Palazzo Vecchio waardevolle kunstwerken bewonderen.

TICKETS: Wil je graag het prachtige stadhuis van Firenze bezoeken? Bestel je tickets voor het Palazzo Vecchio online.

 1. De Loggia dei Lanzi

De opvallendste plek op het Piazza dell Signoria is de Loggia dei Lanzi. Het is een overdekte beeldengalerij waar ooit de lijfwachten gestationeerd stonden. Het beroemdste beeld is dat van de roof van de Sabijnse maagden van Giambologna. Het werd gemaakt uit marmer. Je ziet nog een ander werk van zijn hand: Hercules die de Centaur verslaat. Het opvallendste beeld is dat van Perseus. Hij paradeert met het afgehakte hoofd van Medusa.

 1. De fontein van Neptunus

Geen Italiaans plein zonder een fontein. En dat is ook op het Piazza della Signoria het geval. De mooie Neptunus-fontein die je hier ziet is gemaakt door beeldhouwer Bartolomeo Ammannati en dateert uit 1575. Je herkent Neptunus natuurlijk aan zijn drietand. De personages rond hem zijn waternimfen. De fontein werd hier neergepoot om het huwelijk te vieren van een van de telgen van de De’ Medici.

TIP: Wil je graag dé topbezienswaardigheden van Firenze bezichtigen? Kies dan voor de Florence Pass. De pas bespaart je tijd en geld en geeft je skip-the-line toegang tot Uffizi Galerij, Accademia Galerij en de Duomo van Florence. Bestel de Florence Pass.
 1. De beelden op het Piazza della Signoria

 • Je hoeft geen kunstkenner te zijn om de David van Michelangelo te herkennen. Hier op het plein staat een kopie van het oorspronkelijke beeld, dat even verderop in de Galleria dell’Accademia staat.
 • Vlak ernaast zie je nog een kopie van een beroemd beeld. Het gaat om Judith en Holofernes, gemaakt door de grootmeester Donatello. Het echte beeld staat in het Palazzo Vecchio.
 • Nog beroemd is de Marzocco, het beeld van de leeuw die symbool staat voor de stad Firenze.
 • Je kan ook het grote ruiterbeeld niet missen van Giambologona. Het stelt Cosimo I voor, de eerste groothertog van Toscane en lid van de familie De’ Medici.
 1. De gedenkplaat van Savonarola

Vaak overgeslagen door toeristen is de gedenkplaat van Savonarola, een ietwat eigenzinnige priester. Hij werd op dit plein in 1498 verbrand door zijn eigen volgelingen. De priester was fanatiek en had zijn parochianen opgeroepen om al hun bezittingen te verbranden op dit plein. Het volk was niet akkoord en liet de priester ombrengen op de brandstapel.

 1. Wat is de ligging van Piazza della Signoria op de kaart?

Het Piazza della Signoria ligt in het centrum van de stad. Het wordt dan ook niet voor niets hét hart van Firenze genoemd. In de buurt van het plein kan je de kleurrijke Ponte Vecchio, het Galileomuseum en het Uffizi museum.

 1. Waar overnachten in Firenze?

Voor je bezoek aan Firenze, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Firenze online bekijken.

Firenze Camping In Town

Als je het graag wat rustiger aan wil en je houdt wel van campings, is Firenze Camping In Town een absolute aanrader. Het is een moderne en comfortabele camping net buiten het centrum van de stad. Er zijn zowel tenten als chalets of bungalows te huur. Boek hier je verblijf bij Firenze Camping.

Sognando Firenze

B&B Sognando Firenze is een rustige B&B. Het ligt op een steenworp afstand van de oevers van de rivier de Arno en vlakbij het panoramische Piazzale Michelangelo. Iedere kamer is modern en voorzien van alle luxe en comfort en 's ochtends geniet je van een ontbijtje dat bestaat uit zoete deegwaren en zelfgemaakt gebak. Meer info en boeken.

Tornabuoni Place

Tornabuoni Place is een ander gezellig verblijf dat we kunnen aanraden. Tornabuoni ligt aan de belangrijkste winkelstraat van Florence, op wandelafstand van de belangrijkste pleinen van de stad. Het Tornabuoni Place bestaat uit luxe kamers, allemaal ingericht door de architect Giorgio Cerrai, met een eigen badkamer in beeldhouwwerk van marmer en meubels die speciaal zijn gemaakt door Florentijnse ambachtslieden. Meer info en boeken.

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Firenze met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Firenze? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen en een volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download onze gratis preview reisgids Toscane.

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?