De 10 x mooiste bezienswaardigheden in Famagusta & Protaras: alle info & tips

Reisgids Zuid-Cyprus kopen voor € 5

De 10 x mooiste bezienswaardigheden in Famagusta & Protaras: alle info & tips

27 januari 2022 in Cyprus0 reacties

Famagusta is een belangrijke havenstad aan de oostkust van Cyprus en is deel van de Turkse Republiek Noord-Cyprus. Tijdens de middeleeuwse periode, en dan vooral toen de republieken Genua en Venetië de plak zwaaiden op Cyprus, was Famagusta het commerciële hart van het eiland.

Famagusta was ook een belangrijk knooppunt voor de handelaren die hun goederen via de Zijderoute naar West-Europa brachten. Vandaag heeft de oude ommuurde stad heel wat te bieden en ook in de omgeving valt heel wat te beleven. Ten zuiden van Famagusta ligt het toeristisch gebied Protaras waar je heel wat hotels vindt. Het is één van de belangrijkste toeristische kernen van Cyprus.

Hieronder zetten we de niet-te-missen bezienswaardigheden in Famagusta op een rijtje.

Daguitstappen, tours en excursies in Famagusta

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes op en rond Famagusta bezoeken met een georganiseerde tour of boottocht? Ga mee met een lokale gids of tour door Famagusta en zie meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen naar en vanuit Famagusta

Inhoud artikel

 1. De Lala Mustafa Pasha-moskee

De Lala Mustafa Pasha-moskee staat in het midden van het stadscentrum en is het symbool van de stad geworden. Het is ook het grootste middeleeuwse gebouw in de omgeving van Famagusta. Deze moskee werd eigenlijk in de 13e eeuw gebouwd als een kathedraal, maar tijdens de verovering van de Ottomanen werd het bouwwerk officieel omgebouwd tot een moskee en dat is het nog steeds tot vandaag. De moskee werd genoemd naar Lala Mustafa Pasha, een belangrijk Ottomaans staatsman die de Venetianen op Cyprus versloeg.

Onze tip: Op zoek naar inspiratie voor je Cyrpus reis? Download onze reisgids Cyrpus, ideaal om je reis te plannen.
 1. Othello-kasteel

Het Othello-kasteel in Famagusta is één van de meest kenmerkende gebouwen van de stad. Het kasteel werd gebouwd door de Lusignan-dynastie in de 14e eeuw om de belangrijke haven van Famagusta te beschermen tegen vijandige aanvallen. Het bouwwerk had ook een praktische functie, want het diende ook als de hoofdingang tot de oude stad. Vroeger werd het kasteel omringd door erg diepe grachten waardoor het bekend stond als het “onverslagen fort”.

Het kasteel werd vernoemd naar een Venetiaanse gouverneur die over Cyprus heerste aan het begin van de 16e eeuw. Shakespeare heeft de naam van zijn beroemde werk Othello mogelijk geïnspireerd op dit kasteel in Famagusta. In 2014 werd het kasteel grondig gerenoveerd.

 1. Kapel van Ayios Nikolaos (Pernera)

De kleine schilderachtige haven van Agios Nicolaos (Saint Nikolas) ligt in de badplaats Pernera net naast Famagusta. Toch is het de gelijknamige kapel die de show steelt. De bescheiden kapel Ayios Nikolaos maakt van het havengebied een idyllische plek. Overdag kan je er van het mooie uitzicht genieten en ’s avonds is het de ideale plek om de zonsondergang te bewonderen.

De kapel werd opgetrokken door vissers, matrozen en kapiteins die op die manier hoopten hun beschermheilige Sint-Nicolas te eren. Op Cyprus wordt die heilige namelijk beschouwd als de beschermer van de zee. De kerk is klein, helemaal witgekalkt en heeft een blauwgeschilderde koepel waardoor de kapel van Agios Nicolaos doet denken aan de kerken op de Egeïsche eilanden.

 1. Vijgenboombaai (Protaras)

Vijgenboombaai is het kustjuweel van resortstad Protaras vlakbij Famagusta. De baai bij Famagusta is vernoemd naar de eenzame vijgenboom die op de landtong van het strand prijkt. Die vijgenboom kijkt al uit over de baai sinds de aankomst van oostelijke indringers in de 17e eeuw. Het kristalheldere water en het fijnkorrelige, gouden zand hebben het strand van Vijgenboombaai erg populair gemaakt en het werd zelfs benoemd tot één van de mooiste stranden van Europa.

Vijgenboombaai werd ook bekroond met de prestigieuze Blauwe Vlag voor zijn uitstekende waterkwaliteit en openbare voorzieningen en het is ook officieel een Green Beach dankzij de inspanningen op ecologisch vlak. Je kan er ligstoelen en parasols huren en ook heel wat watersporten beoefenen zoals waterskiën en paragliden. Dankzij het eilandje het noorden van de baai is het water er bovendien altijd kalm.

 1. Profeet Elias-kapel (Protaras)

De Byzantijnse kerk van profeet Elias staat in de buurt van het nabijgelegen Protaras en werd gebouwd in 1984 rondom een oudere kapel. Het bijzondere aan deze kerk is dat het gebouw bovenop een 100 meter hoge granieten heuvel prijkt. De kerk werd gebouwd met stenen uit het Cypriotische binnenland en gaat daarom helemaal op in de omgeving. We raden je aan om de kerk zeker ’s avonds eens te bezoeken, want dan wordt het gebouw prachtig verlicht.

Je bereikt de Profeet Elias-kapel na 156 steile trappen, maar je wordt op de top wel beloond met een spectaculair panoramisch uitzicht over het hele gebied. In het oosten ligt de uitgestrekte Middellandse Zee met zijn kristalblauwe wateren en in het noorden zie je Famagusta en Pentadaktylos liggen. Op een heldere dag kan je zelfs het schiereiland Karpasia zien.

 1. In de buurt: Museum Thasalla

Het stadsmuseum van Famagusta vertelt je alles over de zee. De exposities verlopen chronologisch en vertellen je eerst alles over de paleontologische en prehistorische zeeën om uiteindelijk te komen tot het heden. Pronkstukken zijn onder andere de replica van een mesolithisch (9200 v.Chr.) Papyrusvaartuig, een exacte levensgrote replica van het oude schip van Kyrenia uit de klassieke periode (400 v.Chr. ) en een traditioneel Cypriotisch schip uit de 19e eeuw, bekend als "Passara".

Het museum huist ook eeuwenoude Cypriotische botten en schedels van endemische nijlpaarden en olifanten die op Cyprus leefden tot zo’n 8000 jaar geleden. Daarnaast kan je er ook fossielen van zee-egels en koralen bewonderen en je kan ook levende zoogdieren, vissen, zeeschildpadden en zeeorganismen zoals schelpen, zeepokken, zeesterren, sponzen, krabben en kreeften bewonderen in verschillende aquaria.

RONDREIS: Wil je graag nog meer ontdekken van Cyprus? Met onze uitgestippelde roadtrip Cyprus kom je langs alle top bezienswaardigheden, zo ben je zeker dat je niets mist.

 1. In de buurt: Kokkinochoria (rode-bodemdorpen)

In het binnenland van Famagusta, Protaras en Ayia Napa liggen een aantal pittoreske dorpjes in een gebied dat bekend staat als de "Kokkinochoria", wat rode-bodemdorpen betekent. Het gebied staat bekend om de rode aarde waar ook veel Cypriotische aardappelen in worden gekweekt.

Je kan er rondwandelen in de kleine boerendorpjes en de lokale bevolking gadeslaan die werkt op het veld waar aardappelen of kolocase worden verbouwd, de beroemde wortelgroente van Cyprus.

 1. In de buurt: de windmolens van Famagusta

De windmolens in de omgeving van Famagusta verschenen voor het eerst in het naburige Paralimni in het begin van de 20e eeuw. Ze werden door boeren gebruikt om water op te pompen voor de irrigatie van hun velden. Er kwamen aan sneltempo steeds meer windmolens bij en ze werden al snel het symbool van de streek.

De verouderde windmolens werden later vervangen door mechanische pompen, maar je kan vandaag nog steeds verschillende oude windmolens bewonderen rondom Famagusta. Ze zijn stille getuigen van de vindingrijkheid van de lokale Cyprioten en versieren het dorre landschap rondom.

 1. In de buurt: het populaire Ayia Napa

Ayia Napa is een van de belangrijkste toeristische stadjes op Cyprus en ligt op enkele kilometers ten zuiden van Famagusta. Ayia Napa staat vooral bekend bij feestvierders, want je vindt er langs de kust heel wat bars en clubs waar tot in de vroege uurtjes gedanst wordt. Toch valt er in Ayia Napa veel meer te beleven dan feesten alleen.

Je kan er van de Cypriotische zon genieten op één van de mooie stranden of de fascinerende rotsformaties en onderwatergrotten bewonderen waar de oostkust van Cyprus zo bekend om staat. Daarnaast zijn er ook verschillende historische bezienswaardigheden en enkele interessante musea.

 1. In de buurt: kaap Greco

Kaap Greco is een schitterend nationaal park aan de kust bij Ayia Napa. Dit bijzonder stukje Cyprus heeft de spectaculairste kustlijn van het hele eiland. Je kan er prachtige wandelingen maken langs één van de uitgestippelde wandelpaden en onderweg van de onklopbare uitzichten genieten.

Steile kliffen en rotsformaties worden er afgewisseld met paradijselijke stranden. Je kan er ook zwemmen in het blauwste water van Cyprus en als je in de lente komt, zal je heel wat wilde orchideeën zien bloeien.

 1. Wil je ook niets missen tijdens je vakantie op Cyprus?

Binnenkort op vakantie naar Cyprus? Wij hebben al het opzoekingswerk voor jou al gedaan! Koop onze inspiratiegids Cyprus, zo ben je zeker dat je niets mist. We geven je er uitleg over de mooiste bezienswaardigheden en je vindt er ook een stadswandeling door Nicosia. Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Cyprus

Cyprus

Gratis reisgids Cyprus downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?