Wat zien & doen in Ayia Napa? De 10 x bezienswaardigheden opgelijst

Reisgids Zuid-Cyprus kopen voor € 5

Wat zien & doen in Ayia Napa? De 10 x bezienswaardigheden opgelijst

14 maart 2024 in Cyprus0 reacties

Ayia Napa is veenan de meest populaire plekken om te bezoeken op Cyprus. Het is misschien wel de feesthoofdstad van Cyprus en je zal er in de zomer daarom vooral jonge Europese feestvierders tegenkomen. Toch valt er in Ayia Napa veel meer te beleven dan feesten alleen. Je kan er van de Cypriotische zon genieten op één van de mooie stranden of de fascinerende rotsformaties en onderwatergrotten bewonderen waar de oostkust van Cyprus zo bekend om staat. Daarnaast zijn er ook verschillende historische bezienswaardigheden en enkele interessante musea.

Hieronder hebben we de 10 niet-te-missen bezienswaardigheden in Ayia Napa op Cyprus op een rijtje gezet.

Tours en tickets boeken voor je bezoek aan Ayia Napa

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes op en rond Ayia Napa bezoeken met een georganiseerde tour of boottocht? Ga mee met een lokale gids of tour door Ayia Napa en zie meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen naar en vanuit Ayia Napa

Inhoud artikel

  1. Klooster van Ayia Napa

Het klooster van Ayia Napa is gehuld in een sfeer van magie en mysterie. Historici vermoeden dat het klooster dateert uit de 15e eeuw toen Cyprus werd veroverd en ingenomen door Venetianen, maar verder is er weinig over het klooster geweten. De ondergrondse tunnels, vreemde bogen en pilaren en de verborgen grot maken de plek alleen maar mysterieuzer.

Er zijn ook heel wat lokale volksverhalen verbonden aan het klooster. Het zou bijvoorbeeld gebouwd zijn rondom een stuk goud dat gevonden werd door de hond van een jager en de dochter van een rijke familie zou in het klooster gaan wonen zijn nadat ze niet mocht trouwen met haar ware liefde. Het is een prachtige plek om een namiddagje door te brengen. Je hoort er de geschiedenis en de volksverhalen bijna echoën tussen de oude muren.

  1. Makronissos Beach en de tombes

Cyprus heeft heel wat mooie stranden in petto, maar de allermooiste vind je langs de oostkust van het eiland in de omgeving van Ayia Napa. Het beroemdste strand van het stadje is Nissi Beach waar je ook heel wat clubs en cafés vindt. Makronissos Beach ligt een paar kilometer ten westen van het stadscentrum en is een stiller alternatief voor Nissi Beach. Spreid je handdoek op het witte zand en koel af in het helderblauwe water en je beleeft de ideale vakantiedag. Makronissos Beach is zowel populair bij Cyprioten als bij toeristen en je kan er ook waterskiën, waterfietsen en duiken.

Niet ver van het strand kan je ook de graftombes van Makronissos bezoeken. Het zijn archeologische graven die in de rotsen werden uitgehouwen, maar waar niemand begraven ligt. Je kan de crypten afdalen langs oude stenen trappen.

Onze tip: Op zoek naar inspiratie voor je Cyrpus reis? Download onze reisgids Cyrpus, ideaal om je reis te plannen.
  1. Thalassa Museum

Wanneer je omgeven wordt door prachtige stranden, historische dorpjes en indrukwekkende gebergtes zoals in Cyprus wil je misschien niet naar binnen, maar voor het Thalassa museum maak je het beste een uitzondering. Je komt er alles te weten over de lokale geschiedenis en cultuur dankzij de verschillende fascinerende artefacten die tentoongesteld worden.

Het museum wijdt ook een tentoonstelling aan de Cypriotische zee en je kan er verschillende opgezette vissen en andere zeedieren van dichtbij bewonderen. Het pronkstuk van de collectie is het volledig gerestaureerde scheepswrak dat gevonden werd voor de kust van Ayia Napa. Dankzij de verschillende glazen loopbruggen en trappen kan je het wrak vanuit elke hoek bekijken.

  1. De zeegrotten van Ayia Napa

Dit deel van het land staat niet alleen bekend om de idyllische zandstranden van Cyprus. De ongelooflijke kustlijn ligt ook bezaaid met bijzondere rotsformaties waar vaak natuurlijke zeegrotten en verborgen doorgangen verstopt liggen. De zeegrotten van Ayia Napa zijn een populaire plek om te duiken, snorkelen en zwemmen. Volgens de legende zouden piraten gestolen buit in deze grotten verborgen hebben en ze gebruikten de holtes ook als schuilplaats.

Je kan de grotten makkelijk verkennen met een van de vele bedrijven die boottochtjes aanbieden langs de kustlijn, maar je kan de grotten ook bereiken over land. Vlakbij Ayia Napa is er ook een plek die populair is bij klifduikers. Ze springen er van 10 meter hoogte het blauwe zeewater in. Durf jij ook?

  1. Beeldenpark

Het Beeldenpark is precies wat je ervan zou verwachten: een openbaar park dat bezaaid ligt met standbeelden, sculpturen en kunstinstallaties. Het bijzondere is dat deze plek zich bevindt bovenop een klif waardoor alle kunstwerken het indrukwekkende uitzicht over de zee als achtergrond hebben. Het levert prachtige foto’s op!

Het park werd in 2014 geopend en breekt helemaal met de traditionele oude gebouwen die je op de rest van het eiland tegenkomt. Beeldhouwers van over de hele wereld hebben bijgedragen aan het openbaar museum en het resultaat mag er zeker zijn. Een aanrader!

RONDREIS: Wil je graag nog meer ontdekken van Cyprus? Met onze uitgestippelde roadtrip Cyprus kom je langs alle top bezienswaardigheden, zo ben je zeker dat je niets mist.

  1. Konnos Bay

De regio rond Ayia Napa is erg populair en daardoor is het soms moeilijker om een rustig strand te vinden waar je niet tussen tientallen andere toeristen ligt. Wie een rustig dagje aan zee wil zonder het geluid van drukke bar kan daarom het beste naar het nabijgelegen Konnos Bay gaan. Maak onderweg naar Konnos Bay zeker ook een tussenstop bovenaan de kliffen. Je hebt er een prachtig uitzicht op de halvemaanvormige baai, het turquoise water en het witte zand.

Verwacht wel geen verlaten strand waar je helemaal alleen bent. Met een beetje geluk kan je er watersporters aan het werk zien en in de zomer kan je er ook meestal ligstoelen en parasols huren. Bovendien beschermen de omringende rotsen het strand van de soms scherpe wind, een leuke bonus. Wanneer de hitte je eventjes te veel wordt, kan je op een steenworp afstand van het strand ook afkoelen in enkele kleine cafés of heerlijk eten in een Grieks restaurant. Koele drankjes en heerlijke gerechten wachten er op je.

  1. Kamara tou Koraka

Kamara tou Koraka is een natuurlijke brug die het turquoise zeewater overspant. Het is een beroemde trekpleister waar heel wat toeristen stoppen om een foto te nemen. Vroeger kon je over de brug wandelen, maar dat is nu niet meer toegestaan omdat de rots deels weg geërodeerd is na tientallen jaren toerisme. Toch blijft het een fantastische plek in dit deeltje van Cyprus. Je vindt Kamara tou Koraka tussen Ayia Napa en Kaap Greco.

Onze tip: het is ook een geweldige plek om naar de zonsondergang te komen kijken.
  1. Kaap Greco

Kaap Greco is een schitterend nationaal park aan de kust. Je kan er prachtige wandelingen maken langs één van de uitgestippelde wandelpaden. De regio staat vooral bekend om de verscheidenheid aan lokale planten en dan vooral om de endemische wilde orchideeën die hier groeien. Bezoek je Cyprus in de lente? Dan heb je geluk, want je zal de orchideeën zien bloeien!

Kaap Greco staat daarnaast vooral bekend om de indrukwekkende kustlijn. De lichtgekleurde rotsen en het azuurblauwe water zorgen voor een paradijselijke omgeving. Het is misschien wel het mooiste plekje op Cyprus.

  1. Nissi Beach

Nissi Beach is één van de belangrijkste toeristische centra van Cyprus. Het is niet alleen een prachtig stukje strand, maar ook het uitgaanscentrum van oostelijk Cyprus. Nissi Beach is niet alleen een populaire bestemming voor reizigers, ook de jonge lokale bevolking komt er graag naartoe om zich ’s avonds uit te leven in de clubs en bars. Er worden vaak DJ-optredens georganiseerd en ook schuimparty’s zijn er erg populair. Als je ’s avonds dus graag eens wil feesten, is Nissi Beach de ideale plaats voor jou. Dat gezegd zijnde, als je een rustige en afgelegen stranddag wil, is Nissi Beach niets voor jou.

Het witte zandstrand is maar liefst 500 meter lang en leent zich uitstekend om te luieren en te zonnebaden. Wanneer je het even te warm krijgt, kan je afkoelen in het helderblauwe water. Daarnaast ligt er vlak voor het strand een klein onbewoond eilandje dat je makkelijk te voet kan bereiken bij laagtij. Het is een leuke plek om te snorkelen.

  1. De blauwe lagune

In de blauwe lagune (Blue Lagoon) vlakbij Ayia Napa vind je het helderste water dat je ooit hebt gezien en indrukwekkende rotsformaties die de golven breken. Voeg daarbij nog de Cypriotische zon en het lijkt wel het paradijs op aarde te zijn. De blauwe lagune is een populaire hotspot om te snorkelen, duiken en zwemmen. Het water is zo helder dat je erg diep kan kijken.

Bezoekers kunnen er ook boten huren of de regio met fietsen of buggy’s verkennen. Er loopt ook een pittoreske route naar de blauwe lagune waarlangs je getrakteerd wordt op onevenaarbare uitzichten. Een absolute must-see bij Ayia Napa!

  1. Filmpje: vlieg over Ayia Napa!

Benieuwd naar Ayia Napa? In deze video vlieg je over Ayia Napa, het beroemde Nissi Beach, de grotten in de rotsen en meer! Als je Ayia Napa in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Cyprus moeten reizen.

  1. Wil je ook niets missen tijdens je vakantie op Cyprus?

Binnenkort op vakantie naar Cyprus? Wij hebben al het opzoekingswerk voor jou al gedaan! Koop onze inspiratiegids Cyprus, zo ben je zeker dat je niets mist. We geven je er uitleg over de mooiste bezienswaardigheden en je vindt er ook een stadswandeling door Nicosia. Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Cyprus

Cyprus

Gratis reisgids Cyprus downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?