De top 13 x bezienswaardigheden op Cyprus: info & tips voor je vakantie

Reisgids Zuid-Cyprus kopen voor € 5

De top 13 x bezienswaardigheden op Cyprus: info & tips voor je vakantie

26 oktober 2020 in Cyprus4 reacties

Het zonnige eiland Cyprus rijst op uit de Middellandse zee tussen Griekenland en Turkije. Het noordelijke deel van het eiland, officieel de Turkse Republiek Noord-Cyprus, is een zelfverklaarde republiek en wordt enkel erkend door Turkije. Het zuidelijke deel van het mediterrane eiland Cyprus is onafhankelijk. Daar wonen de Griekse Cyprioten.

Cyprus is niet groot, maar heeft wel heel wat te bieden. Bovendien blijft het eiland voorlopig gespaard van het massatoerisme waardoor geschiedenisliefhebbers, wandelaars en zonnekloppers er een rustige vakantie kunnen doorbrengen.

Hieronder zetten we de niet-te-missen bezienswaardigheden in Cyprus op een rijtje

.

Inhoud artikel

 1. Kourion

Cyprus ligt bezaaid met archeologische sites die een bezoekje waard zijn, maar Kourion mag je echt niet links laten liggen. Kourion was een oud-Griekse stad en ligt tegen een klif aan de kust. Er hangt een romantische sfeer. Je hebt van tussen de ruïnes een prachtig uitzicht op het omringende landschap en op de Middellandse Zee.

De bekendste plekken op de reusachtige site zijn het oude theater en het Huis van Eustolios. Je vindt er ook heel wat goed bewaard gebleven mozaïeken en wie wat meer tijd heeft kan ook de Byzantijnse basiliek bezoeken. Let daar vooral op de bijzondere zuilen en de mozaïeken vloer.

 1. St. Hilarion

Deze kasteelruïne is één van de spectaculairste van Europa. St. Hilarion is een oud bastion van de kruisvaarders en het decor van tal van lokale legendes en mythen. Avonturiers kunnen hier de verlaten kamers verkennen en wandelen op de restanten van de eeuwenoude muren die over de heuveltop slingeren.

We raden je zeker aan om naar de top te klimmen. Je hebt er een onklopbaar uitzicht op grote delen van Cyprus. Als je slechts tijd hebt om één kasteel te bezoeken in Cyprus, ga dan naar St. Hilarion.

 1. Larnaca

Deze badplaats aan de zuidoostkant van het eiland is de perfecte uitvalsbasis voor wie op Cyprus van de zon en de zee wil genieten. Larnaca is een schattig stadje waar een relaxte sfeer hangt. Je kan hier zonnen op mooie stranden en je vindt er lekkere restaurantjes.

Daarnaast heeft Larnaca ook heel wat te bieden voor cultuurliefhebbers. Wandel zeker eens rond in de oude Turkse wijk Skala en voorbij de sierlijke kerk Agios Lazaros. In het westen van Larnaca ligt een groot zoutmeer waar in de lente tientallen flamingo’s rondhangen! In de omgeving van Larnaca kan je ook enkele pittoreske bergdorpjes bezoeken.

Onze tip: Op zoek naar inspiratie voor je Cyrpus reis? Download onze reisgids Cyrpus, ideaal om je reis te plannen.
 1. Karpas Peninsula

Karpas Peninsula is het mooiste stukje natuur op Cyprus. Op dit schiereiland vind je gouden stranden, ruige heuvels en daartussen enkele schilderachtige dorpjes. Als je naar Karpas reist, ontdek je het echte eilandleven op Cyprus.

Breng (met een huurauto) een bezoek aan de mozaïeken van Agia Triada in het dorpje Sipahi en reis daarna verder naar het afgelegen stadje Dipkarpaz en bezoek de ruïne van de kerk Agios Filon. Ook het beroemde Golden Beach is zeker een bezoekje waard. Cyprus op zijn best!

 1. Het oude Salamis

Deze enorme archeologische site herbergt tientallen marmeren ruïnes en is samen met Kourion de belangrijkste historische plek op het eiland. Je wandelt hier over onverharde wegen tussen ruïnes die dateren uit verschillende tijdsperiodes. Het oude Salamis ligt in Noord-Cyprus, maar ook vanuit Nicosia kan je de site makkelijk bereiken.

Bezoek zeker de grote hellenistische beeldhouwwerken in de ruïnes van het Gymnasium en wandel ook langs de ruïnes van de twee Byzantijnse kerken. Ooit was Salamis een grote en belangrijke stad en dat zie je ook. Het gigantische waterreservoir toont bovendien hoe ingenieus de bewoners indertijd waren.

 1. Nicosia

Nicosia is de hoofdstad van Cyprus en waarschijnlijk ook de plek waar je zal aankomen. Nicosia is iets minder authentiek dan de andere stadjes op het eiland, maar er valt wel heel wat te zien en te beleven. Wandel langs de Groene Lijn, de grens tussen Turks- en Grieks-Cyprus. Nicosia is namelijk de enige hoofdstad die in twee landen ligt.

Daarnaast moet je ook zeker een bezoek brengen aan de torenhoge kathedraal en Nicosia is ook de place to be voor shoppers. In het Cyprus Museum aan de rand van de stad leer je alles over de geschiedenis van het eiland.

Volg onze stadswandeling door Nicosia langs de mooiste plekjes van de stad.
 1. Cape Greco

Zelfs langs de populaire zuidkust van Cyprus liggen er plekjes verstopt die nog niet door toeristen ontdekt zijn. Cape Greco is daar eentje van. Het is een schitterend nationaal park langs de ruige kustlijn waar je mooie wandelingen kan maken langs uitgestippelde routes.

De wandelpaden beginnen vlakbij het resort van Agia Napa en gidsen je door een prachtig kustlandschap langs de azuurblauwe zee. Je zal onderweg heel wat verschillende planten- en bloemensoorten passeren, maar de endemische wilde orchideeën stelen er de show. De wandelpaden lopen tot het idyllische Cape Greco.

 1. Troodos

Het Troodos-gebergte ligt in het zuidwesten van het eiland. In dit heuvelachtige gebied liggen enkele van de mooiste dorpjes op Cyprus verstopt. De huizen worden er uit steen gemaakt en je vindt er middeleeuwse kloosters die met levendige fresco’s versierd zijn.

Het gebied staat vooral bekend om de lokale kerken. Ze hebben een grote historische waarde en maar liefst 9 kerkjes prijken daarom ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De mooiste kerk is de Archangelos Michail in het rustige dorpje Pedoulas.

Onze tip: trek er een dag op uit en rijd door de regio om de romantische kerkjes te bezoeken. Download onze autoroute door het Troodosgebergte die je langs de mooiste plekjes brengt.
 1. Kyrenia (Girne)

Kyrenia (Girne) is het mooiste stadje van Noord-Cyprus. De oude wijk aan de haven heeft zijn traditionele Ottomaanse karakter nog lang niet verloren. Je wandelt er door kronkelende smalle straatjes langs oude huizen met houten luiken. In de omgeving van de haven vind je ook heel wat gezellige restaurantjes waar je ’s avonds heerlijk kan dineren.

Het hoogtepunt van Kyrenia is letterlijk en figuurlijk het stadskasteel. Vanop het kasteel heb je een mooi uitzicht op de oostkant van de stad en op de Middellandse Zee. Je moet dan wel eerst de trappen trotseren.

 1. De koninklijke tombes

Op slechts twee kilometer ten noorden van de haven van Paphos liggen de koninklijke tombes (Tombs of the Kings). Het is een ondergrondse begraafplaats die in de 4e eeuw voor Christus uitgehouwen werd in de massieve rotsen. Er werden hoge functionarissen begraven, maar als je de pracht en praal van de grafstenen ziet, zou je denken dat er koningen hun laatste rustplaats vonden. Vandaar ook de naam.

 1. De archeologische site Kato Paphos

Op deze archeologische site vind je zowel oude Griekse als Romeinse overblijfselen. Er woonden mensen op de plek van de prehistorie tot de middeleeuwen en die hebben allemaal hun sporen nagelaten. De plek staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Een van de meest opmerkelijke ontdekkingen in Kato Paphos zijn 4 Romeinse villa’s die allemaal een volledig intacte mozaïekenvloer hebben. Er worden nog steeds opgravingen gedaan die archeologen elke dag meer bijleren over de geschiedenis van de plek. Kato Paphos leerde hen al meer over onder andere de Griekse goden en het vroege christendom. De mooiste bezienswaardigheden in Paphos.

 1. Het kasteel van Paphos

Het kasteel van Paphos werd gebouwd als een fort om de haven te beschermen, maar de constructie vervulde daarna tal van andere functies. Het fort is niet zo groot en het onderste deel van het bouwwerk staat deels in de zee.

Tegenwoordig vinden er verschillende culturele evenementen en festivals plaats waarvan het Aphrodite-festival in september het bekendste is. Het is een unieke plek op Cyprus die de rijke geschiedenis van het eiland goed weergeeft.

 1. Kolossi

Het kasteel Kolossi heeft een lange geschiedenis achter de rug. In de ruïnes vind je een keuken, een opmerkelijke open haard en de hoofdkamer van het kasteel.

Het land rondom Kolossi werd ooit gebruikt als suikerrietplantages en even verderop vind je ook nog een oude suikerfabriek. Vandaag worden er druiven geteeld die gebruikt worden om wijn te maken.

 1. Wil je ook niets missen tijdens je vakantie op Cyprus?

Binnenkort op vakantie naar Cyprus? Wij hebben al het opzoekingswerk voor jou al gedaan! Koop onze inspiratiegids Cyprus, zo ben je zeker dat je niets mist. We geven je er uitleg over de mooiste bezienswaardigheden en je vindt er ook een stadswandeling door Nicosia. Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Cyprus

Cyprus

Gratis reisgids Cyprus downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 16 augustus 2021 - Joke

Ontzettend leuke en interessante tips. Waardoor je zo snel mogelijk wil vertrekken. Bedankt hiervoor. Gr jone

- 6 juli 2021 - Sien Huysmans

Geweldige site, ik gebruik deze altijd om op reis te gaan!

- 15 december 2019 - Rita Van Bruggen

De reisgids was en is een prima ' compagnon de route' gebleken in de voorbereiding voor onze reis naar Cyprus. Dank voor de tips, het zal zeker dankzij jullie info een onvergetelijk reisje worden.

- 31 oktober 2019 - Ann

Geen opmerkingen , prachtige gids ! Super met die duidelijke foto's . Eventueel zouden tips voor goede restaurants ( typische ) ook welkom zijn .

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?