Het Scandola natuurreservaat op Corsica + hoe je boottocht boeken

Volledige reisgids kopen voor € 10

Het Scandola natuurreservaat op Corsica + hoe je boottocht boeken

19 maart 2024 in Corsica0 reacties

Bezoek het Scandola natuurreservaat op Corsica: wat zien & doen + boottocht boeken

Blauwe tinten van de zee die prachtig contrasteren met het intense rood van de rotsen, waarop groene vegetatie groeit. Het landschap van het Scandola natuurreservaat is een waar schilderij met een werkelijk fenomenaal kleurenschema. Dit bijna bovennatuurlijk natuurwonder mag je dan ook niet missen tijdens je bezoek aan Corsica.

In dit artikel vind je alle essentiële informatie zodat je ten volste kan genieten van dit wonder der natuur.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan het Scandola natuurreservaat

Reisgids
Vliegtickets2u45 vliegen naar Bastia of Ajaccio, richtprijs € 99 vergelijk prijzen bij Transavia of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen in de buurt van Scandola:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. € 1025)
HuurautoIn Corsica is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Wat is het Scandola reservaat?

Het Scandola natuurreservaat werd in 1975 officieel in het leven geroepen en is sindsdien ook uitgegroeid tot UNESCO-werelderfgoed. Het bevindt zich ten zuidwesten van Calvi, op het Kaap Girolata schiereiland (halverwege de westkust van Corsica), ver weg van alle steden waardoor het uitstekend beschermd wordt. Het feit dat je er niet mag vissen, duiken of kamperen draagt hier enkel toe bij.

In totaal omvat het zo’n 900 ha land en 1000 ha zeegebied, inclusief het schiereiland en dorpje Girolata.

De karmijnrode en gouden kliffen van deze enorme porfier, oftewel magmatisch gesteente, springen meteen in het oog. Doorheen de jaren werden ze gevormd door de constante beweging van het water en de wind, waardoor ze er tegenwoordig als beeldhouwwerken uitzien. Met een beetje verbeelding zie je er zelfs dieren of mensenvormen in.

EXCURSIE: Ontdek dit bijzondere plekje zelf tijdens je rondreis op Corsica tijdens een begeleide excursie naar het Scandola natuurreservaat.

 1. Een korte geschiedenis van Scandola

De menselijke aanwezigheid gaat zo ver terug als tot het neolithisch tijdperk, wat bevestigd wordt door vondsten van voorwerpen daterend uit deze periode. Ook onder water werden heel wat objecten gevonden, zoals ankers en zowel Grieks-Italiaanse als Spaanse en Gallische amforen.

De Genuese periode liet echter de meest opvallende sporen na: twee wachttorens afkomstig uit de 17de eeuw en die je vandaag nog altijd in Elbo en Gargalo kan bewonderen.

De mens had jammer genoeg ook een negatieve impact, door het verdwijnen van twee diersoorten: het hert en de monniksrob. Op eerstgenoemde werd gejaagd, terwijl de tweede werd opgejaagd. Hij werd door de vissers namelijk beschouwd als concurrent, eens te meer omdat dit dier de netten beschadigde om zo tot bij de vis te kunnen komen. De vissers pikten die niet en zorgden ervoor dat er tegen 1969 jammer genoeg geen spoor meer te bespeuren viel van deze prachtige dieren.

Sindsdien heeft de mensheid toch een beetje aflossing kunnen vinden, door het in 1975 uit te roepen tot beschermd gebied.

 1. Het dorpje Girolata

Als je zo dapper bent om te voet het reservaat te bezoeken, is het eindpunt van je wandeling het schitterende dorpje Girolata (bekijk ligging). Geen paniek als je niet wilt wandelen, heel wat boottochten stoppen hier ook om te lunchen.

Girolata is een ongelooflijk pittoresk vissersdorpje gelegen aan de zuidelijke rand van het reservaat. Het ligt bijzonder mooi tegen de rode kliffen van Scandola, die weerspiegeld worden in het ongerepte zeewater.

 • Er zijn verscheidene restaurants en snackbars, waar je in deze idyllische omgeving kan genieten van een heerlijke maaltijd. De beste zijn allicht Le Bon Espoir, Gobi Caffe en Le Bel Ombra.
 • Verder ligt er ook nog een fort, dat in de 13de eeuw door de Genuesen werd gebouwd om het eiland (en de golf) te beschermen tegen de Moren. In 1540, tijdens de Slag om Girolata, versloeg hun vloot de Turkse piraat Dragut, die regelmatig aanvallen uitvoerde op Corsica.
Leuk weetje: Girolata heeft amper 20 inwoners die hier het hele jaar door wonen.
 1. Spot de fauna en flora in het Scandola reservaat

Het spreekt haast voor zich dat er heel wat flora en fauna te bewonderen valt. Met wat geluk kan je een steenarend, visarend of slechtvalk spotten, of de Europese vrijstaartvleermuis (de grootste van Europa).

Omdat je niet mag duiken is het onderwaterleven moeilijker te bewonderen, maar het water is helder genoeg om toch een aantal van de in totaal 243 vissoorten te kunnen zien. Je hoeft echter niet te treuren, want er leven ook dolfijnen die uit nieuwsgierigheid maar al te graag eens komen kijken naar de boten.

En verder zijn het vooral de prachtige rotsformaties die de show stelen en je hart zullen veroveren, waarop ook heel wat vegetatie groeit zoals groene eiken, aardbeibomen en heide. Onder water zijn er dan weer (en maar liefst) 450 verschillende soorten zeewier!

LEESTIP: Ontdek nog meer van dit prachtige eiland met onze uitgebreide reisgids Corsica.

 1. Hoe kan je het Scandola natuurreservaat bereiken?

Ter land

Je kan dit natuurschoon niet met de auto bereiken en technisch gezien is het mogelijk om er te voet naartoe te gaan, maar hiervoor moet je heel wat hoogtemeters overwinnen. Daarvoor neem je het zogenaamde “sentier du facteur” oftewel pad van de postbode. Dit is genoemd naar Guy Ceccaldi, bijgenaamd de marathonman, omdat deze legendarische postbode tot zijn pensioen in 2014 deze weg elke dag aflegde.

Sentier du facteur

 • Wil je dit zelf ook doen? Dan vertrek je aan de Col de la Croix boven het dorpje Osani (bekijk ligging).
 • Dan volg je gewoon de wegwijzers tot je na zo’n 7 km bij het dorpje Girolata komt.
 • In totaal is er een hoogteverschil van 600 meter, dus het valt niet te onderschatten.
 • Je doet er ook een goede vier uur over (heen en terug) dus reken voldoende tijd als je dit wil doen.

Je kan ook altijd proberen Ceccaldi zijn record te breken, maar deze gewezen legionair deed er amper 40 minuutjes over! Onderweg kan je trouwens altijd even verkoeling zoeken in de zee aan het strand van Tuara.

Ter zee

De meest logische manier om er naartoe te gaan is de boot. Het is een uitzonderlijk mooie en bijgevolg bijzonder populaire bezienswaardigheid, waardoor je Scandola van heel wat plekken kan bereiken. Er vertrekken boten vanuit Ajaccio, Sagone, Porticcio, Lava, Cargese, Porto Ota en Calvi, waarbij de twee laatstgenoemde de dichtstbijzijnde locaties zijn.

Qua transport heb je de keuze uit speedboten (tot twaalf passagiers), ecologische hybride boten tot wel 40 inzittenden en ten slotte ook grotere boten die beter kunnen omgaan met winderige omstandigheden. Indien mogelijk kies je best voor een kleinere boot, omdat je dan tot dichter bij de rotsen kan varen en ook een aantal grotten kan bezoeken.

 • De prijs is afhankelijk van je vertrekplaats en wat voor boottocht je boekt. Bekijk hier het volledige aanbod bij GetYourGuide.
 • Wil je enkel Scandola bezoeken? Dan moet je op zo’n € 35 rekenen voor een uitstap van een goede drie uur.
 • Wil je dit combineren met andere zaken dan betaal je al snel € 50 tot € 70.
 • Vertrek je vanuit Ajaccio voor een cruise van een hele dag, waarbij je onder andere stopt in Girolata en om te zwemmen, dan kost het gemakkelijk € 100.
 • Er zijn dus heel veel verschillende soorten bezoeken, dus kijk goed na wat je wil doen en hoeveel tijd je aan je bezoek wil spenderen.

Boek hier je excursie naar het Scandola Natuurreservaat

Boek je boottocht naar Scandola natuurreservaat online

Je kan trouwens ook altijd je boottocht (en andere uitstappen) via GetYourGuide boeken. Hierbij is het grote voordeel dat je tot 24 uur op voorhand gratis kan annuleren (ideaal als het weer tegenzit) en je ook de ervaringen van andere reizigers kan lezen. Dat komt in dit geval wel goed van pas, want het Engels van de kapitein (of gids) kan namelijk verschillen afhankelijk van bij welk bedrijf je jouw uitje boekt.

 1. Tips voor het boeken van een boottocht naar Scandola

 • Als je gemakkelijk zeeziek wordt, kies je best een grotere boot, aangezien de zee soms (een beetje) wild kan zijn en deze beter om kunnen gaan met golven.
 • Deze grotere boten bieden jammer genoeg niet allemaal even goed zicht, dus je komt best wat vroeger als je de beste plaatsen wil (meestal zijn 20 minuten op voorhand voldoende).
 • De kleinere boten hebben geen dak, dus vergeet geen hoofddeksel en zonnecrème mee te nemen.
 • Omdat het beschermd gebied is, wordt het aantal boten streng gecontroleerd. Als je zelf een boot huurt, is de toegang beperkt (en mag je bijvoorbeeld niet zwemmen).
 • In het hoogseizoen koop je best je kaartjes online en dat kan bij de officiële website van de verschillende touroperators zoals Galeria Marina,Tra Mare e Monti en U Saone, of zoals eerder vermeld bij GetYourGuide. Boek hier je excursie naar het Scandola-natuurreservaat.
 • Pro tip: als je zoekt op “Promenade en Mer Scandola” kom je bij alle organisatoren uit.
 1. Wat is de beste reistijd om Scandola te bezoeken?

Het reservaat kent een typisch mediterraans klimaat, waardoor het heet is in de zomer en aangenaam warm in de winter. Tijdens de zomermaanden is het ook drukker (en dus duurder), waardoor je een optimale ervaring hebt tijdens de lente of herfst.

Het mooiste moment qua bezoek is overigens op het einde van de dag, tijdens het zogenaamde golden hour. De kleurenpracht is zo mogelijk nog mooier, wat het tot een magische ervaring maakt.

 1. Wat nog meer zien en doen in de buurt van Scandola?

Porto

Niet te verwarren met de gelijknamige stad in Portugal, dit is een van de populaire vertrekpunten om naar Scandola te varen. Het dorpje zelf is ook absoluut het bezoeken waard. Het is beroemd vanwege haar vierkante toren, maar ook door de schitterende ligging tussen zee en bergen. Kuier door de geplaveide straatjes en bewonder de Golf die sinds 1983 UNESCO- werelderfgoed is.

De Calanchi van Piana

Ten zuiden van Porto bevindt zich een andere bijzondere geologische formatie: les calanches de Piana. Hier rijzen rode granieten rotsen ongeveer 400 meter boven de zeespiegel direct aan de kust van het eiland.

De smalle weg die de dorpen Porto en Piana met elkaar verbindt, loopt door deze rotsformaties en van daaruit vertrekken talloze paden waarmee je fenomenale uitzichtpunten kan bereiken.

 • Een van de bekendste routes is de “Chemin du Château Fort” (Kasteelwandeling).
 • Deze wandeling vertrekt van de parkeerplaats Tête de Chien (bekijk ligging) waar je na een wandeling van 20 minuutjes een werkelijk oogverblindend uitzicht hebt op de Golf van Porto.

BOOTTOCHT: Je kan dit natuurschoon ook met de boot vanuit Porto bereiken en combineren met een bezoek aan Scandola. Boek hier je excursie Calanches de Piana.

De kloof van Spelunca

Dit ander wonder van de natuur verbindt de dorpjes Ota en Evisa en ligt ook in de buurt van Porto. Vanuit Ota is het zo’n twee uur wandelen naar Evisa, voor de terugtocht moet je zo’n drie uur rekenen omdat het steiler is.

Vanuit Ota is het ook amper een half uurtje wandelen naar de brug van Zaglia, een beroemd historisch monument. Hiervoor hoef je enkel de rivier te volgen. Avonturiers kunnen hier trouwens ook aan canyoning doen.

Het bos van Aïtone

Het bos van Aïtone is beroemd vanwege de enorme pijnbomen die meer dan 100 jaar oud zijn. Er zijn verschillende wandelpaden en bovendien is het amper tien minuutjes wandelen naar de rivier, waar het heerlijk verpozen is om te picknicken en/of zwemmen!

Calvi

Calvi is niet alleen een goede uitvalsbasis om naar Scandola te gaan, maar ook een leuke plek om te verkennen. Niet te missen zijn de citadel met een schitterend uitzicht op de baai en zee, de oude stad, haven en het strand, dat ligt aan een pijnboombos.

 1. Wat is de ligging van het natuurreservaat?

 1. Waar overnachten in of nabij het Scandola reservaat?

In Girolata zelf is er slechts één mogelijkheid om te overnachten en deze accommodatie heet E Casarelle. Zij bieden verschillende opties qua verblijven, van een bungalow voor twee personen tot een familiebungalow en slaapzalen. Meer info op de website.

Overnachten in de buurt van het Scandola natuurreservaat

Uiteraard kan je ook verblijven in nabijgelegen dorpjes zoals Porto Ota, Calvi, Cargese en Piana waar meer dan genoeg overnachtingsmogelijkheden zijn. Eerstgenoemde is de dichtstbijzijnde stad en van hieruit vertrekken ook de meeste boten, dus om je op weg te helpen vind je hieronder alvast drie leuke plekken om er te overnachten:

 • Les Flots Bleus biedt recent gerenoveerde kamers die allemaal beschikken over airconditioning én zicht op zee. Een mooier uitzicht kan je je haast niet wensen.
 • Voor nog meer rust en privacy is er Résidence Hotelière Capu Seninu, waar je een studio met panoramisch zicht op de bergen en terras kan boeken.
 • Op 20 minuten rijden van Scandola, ligt het dorpje Piana. Hier kan je overnachten bij Résidence Le Bella Vista. Deze appartementen zijn geschikt voor 4 personen. Vanaf het terras heb je een adembenemend uitzicht op de omgeving.
 1. Mis niets tijdens je vakantie op Corsica met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Corsica? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Corsica met een volledige uitgestippelde rondreis van Corsica, en meer dan 65 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Corsica.

Corsica

Gratis reisgids Corsica downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?