Wat te doen in Ajaccio? Dé 9 mooiste bezienswaardigheden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wat te doen in Ajaccio? Dé 9 mooiste bezienswaardigheden

23 december 2019 in Corsica3 reacties

Ajaccio, de hoofdstad van Corsica, is een bedwelmende en innemende plaats. Klassiek en vol zelfvertrouwen, heeft deze plek meer dan één ding gemeen met de steden van de Côte d’Azur. De stad heeft een interessant centrum en een bruisende haven.

In 1769 werd Napoleon Bonaparte hier geboren, die hier overal zijn stempel heeft achtergelaten. Een heleboel sites die allemaal op de één of andere manier met deze historische figuur te maken hebben.

Tours en uitstappen met gids rond Ajaccio

Zelf op uitstap in en rond Ajaccio of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours en mogelijkheden online. Nog meer tours kijk hieronder:

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen door GetYourGuide, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Inhoud artikel

 1. Musée Fesch, het culturele centrum van Ajaccio

Het museum voor Schone Kunsten, Musée Fesch, is één van de belangrijkste culturele centra van Ajaccio. Het herbergt de collectie schilderijen en standbeelden van Kardinaal Joseph Fesch, de oom van Napoleon I. Achter de poorten van dit paleis, schuilt een unieke kunstcollectie. Deze grote collectie maakt het een echte bezienswaardigheid voor liefhebbers van kunst.

 1. Chapelle Impériale: de graftombe van de familie Bonaparte

Naast het Musée Fesch is de Keizerlijke Kapel (Chapelle Impériale) te vinden. Het was keizer Napoleon III die in opdracht van zijn grootoom Kardinaal Fesch, deze kapel liet bouwen in 1860. Naar een ontwerp van Alexis Paccard, werden de bouwwerken voltooid tussen 1857 en 1859 voor een totaalbedrag van 175.000 toenmalige Franken. Onder de kapel liggen de ouders van Napoleon Bonaparte begraven, net als Kardinaal Fesch. Naast hen liggen er nog heel wat leden van de keizerlijke familie begraven.

 1. Genieten onder de palmbomen op Place Foch

Place Foch is onder de lokale bevolking beter bekend als Piazza Palmiers. Dit komt vanwege de palmbomen aan de rand van het plein. Place Foch is één van de belangrijkste pleinen van de stad Ajaccio. De naam komt van een bekende Franse veldgeneraal, Ferdinand Foch. Hier komen de bewoners van de stad het liefste samen. Het wordt aan één kant geflankeerd door het Stadhuis en in het midden van het plein staat een groot standbeeld van Napoleon Bonaparte. In juli en augustus kan je de aflossing van de wacht meemaken. Er wordt hier ook nog een versmarkt gehouden, met allerlei verse eetwaren.

 1. Binnenkijken bij de familie Bonaparte

Maison Bonaparte is het ouderlijk huis van de familie Bonaparte. Het was bijna ononderbroken in bezit van de familie tussen 1682 en 1923. Het huis werd voor het eerst bewoond door de over-overgrootvader van Napoleon Bonaparte, genaamd Giuseppe. Eén van de nakomelingen, Prins Victor Napoleon, schonk het huis aan de Franse regering die er een museum van maakten in 1967.

 1. De Ajaccio Kathedraal

De Ajaccio Kathedraal, die officieel de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopneming Kathedraal wordt genoemd, is een kerkelijk gebouw dat in barokke/maniëristische stijl werd opgetrokken. Het gebouw dat de dag van vandaag kan gezien worden, werd tussen 1577 en 1593 gebouwd. Het wordt toegeschreven aan de Italiaanse architect, Giacomo della Porta.

Volgens de legende kreeg Letizia Bonaparte op 15 augustus 1769 weeën terwijl ze in de kathedraal aanwezig was. Ze haastte zich snel naar huis waar even later Napoleon werd geboren. Dit gebeurde in de zetel op het gelijkvloers omdat ze niet meer op tijd in haar slaapkamer geraakte.

 1. De Citadel van Ajaccio

De Citadel van Ajaccio is zonder twijfel één van de meest interessante historische sites in Ajaccio, en werd gebouwd op een 14de eeuws fort, dat opgericht werd toen families uit Genua en Ligurië, waaronder de Bonapartes, hier een kolonie oprichtten. In zijn vroegste vorm was het een vesting met een lage voorwand. Deze constructie werd later verstevigd met sterkere beveiligingsconstructies. De citadel was nog tot 2005 eigendom van het ministerie van Defensie, maar werd dan overgedragen aan de stad Ajaccio.

 1. Het monument van Napoleon op de Place de Gaulle

Dat Napoleon belangrijk is in de stad Ajaccio wordt nog maar eens in de verf gezet op het drukke Place de Gaulle plein, met in het midden een monument gewijd aan Napoleon en zijn vier broers. Dit monument werd gebouwd in 1965. Oorspronkelijk keek het standbeeld uit over de zee, maar na enkele jaren werd beslist om het te draaien met zicht op de stad.

 1. Place d'Austerlitz, waar Napoleon als kind speelde

Op Place d’Austerlitz, zal je een ander monument vinden gewijd aan Napoleon: een standbeeld naar het model van het beeld in Les Invalides - Parijs. Het standbeeld is het werk van de beeldhouwer Seurre. Het monument werd op de Place d'Austerlitz gezet in 1938, omdat Napoleon naar verluid op deze plaats veel tijd doorbracht als kind. Het standbeeld is een eerbetoon aan de overwinningen en prestaties van de Keizer.

 1. Kom tot rust op de Sentier des Crétes

Via de aangename wandelweg Sentier des Crétes, kan je de drukte en het rumoer van het stadscentrum even achter je laten en genieten van de rust en stilte van de bossen. Een rustige wandeling langs de Sentier des Crétes is de perfecte manier om tot rust te komen. Je kan ofwel een korte wandeling maken tot aan het “Bois des Anglais” (het Bos van de Engelsen) of je kan ook verder wandelen om enkele indrukwekkende uitzichtpunten over de stad Ajaccio te bereiken.

 1. Waar overnachten op Corsica? (met korting)

Het aanbod aan hotels op Corsica is zeer divers. In de steden zoals Ajaccio en Bastia is er geen gebrek aan hotels voor elk budget - van backpacker tot luxueus. Ga je meer naar het binnenland dan is het aanbod aanzienlijk kleiner.
Wij raden aan om tijdens je rondreis Corsica meerdere slaapplaatsen te boeken om zo de verscheidenheid van Corsica te ervaren.

Booking.com

 1. Mis niets tijdens je vakantie op Corsica met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Corsica? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Corsica met een volledige uitgestippelde rondreis van Corsica, en meer dan 65 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Corsica.

Corsica

Gratis stadswandeling Ajaccio downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 25 juli 2020 - Kristof

Je kan deze reisgids gebruiken als basis voor je reis. De gids is te beperkt qua info om je volledig op te baseren. Enkele interessante punten zijn niet toegankelijk of nauwelijks te vinden zonder extra hulp van bv Google maps. De info mbt betaalkaarten en geldautomaten klopt ook niet. Visa wordt quasi overal aanvaard. In elke deftige plaats zijn er meerdere geldautomaten.

- 1 september 2019 - marjoke van laatum

Heb geen enkele opmerking. Wij zij hier maar een week maar heb wel de smaak te pakken gekregen van Corsica. Dank je wel voor de gids

- 20 juli 2019 - Wylock Paul

Wij hebben de volledige wandeling gedaan zoals door gemaild en de vermelde bezienswaardigheden bezocht...SUPER!!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?