Wat te doen in Ajaccio? Dé 9 mooiste bezienswaardigheden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wat te doen in Ajaccio? Dé 9 mooiste bezienswaardigheden

26 december 2023 in Corsica8 reacties

Ajaccio, de hoofdstad van Corsica, is een bedwelmende en innemende plaats. Klassiek en vol zelfvertrouwen, heeft deze plek meer dan één ding gemeen met de steden van de Côte d’Azur. De stad heeft een interessant centrum en een bruisende haven.

In 1769 werd Napoleon Bonaparte hier geboren, die hier overal zijn stempel heeft achtergelaten. Een heleboel sites die allemaal op de één of andere manier met deze historische figuur te maken hebben.

Tours en uitstappen met gids rond Ajaccio

Zelf op uitstap in en rond Ajaccio of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours en mogelijkheden online. Nog meer tours kijk hieronder:

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen door GetYourGuide, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Inhoud artikel

  1. Musée Fesch, het culturele centrum van Ajaccio

Het museum voor Schone Kunsten, Musée Fesch, is één van de belangrijkste culturele centra van Ajaccio. Het herbergt de collectie schilderijen en standbeelden van Kardinaal Joseph Fesch, de oom van Napoleon I. Achter de poorten van dit paleis, schuilt een unieke kunstcollectie. Deze grote collectie maakt het een echte bezienswaardigheid voor liefhebbers van kunst.

  1. Chapelle Impériale: de graftombe van de familie Bonaparte

Naast het Musée Fesch is de Keizerlijke Kapel (Chapelle Impériale) te vinden. Het was keizer Napoleon III die in opdracht van zijn grootoom Kardinaal Fesch, deze kapel liet bouwen in 1860. Naar een ontwerp van Alexis Paccard, werden de bouwwerken voltooid tussen 1857 en 1859 voor een totaalbedrag van 175.000 toenmalige Franken. Onder de kapel liggen de ouders van Napoleon Bonaparte begraven, net als Kardinaal Fesch. Naast hen liggen er nog heel wat leden van de keizerlijke familie begraven.

  1. Genieten onder de palmbomen op Place Foch

Place Foch is onder de lokale bevolking beter bekend als Piazza Palmiers. Dit komt vanwege de palmbomen aan de rand van het plein. Place Foch is één van de belangrijkste pleinen van de stad Ajaccio. De naam komt van een bekende Franse veldgeneraal, Ferdinand Foch. Hier komen de bewoners van de stad het liefste samen. Het wordt aan één kant geflankeerd door het Stadhuis en in het midden van het plein staat een groot standbeeld van Napoleon Bonaparte. In juli en augustus kan je de aflossing van de wacht meemaken. Er wordt hier ook nog een versmarkt gehouden, met allerlei verse eetwaren.

  1. Binnenkijken bij de familie Bonaparte

Maison Bonaparte is het ouderlijk huis van de familie Bonaparte. Het was bijna ononderbroken in bezit van de familie tussen 1682 en 1923. Het huis werd voor het eerst bewoond door de over-overgrootvader van Napoleon Bonaparte, genaamd Giuseppe. Eén van de nakomelingen, Prins Victor Napoleon, schonk het huis aan de Franse regering die er een museum van maakten in 1967.

Ook België kende Napoleon zeer goed. Bij de Slag van Waterloo verloor Napoleon er van de Engelse Wellington. Het was een van de grootste en bloedigste Europese veldslagen.

  1. De Ajaccio Kathedraal

De Ajaccio Kathedraal, die officieel de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopneming Kathedraal wordt genoemd, is een kerkelijk gebouw dat in barokke/maniëristische stijl werd opgetrokken. Het gebouw dat de dag van vandaag kan gezien worden, werd tussen 1577 en 1593 gebouwd. Het wordt toegeschreven aan de Italiaanse architect, Giacomo della Porta.

Volgens de legende kreeg Letizia Bonaparte op 15 augustus 1769 weeën terwijl ze in de kathedraal aanwezig was. Ze haastte zich snel naar huis waar even later Napoleon werd geboren. Dit gebeurde in de zetel op het gelijkvloers omdat ze niet meer op tijd in haar slaapkamer geraakte.

  1. De Citadel van Ajaccio

De Citadel van Ajaccio is zonder twijfel één van de meest interessante historische sites in Ajaccio, en werd gebouwd op een 14de eeuws fort, dat opgericht werd toen families uit Genua en Ligurië, waaronder de Bonapartes, hier een kolonie oprichtten. In zijn vroegste vorm was het een vesting met een lage voorwand. Deze constructie werd later verstevigd met sterkere beveiligingsconstructies. De citadel was nog tot 2005 eigendom van het ministerie van Defensie, maar werd dan overgedragen aan de stad Ajaccio.

  1. Het monument van Napoleon op de Place de Gaulle

Dat Napoleon belangrijk is in de stad Ajaccio wordt nog maar eens in de verf gezet op het drukke Place de Gaulle plein, met in het midden een monument gewijd aan Napoleon en zijn vier broers. Dit monument werd gebouwd in 1965. Oorspronkelijk keek het standbeeld uit over de zee, maar na enkele jaren werd beslist om het te draaien met zicht op de stad.

  1. Place d'Austerlitz, waar Napoleon als kind speelde

Op Place d’Austerlitz, zal je een ander monument vinden gewijd aan Napoleon: een standbeeld naar het model van het beeld in Les Invalides - Parijs. Het standbeeld is het werk van de beeldhouwer Seurre. Het monument werd op de Place d'Austerlitz gezet in 1938, omdat Napoleon naar verluid op deze plaats veel tijd doorbracht als kind. Het standbeeld is een eerbetoon aan de overwinningen en prestaties van de Keizer.

  1. Kom tot rust op de Sentier des Crétes

Via de aangename wandelweg Sentier des Crétes, kan je de drukte en het rumoer van het stadscentrum even achter je laten en genieten van de rust en stilte van de bossen. Een rustige wandeling langs de Sentier des Crétes is de perfecte manier om tot rust te komen. Je kan ofwel een korte wandeling maken tot aan het “Bois des Anglais” (het Bos van de Engelsen) of je kan ook verder wandelen om enkele indrukwekkende uitzichtpunten over de stad Ajaccio te bereiken.

  1. Waar overnachten op Corsica?

Voor je bezoek aan het charmante Corsica, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. In de steden zoals Ajaccio en Bastia is er geen gebrek aan hotels voor elk budget - van backpacker tot luxueus. Ga je meer naar het binnenland dan is het aanbod aanzienlijk kleiner. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Corsica online bekijken.

Mercure Ajaccio

Mercure Ajaccio ligt naast Port de Plaisance in het hart van de stad Ajaccio. Het viersterrenhotel beschikt over een groot aantal elegante kamers met uitzicht over de jachthaven en bieden alle comfort dat je maar kan wensen. Vanop het panoramisch dakterras kan je van een heerlijk ontbijt genieten met een prachtig uitzicht over de zee en de haven. Meer info en boeken.

B&B A Chjusellina in Corte

Verblijf in de gezellige B&B A Chjusellina dat gevestigd is op een sfeervolle boerderij in Corte. De Bed & Breakfast beschikt over aangename kamers die voorzien zijn van alle comfort. Verder kan je vertoeven in het seizoensgebonden buitenbad met een leuk uitzicht op de bergen. Eventjes de dorst lessen? Dan kan je altijd voor een drankje terecht in de eigen bar! Meer info en boeken.

U Capu Biancu in Bonifacio

Hotel U Capu Biancu is gelegen op 15 minuten rijden van Bonifacio en ligt vlak aan de kust. Met een prachtig uitzicht over de Middellandse Zee en twee privéstranden is dit het ideale hotel om tot rust te komen. Verder ontspannen kan je in het zwembad van het hotel of in het wellnesscentrum. Voor lekker eten kan je altijd terecht in de restaurants. Op de privéparking van het hotel zijn er ook oplaadpunten voorzien voor elektrische wagens zodat je makkelijk jouw weg kan verder zetten vanuit het hotel. Meer info en prijzen.

  1. Mis niets tijdens je vakantie op Corsica met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Corsica? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Corsica met een volledige uitgestippelde rondreis van Corsica, en meer dan 65 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Corsica.

Corsica

Gratis stadswandeling Ajaccio downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 12 mei 2023 - Linda Borgelioen

Zeer verzorgde brochure. Wij gaan er absoluut gebruik van maken in juli 2023 👍

- 28 april 2023 - Linda Borgelioen

Zeer mooi uitgewerkte gids. De tips zorgen ervoor dat ik vol ongeduld uitkijk naar onze vakantie in Ajaccio.

- 15 februari 2023 - De schutter dany

In de reisgids is Ajaccio zeer goed uitgelegd.daardoor is het aangenaam deze stad te ontdekken, zelfs de hele reisgids is op alle vlakken zeer goed uitgelegd. Ik neem hem mee op 28 mei aanstaande voor een 13-daagse rondreis.

- 14 februari 2021 - Eric

Toffe site, echt een goede gids.

- 28 september 2020 - Helena

Mooie wandeling met de belangrijkste bezienswaardigheden van Ajaccio. Een aanrader

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?