13 x mooiste bezienswaardigheden in Bonifacio en omgeving: wat zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden in Bonifacio en omgeving: wat zien & doen?

17 november 2022 in Corsica3 reacties

De mooiste highlights van Bonifacio, wat te zien en doen + verblijftips

De stad werd opgetrokken op een rotsige klif en ziet er daardoor meteen heel wat indrukwekkender uit dan de naburige stadjes. Voor Bonifacio ligt een haven vol kleurrijke boten en de zongebleekte huizen en smalle pittoreske steegjes nodigen je uit voor een wandeling. Bonifacio klinkt en voelt heel Italiaans aan en ligt ook slechts op een boogscheut van Sardinië.

Benieuwd? Hieronder hebben we de niet-te-missen bezienswaardigheden in Bonifacio op een rijtje gezet en we geven je een overzicht van de mooiste plekjes in de buurt.

Boek je tours en excursies voor je vakantie op Corsica

Zelf op uitstap op Corsica of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours en excursies op Corsica online.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen door GetYourGuide, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Bekijk hieronder alvast enkele populaire tours & excursies op Corsica

Inhoud artikel

Wat is de ligging van Bonifacio?

Bonifacio is de meest zuidelijk gelegen stad van Corsica. Dankzij de gunstige ligging, vertrekken hier dagelijks veerboten naar het naburige eiland Sardinië. Deze bestemming is best geliefd bij de toeristen waardoor het er erg druk kan zijn, vooral tijdens het hoogseizoen. Je kan Bonifacio het best bereiken vanuit Ajaccio (op 2,5 uur rijden) en Bastia (op 3 uur rijden).

HUURAUTO: Wil je graag op eigen houtje Bonifacio en omgeving verkennen? Huur dan je auto bij Sunnycars of EasyTerra.nl.

Ligging van Bonifacio op Corsica op de kaart

Wil je ook niets missen op Corsica? Download onze reisgids Corsica, wij deden al het opzoekingswerk voor jou.
  1. Verken het centrum van Bonifacio

Bonifacio, gebouwd hoog boven op witte kalkstenen rotsen, heeft een pittoresk centrum waar je heerlijk kan wandelen door de wirwar aan smalle, geplaveide straatjes en vele (steile) trappen. Vanaf verschillende plekken in de stad heb je een adembenemend uitzicht op de zee, de haven en de golven tegen de rotsen botsen. Verder vind je er ook verschillende kerkjes, boetiekjes en sfeervolle cafeetjes waar je kan genieten van de aangename sfeer op een terrasje.

VERBLIJFTIP: Hotel U Capu Biancu is gelegen op 15 minuten rijden van Bonifacio en ligt vlak aan de kust. Met een prachtig uitzicht over de Middellandse Zee en twee privéstranden is dit het ideale hotel om tot rust te komen. Verder ontspannen kan je in het zwembad van het hotel of in het eigen wellnesscentrum. Meer info en boeken.

  1. Porte de Gênes

De Porte de Gênes is dé toegangspoort tot de centrale citadel van de stad. Je kan de stadspoort enkel te voet bereiken via de Montée Saint-Roch. De poort en de 16de eeuwse ophaalbruggen getuigen van de lange geschiedenis van de stad. Tot in de 19e eeuw was de Porte de Gênes zelfs de enige ingang naar de bovenstad. Men wou met deze imposante poort de stad zo goed mogelijk verdedigen tegen vijandelijke aanvallen. Vandaag de dag is het een mooi voorbeeld voor de militaire architectuur.

  1. Bastion de l’Etendard

De vesting Bastion de l’Etendard dateert uit de 13e eeuw en steekt ver boven de stad uit. Het fort werd gebouwd om de stad en de omgeving te beschermen tegen aanvallen. Vandaag de dag huisvest het een klein historisch museum waar je wat meer kan leren over het verleden van Bonifacio. De citadel en de bijhorende stadswallen werden al in 1929 tot nationaal monument uitgeroepen.

Na je bezoek aan het museum, raden we aan om even door de aangelegde tuinen te wandelen en naar het bovenste deel van de vesting te gaan. Hier geniet je namelijk van een panoramisch zicht over de stad en de haven. Het Bastion de l'Étendard is te bezoeken van maandag tot vrijdag van 10u tot 15u30.

  1. Escalier du Roi d’Aragon

De trappen van de Escalier du Roi d’Aragon, net buiten het centrum van de stad, vormen één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Bonifacio. De 187 treden, in rotsen langs de zee, werden rechtstreeks uit de kalkstenen klif gehouwen en zien er bijzonder romantisch uit.

Volgens de legende werden ze in slechts één nacht uitgehouwen door de troepen van de koning van Aragon tijdens het beleg van Bonifacio in 1420. In werkelijkheid waren het waarschijnlijk Franciscaanse monniken die de trappen gemaakt hebben als een toegangsweg naar drinkwater en naar een lagergelegen grot.

  1. Église Sainte-Marie-Majeure de Bonifacio

Église Sainte-Marie-Majeure de Bonifacio, een officieel monument sinds 1982, werd in de 12e en 13e eeuw gebouwd en is één van de bekendste gebouwen in de citadel van Bonifacio. Het zou oorspronkelijk door uitwijkelingen van Pisa gebouwd zijn, hoewel het schild van de Genuese Republiek doet vermoeden dat het waarschijnlijk gedeeltelijk door de Genuezen werd herbouwd. Er wordt algemeen aangenomen dat dit het oudste gebouw van Bonifacio is.

RONDREIS: Wil je graag de rest van het eiland ook verkennen tijdens je vakantie? Bekijk dan zeker onze uitgewerkte rondreis op Corsica en ga zelf op ontdekking.

  1. Église Saint-Dominique

Een andere bekende kerk in Bonifacio, en zelfs de grootste kerk van Corsica, is de Église Saint-Dominique. Dit gebouw werd opgenomen in de lijst van historische monumenten in 1862 en vormt vandaag nog steeds het middelpunt van Bonifacio.

Vooral de unieke beltoren is een bezoekje waard
. Onderaan is de toren vierkant, daarna wordt het bouwwerk octagonaal en helemaal bovenaan wordt de toren gekroond door middeleeuwse kantelen.

  1. Le Gouvernail

Le Gouvernail is een bijzondere militaire tunnel die uitgegraven werd in een klif bij Bonifacio. Vandaag is het vooral een populair uitkijkpunt (bekijk ligging) om over de zee en Sardinië uit te kijken. Le Gouvernail werd in 1880 gebouwd door Franse ingenieurs om te waken over de Straat van Bonifacio (bekend om de vaak onrustige zee en rotsachtige kusten aan beide kanten). In de Tweede Wereldoorlog werden er versterkingen aangebracht door de bezetters. Tegenwoordig is het niet alleen een fotogenieke maar ook een populaire plek om de zonsondergang te spotten.

  1. Wandel langs de kliffen van Bonifacio naar de Phare de Pertusato

Heb je zin in stevige maar mooie wandeling? Dan kan je vanuit het centrum, langs de kliffen van Bonifacio wandelen naar de vuurtoren van Pertusato. Je bent ongeveer 1 uur onderweg en kan op verschillende plekken halt houden om te genieten van de adembenemende uitzichten op de stad en over de Straat van Bonifacio. Je kan ook even halt houden bij het prachtige zandstrand van Saint-Antoine met rotspartijen in het water.

REISGIDS: Mis niets tijdens je vakantie op dit prachtige eiland met onze reisgids Corsica inclusief stadswandelingen en interessante tips!

  1. Haven van Bonifacio

Een andere gezellige plek waar het gezellig vertoeven is, de haven van Bonifacio. De haven is een levendige plek met verschillende horecagelegenheden en souvenirwinkeltjes. Neem zeker plaats op een van de terrasjes op het terras, bestel een lekker glaasje wijn en geniet van het zicht op de kleurrijke boten en jachten die aan de kade liggen.

Wie meerdere dagen in Bonifacio verblijft, kan hier terecht voor een leuke uitstap. Er vertrekken namelijk dagelijkse meerdere boten voor een excursies in de omgeving. Ben je met de wagen naar Bonifacio gereden? Dan kan je je auto hier parkeren op een van de grote parkeerplaatsen.

  1. Le Cimetière Marin de Bonifacio

Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een vakantie, maar breng ook zeker een bezoekje aan de mariene begraafplaats van Bonifacio. Men zegt wel eens dat, Le cimetière marin de Bonifacio, een van de mooiste begraafplaatsen in Frankrijk zou zijn. Wandel langs de kleine kappelletjes en de graven (of tempels) die mooi contrasteren met de helderblauwe zee op de achtergrond.

  1. Maak een boottocht vanuit Bonaficio

Lavezzi eilanden

De Lavezzi eilanden zijn gelegen in de Straat van Bonifacio. Deze onbewoonde eilanden zijn een verzameling van graniet-eilanden en staan gekend voor hun prachtige schelp- en zandstranden. Dit in combinatie met prachtige wateren maken het een populaire bestemming bij natuurliefhebbers, snorkelaars en duikers. Boek je tour hier online

Op het eiland zijn er geen voorzieningen en geen vegetatie waardoor het bijna onmogelijk is om een plekje schaduw te vinden. Als je deze prachtige eilanden wilt bezoeken breng je dus best voldoende zonnecrème en water mee. Het boottochtje hiernaar toe is het zeker waard!

Of maak een boottocht naar het prachtige Sardinië

Vanuit de haven van Bonaficio vertrekken meerdere veerboten naar het prachtige Sardinië. De overzet duurt ongeveer 1 uurtje. Het eiland Sardinië is na Sicilië niet alleen het grootste eiland van Italië maar in de gehele Middellandse Zee. Het Italiaanse eiland staat bekend voor haar prachtige kustlijn, hagelwitte stranden en verborgen baaien met kristalhelder water. Er is echter nog veel meer te zien en doen. Hoge bergen, cultuurrijke stadjes, prehistorische sites, noem maar op! Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit eiland al jaren een toeristische trekpleister is.

TIP: Ben je van plan om op Sardinië te verblijven? Bekijk dan zeker onze selectie favoriete agriturismo op Sardinië.
  1. Mooiste stranden rondom Bonifacio

Even toe aan een dagje ontspannen in de zon? In Bonifacio en omgeving zijn er diverse zandstranden en pittoreske baaien te vinden. Je vindt er zowel populaire zandstranden die overspoeld worden door toeristen, als kleine rustige baaien waar je in alle rust kan vertoeven. Hieronder vind je alvast enkele mooie stranden en baaien in Bonifacio en omgeving:

Plage de Palombaggia

Plage de Palombaggia werd door UNESCO uitgeroepen tot één van de mooiste stranden van Corsica, misschien zelfs van de hele wereld. Vanop dit zuiver witte zandstrand kijk je uit over het sprankelende water van de zee en een onbewoonde eilandengroep. Zoals te verwachten kan het hier in het hoogseizoen druk zijn, maar zelfs dat doet niets af aan de natuurlijke schoonheid van deze plek.

Plage de Santa Giulia

Nog zo’n adembenemend strand, een beetje verder langs de kust, is de Plage de Santa Giulia. Ook op dit strand kan je uitrusten op een hagelwit zandstrand en zwemmen in helderblauw water. Langs het strand zal je ook enkele gezellige restaurantjes vinden.

  1. Verken ook de omgeving van Bonifacio

Bonifacio is op zich niet bijzonder groot. Op één of twee dagen heb je de belangrijkste bezienswaardigheden wel gezien. Verblijf je toch meerdere dagen in de stad? Dan raden we aan om ook de omgeving beter te leren kennen! Een voor een pareltjes die op je liggen te wachten.

De archeologische site van Cauria

De archeologische site van Cauria is een historische plek op Corsica die bestaat uit 3 sites waar je prehistorische resten kan zien. De Dolmen van Fontanaccia zijn de bekendste Corsicaanse dolmen. Daarnaast kan je op de site van de Stantari Menhirs ook 22 rechtopstaande figuren bewonderen waarvan er op 2 prehistorische beelden duidelijk een hoofd en wapens te onderscheiden zijn. Op de site Renaggiu Menhirs kan je nog eens meer dan 40 menhirs bekijken.

Sartène, het meest Corsicaanse dorpje van de Corsicaanse dorpen

Sartène ligt hoog op een heuvel en is heel goed bewaard gebleven. Je wandelt er op steile trappen door smalle steegjes en langs hoge granieten herenhuizen. Het dorpje heeft een woelige geschiedenis doorgemaakt en niet alleen door conflicten met buitenlandse bezetters. Rond 1830 was er een bloederige vete tussen twee families die leidde tot het toemetselen van ramen en het inlassen van straatpatrouilles! Vandaar de fortachtige huizen die je vandaag in Sartène kan zien.

De romeinse ruïnes van Piantarella

De romeinse ruïnes van Piantarella zijn de overblijfselen van een groot romeins villacomplex dat bestond uit stallen, thermen, werkplaatsen, zoutopslagplaatsen, kantoren, appartementen, een eigen haven en een dokplaats waar men ook boten repareerde. De grond waarop de site zich bevindt is privé-domein, maar je kan de overblijfselen perfect vanop afstand bewonderen.

Het kleurrijke Porto Vecchio

Ook de toeristische stad Porto Vecchio een bezoekje waard. Je kan in het stadje zelf ook een goed bewaard fort of de moderne haven bezoeken, maar ook rondwandelen in het levendige stadscentrum. Toch zal je de meeste toeristen op de beroemde stranden in de buurt vinden.

  1. Waar overnachten in Bonifacio?

Ben je van plan om meerdere dagen in Bonifacio te vertoeven en ben je daarom nog op zoek naar een aangename verblijfplaats in Bonifacio? Ontdek alvast onze selectie favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Bonifacio.

  • Het appartement van Mare è rocca bevindt zich in het centrum van Bonifacio. Het appartement is ruim en elegant ingericht en biedt accommodatie voor 2 personen, een ruime woonkamer, slaapkamer, volledig uitgeruste keuken en een gezellig terras met uitzicht over de zee. Meer info en boeken.
  • Hotel U Capu Biancu ligt vlak aan de kust op 15 minuten rijden van Bonifacio. Met een prachtig uitzicht over de Middellandse Zee en twee privéstranden is dit het ideale verblijf om tot rust te komen. Na een heerlijke nachtrust in je kamer in boetiekstijl, kan je lekker ontspannen aan het zwembad of in het wellness centrum. Meer info en boeken.
  • Hotel Cala di Greco is gelegen op 2 km van het centrum van Bonifacio. Dit prachtige hotel heeft twee zwembaden waaruit je uitzicht hebt over de stad Bonifacio. De kamers zijn ruim en modern ingericht. Sommige van deze kamers hebben hun eigen zwembad. Elke ochtend wordt er een ruim ontbijt geserveerd en 's avonds kan je tot rust komen met een cocktail aan de bar. Meer info en boeken.
  1. Filmpje: Ontdek alvast het mooiste van Bonifacio

Benieuwd naar hoe het pittoreske Bonifacio op het Franse eiland Corsica eruitziet? In deze prachtige video vlieg je over de stad en de omgeving. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Corsica moeten reizen!

  1. Mis niets tijdens je vakantie op Corsica met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Corsica? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Corsica met een volledige uitgestippelde rondreis van Corsica, en meer dan 65 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Corsica.

Corsica

Gratis reisgids Bonifacio downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 17 september 2023 - Jan

Compleet overzicht waarop je een keuze kunt maken wat je wilt zien.

- 2 juni 2022 - Tina Ulenaers

Handige stadsplan tijdens verkenning steden

- 22 augustus 2021 - van dijck paul

een aanrader AAA plus

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?