Les Calanches de Piana en Capo Rosso op Corsica bezoeken

Volledige reisgids kopen voor € 10

Les Calanches de Piana en Capo Rosso op Corsica bezoeken

18 maart 2024 in Corsica1 reactie

Alle info voor je bezoek aan Les Calanches de Piana en wandel naar Capo Rosso

Wanneer je vanaf Ajaccio - de hoofdstad van Corsica - de D81 noordwaarts volgt, kom je na 30 minuten rijden langs de grillige maar oh zo prachtige Corsicaanse kust. Rijd je nog een uurtje verder, dan kan je Les Calanches de Piana bezoeken, een van de mooiste bezienswaardigheden van het eiland.

Dit natuurpark met oranje-rode, steile rotsformaties staat sinds 1983 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en kan je tijdens je reis in Corsica op verschillende manieren ontdekken: met de boot, te voet en met de auto.
Wij zetten in dit artikel even alle mogelijkheden voor jou op een rijtje.

Inhoud artikel

 1. Kaartje met bezienswaardigheden in Les Calanches de Piana

 1. Verken de Calanques de Piana met een boottocht

Vertrek vanuit haven Porto, overzicht van de verschillende tours:

De meest populaire en relaxte manier om te kunnen genieten van de schoonheid van deze plek is door een boottocht te maken. Er zijn verschillende havens van waaruit je kan vertrekken. Afhankelijk van jouw reisplannen kan je kiezen voor onder andere Ajaccio, Sagone en Porto. Die laatste ligt in de gelijknamige Golf van Porto en is het dichtst gelegen bij Les Calanches de Piana.

Wij zouden dan ook aanraden om vanuit Porto (in Corsica welteverstaan) een boottripje te boeken. Waarom? Je bevindt je meteen langs het mooiste stukje kust van het eiland en je tijd hier wordt zo maximaal benut. Boek je tour hier online

De route van de verschillende touroperatoren

Eerst ga je naar het noordelijker gelegen natuurreservaat van Scandola. In tegenstelling tot Les Calanches de Piana kan je dit gebied niet te voet verkennen, dus met de boot is de enige manier waarop je dit stukje Corsica in levende lijve te zien krijgt.

Scandola natuurreservaat

Langs de onvoorspelbaar kronkelende kust van Scandola zal je niet alleen de typische dramatische kliffen zien, maar ook schitterende basaltformaties en verborgen zeegrotten. Dit alles is het resultaat van een vulkaanuitbarsting die (heel lang geleden) het Scandola schiereiland vormde en zo het unieke landschap zijn vorm gaf.

Heb je een verrekijker? Neem die dan zeker mee, want er zijn heel wat zeearenden en andere vogels die hun nest maken in de hoge kliffen langs de kust.

Girolata, verborgen parel op Corsica

Onderweg hou je dan even halt in Girolata, een vrijwel onbereikbaar plaatsje langs de kust, tenzij dan met de boot of na een lange wandeltocht. Verbazingwekkend genoeg zijn hier wel een aantal restaurants en een paar stranden. De tour eindigt dan langs Les Calanches de Piana, waar je opnieuw kan genieten van een uniek uitzicht op de rotsen langs de kust. Je vaart tot aan Capo Rosso, een rotsformatie die 331 meter boven de zee uitsteekt en waar je bij helder weer een oude Genuese toren kan spotten.

Vanaf de 11de eeuw tot de 16de eeuw was Genua namelijk een machtige onafhankelijke republiek in de Middellandse Zee, met als gevolg dat niet enkel het huidige Ligurië maar ook Corsica en het noorden van Sardinië tot dit gebied hoorden. Je zal zeker de tijd krijgen om voldoende foto’s te nemen en daarnaast ook te genieten van het bijzondere uitzicht. Reken op 3 à 4 uur voor de boottocht. Meestal bieden de operatoren een tour aan ’s ochtends en eentje in de namiddag.

TIP REISGIDS: Wil je graag nog meer zien van de omgeving? Download onze uitgebreide reisgids Corsica met dé mooiste bezienswaardigheden op het eiland.

 1. Wandelingen in Les Calanches de Piana

Een andere manier om tijdens je rondreis op Corsica van de natuurpracht die Les Calanches de Piana te bieden heeft te genieten is door in het natuurpark te hiken. Er lopen verschillende wandelroutes doorheen het park die variëren in lengte en moeilijkheidsgraad, maar er zijn mooie wandelingen voor zowel ervaren als minder ervaren hikers.

TIP: wij zouden aanraden om eerst de boottocht te doen en daarna te hiken, de volgorde zoals hier in het artikel dus. Dit is iets wat wel meer mensen doen en zo ervaar je het gebied op twee heel verschillende manieren. Hieronder vind je 3 wandelingen die zeer de moeite zijn.

Sentier des Muletiers (Het muilezelpad) + Calanchi di Piana (6 km)

Dit is een wandeling in lusvorm waarbij je een stuk van de oude route volgt tussen Piana en Porto, die halverwege de negentiende eeuw in gebruik werd genomen. Verwacht niet alleen mooie zichten op de Calanques, maar ook op de Golf van Porto en het dorpje Piana zelf.

 • In het begin klim je geleidelijk aan en wandel je langs de vele rotsformaties met een schitterend uitzicht over de baai.
 • Daarna daal je af naar de ‘Tête de chien’ rots (je herkent met een beetje verbeelding ook echt een hondenkop) en op dat moment ben je net iets voor de helft van de wandeling.
 • Het tweede gedeelte vergt echter heel wat meer klimwerk, want dit stuk brengt je naar het hoogste punt van deze hike. Vanaf restaurant ‘Les Roches Bleues’ begin je te klimmen, maar dat betekent natuurlijk ook dat er heel wat mooie landschappen te bezichtigen vallen. Heb je niet zoveel tijd of zie je de rest van de inspanning niet zitten, keer dan bijvoorbeeld na het eerste uitzichtpunt terug op je stappen.

Wandeling naar Capo Rosso (8 km)

Deze wandeling brengt je naar het Capo Rosso, de iconische rots van Les Calanches de Piana. Tijdens deze hike kan je op een warme dag echt niet ontsnappen aan de hitte, maar het uitzicht op het einde maakt het allemaal waard.

 • Halverwege bereik je Capo Rosso en de toren, in het Corsicaans de ‘Torra di Turghju’. Deze toren werd hier in 1608 neergeplant onder het toezien van de Genuees Anton Giovanni Sarrola. Rond die periode maakten Noord-Afrikaanse zeerovers de Middellandse Zee onveilig, dus werden er overal verdedigingstorens gebouwd om het gevaar al van ver te zien aankomen.
 • Hierna keer je terug langs dezelfde weg maar dat hoeft geen nadeel te zijn, want als je regelmatig gaat hiken dan weet je vaak heel andere dingen spot wanneer je hetzelfde pad in een andere richting doet.

Wandeling naar Capu d'Orto (12 km)

Voor ervaren en sportieve hikers is er ook nog deze derde wandeling. Hierbij vertrek je op dezelfde plek als voor de eerste wandeling, maar je gaat veel verder en legt dubbel de afstand af.

 • Ben je op zoek naar wat meer avontuur dan is dit ook een fijne hike omdat er ook een stukje via ferrata tussen zit, waarbij je langs de rotsen moet klimmen.
 • Deze wandeling overlapt maar voor een heel klein stuk met de eerste hike, dus als je de eerste al achter de rug hebt valt er nog meer dan voldoende te ontdekken!
 1. Wandeltips in Les Calanques de Piana

Een aantal belangrijke tips die gelden voor alle wandelingen (lang of kort):

 • Draag wandelschoenen of op zijn minst stevig schoeisel. De rotsige ondergrond hier betekent dat slippers geen al te beste optie zijn.
 • Voorzie meer dan voldoende water, de zon kan hier onvergeeflijk warm zijn en je bent vaak niet beschut. Naarmate je verder wandelt zal je voorraad geleidelijk aan slinken, dus op het einde ben je sowieso lichter gepakt dan voorheen en er is niets onaangenamer (en zelfs gevaarlijker) dan te gaan hiken zonder voldoende water.
 • Zorg dat je goed ingesmeerd bent met zonnecrème en eventueel een hoofdeksel draagt, de reden hiervoor is natuurlijk dezelfde als bij de vorige tip.

Als je deze ‘basisvoorzorgen’ in acht neemt, ben je echter helemaal klaar om te genieten van het verbluffende landschap!

 1. Met de auto door de Calanches

Sommige mensen hebben geen zin in een boottrip of een wandeling en rijden gewoon door Les Calanches de Piana om van het landschap te genieten. Sowieso heb je natuurlijk een auto op Corsica nodig om hier te geraken (tenzij je met de boot vanuit bijvoorbeeld Ajaccio naar hier komt).

De D81 die door Les Calanques loopt, is door de rotsen uitgehouwen en vooral het deel tussen Piana en Porto is prachtig. Ben je op zoek naar een scenic drive, dan zullen Les Calanches de Piana zeker aan jouw verwachtingen beantwoorden.

LET OP: de weg is hier smal en bochtig, dus pas je snelheid en rijstijl aan. Het is ook niet de bedoeling om zomaar eventjes je auto langs de kant van de weg te parkeren. De stroken langs de kant van de weg zijn bedoeld om uit te wijken voor bredere tegenliggers (bv. vrachtwagens).

 1. Onze favoriete stranden

Er zijn ook twee plekjes in de Calanques waar je lekker op het strand kan liggen. Ideaal om even verfrissing op te zoeken, zeker wanneer je hier langer dan een dag verblijft.

Plage de Ficaghjola

 • Dit is het kleinste strand van de twee. De weg ernaartoe met de auto is smal en bochtig, dus let zeker op je snelheid.
 • Na een korte wandeling (5 à 10 minuten) vanaf de parking (opgelet: een beperkt aantal plaatsen) word je wel beloond met een uniek strand.
 • Je wordt omringd door metershoge rotsen en helderblauw water (en dat is zeker geen overdrijving). Kortom: dit is een van die bijzonder plekjes waar het echt wel heerlijk toeven is, bijvoorbeeld nadat je eerst een pittige wandeling hebt gedaan.
 • Voor waaghalzen is dit ook een ideale plek om van de rotsen in het water te springen.

Plage d'Arone

 • Een alternatief voor Plage de Ficaghjola is Plage d’Arone. Dit strand is veel groter en breder en heeft allerhande voorzieningen zoals een restaurant en een bar.
 • Vergis je niet, dit is ook een mooi strand, maar het is gewoon net dat tikkeltje minder speciaal.
 • Je geraakt er wel makkelijker en als je gewoon op zoek bent naar een plaats om te luieren en te zwemmen, dan is Plage d’Arone een prima plek.

Bestel je tickets voor een boottocht langs de Les Calanches de Piana

 1. Wanneer best Les Calanches de Piana bezoeken?

Beste reistijd om Les Calanches de Piana te bezoeken

 • Mei en juni zijn de ideale maanden om Corsica en Les Calanches de Piana te verkennen, omwille van de combinatie van mooi weer, de prachtig bloeiende natuur en heel wat minder toeristen dan in het hoogseizoen.
 • Ook in september kan je vaak nog meesurfen op de warme golven van de zomer.
 • Tijdens de zomermaanden juli en augustus kan het wel erg warm worden op Corsica en is het best druk op de smalle wegen langs de Calanques.

Extra tips voor je bezoek tijdens de warme zomermaanden

Plan je jouw bezoek tijdens de maanden juli of augustus, dan kan je mits wat flexibiliteit toch nog de grote drukte vermijden. Zo kan het bijvoorbeeld lonen om ’s ochtends vroeger op te staan (als je gaat hiken bijvoorbeeld) om zo de brandende (na)middagzon een stukje te vermijden. Zeker als je een vroege vogel bent, is een wandeling die je start voor dag en dauw een heerlijke ervaring.

Voor een korte wandeling of om wat aan sightseeing te doen is de late namiddag dan weer ideaal. De ondergaande zon meepikken vanop een hoger of afgelegen plekje is echt wel een van de topervaringen met het landschap dat je voorgeschoteld krijgt hier.

 1. Waar verblijven in de omgeving?

Wil je graag in de buurt overnachten? Dan zijn Piana en Porto de twee meest voor de hand liggende opties. In Porto heb je meer verblijven, maar het is er daardoor natuurlijk ook wel wat toeristischer dan in Piana. Toch zijn er in beide dorpjes voldoende goede accommodaties om te overnachten. Of bekijk het volledige aanbod hotels online.

Porto

Piana

 1. Filmpje: Sfeerbeelden van Les Calanches de Piana

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan Les Calanches de Piana op Corisca? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar het Westen van Corsica.

 1. Mis niets tijdens je vakantie op Corsica met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Corsica? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Corsica met een volledige uitgestippelde rondreis van Corsica, en meer dan 65 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Corsica.

Corsica

Gratis reisgids Corsica downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 2 februari 2023 - Ivo Balliu

Het is een perfecte gids met een duidelijk overzicht op Corsica

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?