Authentiek Bastia, Corsica op zijn best in 9 bezienswaardigheden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Authentiek Bastia, Corsica op zijn best in 9 bezienswaardigheden

26 december 2023 in Corsica2 reacties

In het noorden van Corsica ligt de havenstad Bastia, authentiek, rustig, vol gevoel en écht

Deze havenstad is misschien niet zo gepolijst als de vele andere op Corsica, maar is daarom niet minder interessant. In deze authentieke stad kan je het hedendaagse Corsica proeven, zonder de toeristische filter. De historische buurten zijn echt en levendig, een aanrader om enkele hoogtepunten op Corsica te beleven.

Benieuwd naar deze stad? Wij helpen je alvast op weg met enkele leuke bezienswaardigheden in Bastia!

Tours en uitstappen met gids rond Bastia

Zelf op uitstap in en rond Bastia of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours en mogelijkheden online. Nog meer tours kijk hieronder:

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen door GetYourGuide, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Inhoud artikel

  1. Napoleon op de Place Saint-Nicolas

Voordat de Place St Nicolas de prachtige marktplaats van vandaag de dag werd, was het in de 19e eeuw slechts een groot stuk braakliggend terrein. Vanaf 1834 begon men de werken, die gedurende decennia werden verdergezet om zich uiteindelijk om te vormen tot het ruime, gezellige plein dat het vandaag geworden is. De naam van het plein komt van de Sint-Nikolaskapel. Jammer genoeg werd deze kapel verwijderd om plaats te maken voor de Boulevard Paoli, een belangrijke verkeersader die de stad doorkruist. Je kan hier een standbeeld van Napoleon vinden en een muziekpodium. Er worden heel het jaar door evenementen georganiseerd.

  1. De wekelijkse markt op de Place du Marché

Op de Place du Marché worden wekelijks op zaterdag en zondag de markten van Bastia gehouden, en ook gedurende de rest van de week zijn er allerlei kleinere marktjes. Of je nu wel of niet wat wil kopen, de Place du Marché is een gezellige plek om de sfeer op te snuiven en een idee te krijgen van het echte leven hier.

Wil je graag de havenstad zo goed mogelijk verkennen? Download onze stadswandeling door het centrum van Bastia en ontdek de mooiste plekjes!
  1. De historische Paroisse Saint Jean-Baptiste kerk

De katholieke kerk, Paroisse Saint Jean-Baptiste, de grootste op Corsica, werd in 1992 historisch monument verklaard. De kerk werd tussen 1636 en 1666 gebouwd en de klokketorens van de voorgevel werden in de late 19e eeuw toegevoegd. Binnenin kan je een reeks kunstwerken vinden, waaronder het zilveren tabernakel van het hoogaltaar dat in de 19e eeuw door Gaetano Macchi, een goudsmit uit Siena, werd gemaakt. Er zijn ook schilderijen die het leven van Johannes de Doper uitbeelden.

  1. Slenteren door de oude haven van Bastia

De oude haven, Vieux Port, van Bastia heeft al zijn authenticiteit en charme bewaard. Geniet van een wandeling langs de dokken en stel je de Genuese vloot of de keizerlijke en koninklijke vloten voor, die hier ooit aanmeerden. Geniet van een drankje op een terrasje of een typisch gerecht in een restaurant, en hoor elk uur het klokkenspel. De oude Genuese haven werd sterk gerenoveerd tijdens het Tweede Keizerrijk.

  1. Palais des Gouverneurs: bakermat van Bastia

Het Palais de Gouverneurs (Paleis van de Gouverneurs) werd in 1380 uit een toren gebouwd door de Genuese edelman, Leonello Lomellino. Deze toren, ofte “bastia”, gaf zijn naam aan de stad. Nadat deze uitgebreid en gerenoveerd was, werd de toren de permanente residentie van de Genuese heersers in Corsica aan het einde van de 15e eeuw, hoewel de datum, waarop algemeen wordt aangenomen dat de gouverneurs zich installeerden, werd vastgezet op 1453.

  1. Een ode aan de geschiedenis in het Musée de Bastia

Het Musée de Bastia brengt ode aan de geschiedenis van het Paleis van de Gouverneurs en van de stad zelf, en geeft de verschillende stadia van haar ontwikkeling weer. Er staat een model van het paleis zoals het er uitzag voordat de Genuezen het achterlieten in de 18e eeuw, en een audio-visuele voorstelling, alsook andere documentatie en informatie.

  1. Het hart van de oude stad, Citadelle de Bastia

De Citadelle de Bastia, in het hartje van de oude stad, werd op en rond de Genuese verstevigingen uit de 15e en 16e eeuw gebouwd. Deze zone werd bekend onder de naam Terra Nuova. De gebouwen van de huidige Citadelle de Bastia stammen uit de tijd van Lodewijk XV. Neem de tijd om de wirwar van straatjes in dit fascinerende en historische deel van de stad te verkennen.

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels in Bastia.

  1. De historische Église Sainte-Croix

De Église Sainte-Croix werd in 1931 historisch monument verklaard en is één van de noemenswaardige historische sites van de Citadelle de Bastia. De Église Sainte-Croix werd in 1542 opgericht om onderdak te verlenen aan het standbeeld van de Zwarte Christus, die uit zee werd opgevist door lokale vissers. Het grootste gedeelte van de huidige structuur stamt uit de 18e eeuw. Het is door het opmerkelijke interieur van de kerk dat dit gebouw een beschermde status heeft en een echte bezienswaardigheid in Bastia is geworden.

  1. Cathédrale Sainte-Marie, de mooiste kerk van Corsica

De vroegere Bastia Kathedraal is gewijd aan Sainte Marie en de constructie begon in 1495. Ze onderging zware reconstructiewerken aan het begin van de 17e eeuw. De Cathédrale Sainte-Marie is een nationaal monument van Frankrijk geworden, en in het interieur kan je schitterende voorbeelden van de hand van stucco artiesten, schilders en goudsmeden terugvinden. De Cathédrale Sainte-Marie wordt vaak genoemd als één van de mooiste kerken op het eiland.

  1. Waar overnachten op Corsica?

Voor je bezoek aan het charmante Corsica, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. In de steden zoals Ajaccio en Bastia is er geen gebrek aan hotels voor elk budget - van backpacker tot luxueus. Ga je meer naar het binnenland dan is het aanbod aanzienlijk kleiner. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Corsica online bekijken.

Mercure Ajaccio

Mercure Ajaccio ligt naast Port de Plaisance in het hart van de stad Ajaccio. Het viersterrenhotel beschikt over een groot aantal elegante kamers met uitzicht over de jachthaven en bieden alle comfort dat je maar kan wensen. Vanop het panoramisch dakterras kan je van een heerlijk ontbijt genieten met een prachtig uitzicht over de zee en de haven. Meer info en boeken.

B&B A Chjusellina in Corte

Verblijf in de gezellige B&B A Chjusellina dat gevestigd is op een sfeervolle boerderij in Corte. De Bed & Breakfast beschikt over aangename kamers die voorzien zijn van alle comfort. Verder kan je vertoeven in het seizoensgebonden buitenbad met een leuk uitzicht op de bergen. Eventjes de dorst lessen? Dan kan je altijd voor een drankje terecht in de eigen bar! Meer info en boeken.

U Capu Biancu in Bonifacio

Hotel U Capu Biancu is gelegen op 15 minuten rijden van Bonifacio en ligt vlak aan de kust. Met een prachtig uitzicht over de Middellandse Zee en twee privéstranden is dit het ideale hotel om tot rust te komen. Verder ontspannen kan je in het zwembad van het hotel of in het wellnesscentrum. Voor lekker eten kan je altijd terecht in de restaurants. Op de privéparking van het hotel zijn er ook oplaadpunten voorzien voor elektrische wagens zodat je makkelijk jouw weg kan verder zetten vanuit het hotel. Meer info en prijzen.

  1. Mis niets tijdens je vakantie op Corsica met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Corsica? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Corsica met een volledige uitgestippelde rondreis van Corsica, en meer dan 65 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Corsica.

Corsica

Gratis reisgids Corsica downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 18 december 2020 - Peersman Danny

was heel verhelderend en zullen er zeker dingen van opsteken om naar Corsica te gaan.Hopelijk in 2021. Met dank.

- 4 augustus 2018 - RG

Duidelijke info. Ga je op vakantie naar dit eiland, dan heb je al heel wat voorpret, door je goed in te lezen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?