5 onbekende plekjes aan de Amalfikust: Ontdek deze Hidden Gems + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

5 onbekende plekjes aan de Amalfikust: Ontdek deze Hidden Gems + kaartje

Weg van de toeristen, onbekende plekjes aan de Amalfikust - Hidden Gems & Spots

Positano en Amalfi zijn ongetwijfeld de eerste plaatsnamen die je op je lijstje zet wanneer je een trip richting de Amalfikust plant. Deze kleurrijke kustplaatsen zijn zonder meer een bezoek waard, maar is het in het hoogseizoen hier vaak over de hoofden lopen. Wanneer je de onvervalste sfeer van de Amalfikust ook in de drukste periode van het jaar wilt ervaren, neem dan een kijkje in een van de minder bekende plaatsen die dit kustgebied rijk is.

Deze dorpen worden door de massa vaak onterecht overgeslagen terwijl je hier juist in alle rust proeft van de authentieke sfeer van de Amalfikust. We tippen daarom 5 onbekende parels aan de Amalfikust waar je zeker de tijd voor moet nemen wanneer je richting dit stukje Italië reist.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Napels

Duur2 - 5 dagen ()
Vliegtickets2,5 uur vliegen op Napels (Capodichino) - richtprijs € 99. Vergelijk bij TuiFly en Cheaptickets
Shuttle transferVan de luchthaven naar het centrum van Napels, boek je luchthaven transfer hier
VerblijvenAan te raden verblijven in Napels zijn:
HuurautoWil je ook de Amalfikust verkennen, boek je huurauto bij Sunnycars of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
PakketreizenOp een Vespa langs de Amalfi (va. € 630)? Of rondreizen bij Euroreizen (va. € 599), Eliza was Here (va. € 800) of bij TUI (va. € 608)
Napels City PassMet deze Pass bespaar je geld als je de top bezienswaardigheden van Napels wil bezoeken
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kaartje met onbekende plekjes aan de Amalfikust

  1. Tramonti

Wanneer je een onaangetast stukje Amalfikust wilt ervaren, zoek het dan hogerop in de groene gemeente Tramonti. Tramonti bevindt zich achter de badplaats Maiori en is een plek waar je wordt ondergedompeld in een puur stukje Zuid-Italië. De gemeente bestaat uit 13 kleine dorpjes die liggen ingeklemd tussen groene bergwanden en waar het af en toe lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Door de ligging is het in de zomer bovendien altijd aangenaam koel, wat nog een goede reden is om een kijkje te nemen in dit heuvelachtige gebied.

Hier vind je geen massatoerisme, dure hotels, luxe winkels of exclusieve loungebars maar een schitterende natuur, kneuterige huisjes, schattige straatjes en pleintjes waar locals graag rondhangen, liefelijke tafereeltjes, kerken en zo nu en dan een kudde geiten midden op de weg. Ook biedt de gemeente een scala aan lokale lekkernijen waar je bij een agriturismo tegen een zeer schappelijke prijs van kunt proeven, uiteraard onder het genot van een glas wijn die door de lokale wijnboer is geproduceerd.

Daarnaast zitten ook wandelliefhebbers in Tramonti helemaal goed. Dwars door citroenterrassen en langs vele kastanjebomen zijn wandelroutes uitgezet die je door de groene valleien van het ene naar het andere dorp leiden. Onderweg kom je vrijwel niemand tegen en is het voor de volle honderd procent genieten van de rijke natuur en schoonheid van de omgeving die je hier even voor jezelf lijkt te hebben (Wandeltip: Sentiero delle Formichelle) Tramonti is een goed bewaard geheim waar je kennismaakt met het ware karakter van de Amalfikust.

  1. Erchie

Het piepkleine Erchie ligt behoorlijk verstopt en je zou er zo aan voorbij gaan. In een van de bochten van de Strada Statale 163 kun je een blik werpen op de groene terrassen die tot zee lopen en overgaan in een klein strand, in weer een andere bocht kun je een glimp opvangen van een verdedigingstoren die aan een klein strandje met helderblauw water grenst.

Erchie is alleen te voet bereikbaar en de afdaling gaat over een flink aantal traptreden. Omringd door citroenbomen, vrolijk gekleurde bloemen en groene bergflanken is dit allerminst vervelend. De trap komt uit in het ‘centrum’ van het dorp, dat is voorzien van een paar barretjes, restaurants en winkels die op een hand te tellen zijn. Het centrum grenst direct aan een klein strand met uitzicht op de Golf van Salerno.

In het hoogseizoen kun je een strandbedje en parasol huren, maar je strandlaken uitrollen op het stukje vrij strand kan ook. Wil je naar het strandje aan de voet van de verdedigingstoren, het spiaggia del Cauco, dan kan dat enkel over het water. Vanaf het hoofdstrand vertrekken er bootjes die je tegen een kleine vergoeding naar dit stukje paradijs brengen en later op de dag weer op komen pikken. In de zomermaanden kan het op het strand van Erchie best druk worden, maar je zit dan wel tussen de locals. Veel mensen uit de nabijgelegen stad Salerno komen hier graag na een lange werkweek genieten van wat zonnestralen en een verfrissende duik in het kraakheldere water.

Zelf op rondreis langs de Amalfikust? Download onze reisgids Amalfi en gebruik onze compleet uitgewerkt rondreis langs de Amalfi kust
  1. Furore

Furore is met name bekend om het fjord en de metershoge brug waar in het verleden duikwedstrijden werden gehouden. Het Fiordo di Furore is een betoverende inham met smaragdgroen water en een strandje waar het hele jaar door houten vissersbootjes op het kiezelstrand liggen en zorgen voor een onvervalste sfeer. In de zomermaanden is de lange trap die naar het strand leidt gevuld met toeristen die de perfecte foto willen schieten, waar dit stukje Amalfikust zich perfect voor leent. Het fjord moet je zeker gezien hebben, maar wat veel mensen niet weten is dat Furore meer is dan enkel dit kleine stukje direct aan de SS163.

Daal af van de trappen in Furore

Het centrum van Furore ligt namelijk op zo’n 300 meter boven zeeniveau en strekt zich uit tot ongeveer 600 meter boven zeeniveau, grenzend aan de gemeente Agerola (waar het Pad van de Goden begint). Van een echt centrum is er geen sprake. Je treft er een bar, het postkantoor, een apotheek en een kruidenierszaakje en aan de andere kant van de weg is er een bushalte. Het bijzondere van Furore is dat het is uitgespreid over verschillende niveaus die middels trappen met elkaar zijn verbonden. Wanneer je met het openbaar vervoer tot het hoogste punt in Furore gaat (stap uit net voor Agerola), kun je over deze trappen helemaal af dalen tot aan zee. Het zijn behoorlijk wat treden (ruim 2500), maar het is de inspanning waard wanneer je op zoek bent naar de geheimen van de Amalfikust.

Wanneer je afdaalt kom je oogstrelende taferelen tegen die je het ware gezicht van het kustgebied laten zien. Je kijkt uit over de groene terrassen die zijn gevuld met citroenbomen en bloeiende wijnstokken en word je getrakteerd op beeldige vergezichten. Daarnaast is het niet ongewoon om oog in oog te staan met een muilezel die hard aan het werk is, wat geitjes en blaffende honden.

Ook is dit de plek waar je de échte locals tegenkomt, die maar al te graag tijd maken voor een praatje. Voor je het weet sta je in een citroenboomgaarden waar de sappige vruchten boven je hoofd bungelen en de boer enthousiast over zijn werk vertelt. Wanneer je afdaalt over de trappen waar Furore uit bestaat, beleef je misschien wel het puurste stukje Amalfikust dat er bestaat.

TIP RONDREIS: Wil jij graag een autovakantie maken? Download onze reisgids Napels en Amalfikust die je langs alle hoogtepunten brengt, zo mis je niets.

  1. Atrani

Het schilderachtige Atrani ligt op een steenworp afstand van het wereldberoemde Amalfi maar er zijn maar weinig mensen die echt de tijd nemen om hier te stoppen en een kijkje te nemen. Atrani is echter perfect te combineren met een bezoek aan Amalfi en gemakkelijk te voet via de voetgangerstunnel bereikbaar (let op: wandel dus niet over de weg SS163). Een nóg betere manier om Atrani te bereiken is door vanuit Amalfi een aantal trappen te trotseren en al dwalend door nauwe steegjes het beeldschone dorpsplein te bereiken.

Atrani ligt aan het einde van de Dragone-vallei, ingeklemd tussen hoge rotswanden die kenmerkend zijn voor dit gebied. De kustplaats telt slechts een paar honderd huishoudens en wordt tot een van de kleinste gemeentes van het land gerekend. Toch kijk je hier je ogen uit en vormt Atrani een van de plekken waar je weer een ander gezicht van de Amalfikust te zien krijgt.

De huizen zijn in zachte tinten geschilderd, waartussen smalle steegjes ontspringen en een waar labyrint vormen. Ronddwalen door dit doolhof aan steegjes is de nummer 1 reden om Atrani te bezoeken. De details die je in de straatjes tegenkomt leveren mooie plaatjes op en geven je een indruk van de sfeer en het dagelijks leven in deze kleine kustplaats.

Atrani als inspiratiebron voor de kunstenaar Escher

De Nederlandse kunstenaar Escher was ook zeer te spreken over Atrani, met name de charmante steegjes en hofjes die de basis van de kustplaats vormen hadden zijn interesse. Tijdens zijn verblijf aan de Amalfikust (1923) vervaardigde hij meer dan 100 werken van verschillende plaatsen in de omgeving, meerdere malen was er een hoofdrol voor het magische Atrani weggelegd. De kustplaats wordt door Escher in diverse schetsen in beeld gebracht, de bekendste werken zijn zonder meer de drie Metamorphosen. In Metamorphose I (1937) laat de kunstenaar het kleine Atrani in verschillende vormen overlopen tot het uiteindelijk in een mannetje verandert. In de werken Metamorphose II (1939) en III (1968) speelt Atrani wederom een grote rol, waarbij de Collegiata di Santa Maria Maddalena-kerk duidelijk te herkennen is.

Dat Escher heel wat inspiratie wist te putten uit het idyllische Atrani, is ook bij de inwoners niet onopgemerkt gebleven. In de kustplaats zijn er verschillende hommages te vinden, van een steegje waar replica’s van zijn werken zijn te bewonderen, tot een reeks gekleurde afbeeldingen in keramiek die langs het strand zijn geplaatst. Maak tijdens een bezoek aan het wereldberoemde Amalfi zeker tijd om op je gemak rond te dwalen door de karakteristieke en sfeervolle straatjes van het betoverende buurdorp Atrani.

Filmpje Metamorphose van Escher

  1. Raito

Op een kleine 300 meter boven zeeniveau ligt het onontdekte Raito dat, net als de rest van de Amalfikust, tot het Werelderfgoed van Unesco wordt gerekend. Het dorpje kent geen opvallende bezienswaardigheden die je gezien moet hebben, wellicht de belangrijkste reden dat toeristen dit stukje Amalfikust links laten liggen. De voornaamste bezienswaardigheid is echter het dorp zelf, waar je aan de hand van oogstrelende details en stukje van de ware ziel van de Amalfikust leert kennen. Een goede reden om Raito tijdens een trip naar de Amalfikust dus zeker niet over te slaan. Het dorp ontvouwt zich tussen groene terrassen en bestaat uit nauwe steegjes, trappen en pleintjes vanwaar je op diverse punten wordt getrakteerd op een adembenemend uitzicht op de Golf van Salerno.

Keramiek, gekleurde bloemen en bloempotjes en Mariabeelden

De straatjes zijn gevuld met fleurige versieringen in keramiek, van vrolijk gekleurde bloemen en bloempotjes tot religieuze afbeeldingen. Aan de balkonnetjes wappert het wasgoed en kun je in de zomermaanden, wanneer de ramen en deuren van de huizen wagenwijd openstaan, even naar binnen gluren om een indruk van het lokale leven te krijgen.

Wees niet verbaasd wanneer je door een van de dorpsbewoners ongevraagd advies krijgt over de wat je zeker in de omgeving moet zien of wanneer je wordt uitgenodigd voor een kopje koffie of lokaal likeurtje. De verschillende terrassen waar Raito door wordt omringd zijn onder meer voorzien van wijngaarden waar sappige druiven aan de planten bungelen. Deze druiven worden voortdurend gestreeld door de zon en bevatten de pure smaken van dit stukje Amalfikust. De vruchten worden verwerkt tot lekkere Italiaanse wijnen die je tijdens een bezoek aan dit onbekende pareltje zeker eens moet proberen.

  1. Waar overnachten in Napels?

Voor je bezoek aan Napels, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Napels online bekijken.

  • Het Relais Della Porta is gelegen in het centrum van Napels aan de Via Toledo. Dit hotel beschikt over heel ruime kamers met zeer comfortabele bedden en zijn zeer fijn ingericht met oog voor detail. 's Ochtends kan je genieten van een heerlijk ontbijt in de prachtige eetruimte van het hotel. Met al jouw vragen over Napels kan je terecht bij de vriendelijke staff van het hotel. Meer info en boeken.
  • Hotel Piazza Bellini is gevestigd in een gebouw uit de 16e eeuw in het historische centrum van Napels. De kamers hebben een unieke inrichting, waarbij een modern design wordt gecombineerd met artistieke elementen. Daarnaast zijn alle kamers ingericht met originele schilderijen van de lokale kunstenaar Alessandro Cocchia. Meer info en boeken.
  • Gelegen op een gunstige locatie, in de wijk Plebiscito in Napels, ligt Le Corti del Re Hotel. Dit hotel biedt stijlvolle kamers voorzien van moderne faciliteiten. Sommige beschikken zelfs over een knus terrasje waar je 's avonds even kan tot rust komen. Graag in alle rust ontbijten? Het ontbijt wordt geserveerd op de kamer zodat je rustig kan wakker worden. Meer info en boeken.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Napels?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Amalfikust downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

Reisroutes in de buurt

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust
Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?