Het wandelpad van de Goden aan de Amalfikust - Il Sentiero degli Dei

Volledige reisgids kopen voor € 10

Het wandelpad van de Goden aan de Amalfikust - Il Sentiero degli Dei

Wandelpad van de goden aan de Amalfikust - Il Sentiero degli Dei

De Amalfikust staat bij veel mensen hoog op het wensenlijstje. De gekleurde huisjes van Positano die tegen de bergwand aan lijken geplakt, hebben een enorme aantrekkingskracht en het is voor liefhebbers een droom om op een felrode Vespa door de vele bochten van de wereldberoemde Strada Statale 163 te slingeren.

De Amalfikust behoort tot één van de mooiste kustgebieden van Italië en is in werkelijkheid nóg mooier dan de foto’s al doen geloven.

Deze wandeling boeken met een gids of tour

Wil jij graag het wandelpad van de goden of Sentiero degli Dei met een gids bewandelen? Vanuit Sorrento kan je mee met een lokale en erkende gids langs dit prachtig wandelpad langs de kustlijn van Amalfi. Boek je gids hier online.

Ontdek hieronder alvast enkele leuke daguitstappen naar Sorrento en Amalfikust

Inhoud artikel

Wanneer je de pracht van de Amalfikust in haar volle glorie wilt aanschouwen, zoek het dan hogerop. Trek je wandelschoenen aan en ga richting het onbekende Bomerano. Daar start de populairste wandelroute van het gebied, il Sentiero degli Dei, het pad van de Goden, waar je onderweg geniet van goddelijke vergezichten.

 1. De lage route van Sentiero degli Dei

Waar start de wandeling van de Goden?

Het startpunt van de wandelroute is op het Piazza Paolo Capasso in Bomerano (zie ligging hier). Je kunt hier kiezen om de sentiero alto (de hoge route) of de sentiero basso (de lage route) af te leggen. De meeste mensen bewandelen de sentiero basso, die goed te doen is voor jong en oud en de wat minder ervaren wandelaar.

Grotta del Biscotto

Het begin van het echte wandelpad start zodra je het bord ziet waar je welkom wordt geheten op il Sentiero degli Dei. Al snel wandel je langs de Grotta del Biscotto, zo genoemd vanwege de vorm en samenstelling die doet denken aan pane biscottato (brood dat twee keer wordt gebakken, typisch voor de omgeving).

Je wordt onderweg omringd door het groen van de natuur en ver onder je is het blauw van de zee zien liggen. Het pad leidt naar Colle La Serra, waar je je op 578 meter boven zeeniveau bevindt. Je kunt hier zowel links als rechts het pad verder volgen, het linker pad is het meest panoramisch. Sla linksaf, daal de trap af en laat je overrompelen door het schilderachtige uitzicht waar je het allemaal voor doet.

Hoe lang is de wandeling Sentiero degli Dei?

 • De lage route is 5,3 kilometer en je zult ongeveer 3,5 uur nodig hebben om deze te bewandelen.
 • De hoge route is iets langer, namelijk 8,4 kilometer en neemt een kleine 5 tot 6 uur in beslag.

Wandelroute Pad van de Goden - Sentiero degli Dei op de kaart

Waaraan denken tijdens de wandeling?

 • Trek goede wandelschoenen aan en neem voldoende water mee.
 • Het gebruik van enige vorm van navigatie is altijd aan te raden, hier bestaan verschillende handige apps voor.
 • Mocht je onverhoopt verdwalen of op de één of andere manier onderweg in de problemen raken, dan staan de mannen van de Soccorso Alpino altijd voor je klaar (tel.: +393314597777, enkel voor noodgevallen).
 1. Bezienswaardigheden langs de wandeling

Bovennatuurlijk mooi en prachtige uitzichten

De wandelroute leidt verder over een goed onderhouden pad, afgewisseld met wat lastige stukken die soms wat extra inspanning vereisen. Het uitzicht en de betoverende tafereeltjes die je op je weg tegenkomt, maken het elke stap waard.

Ver onder je zijn de verschillende dorpen aan de kust te herkennen, in zee liggen de eilandjes van de Li Galli archipel en verschijnt ook het jetset eiland Capri in beeld. Met de op elkaar gestapelde gekleurde huisjes van de eindbestemming Positano in het vizier, is deze wandelroute bijna bovennatuurlijk mooi en vormt een perfecte samenvatting van de schoonheid van de Amalfikust.

Van Nocelle naar Positano

 • De route brengt je naar het dorp Nocelle, net boven Positano. Strijk neer op het plein waar je kunt genieten van een welverdiende verfrissende stop in de vorm van een granita al limone, schaafijs met citroen. In de nabijheid van plein kun je over ruim 1500 treden afdalen naar Arienzo, net voor Positano.
 • Een andere optie is om de route verder te volgen die je via Montepertuso in het centrum van Positano brengt. Je kunt de bus nemen of daal na het voetbalveld van Montepertuso af over de trap die ongeveer 1700 treden beslaat.
 • De lage route is onder routenummer 327 terug te vinden op de website van de Club Alpino Italiano (CAI)

RONDREIS: Wil je graag nog meer ontdekken van Napels en Amalfikust? Met onze mooie rondreis door Napels en Amalfikust kom je langs alle top bezienswaardigheden, zo ben je zeker dat je niets mist.

 1. De hoge route van Sentiero degli Dei

Als je op zoek bent naar meer uitdaging

Wanneer je graag wat meer uitdaging wilt en wel van een goede klim houdt, ga dan voor de sentiero alto.

 • Vanuit Bomerano sla je de Via Mannini in, vanaf waar de route verder wordt aangegeven. Over paadjes en vele treden die zich een weg banen tussen de verschillende gewassen klim je naar Monte Tre Calli.
 • Op een hoogte van 1122 meter word je getrakteerd op een spectaculair uitzicht op de kust en de eilanden die in zee schitteren.
 • Wanneer je de route verder volgt, kom je langs Capo Muro, te herkennen aan een bijzondere rotsformatie.
 • De route eindigt in Montepertuso, onderdeel van de gemeente Positano. Vanaf daar daal je gemakkelijk verder af naar het centrum van het stadje.
 • Deze route is te vinden onder routenummer 329
 1. De legende van Il Sentiero degli Dei

Wanneer het weidse uitzicht zich openbaart en je even de tijd moet nemen om deze schoonheid te verwerken, zul je vaststellen dat deze route geen betere naam toebedeeld had kunnen krijgen. Hoewel het uitzicht bovenaards mooi is, dankt het pad haar naam echter aan een legende.

LEGENDE: In de regio Campania gaan geschiedenis en legendes hand in hand, ook dit stukje aan de Amalfikust is het toneel geweest voor veel van deze verhalen. Het gebied staat bekend als de Golf van de Sirenen. Op de eilandjes die je vanaf hier in zee ziet liggen, woonden de Sirenen die met hun prachtige gezang zeelieden wisten te verleiden en ervoor zorgden dat ze met hun schepen tegen de rotsen sloegen. Toen Odysseus de eilanden moest passeren, werd hij door de Goden beschermd die dit pad trotseerden om hem te begeleidden.
 1. Hoe het pad van de goden Amalfikust wandelen?

Met het openbaar vervoer

 • Met het openbaar vervoer is Bomerano het beste met de Sita bus te bereiken. Vanuit Amalfi vertrekken er bussen naar Agerola, deze stopt in Bomerano. Laat de buschauffeur weten dat je il Sentiero degli Dei wilt lopen en hij geeft je een seintje wanneer je uit moet stappen.
 • Ook vanuit Napels kun je de Sita bus nemen die in Bomerano stopt.
 • Raadpleeg de website van de Sita voor de actuele vertrektijden.

Met de auto

 • Wanneer je tijdens de vakantie een auto huurt, kun je in Bomerano parkeren. Houd wel in gedachten dat het start- en eindpunt niet hetzelfde zijn, je zult weer terug moeten naar Bomerano om de auto op te halen.
 • Dit kan vanuit Positano door de boot of bus naar Amalfi te nemen en vanuit daar op de bus naar Agerola te stappen.
 • De route heen en terug lopen is ook een optie. In dat geval is het aan te raden om tot Nocelle te wandelen (en dus niet helemaal af te dalen tot Positano) en na een korte pauze weer terug te keren naar het beginpunt.
 1. Filmpje: Pad van de Goden - Sentiero degli Dei

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van een wandeling langs het Pad van de Goden? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar de Amalfikust.

 1. Waar overnachten in Napels?

Pompeï en de Vesuvius bezoeken? Je kan dit perfect doen met Napels als uitvalsbasis. Het aantal hotels en accommodaties is er groot, en daardoor ook betere prijzen. Bekijk het volledige aanbod hotels in Napels hier.

Wijzelf verbleven in het NapoliMia Hotel, gelegen in het centrum van Napels in de gezellige Plebiscito-wijk. Of bekijk onze eigen selectie aan favoriete hotels en verblijven in Napels.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Napels?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Amalfikust downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

Reisroutes in de buurt

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust
Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust
- 7 mei 2024 - Irene

Top site

- 13 juni 2022 - Herlinde Bral

wat een inspiratie om het pad van de goden te bewandelen! dank je wel!

- 13 mei 2022 - Nancy

Duidelijke reisgids met veel informatie.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?