Premium

Street-art wandeling Amsterdam: Ontdek de stad via bijzondere muurschilderingen

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Deze route is onderdeel van de betalende reisgids

Street-art wandeling Amsterdam: Ontdek de stad via bijzondere muurschilderingen

 • Startpunt: Centraal Station, Amsterdam
 • Eindpunt: NDSM plein Amsterdam
 • Type: Stadswandeling
 • Afstand: 6,1 km
 • Duur: 4 uur
 • Wegdek: Verhard
 • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
 • Rolwagens: Toegankelijk
 • I Am Amsterdam

Amsterdam is een broedplaats van kunst en cultuur

Dit is dan ook letterlijk overal te vinden. Van musea tot stadparkjes, versierde grachtenpanden en straten. Daarnaast is Amsterdam natuurlijk ook super gezellig. Met wijken als de Jordaan, de Wallen en het oud centrum is er altijd wel iets te beleven. Met deze wandeling kom je langs deze wijken en leer je de stad op een andere manier kennen. Plekken waar je normaal langs loopt, zetten we nu even in de schijnwerpers door de street-art uit te lichten.

Volg route op kaart met GPS-tracker

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Creativiteit in Amsterdam: ontdek de hotspots met deze street-art route

Deze wandeling neemt je mee langs enkele van de street art werken in Amsterdam. De route gaat door populaire plekken/wijken in Amsterdam waar je naast street art genoeg andere bezienswaardigheden kan zien. Zo loop je bijvoorbeeld door de 9 straatjes, langs het Anne Frank huis, over de Dam en kom je op nog veel meer andere bekende plekken. Het is aan jou waar je gaat stoppen of hoe lang je erover wilt doen.

Weekendje Amsterdam? Bekijk dan zeker onze favoriete hotels in Amsterdam en haal het beste uit je stedentrip! Liever lowbudget overnachten? Bekijk dan ook onze favoriete hostels en jeugdherbergen in Amsterdam.

Kunstwerken die je tegenkomt op je route:

 • Henyx Amsterdam Montanashop - Sint Antoniebreestraat
 • Gravenstraat - Gravenstraat
 • Vrankrijk - Spuistraat
 • De kleine jongen, ICY & SOT - Wolvenstraat
 • Ik speel in de stad met alles wat er bestaat, Piet Perra - Tuinstraat
 • The London Police - Prinsengracht
 • Let me be myself, Eduardo Kobra - NDSM plein
 • STRAAT museum - NDSM plein
 • NDSM plein

Koop je I AmSterdam city card kaart online en geniet van tal van voordelen bij musea en attracties.

Amsterdam

Gratis preview reisgids downloaden

Nog meer in de volledige reisgids Amsterdam

Ontdek Amsterdam via 4 uitgewerkte stadswandelingen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken leiden. Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids compleet.
Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Hotels boeken met hoge korting (beperkt aanbod)

Booking.com

Als je met je rug naar Amsterdam centraal staat, loop je naar links en ga je de Kamperbrug over. Als je de brug over bent sla je links af en neem je de tweede rechts, de Geldersekade in. Hier blijf je alsmaar rechtdoor lopen. De weg vervolgt zich naar de Nieuwmarkt en daarna naar de Sint Antoniebreestraat waar je de eerste stop hebt.

De winkel en de mozaïekwerken bevinden zich aan je rechterhand op nummer 138. Loop de Montanashop even binnen. Dit is dé plek waar je wilt zijn om je eigen graffiti spuitbussen of andere materialen/kunst te kopen. Daarnaast is het ook gewoon leuk om even rond te neuzen. Wie weet kan je hier wel een klein souvenirtje terugvinden.

Extra informatie route: Als je over de Dam heen loopt, ben je in het historisch hart van de stad. Er worden op de Dam veel evenementen gehouden met een nationale betekenis. Dodenherdenking is hier één van.  Aan en op de Dam staan het Koninklijk Paleis, de Nieuwe Kerk en het Nationaal Monument.

Over deze drie ingelijste kunstwerken is jammer genoeg weinig informatie terug te vinden. Aan het werk te zien lijkt het er op dat het rechter kunstwerk gemaakt is door Fishes Invasion. Zij hebben naast de quote ‘Don’t sleep’ soortgelijke werken door heel Europa. Ook hebben ze een eigen facebookprofiel waar zij de werken en de uitvoering hiervan delen. Hier zie je ook gelijk dat ze meerdere kunstwerken in Amsterdam hebben gemaakt.

De Spuistraat was vroeger het hart van de street-art in Amsterdam. Helaas is dit door de jaren heen steeds minder geworden en is Vrankrijk een van de weinige gebouwen in deze straat die nog beschilderd is met kunst. Vrankrijk is door de jaren heen een woon- en werkpand, maar was een voormalig beroemd en berucht kraakpand. Er is zelfs een korte documentaire over dit pand en de geschiedenis ervan gemaakt. Je herkent het gebouw meteen aan de kleurrijke gevel. 

Benieuwd naar de geschiedenis over dit pand? Bekijk dan zeker eens de documentaire Vrankrix en het Amst€rdamse rijk.

Dit kunstwerk is gemaakt door de Iraanse broers ICY & SOT, die wereldwijd actief zijn. Zo is deze ‘kleine jongen’ ook in steden als Berlijn, New York en en Los Angeles te zien. Al hun werken hebben een maatschappelijk thema zoals sociale rechtvaardigheid, mensenrechten en kapitalisme. Het kunstwerk is aan de zijkant van de trap te zien, je zou er dus zomaar kunnen voorbij lopen. 

Extra informatie route: Tijdens je wandeling aan de Prinsengracht zie je eerst aan de overkant van de gracht de Westerkerk waar het huwelijk plaats van prinses Beatrix met prins Claus plaatsvond. Honderd meter verder zie je het Anne Frank huis. Dit is het wereldberoemde huis waar de Joodse familie Frank zat ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog en Anne Frank haar beroemde dagboek Het Achterhuis schreef.

In de Tuinstraat vind je op het speelplein van de Theo Thijssenschool een kunstwerk in de vorm van straatpoëzie. Dit gedicht is geschreven door een 7-jarig meisje voor een project en uitgewerkt door kunstenaar Piet Perra. Het volledige gedicht luidt als volgt: 'Ik speel in de stad met jou. Ik speel in de stad met de kou. Ik speel in de stad, met alles wat er bestaat'. De slotregel werd megagroot en prachtig vormgegeven.

Extra informatie route: De Tuinstraat bevindt zich in een van de bekendste buurten van Amsterdam, de Jordaan. Vroeger was het een typische volksbuurt, nu is de wijk razend populair bij bezoekers en inwoners door de pittoreske grachten, kleine winkeltjes en knusse straten en stegen.

Op de hoek van de Prinsengracht en de Tuinstraat is een 11 meter hoog kunstwerk van The London Police te vinden! Het motto van de Londen Police is het verspreiden van vreugde en liefde. Dit doen zij enkel en alleen met het gebruik van potloden en stickers. Hierdoor wordt alles wat kunstenaars Chaz en Bob Gibson maken enkel met de hand gedaan. Vanaf 1988 zijn de kunstenaars naar Amsterdam verhuisd en sindsdien hebben zij al meer dan duizend iconische zwart witte karakters in Amsterdam gecreëerd. Heb jij er onderweg al een paar gezien?

Je bent nu weer bij Amsterdam centraal. Je loopt nu rechtdoor door de Cuyperpassage naar het IJ. Eenmaal je bent aangekomen bij het IJ, pak je de veerboot F4 naar de Halte Veer NDSM werf. De pontjes geven ook via een digitaal bord aan wat hun bestemming is, check dit altijd even.

Deze veerboten zijn gratis en je hoeft hier dus geen kaartje voor te kopen of je in te checken met je OV-kaart! Ben je met de fiets? Geen probleem want ook fietsen kunnen aan boord. Het oversteken met het pontje naar NDSM duurt zo’n 13 minuten en ook nu ervaar je een andere kant van Amsterdam.

NDSM is een van de hipste plekken in Amsterdam. Het ligt net naast de IJ hallen en is makkelijk te bereiken met het veerbootje. De NDSM mondt zich dan ook meer en meer uit tot een culture walhalla waar hippe barretjes, restaurants, markten, kunsthallen en vooral veel street art te vinden is. Houd je fototoestel maar dicht bij jou!

Het eerst kunstwerk dat je tegen het lijf loopt, is het mega kunstwerk Let Me Be Myself. Dit kunstwerk is in 2016 geschilderd op een gebouw van drie verdiepingen. De meeste zullen haar gelijk herkennen, want kunstenaar Eduardo Kobra heeft hier Anne Frank geportretteerd. Voor de muurschildering werden meer dan 450 spuitbussen verf en 35 liter lakverf gebruikt.

Kobra lichtte zijn keus voor Anne Frank toe: "De moed en wijsheid van Anne Frank inspireert mij en vele andere mensen. Ook jongeren voelen zich door haar verhaal aangesproken. Zij pleitte naast vrede voor meer respect voor het individu en daarom heb ik mijn werk de naam ‘Let me be myself’ gegeven". Kobra schilderde eerder portretten van onder andere de dalai lama, John Lennon en Nelson Mandela.

Je volgende stop is het interessante STRAAT Museum. Dit museum is gevestigd in een scheepsloods van 8000 m2 op de NDSM-werf en is hiermee zowel een Rijksmonument als de grootste graffiti en street art speeltuin van Amsterdam.

Bij je bezoek aan dit museum kan je zo’n 150 verschillende kunstwerken bewonderen. De kunstenaars komen uit verschillende landen. Sommige kunstenaars komen ook terug op deze street-art wandelroute. Wat het museum zo bijzonder maakt is dat sommige kunstwerken in en speciaal voor het museum gemaakt werden. Doordat men de werken in de loods zelf maakt, kunnen deze gigantisch groot zijn.

Wil jij ook graag dit museum bezoeken? Dat kan! Boek je tickets voor het STRAAT museum hier online.

Je eindigt de street-art wandelroute op het NDSM plein. Dit hippe plein is bezaaid met creatieve street art. Waar je ook kijkt, merk je wel een schildering op, of dit nu op de muren, palen of containers is. Ooit was het de grootste scheepswerf ter wereld, maar in de jaren ’80 ging de ‘Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij’ failliet en kwam het terrein aan de noordzijde van het IJ leeg te staan.

De rommelige werf met zijn roestige loodsen en beton is inmiddels het ideale decor voor een nieuwe generatie creatievelingen en ondernemers. Bekijk ook zeker eens de zijstraten van het NDSM plein. Ook hier is namelijk tal aan street art te vinden.

Graag even iets eten of drinken na je wandeling? Ga naar de IJver! (Scheepsbouwkade 72)

Gelegen in de NDSM werf, met het uitzicht op het STRAAT museum en tal van street art op muren en containers, kan de IJver niet achter blijven. Met zijn 34 biertapkranen, heerlijk eten en een industriële setting met buiten én binnenterras is de IJver de perfecte plek om deze street art wandeling van Amsterdam af te sluiten.

Kan je maar niet genoeg krijgen van de street-art? De kunst in Amsterdam? Dan heb je geluk! Je kan namelijk nog enkele musea en galerijen bezoeken die te maken hebben met street-art. Hieronder alvast enkele van onze favorieten, die je eventueel kan toevoegen aan je wandeling.

Galerijen en kunstwinkels

Door de hele route heen vind je tal aan galerijen en kunstwinkels. Ga eens naar binnen en wie weet vind jij wel iets leuks. De GO Gallery (Marnixstraat 127) is bijvoorbeeld een galerij in het teken van street-art.

MOCO museum

Het Moco Museum is een museum gevestigd aan het Museumplein. Het museum exposeert voornamelijk moderne en hedendaagse kunst. In 2021 heeft het museum ook een expositie van de wereldberoemde street art artiest Bansky. Check altijd even op de website van het Moco Museum om te zien welke exposities er zijn als jij wilt gaan.

Route op de kaart


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 27 februari 2023 - Elke Everaert

Superleuke stad om op deze manier te ontdekken! Leuke vibe volgens mijn tieners :-)

- 9 mei 2022 - Danny Delrue

De gids is zeker zeer goed bruikbaar. We hebben twee wandelingen gedaan: de hoofdpunten van Amsterdam en de streetartwandeling. De laatste wandeling was te lang. Het duurde lang vooraleer streetart te zien was en zo heel veel was niet te zien. Wat daar dan wel weer goed aan was, was de oversteek naar NSDM. Daar was inderdaad veel streetart te zien. Misschien het eerste deel van die wandeling verwerken in de wandeling met hoofdpunten.

- 17 november 2021 - Johan vlangendonck

Mooie wandeling en leuke uitleg. Zeker om te doen.

Gratis preview reisgids downloaden

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Deze route is onderdeel van de betalende reisgids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?