Wandeling naar Trolltunga: Praktische info, Tips + Tours met gids

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wandeling naar Trolltunga: Praktische info, Tips + Tours met gids

25 februari 2024 in Noorwegen1 reactie

In Noorwegen kan je honderden uitgestippelde wandelpaden volgen die je langs steile bergwanden en helderblauwe meren gidsen. De wandeltocht naar Trolltunga is misschien wel de bekendste van allemaal. Wandelaars die Trolltunga willen bewonderen moeten er wel wat voor over hebben. Je legt heen en terug meer dan 27 kilometer af in 12 uren, maar je wordt wel beloond met een onklopbaar uitzicht.

Hieronder hebben we alle informatie verzameld over de wandeltocht naar Trolltunga en over de nabijgelegen natuurparken.

Onze tip: Wandel naar Trolltunga bij zonsondergang

Het is sterk aan te raden voor minder geoefende wandelaars om de wandeling naar Trolltunga met een gids te maken. Online kan je tickets kopen voor een begeleide wandeling naar Trolltunga.

Een aanrader: wie Trolltunga bij zonsondergang wil zien, kan ook een speciale nachtwandeling naar Trolltunga maken, een onvergetelijke ervaring!

Inhoud artikel

 1. De wandeling naar Trolltunga

De Trollentong

Trolltunga is één van de spectaculairste en meest panoramische kliffen van Noorwegen. De naam betekent letterlijk ‘trollentong’ en wanneer je de rots ziet die over de klif uitsteekt, zal je onmiddellijk begrijpen waarom hij zo heet.

De klif stijgt 1100 meter boven zeeniveau uit en 700 meter boven het meer Ringedalsvatnet. De klim naar Trolltunga is een uitdaging voor je kuiten, maar je zal beloond worden met een prachtig uitzicht over ijskappen, het meer en groene landschappen.

Enkel voor geoefende wandelaars

Hoewel het uitzicht vanop de top van Trolltunga absoluut de moeite waard is, moet je wel weten dat de tocht lang is, veel inspanning vraagt en dat het 10 tot 12 uur duurt om heen en terug te wandelen. Onderweg klim je zo’n 1000 meter en heen en terug leg je 27,5 kilometer af. Zorg ervoor dat je een goede conditie hebt en goed voorbereid bent vooraleer je aan de tocht naar Trolltunga begint.

Denk hieraan + praktische info:

 • Het traject naar Trolltunga begint op de parking Skjeggedal bij Odda.
 • Je kan de wandeltocht naar Trolltunga maken vanaf midden juni tot midden september, wanneer de sneeuw gesmolten is en nog niet opnieuw is beginnen vallen.
 • Er is geen gsm-ontvangst langs deze route.
 • Als je denkt dat je de uitdaging aankan, sta dan op tijd op, zodat je genoeg tijd hebt op Trolltunga voor het weer donker wordt. Er wordt aangeraden om niet later te beginnen wandelen dan 8u 's morgens.
 • De wandeling naar de top van Trolltunga neemt 4 à 5 uur in beslag. Calculeer genoeg tijd in om boven van het uitzicht te genieten en keer terug voor zonsondergang.
 • Het pad naar Trolltunga is aangegeven met stenen (rode T). Let goed op dat je niet de verkeerde richting uitgaat.
 • Er zijn geen veiligheidshekken.
 • Let op dat je niet uitschuift en ook wanneer je foto’s neemt, want de rotsen kunnen glad zijn.
 • Neem zeker voldoende water en eten (suikers, koeken, banaan) mee, want de tocht naar Trolltunga duurt lang.
 • Deze hik is in te delen als zwaar, dus weet zelf wat je wandel capaciteiten zijn, wat je aankan. Draag zeker goede wandelschoenen en voorzie je van een regenjasje. In de zomer kan een zonnebril en zonnecrème ook van pas komen.

Waar start de Trolltunga hike?

 • Afhankelijk van je conditie kan je kiezen om de volledige Trolltunga hike te doen vanaf de eerste parkeersplaats bij Skjeggedal carpark.
 • Je kan er ook voor kiezen om met je auto of met de shuttle bus verder omhoog te rijden en een deel van de route te skippen. Zo kan je voor kiezen om naar de Trolltunga Upper Parking te rijden en zo al snel 2 a 3 uur wandel tijd te winnen. Wil je met de auto tot deze parking rijden, hou er wel rekening mee dat je vroeg komt. Er is maar een zeer beperkt aantal plaatsen (30-tal).
 • Parkeer je bij Skjeggedal carpark, waar meer parkeerplaatsen zijn, dan kan je vanaf hier ook de shuttlebus naar boven nemen.
 • Zowel de parking als de shuttle bus zijn te betalen.

Trolltunga wandeling op de kaart

Onderweg wordt de hike gemarkeerd door de rode letter T, er staan ook bordjes met de reeds gewandelde afstand.

 1. Hoe bereik je Trolltunga?

Met de auto

 • Je kan kiezen om te parkeren op P1 in het dorp Tyssedal (220 parkeerplaatsen) en van daar de shuttelbus te nemen naar P3 Mågelitopp. De parking kost 300 NOK + kost van de shuttel. Er zijn zowel maxi taxi's als gewone taxi, prijzen verschillen hiervan.
 • Je kan parkeren op P2 Skjeggedal, deze kost je 500 NOK per dag (180 parkeerplaatsen)
 • Je kan ook parkeren op P3 Mågelitopp, deze kost je 600 NOK per dag (30 parkeerplaatsen)

Opgelet: Tijdens het hoogseizoen (15 juni - 31 september) mogen taxi's enkel naar P3 rijden voor 6u 's morgens, tussen 11u30 en 14u of na 19u. In het laagseizoen mag het de ganse dag door, zolang de weg maar open is.

Met de shuttlebus

 • Er rijden shuttlebussen tussen het dorpje Odda / P1 Tyssedal en de parkeerplaats P2 Skjeggedal. Er zijn 2 bedrijven die deze uitvoeren: Odda Taxi (OT) en Odda Buss (OB).
 • Vanuit Odda naar parkeerplaats P2 Skjeggedal betaal je 300 NOK (heen en terug) of 150 NOK (enkel)
 • Vanaf P1 Tyssedal naar parkeerplaats P2 Skjeggedal betaal je 200 NOK (heen en terug) of 100 NOK (enkel)
 • Alle detail info + vertrektijden kan je vinden op de site van trolltunga transport

Hotels in de buurt

Wil je de Trolltunga wandeling doen dan is het eenvoudigst om te overnachten in Odda of Tyssedal. Vanaf hier kan je dan de shuttelbus nemen naar de start. Meestal kan je je auto gratis parkeren bij je hotel of verblijf.

 1. Andere wandeltochten in de regio

Als de Trolltunga niets voor jou is of als de weersomstandigheden niet ideaal zijn, kan je als alternatief één van de volgende wandeltochten maken.

Het Hare Koninklijke Hoogheid Koningin Sonja’s Panoramisch Wandelpad

Het Hare Koninklijke Hoogheid Koningin Sonja’s Panoramisch Wandelpad is een andere uitdagende trektocht die zo’n 8 tot 9 uur duurt. Het wandelpad loopt door de hoge bergen tussen Kinsarvik en Lofthus en trakteert je op een prachtig uitzicht over de fjorden. Je wandelt net als bij de tocht naar Trolltunga door bossen, op hoge bergen en door groene boomgaarden.

Volg de zandweg die van Røte naar Heng gaat op 750 meter boven zeeniveau. Vanaf hier wordt de route aangeduid met blauwe D’s (van Dronning, het Noorse woord voor ‘koningin’). De steile route naar beneden, naar Lofthus, wordt aangeduid met rode T’s. In totaal stijg je 1100 meter. Net als voor de wandeltocht naar Trolltunga moet je ook voor deze route een geoefende wandelaar en in goede conditie zijn.

Het Vier Watervallen Wandelpad

Het Vier Watervallen Wandelpad loodst je door de mooie Husedalenvallei. Onderweg zie je 4 watervallen tussen Kinsarvik en het Hardangervidda Bergplateau. Deze mooie route duurt 5 à 6 uur. Deze tocht is helemaal anders dan die naar Trolltunga en dus ook een goed idee voor wie wel naar Trolltunga trekt.

Hardanger Fossasti

Als je wil, kan je ook een kortere, minder uitdagende wandeltocht doen om slechts één of twee watervallen te bewonderen. De kortere tocht duurt zo’n 3 uur heen en terug. Hardanger Fossasti (Watervalpad) start in het centrum van Kinsarvik en is een makkelijker wandelpad met informatieborden onderweg.

Je kan kaarten en extra informatie over alle tochten en hun moeilijkheidsgraad vinden in het toeristisch centrum van Kinsarvik.
 1. Overnachten in de buurt van Trolltunga

Hotels en appartementen in de buurt

Wil je de Trolltunga wandeling doen dan is het eenvoudigst om te overnachten in Odda of Tyssedal. Vanaf hier kan je dan de shuttelbus nemen naar de start. Meestal kan je je auto gratis parkeren bij je hotel of verblijf.

Vikinghaug appartement in Odda

We verbleven in het Vikinghaug appartement in Odda, dit statige gebouw bevindt zich bovenop de berg, waardoor je een adembenemend uitzicht hebt op het dorp, diverse watervallen en het fjord. Je beschikt er over een eigen keuken en leefgedeelte in je appartement. Je auto kan je kwijt voor de deur. Meer info en prijzen

Trolltunga Guesthouse in Tyssedal

Heel dicht in de buurt bij het startpunt van de Trolltunga. Een fantastisch appartement in Tyssedal met gratis parking. Zeer vriendelijk personeel en helpt je graag met het regelen van een shuttle bus voor de Trolltunga hike. Schoon en compleet appartement. Prijzen en boeken.

 1. Bezienswaardigheden in de buurt van Trolltunga

Odda

Odda is het stadje dat het dichtst bij Trolltunga ligt. Het bevindt zich aan het zuidelijke uiteinde van de fantastische Sørfjord en is het commercieel centrum van de hele Hardangerstreek. Odda is een ideale plaats om van het prachtige landschap te genieten en de perfecte plek om ook andere wandelingen in de buurt te maken. De meeste toeristen trekken hier naar Trolltunga, maar er valt nog veel meer te zien en te beleven!

Onze tip: we raden ook aan om in Odda te verblijven. Je hebt er verschillende leuke hotels en het is niet ver van het startpunt van de wandeling naar Trolltunga. Boek online je hotel in Odda.

Tyssedal

Vlakbij Odda, en dus ook erg dicht bij Trolltunga, kan je ook even halt houden in het dorpje Tyssedal. Daar kan je het interessante Noors Museum van Hydrokracht en Industrie bezoeken.

Nationaal park Folgefonna

Het nationaal park Folgefonna Nationaal Park beschermt drie plateaugletsjers op het schiereiland van Folgefonna en ligt vlak naast Trolltunga. Dit nationaal park is één van de populairste van Noorwegen. Vooral wandelaars komen ernaartoe om er mooie wandeltochten te maken. Als je veel tijd hebt, kan je heel wat lange wandeltochten maken dwars door het nationaal park, van Odda tot Rosendal. Ook wie minder tijd heeft, kan hier enkele korte wandelroutes volgen.

Buer-wandeltocht

De mooiste wandeling in het nationaal park Folgefonna brengt je van Buer naar Buerbreen, een indrukwekkende gletsjerarm. Deze steile wandeling neemt ongeveer 3 uur in beslag. Je wandelt omhoog door de groene Buerdalenvallei naar de rand van de gletsjer en daalt dan terug af naar de parking waar de wandeling ook startte. Het landschap langs deze wandeling lijkt op wat je ziet bij Trolltunga, maar de wandeling naar Buerbreen is iets minder intens dan die naar Trolltunga.

Als je op de gletsjer zelf wil wandelen, kan je mee met een begeleide wandeltocht die vertrekt vanuit Odda of Rosendal aan de andere kant van het nationaal park (zo’n 50 minuten rijden van Odda).

Langfoss-waterval

Van Odda is het een klein uurtje rijden naar Etne. Daar kan je één van de spectaculairste watervallen van het land bewonderen, de Langfoss-waterval. Deze waterval is meer dan 600 meter lang, een zeldzaamheid! Een leuke extra is dat de waterval nog niet op de weg van de meeste toeristen ligt waardoor je het uitzicht meestal met niet al te veel anderen moet delen. Dat is op Trolltunga meestal niet het geval.

Het is sterk aan te raden voor minder geoefende wandelaars om de wandeling naar Trolltunga met een gids te maken. Online kan je tickets kopen voor een begeleide wandeling naar Trolltunga.

Bergen

Bergen is de tweede grootste stad van Noorwegen en heeft heel wat te bieden. Je kan er verschillende interessante musea bezoeken, de kabelbaan naar de nabijgelegen bergtop nemen om van de prachtige uitzichten te genieten en natuurlijk rondwandelen in de pittoreske wijk Bryggen. In Bergen zal je je niet snel vervelen!

 1. Filmpje: zie het mooiste van Trolltunga

Benieuwd naar hoe Trolltunga eruitziet? Bekijk dit filmpje en loop alvast al je virtuele wandeling. Als je al dat moois in het echt wil bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Trolltunga in Noorwegen moeten afzakken!

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je rondreis in Noorwegen?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Noorwegen? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Noorwegen met meer dan 78 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Noorwegen.

Noorwegen

Gratis reisgids Noorwegen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?