Premium

Route Romantische Straße: rondreis in Beieren, Zuid-Duitsland

Koop de volledige reisgids voor € 10

Onderdeel van de betalende reisgids

Route Romantische Straße: rondreis in Beieren, Zuid-Duitsland

 • Startpunt: Würzburg
 • Eindpunt: Füssen
 • Type: Rondreis
 • Afstand: 424 km
 • Duur: 14 dagen
 • Wegdek: Verhard
 • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
 • Beieren.nu

Volg route op kaart met GPS-tracker

Adv.
Romantische Strasse rondreis 8 of 9 dagen hotels 4*

Romantische Strasse rondreis 8 of 9 dagen hotels 4*

Deze rondreis langs de Romatische Strasse in Beieren brengt je van noord naar zuid. Je verblijft in 3 hotels 4* met ontbijtbuffet en 3x diner. In Augsburg krijgt u een 2 uur durende geleide wandeling.

Uitgestippelde route voor je rondreis langs de Romantische Straße in Beieren

De Duitse Romantische Straße is een toeristische route die ontworpen werd om veel van de topattracties in dit deel van Zuid-Duitsland met elkaar te verbinden. Deze route neemt je mee op een reis door het prachtige Beierse landschap, maar ook terug in de tijd. Onderweg kom je langs een reeks oude kastelen en kloosters, verken je charmante stadjes en dorpjes, word je meegesleept naar een romantischer verleden. Deze route bevat zowel de toeristische trekpleisters als leuke verrassingen en verborgen pareltjes.

Beienaren beschouwen zichzelf als anders dan andere Duitsers. Ze zijn er trots op dat ze egalitair, informeel en gastvrij zijn. Langs de Romantische Straße kan je genieten van de hartelijke Beierse welkom.

Dag per dag route

 • Dag 1: Würzburg en omgeving
 • Dag 2: Würzburg naar Tauberbischofsheim
 • Dag 3: Tauberbischofsheim naar Bad Mergentheim
 • Dag 4: Bad Mergentheim naar Rothenburg OdT
 • Dag 5: Rothenburg ob der Tauber
 • Dag 6: Rothenburg OdT naar Dinkelsbühl
 • Dag 7: Dinkelsbühl naar Nördlingen
 • Dag 8: Nördlingen naar Donauwörth
 • Dag 9: Donauwörth naar Augsburg
 • Dag 10: Augsburg naar Landsberg am Lech
 • Dag 11: Optioneel bezoek aan München
 • Dag 12: Landsberg am Lech naar Schongau
 • Dag 13: Schongau naar Schwangau
 • Dag 14: Schwangau naar Füssen
Romantische Straße

Gratis preview reisgids downloaden

Nog meer in de volledige reisgids Romantische Straße

Ontdek de Romantische Straße via een volledig uitgewerkte rondreis, 4 stadswandeling en verkenning van zowel bekende maar ook minder bekende plekken. Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids compleet. Koop de volledige reisgids voor € 10

GPX bestand(en) van deze route downloaden

Hier stellen we een twee weken durende reisroute voor (als kan je deze ook inkorten tot een paar dagen of een week). Deze kan eenvoudig met de auto of camper worden gedaan, wil je een sportieve uitdaging of avontuurlijke ervaring dan kan je de route afleggen met de fiets.

Je begint de route in Würzburg en je rijdt geleidelijk naar het zuiden, naar Füssen, richting de voet van de Alpen. Op bepaalde punten raden wij aan om even van de Romantische Straße af te wijken om andere - niet of weinig bezochte - attracties in de omgeving te verkennen.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Deze rondreis langs de Romantische Straße start in de charmante stad Würzburg. Voorzie zeker een halve dag om Würzburg te verkennen met onderstaande wandeling langs de belangrijkste bezienswaardigheden die de stad rijk is.

Würzburg is het gebruikelijke startpunt voor de Romantische Straße. Het is een levendige universiteitsstad aan de rivier de Main in het hart van het Frankische wijnbouwgebied. Te midden van de met wijnranken bedekte hellingen van de regio ligt de historische stad langs de oevers van de rivier en is het een schilderachtige plek om het avontuur te beginnen. Hier ontdek je tal van prachtige architectuur uit de barokke periode en een scala aan andere bezienswaardigheden. Veel van de beste plekken ontdek je tijdens onze uitgestippelde stadswandeling. 

Enkele van de bezienswaardigheden die je zal ontdekken zijn:

 • De Residenz Würzburg, een van de meest indrukwekkende barokke meesterwerken van Duitsland. Het is een UNESCO-lijst van bezienswaardigheden en het is een paleis uit de 18e eeuw.
 • Een van de belangrijkste renaissancekerken ten noorden van de Alpen, de Neubaukirche, de voormalige kerk van de Würzburg Universiteit.
 • De Mariakapel (Marienkapelle) is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de oude stad. Deze opvallende rode kerk is een prachtig bouwwerk dat je zeker niet mag missen.
 • Nog meer ontdekken in Würzburg? Lees hier onze tips in Würzburg.

Na je bezoek aan Würzburg en misschien een uitstapje hebt gemaakt om het noorden van Beieren verder te verkennen, start je rondreis langs de Romantische Straße. Op deze eerste dag van je reis op deze populaire toeristische route ga je naar het westen en dan naar het zuiden tot aan Tauberbischofsheim.

Urphar 

In de gemeente Urphar kan je onderweg de evangelische Jakobskirche bezoeken. De middeleeuwse kerk ligt net ten zuiden van de gemeente en is omgeven door een ommuurde begraafplaats. Een stenen toren die hier al in de 8e eeuw stond, werd aan het einde van de 10e eeuw uitgebreid.

Wertheim am Main

Vervolgens kan je Werhteim am Main bezoeken. Het centrum van de stad is zonder meer schilderachtig. De oude stad ligt tussen de Main en de Tauber. Ga naar de prachtige Marktplatz in het hart van de historische stadskern. Deze marktplaats is omzoomd met aantrekkelijke vakwerkhuizen, waarvan sommige al van de 16e eeuw dateren. Hier zie je enkele van de oudste en smalste huizen van Franken (Franconië).

Kasteel van Gamburg 

Daarna kan je nog het kasteel van Gamburg bezoeken. Het kasteel Gamburg werd in 1157 voor het eerst genoemd als 'castrum Gamburc'. Het kasteel werd in de loop der jaren een aantal keren uitgebreid en verbouwd, maar is nooit verwoest en is sinds de bouw ervan voortdurend bewoond geweest. Er zijn hier fresco's gevonden die dateren van rond 1200 (de oudste seculiere muurschilderingen ten noorden van de Alpen). 

Het kasteel is open voor rondleidingen in het weekend, van 14.00 tot 18.30 uur en dit vanaf het eerste weekend van april tot het eerste weekend van november. Buiten deze uren/data kan het kasteel enkel op afspraak bezocht worden.

Je sluit de dag af in Tauberbischofsheim. Tauberbischofsheim is ook een van de charmante historische stadjes die je tijdens je reis langs deze populaire toeristische route kan ontdekken. Hier werd in 735 een nonnenklooster gesticht door bisschop Bonifacius, en de stad kreeg haar oorkonde tussen 1237 en 1245. Wij raden aan om hier 's avonds te ontspannen en morgenochtend een korte wandeling te maken voordat je verder gaat met je route.

Laat je auto of camper achter buiten het centrum van Tauberbischofsheim (parkeer aan de Wörtplatz) en maak een korte stadswandeling om zo de belangrijkste bezienswaardigheden in het centrum te verkennen. Daarna rijden we verder langs de Romantische Straße richting Bad Mergentheim.

Onze stadwandeling neemt je mee langs:

 • Het Neogotische stadhuis 
 • De Liobakerk
 • Huis Mackert
 • En nog veel meer

Onderweg naar Bad Mergentheim kom je ook nog langs enkele leuke plaatsen. Lauda-Königshofen is de naam van 2 steden die naast elkaar in het Taubertal liggen. De steden staan bekend om de wijngaarden op de hellingen en de wijnen die in het gebied worden geproduceerd. Beide steden zijn zeker een bezoekje waard.

Wat is een betere plek om deze dag langs de Romantische Straße af te sluiten dan in dit romantische kuuroord aan de Tauber? Bad Mergentheim is een betoverende stadje te midden van de bloemrijke weiden en wijngaarden in de omgeving. Het heeft een levendige voetgangerszone met veel aantrekkelijke winkels en eet- en drinkgelegenheden, en geneeskrachtige mineraalbronnen die de stad in 1926 haar 'Bad'-belichaming gaven.

Vandaag rijden we van Bad Mergentheim naar Rothenburg ob der Tauber. Onderweg ontdek je een scala aan mooie dorpen en bijzondere bezienswaardigheden.

Eerst ga je vanuit Bad Mergentheim naar het oosten  om de volgende stad langs je route, Weikersheim, te bereiken. Weikersheim, temidden de wijngaarden, is vooral bekend als de locatie van Schloss Weikersheim. Dit grote renaissancepaleis is het mooiste langs de Romantische Straße. Het kasteel werd gebouwd in de 12e eeuw en was de traditionele zetel van de prinselijke familie van Hohenlohe.

In plaats van direct van hier naar het eindpunt van de dagtocht, Rothenburg ob der Tauber, te gaan, kan je eerst nog een kleine omweg maken om nog twee fascinerende historische dorpjes te bezoeken.

Zo kan je bijvoorbeeld Röttingen bezoeken, een klein dorp met minder dan 2000 inwoners maar tal van historische bezienswaardigheden. Het dorp beschikt nog steeds over een groot deel van de oorspronkelijke 17e-eeuwse vestingmuren en 7 van de oorspronkelijke 14 wachttorens. Het dorp heeft een middeleeuwse uitstraling, met veel vakwerkhuizen om het gevoel te geven dat je terug in de tijd bent gestapt. 

Ga verder door dit schilderachtige landschap met zijn beboste hellingen en met wijnranken begroeide hellingen om Creglingen te bereiken. Hoewel er al lang een nederzetting in deze regio is, en er al veel eerder melding van werd gemaakt, kreeg Creglingen in de 14e eeuw een stadshandvest. Het heeft nog steeds een aantal fascinerende historische gebouwen in en rond de historische kern, maar 3 belangrijke attracties onderscheiden zich van de rest: de Herrgottskirche, het Fingerhutmuseum (met een vingerhoedje van 2500 (!) jaar oud) en het verbazingwekkende Lindleinturm.

Ten slotte beëindig je de dag in Rothenburg ob der Tauber, een van de bekendste steden langs de Romantische Straße en tevens een van de mooiste. Het is een uitstekend voorbeeld van een middeleeuwse ommuurde stad, een van de weinige overgebleven steden in Duitsland.

Vandaag heb je de kans de prachtige historische stad Rothenburg ob der Tauber langs de Romantische Straße te leren kennen. Onze uitgestippelde stadswandeling start op het marktplein, gelegen in het centrum van de oude stad. 

Koning Conrad III van Huis Hohenstaufen bouwde in 1142 hier in Rothenburg zijn koninklijk kasteel. Al snel daarna groeide er een dorp omheen en begonnen handelaren hun waren te verkopen. De Marktplatz was geboren. Op het marktplein zie je een aantal opmerkelijke gebouwen zoals het gotische Rathaus, de Ratstrinkstube en de Fontein van Sint-Joris (waarvan een replica gebruikt werd in de Disneyfilm Belle en het Beest!). 

De stadswandeling neemt je verder mee langs: 

 • Het Staudthof is een van de meest indrukwekkende middeleeuwse gebouwen van de stad.
 • Het koninklijke kasteel Hohenstaufen. Het was dit kasteel dat leidde tot de ontwikkeling van de stad en het zijn naam gaf (letterlijk 'Rode Kasteel over de Tauber'). 
 • St Jakobskirche, de belangrijkste kerk in Rothenburg.
 • In een deel van het voormalige kloostercomplex van de monniken van Sint Jan vind je het fascinerende Das Mittelalterliche Kriminalmuseum (Middeleeuwse Misdaadmuseum).

Als je tijdens deze wandeling de historische kern van de stad hebt leren kennen, raden we je ook aan je verkenningen uit te breiden door rond te wandelen in de buitenwijken van de oude stad. Je kan ook over de vestingmuren wandelen of verken oudere deel van de stad, zoals het Ziekenhuiskwartier.

Vandaag laat je Rothenburg ob der Tauber achter je en ga je via Schillingsfürst en de historische en culturele bezienswaardigheden van Feuchtwangen naar je volgende stop in Dinkelsbühl.

Schillingsfürst 

De belangrijkste attractie van Schillingsfürst is het barokke kasteel. Een kasteel werd voor het eerst op deze site vermeld in het jaar 1000. Het huidige kasteel werd tussen 1753 en 1793 door prins Karl Albrecht Schillingsfürst gebouwd. Vandaag de dag is het een museum en is het opengesteld voor bezoekers. Van hieruit kan je genieten van een prachtig uitzicht over de Frankische hoogten.

Feuchtwangen 

Feuchtwangen is een historische nederzetting in het Sulzbachtal. Binnen de historische kern van de stad zijn er een aantal bezienswaardigheden te zien, waaronder delen van de oorspronkelijke oude stadsmuren, de Obere Tor, een van de drie oorspronkelijke poorten die nog overeind staan, en de voormalige benedictijnenkloosterkerk met zijn romaanse kloostergang.

Dinkelsbühl

Dinkelsbühl, gelegen aan de zuidelijke rand van de Frankische Hoogvlakte en aan de rivier de Wörnitz, is een andere archetypische stad langs de Romantische Straße. Net als Rothenburg ob der Tauber en Nördlingen (dat je morgen zal bezoeken), is het een zeldzaam voorbeeld van een Duitse middeleeuwse ommuurde stad. De imposante mijnwerkers- en vakwerkgebouwen van deze stad voeren de bezoekers terug in de tijd. Het is gemakkelijk in te beelden hoe deze plaats er in de middeleeuwen uit zou hebben gezien.

Vandaag rij je van Dinkelsbühl naar Nördlingen. Je kan de directe route naar het zuiden nemen naar Wallerstein en verder naar Nördlingen. Maar je kan ook een omweg maken om Schloss Baldern te bezoeken door via kleinere wegen naar het zuiden te rijden en dan naar het westen te gaan om bij Wallerstein weer aan te sluiten op de route.

Schloss Baldern is een barok kasteel die tussen 1718 en 1737 werd gebouwd op de plaats van een voormalige kasteel Hohenstaufen uit de 11e eeuw. Het werd gebouwd als de residentie van de graven van Oettingen-Baldern en herbergt nu prachtig ingerichte salons en kamers uit vroegere tijden. De balzaal van het kasteel Baldern is een waar meesterwerk van de barokke architectuur.

Wallerstein, grotendeels overschaduwd door meer bekende steden en attracties langs de Romantische Straße, is toch de moeite waard om even de tijd te nemen om te bezoeken. De belangrijkste reden om je voertuig hier te laten staan is om de Wallersteinse kasteelrots te beklimmen.

Zoals gezegd is de stad Nördlingen, net als Rothenburg en Dinkelsbühl, een van de goed bewaard gebleven middeleeuwse steden van Duitsland. Het is de enige volledig bewaarde stadsmuur in Duitsland. Nördlingen is veel minder bekend dan de andere steden in de regio en bijgevolg ook minder druk.Er zijn natuurlijk tal van historische gebouwen van belang verspreid over de oude stad, dus er is hier geen tekort aan dingen om te zien en te doen. 

Vandaag laat je Nördlingen achter je en ga je verder, eerst naar Harburg en dan naar Donauwörth, een andere bekende bestemming langs de Romantische Straße. Als je tijd over hebt, kun je ook een omweg naar Neuberg an der Donau en Ingolstadt overwegen.

Harburg 

Harburg is een stad met charmante middeleeuwse kenmerken, en het is zeker de moeite waard om hier een stop te maken om te verkennen. Er zijn een aantal historische gebouwen, maar het meest opvallende is het kasteel. Het werd gebouwd door de voormalige Hohenstaufen-keizers van Duitsland in de 11e of 12e eeuw en wordt daarom beschouwd als een van de oudste burchtwerken van het land.

Neuburg an der Donau is een prachtig stadje met onder andere een indrukwekkend schloss uit de renaissance tijd. Ga verder naar de voormalige geduchte vesting Ingolstadt en verken het oude stadsgedeelte, dat gezegend is met een rijke erfenis aan historische monumenten.

Donauwörth 

Donauwörth ligt op een strategische plek waar de Donau en de Wörnitzrivier samenkomen. Het zou zijn gesticht door 2 vissers op het Riedseiland, net ten zuiden van de historische kern van de stad. Dit eiland is nu een aangename plek net buiten het centrum, met een aantal cafés en het plaatselijke museum, dat zich richt op de geschiedenis van het gebied in de jaren 1800.

Vandaag stellen we voor om een korte route verder naar het zuiden te maken richting Augsburg (ongeveer 40 minuten) en de rest van de dag te besteden aan het verkennen van deze fascinerende stad.

Augsburg is de derde grootste stad van Beieren, maar het is de oudste. Dankzij zijn prachtige renaissancegebouwen en de vele fonteinen wordt Augsburg ook wel de meest noordelijke stad van Italië genoemd.

 • Het vindt zijn oorsprong in de stichting van de Romeinse vestingstad Augusta Vindelicum in het jaar 15 voor Christus.
 • In de middeleeuwen was het een van de rijkste financiële centra van Europa.
 • Augsburg werd bekend als een centrum voor vakmanschap, met name metaalbewerking, en ook voor zijn artistieke inspanningen.
 • Beroemd was de stad als de thuisbasis van vader-en-zoon kunstenaars Hans Holbein de Oude en de Jonge.
 • Tijdens de Renaissance bereikte de stad haar hoogtepunt en veel van haar indrukwekkende architectuur dateert uit deze periode.
 • De historische kern van Ausberg is tijdens de Tweede Wereldoorlog weliswaar beschadigd, maar is met veel liefde in zijn oude glorie hersteld.

Ontdek hier onze uitgestippelde stadswandeling die je langs de mooiste bezienswaardigheden in Augsburg meeneemt! 

Vandaag waag je je in zuidelijke richting van Augsburg naar Landsberg am Lech. Wij raden je aan je dag te beginnen met een korte omweg naar Friedberg voordat je verder gaat op de Romantische Straße.

Friedberg 

Friedberg ligt aan de westelijke rand van de heuvels langs de Lechleite, waar de rivier de Lech een brede bedding heeft gevormd uit gletsjersmeltwater. In tegenstelling tot zoveel andere plaatsen in Duitsland heeft de stad de Tweede Wereldoorlog vrijwel ongeschonden overleefd. Er zijn dan ook een aantal historische gebouwen in de hele oude stad te vinden. Zo werd het Friedbergkasteel in 1257 gebouwd, hoewel bijna het gehele huidige gebouw uit de 16eeeuw dateert.

Klosterlechfeld 

Het dorp Klosterlechfeld heeft zich vandaag de dag ontwikkeld rond een franciscanenklooster en de bedevaartskerk van Maria Hilf. De eerste steen werd gelegd in 1603, en het gebouw werd het jaar daarop op Drieëenheidsdag ingewijd. De rotonde werd ontworpen door Elias Holl, die het Pantheon in Rome als model had genomen. Al snel volgden de pelgrims en in 1606 vestigden zich hier Franciscanen uit Straatsburg, die er hun klooster vestigden waarrond zich al snel de nederzettingen van verhuurders, handelaren en boeren vestigden. 

Kaufering 

Kaufering biedt de mogelijkheid om na te denken over een veel donkerder periode in de Duitse geschiedenis. Kaufering was een systeem van 11 subkampen van het concentratiekamp Dachau, dat tussen 1944 en 1945 in werking was. Ongeveer de helft van de 30.000 gevangen die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen zaten zijn hier overleden.

Vandaag de dag blijft er echter weinig over om deze afschuwelijke periode te markeren. De meeste plaatsen zijn herbestemd voor andere doeleinden, hoewel er nog enkele grafstenen en bescheiden herinneringen te zien zijn.

Landsberg am Lech 

Landsberg am Lech is een aantrekkelijke plaats aan de rivier de Lech. De rivier speelt niet alleen een belangrijke rol in de geografie van de stad, maar ook in de geschiedenis. De stad was, net als vele andere in dit deel van Beieren, een belangrijk punt op de Via Claudia handelsroute van Italië naar Augsburg. De Lech kon hier worden bedwongen en er was een hooggelegen vestingspunt van waaruit de route en het gebied konden worden beschermd.

Op dit punt op je route ben je zo dicht bij München (amper 65 km) dat we je ten zeerste aanraden om een dagje van de Romantische Route af te wijken en een bezoek te brengen aan deze kroon op het Beierse leven. München is echt een van de mooiste en meest interessante steden van Duitsland. Als je een dag kunt missen, is het zeker de moeite waard om te gaan.

Je kan de stad verkennen met onze gratis stadswandeling. Download je stadswandeling München hier.

Vandaag vervolg je je route langs de Romantische Straße (of ga je gewoon verder als je er niet voor gekozen hebt om München te bezoeken). Rij verder naar het zuiden vanaf Landsberg am Lech om je eerste bezienswaardigheid voor de dag te bereiken, Hohenfurch.

Hohenfurch

In het Schönachtal, een dal omgeven door weiden en bossen, is Hohenfurch de poort naar de Pfaffenwinkel (letterlijk 'priesterhoek'). In de stad zelf wonen ongeveer 1500 mensen. Hier kan je genieten van het prachtige uitzicht op het Alpenvoorland in een aangename landelijke omgeving. De Pfaffenwinkel is een naam die aan dit deel van Zuidwest-Beieren is gegeven vanwege het aantal religieuze gebouwen en de intrigerende religieuze geschiedenis. Je leert meer over dit deel van het land terwijl je je reis naar het zuiden voortzet. 

Schongau 

Schongau is een andere belangrijke nederzetting langs de Via Claudia Augusta, die in de Romeinse tijd van Italië naar Augsburg liep. 

 • Op het hoofdplein in het hart van het oude stadsgedeelte is het Ballenhaus te zien. Dit oude pakhuis en de raadszaal dateren uit de 15e eeuw. Aan het andere einde van het plein zie je de kerk van Maria Himmelfahrt. Het is deze kerk die het plein de naam Marienplatz geeft.
 • Ten oosten van de Marienplatz bevindt zich een voormalig karmelietenklooster dat nu een verzorgingstehuis is en de Kerk van de Heilige Geest.
 • In dit gebied kan je ook genieten van een wandeling over de stadsmuren, in de voetsporen van de schildwachten die de nederzetting door de eeuwen heen bewaakten.
 • Je kan ook een wandeling maken rond de buitenkant van de muren. Tijdens deze wandeling kan je genieten van een prachtig uitzicht op de resterende torens van de vestingwerken, tot aan de rivier de Lech en, op een heldere dag, helemaal tot aan de bergen in het zuiden. 

Schongau wordt beschouwd als het hart van de Pfaffenwinkel. Veel van de opmerkelijke kloosters en andere bezienswaardigheden van de regio zijn binnen handbereik. En je zal er enkele ontdekken als je de volgende dag van deze tocht verder naar het zuiden gaat.

Op de voorlaatste dag van je rondreis rij je verder naar het zuiden, door de Pfaffenwinkel, met als eindbestemming Schwangau. Schwangau ligt slechts op korte afstand van Füssen, dat is het einde van de Romantische Straße, maar er zijn een aantal echte highlights te zien in de omgeving.

 • Peiting is ook één van de charmante stadjes van de Pfaffenwinkel. Het ligt aan de overkant van de rivier de Schongau. Hoewel dit een stad met 12.000 inwoners is, heeft het grotendeels zijn dorpsgevoel weten te behouden.
 • Rottenbuch is vooral bekend om zijn indrukwekkende kloosterkerk, ehemalige Klosterkirche Mariä Geburt. Het interieur van de middeleeuwse kerk werd in de 18e eeuw in de hoge barokke stijl heringericht.
 • Wildsteig ligt 888m boven de zeespiegel, met een prachtig uitzicht op zowel de Ammergauer Alpen als de Allgäu. Het is een prachtige plek om te komen genieten van de ongerepte natuur van de prachtige omgeving.
 • Wieskirche is de kroon op de Pfaffenwinkel. Dit is een UNESCO-werelderfgoedlocatie. Vandaag de dag wordt het bezocht door vele - niet alleen pelgrims en mensen die op zoek zijn naar wonderbaarlijke genezingen, maar ook mensen met interesse voor architectuur en kerkelijke geschiedenis.

Schwangau is vooral bekend als toegangspoort tot de nabijgelegen beroemde toeristische trekpleisters, waaronder de Tegelbergbahn en de beroemde koninklijke kastelen van Neuschwanstein en Hohenshwangau. Wij raden je echter aan om deze belangrijke bezienswaardigheden te laten tot de laatste dag van je tour.

Hoewel je op deze laatste dag van je Romantische Straße-avontuur slechts een korte afstand aflegt, liggen er nog een verrassend aantal bezienswaardigheden in het verschiet.

Tegelberg 

De Tegelberg kabelbaan voert de bezoekers de Tegelberg bij Schwangau op. Het is een geliefde plek voor deltavliegers en parasailers en het biedt bovendien een fantastisch uitzicht op de Alpen en op de Forggensee.

Schloss Neuschwanstein 

Schloss Neuschwanstein, genesteld in de uitlopers van de Beierse Alpen, is misschien wel een van de meest herkenbare plekken in heel Duitsland. Deze uitgebreide en excentrieke romantische dwaasheid werd gebouwd voor koning Ludwig II. De sprookjesachtige torens waren de inspiratiebron voor het kasteel van Walt Disney's Doornroosje.

Het tweede kasteel hier, Hohenschwangau, is het oudere. Hoewel niet zo'n iconisch beeld als Neuschwanstein, is Hohenschwangau Schloss ook een populaire toeristische trekpleister. Dit was de kinderresidentie van koning Ludwig II van Beieren. Het werd gebouwd door zijn vader, koning Maximiliaan II.

Füssen

De aantrekkelijke Beierse stad Füssen is een passend eindpunt voor je rondreis. Het historische Füssen heeft een strategische positie op de Lech en bij de toegang van de bergen. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad is het Hoge Kasteel. Dit kasteel bevindt zich op de plaats van het oorspronkelijke Romeinse fort en een latere burcht die hier door de prins-bisschoppen van Augsburg is gebouwd. Het kasteel dat nu op de plaats staat, dateert uit de 15e en 16e eeuw. 

Route op de kaart


Geschreven door

Wouter Coppens

93 ervaringen

- 18 juni 2024 - Waterman M

Prima

- 18 juni 2024 - Vanhoudt m

Zeer overzichtelijk, goede uitleg en tips.

- 10 juni 2024 - Loes Maas-Schlickeisen

geweldig hele hulp voor onze reisroute!

- 24 mei 2024 - Loes Maas-Schlickeisen

ben er heel blij mee!! goeie tip!! dankjewel

- 17 mei 2024 - Marijke Hopman

De gids geeft ons enorm veel goede informatie!

Gratis preview reisgids downloaden

Koop de volledige reisgids voor € 10

Onderdeel van de betalende reisgids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?