Roadtrip Zeeland: Ultieme route langs de mooiste plekken + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Roadtrip Zeeland: Ultieme route langs de mooiste plekken + kaartje

24 januari 2024 in Zeeland1 reactie

Wil je graag op roadtrip door Zeeland? Gebruik onze uitgestippelde rondreis en mis niets

Een vakantie plannen dichtbij huis? Wat dacht je van een roadtrip door Zeeland? Een prachtige bestemming die je positief zal weten te verrassen met haar charmante steden en dorpjes, Zeeuwse stranden en mooie waterrijke natuurgebieden. Er zijn maar weinig plekken in Nederland waar je zo kan genieten en tot rust kan komen.

Kan je haast niet wachten om zelf een roadtrip te maken? Lees dan zeker verder en ontdek onze mooie roadtrip door Zeeland.

Inhoud artikel

  1. Dag 1: Middelburg en Vlissingen

Je 5-daagse roadtrip door Zeeland begint meteen in de charmante hoofdstad van Zeeland: Middelburg. Middelburg is een gezellige stad met meer bezienswaardigheden dan je op eerste zicht zou denken. De mooiste historische gebouwen liggen overigens op een zakdoek bij elkaar zodat je ze makkelijk samen kan bezoeken.

De historische pracht van de stad heeft fel geleden onder de bombardementen van het Duitse leger op 1 mei 1940. Wat je vandaag de dag nog ziet, is niet meer de originele bouw. Het siert wel de manier hoe men bij de reconstructie erin geslaagd is om Middelburg opnieuw dat ‘middeleeuwse jasje’ te bezorgen. Het zijn er bijna 1100, het aantal monumenten in Middelburg.

Wat zeker zien tijdens je bezoek aan Middelburg?

  • Wandel over de gezellige Grote Markt van Middelburg en strijk neer op een van de terrasjes met zicht op de historische gebouwen zoals het laatgotische stadhuis
  • Het Abdijcomplex, een geheel van gebouwen rond een mooi aangelegd plein met bomen en grijze looplijnen op de grond.
  • Of beklim de 90,5 meter abdijtoren De Lange Jan, de op twee na de hoogste toren in Nederland. Na het betreden van 207 treden geniet je van een schitterend zicht over de stad.
  • Lunchen kan je in een gezellig restaurantje bij de haven van Middelburg die omringd wordt met karakteristieke bruggetjes en prachtige oude panden.
STADSWANDELING: Mis niets tijdens je bezoek aan de hoofdstad van Zeeland met onze stadswandeling door Middelburg.

Vlissingen

Na een mooie wandeling door het centrum van Middelburg en een lekkere lunch in het sfeervolle Restaurant Het Packhuys aan de haven, rijd je door naar het volgende stadje: Vlissingen. Het stadje kent een strategische ligging bij de Westerschelde en de Noordzee. Niet vreemd dat het water altijd een dominerende en bepalende rol gespeeld heeft. Vlissingen ontwikkelde zich al snel verder als belangrijke havenlocatie en later als geliefde toeristenplek.

  • Je kan er wandelen over de gezellige 6 km lange boulevard die uitkijkt over de haven met hier en daar een winkel en restaurantje. Deze boulevard is trouwens de langste zeepromenade van Nederland!
  • Breng een bezoekje aan het MuZEEum, het Zeeuwse maritieme museum.
  • Of geniet bij mooi weer op het Badstrand en maak 's avonds een avondwandeling langs de haven van Vlissingen, een van de grootste havens van Nederland.
  • Wil je zeker niets missen tijdens je bezoek aan Vlissingen? Boek dan een georganiseerde stadswandeling door Vlissingen met gids en ervaar de boeiende geschiedenis van Vlissingen.

VERBLIJFTIP: Graag eens bijzonder overnachten? In B&B Gevangentoren Suite kan je overnachten in een luxe suite. Vanuit je bed krijg je een fantastisch uitzicht over de Westerschelde en de boulevard. Daarnaast kan je je ook altijd culinair laten verwennen in het aanliggende restaurant. Meer info en boeken.

  1. Dag 2: Zoutelande en Domburg

Vooraleer we onze roadtrip verder zetten richting Zoutelande, houden we eerst nog even halt bij de Pluktuin van Sint-Anthonijshoek in Koudekerke. In Zeeland kan je namelijk verschillende pluktuinen bezoeken, van kleine tuinen bij particulieren tot grote akkers op het erf van een boer. Het leek ons dan ook leuk om even halt te houden bij Pluktuin van Sint-Anthonijshoek waar je jouw eigen bosje kleurrijke bloemen kan plukken en nog even kan genieten van een kopje koffie vooraleer je doorrijdt.

Na het plukken, zetten we onze roadtrip verder richting Zoutelande, het stadje dat je wellicht kent van het populaire liedje van Bløf. Door deze zomerse hit wist het grote publiek zijn weg snel te vinden naar deze kleine, maar gezellige badplaats. Zoutelande weet onder meer uit te pakken met enkele prachtige stranden waar je heerlijk kan vertoeven. Het wordt dan ook niet voor niets de Zeeuwse Riviera genoemd.

Naast mooie stranden, vind je in Zoutelande ook een rijke geschiedenis, gezelligheid en vele leuke activiteiten. Enkele blikvangers in deze stad zijn de 13de-eeuwse Catharinakerk en het Bunkermuseum Zoutelande waar je meer te weten komt over het verhaal van de Duitse kustverdediging in Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verder kan je in Zoutelande ook mooie wandelingen in de duinen maken, de hoogste duinen van Nederland.

Wil je niets missen tijdens je roadtrip? Download dan zeker onze reisgids Zeeland en Zeeuws-Vlaanderen.

Domburg

Na een aangename wandeling door het centrum of langs het strand van Zoutelande, rijd je door naar Domburg. Domburg staat bekend als dé mondaine badplaats van Zeeland. Het stadje is altijd graag bezocht geweest door vorsten, prinsen, rijkere burgers en later kwamen kunstenaars. Wanneer je Domburg betreedt of binnenrijdt, zal je dat ook opmerken aan de stijl van sommige huizen.

Niet alleen de elite wist zijn weg te vinden naar Domburg. Ook kunstenaars als Piet Mondriaan en Jan Toorop kwamen hier naartoe om het bijzondere Zeeuwse licht te spotten. Verder heeft het dorpje een mondaine sfeer, een prachtig kasteel en een heerlijk lang zandstrand waar je een mooie avondwandeling kan maken en de zonsondergang kan spotten vooraleer je naar het hotel keert.

VERBLIJFTIP: Het 3* hotel Wilhelmina is gevestigd in een klassiek herenhuis op wandelafstand van het strand. Het bijzonder stijlvolle hotel laat zich karakteriseren als een eigentijds en zeer comfortabel hotel. Hier word je gegarandeerd van een heerlijke ontbijt, goede service en een uitstekende locatie! Meer info en boeken.

  1. Dag 3: Veere en de Oosterscheldekering

Na een heerlijke nachtrust en een lekker ontbijtje in Hotel Wilhelmina zetten we onze roadtrip verder richting Veere, een klein stadje aan het Veerse Meer. Wandel hier door de gezellige straatjes met leuke terrasjes en prima restaurants en bewonder de bijzondere bezienswaardigheden die groot zijn van omvang én groots van culturele waarde. Wandel langs de Schotse Huizen, de haven van Veere en breng een bezoekje aan Oma's snoepwinkeltje waar je lekker oud-Hollands snoep kan kopen.

Nadien kan je nog even zonnebaden aan het kunstmatig gecreëerde strandje van het Veerse Meer. Het is bovendien ook een gegeerde plek voor het watertoerisme. Er wordt volop gedaan aan zeilen, surfen, waterskiën, kanoën, duiken en sportvissen.

TIP: Wil je graag lekker dineren met een uniek zicht op de haven? Reserveer een tafeltje bij restaurant De Werf, lekker tafelen met een prachtig zicht erbij.

De Oosterscheldekering en Deltapark Neeltje Jans

Vervolgens rijd je door, via de unieke Oosterscheldekering naar Burg-Haamstede waar we zullen overnachten. De Oosterscheldekering, een exclusieve plek in Nederland, is onderdeel van de Deltawerken die natuurrampen deels zou moeten voorkomen. Zo braken de dijken in januari 1953 waardoor meer dan 1800 mensen om het leven kwamen en meer dan 100 000 mensen dakloos werden.

Om dit in de toekomst te vermijden, kwam men op het idee om deze dam te bouwen. Er werd maar liefst 35 jaar gewerkt aan de dam die de Noordzee van de Oosterschelde vandaag de dag scheiden. Het is een uniek werk in de wereld dat je nergens anders zal tegenkomen.

Ben je op roadtrip met kinderen? Dan is het misschien leuker om halt te houden bij het Deltapark Neeltje Jans, bij de Oosterscheldekering. Dit is een themapark waar je onder meer zeehondenshows kan bijwonen, rondvaarten kan maken, spetteren in de zwembaden of een educatieve tentoonstelling kan bijwonen over de natuurramp die hier ooit plaatsvond. Meer info op de website.
  1. Dag 4: Burgh-Haamstede, Dreischor en Zierikzee

Burgh-Haamstede is bestaat eigenlijk uit twee dorpje: Burgh en Haamstede

De dorpjes zijn door de jaren heen samengevloeid. Een van de bekendste bezienswaardigheden in Burgh-Haamstede is de Plompe toren, het enige overblijfsel van het dorp nadat het eeuwen geleden in water verdween. Maar de meeste toeristen komen hier voor de prachtige stranden die in de buurt van de dorpen liggen. Vanaf die stranden heb je bovendien een mooi uitzicht over de Oosterscheldekering.

Breng ook zeker eens een bezoekje aan Slot Haamstede. De geschiedenis van Burgh-Haamstede hangt voornamelijk samen met het kasteel waarvan de oudste delen stammen uit de 13de eeuw. Na een grondige restauratie kan dit indrukwekkende slot op bepaalde dagen bezocht worden.

Proef tijdens je roadtrip door Zeeland ook zeker eens van de Zeeuwse Bolus. Een heerlijk typisch Zeeuws gebakje met stroop en kaneel.

Nadien rijd je door naar een van de mooiste dorpjes van Zeeland, Dreischor

Dreischor is een typisch ringdorpje dat pas voor het eerst genoemd werd in de 13de eeuw. Na de watersnoodramp van 1287 kwam de omgeving rond Dreischor namelijk onder water te staan en werd het een eilandje. Enkele honderden jaren later werden er pas dammen aangelegd.

Breng hier zeker een bezoekje aan het Goemanszorg museum die gehuisvest zit in een gerestaureerde boerderij. Je krijgt er een mooi beeld over het voormalige boerenleven. De ruimtes zijn ingericht zoals een boerderij er bijna honderd jaar gelegen uitzag.

De leukste verblijven in Zeeland?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of vakantie in Zeeland? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken Zeeland
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in Zeeland
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
Vakantiepark → Roompot Vakantieparken of kijk bij Landal Zeeland

Sluit je dag af in Zierikzee

Zierikzee is een mooie havenstad én een van de gezelligste stadjes van Zeeland. Zierikzee staat ook wel bekend staat als de monumentenstad. Dit komt onder andere door de vele prachtige oude gebouwen en poorten die hier vandaag de dag nog te vinden zijn. De stad heeft een rijke historie en telt meer dan 500 monumenten. Mis niets met onze stadswandeling door Zierikzee.

Tijdens je stadswandeling door Zierikzee kom je alvast langs de topbezienswaardigheden als:

  • De gezellige geplaveide straatjes met hier en daar een restaurant of boetiekwinkeltje.
  • Het Stadhuismuseum waar je alles te weten komt over de geschiedenis en de monumenten van de stad.
  • De 62 meter hoge "Dikke Toren" die je kan beklimmen. Na 279 treden word je beloond met een prachtig zicht over Zierikzee, de Zeelandbrug en het eiland.
  • De oude vismijn van Zierikzee en twee grote stadspoorten.

VERBLIJFTIP: Pension de Zeeuwse Hemel biedt charmant ingerichte kamers midden in het centrum van Zierikzee. Verder is er een gezellig restaurant en bar en kan je er genieten van het zonnetje op het sfeervolle terras. Meer info en boeken.

  1. Dag 5: Goes en Yerseke

Ben je een vroege vogel en wil je je graag nog meer verdiepen in de watersnoodramp die plaatsvond in 1953? Dan kan je 's ochtends nog altijd een bezoekje brengen aan het Watersnoodmuseum in Ouwekerk op 15 minuten rijden van Zierikzee. Je ontdekt er anekdotes die verteld worden door de overlevenden van de ramp. Het museum opent vanaf 10u. Meer info op de website.

Mocht je het museum niet bezoeken, dan gaan we gewoon verder met het voorziene programma van je roadtrip door Zeeland. Op je laatste dag bezoek je het kleine stadje Goes en Yerseke. Via de iconische Zeelandbrug, dat bekend staat om het panoramische uitzicht over zee, steek je over en kom je na een halfuurtje in Goes, een gezellige winkelstad. Wandel naar de Grote markt vanwaar je zicht hebt op de gotische Maria Magdalenakerk met maar liefst 47 klokken. Verder vind je er ook de 137 meter hoge Televisietoren die ’s avonds erg mooi verlicht wordt.

Street-art fans onder ons? In een wijk, net buiten het stadscentrum, vind je enkele gigantische muurschilderingen op de gevels van flatgebouwen. De mooie muurschilderingen door internationaal befaamde kunstenaars zijn te danken aan Mural Goes. Kan jij ze spotten tijdens je bezoek aan Goes?

We sluiten de rondreis af in het vissersdorpje Yerseke

Het traditionele vissersdorpje Yerseke ligt centraal in Zeeland. Vroeger was dit nog een gewoon boerendorpje maar vandaag de dag is het vooral bekend om de mossel- en oesterteelt. Wandel door het dorpje, bezoek de oesterputten die gebruikt worden bij het kweken van oesters en zie de oesterkweekers met eigen ogen bezig.

Of je kan ook zelf mee varen met de Oesterbaron in de Oosterschelde. Je vaart over de Oosterschelde en je neemt een kijkje in het leven van de Zeeuwse oesterkweker. De tocht duurt ongeveer 2 uur en brengt je langs de oesterkweekpercelen waar je alles leert over het leven op en in het water. Daarnaast kan je met eigen ogen de traditionele sleeptechniek live bijwonen. Uiteraard kan je ook tijdens de rondvaart proeven van de overheerlijke gekweekte Zeeuwse Baronnenoesters. Een tocht met de Oesterbaron in Yerseke is een absolute aanrader en een ideale afsluiter van deze rondreis.

  1. Optioneel: Verdronken land van Saeftinghe

Op één uur rijden van Yerseken kan je het Verdronken land van Saeftinghe bezoeken, een bijzonder natuurgebied voor een avontuurlijke ervaring. Je vindt hier ruige natuur en vooral heel veel modder en geulen, maar toch is het een bijzondere plek. Het is namelijk met 36 km² de grootste brakwaterschor van Europa. Het ligt in Zeeuws-Vlaanderen, op de plek waar de rivier de Schelde uitmondt in de Westerschelde. Hier komt het zoetwater terecht bij het zoutwater van de Noordzee en wordt het water brak.

Vergeet je rubberlaarzen niet in te pakken want er zijn twee wandelroutes aangelegd zodat je dit bijzondere natuurgebied kan verkennen. Liever wat meer achtergrondinformatie tijdens je wandeling? Dan kan je ook een excursie met lokale gids boeken. De gidsen kennen het gebied heel goed en vertellen ondertussen over de geschiedenis en de natuur van Saeftinghe.

  1. Extra tip: Ontdek de pareltjes van Zeeuws-Vlaanderen

Als je dan toch al in Zeeuws-Vlaanderen bent, kan je eventueel (mocht je hier de tijd en zin voor hebben) je roadtrip uitbreiden. Je kan namelijk je bezoek aan Zeeland perfect combineren met een bezoekje aan het deelgebied Zeeuws-Vlaanderen. Zeeuws-Vlaanderen ligt bovendien ook het dichtst bij de grens van België en is dus ideaal om even halt te houden op je terugweg naar huis.

Enkele must-see plekjes in Zeeuws-Vlaanderen die je kan bezoeken:

  • Sluis is de ideale stad om nog even volop te genieten. Wandel door het gezellige centrum en bewonder de topbezienswaardigheden, nadien kan je nog even lunchen in een van de sfeervol restaurantjes en om je dag af te sluiten kan je nog een rondvaart maken op het water.
  • Geniet van de prachtige stranden in Cadzand-Bad.
  • Maak nog een mooie wandeling in het natuurreservaat Verdronken Zwarte Polder.
  • Spot de vuurtoren van Breskens, een oud vissersdorpje in Zeeuws-Vlaanderen.
  • Breng een bezoekje aan het historische Terneuzen, de stad van 'De Vliegende Hollander’.
  • Wandel over de eeuwenoude stadswallen van Hulst en geniet van de historie van dit charmante stadje.
  1. Waar overnachten in Zeeland?

Op weekend of rondreis door Zeeland en ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk hieronder alvast enkele van onze favoriete adresjes of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Zeeland.

  • Yerseke: Vakantiehuis Vieverdwas - Yerseke is een charmant vakantiehuis op wandelafstand van het strand. Het vakantiehuis biedt een aangename tuin, barbecuefaciliteiten en een terras. Meer info en boeken.
  • Philippine: Of verblijf in het charmante natuurhuisje in Philippine. Het vrijstaande vakantiehuis is voorzien van alle gemakken en garandeert je een onvergetelijk verblijf in Zeeland! Het huisje is elegant ingericht met hier en daar wat antieke meubels. Een fijn plekje met uitzicht op de weidse polder. Meer info en boeken.
  • Middelburg: Rijksmonument Hotel de Sprenck bevindt zich in het centrum van de stad en is gevestigd in een monumentaal pand uit 1904. Je overnacht in ruime, moderne kamers en 's ochtends wordt het ontbijt geserveerd in de karakteristieke serre. Meer info en boeken.
  1. Filmpje: Sfeerbeelden roadtrip Zeeland

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van een roadtrip door Zeeland? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Zeeland.

  1. Download onze reisgidsen Zeeland

Wil jij ook graag Zeeland gaan verkennen? Dat kan, download onze reisgidsen, zo zie je de mooiste bezienswaardigheden en mis je niets.

Fietsgids ZeelandAutoroutes + stadswandelingen Zeeland
Fietsgids ZeelandReisgids Zeeland

Op reis naar Zeeland? Nog op zoek naar inspiratie voor je vakantie? Download dan ook zeker onze autoroutes, uitgestippelde wandelingen en fietsroutes. Bekijk ons volledige aanbod routes in Zeeland.

Zeeland

Gratis reisgids Zeeland downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 17 juli 2023 - Pina Sosi

mooi uitgedstippelde roadtrip.... je kan veel ideeën op doen, en de belangrijkste bezienswaardigheden komen aan bod. TOP gids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?