Rondvaart met de Oesterbaron over de Oosterschelde in Yerseke

Volledige reisgids kopen voor € 10

Rondvaart met de Oesterbaron over de Oosterschelde in Yerseke

24 januari 2024 in Zeeland3 reacties

Rondvaart langs de oesterbanken in de Oosterschelde + proeverij aan boord

In het vissersdorpje Yerseke, in provincie Zeeland, is al eeuwenlang het mekka van de oesterteelt. Bezoek het Zeeuwse dorpje en proef van de lekkere, verse oesters tijdens een tochtje langs de oesterbanken in de Oosterschelde met de Oesterbaron. Onderweg leer je alles over de oesterteelt.

Ontdek hier alles over je bezoek aan Yerseke en een rondvaart met de Oesterbaron.

Inhoud artikel

 1. Het vissersdorp Yerseke bezoeken

Het traditionele vissersdorpje Yerseke ligt centraal in Zeeland. Vroeger was dit nog een gewoon boerendorpje maar vandaag de dag is het vooral bekend om de mossel- en oesterteelt. Wandel door het dorpje, bezoek de oesterputten die gebruikt worden bij het kweken van oesters en zie de oesterkweekers met eigen ogen bezig.

Er zijn een viertal oesterputten waar je terecht voor het proeven van de verse oesters: Oesters en Bubbels, Pekaar en de Oesterij. Wij hebben reeds een rondleiding gevolgd bij de Oesterij. Tijdens je rondleiding krijg je een verhelderende uitleg en kom je veel meer te weten dan wat je ooit had kunnen denken over de kweek van oesters, mosselen en kreeft. Nadien heb je natuurlijk de mogelijkheid om te genieten van de verse Zeeuwse schaal- en schelpdierendelicatessen met een uniek uitzicht op de oesterputten. Meer info op de website.

Oosterscheldemuseum

Wil je graag zoveel mogelijk te weten komen over de oesterteelt, mosselteelt en kreeftenteelt? Dan is een bezoekje aan het Oosterscheldemuseum zeker aan te raden. Het museum zit gevestigd in het oude gemeentehuis van het dorp en laat je kennis maken met de visserij in Zeeland aan de hand van gereedschappen, foto’s, tekeningen. Meer info op de website.

Mosselautomaat in Yerseke

Een broodautomaat, aardappelautomaat, frisdrank automaat, ... dat kennen we wel overal maar in Yerseke kan je terecht in de mosselautomaat. 24u/dag kan je er terecht om een kilo mosselen uit de automaat te halen, de automaat is 6/7 beschikbaar, enkel op zondag kan je er geen mosselen uithalen. Adres is Meerpaalweg 20, 4401 KA Yerseke, zie ligging hier op de map.

 1. Oesters uit Yerseke: Zeeuwse platte en de Zeeuwse bolle

In Yerseke kan je twee soorten oesters proeven: de Zeeuwse platte en de Zeeuwse bolle. De Zeeuwse platte was ooit “de gewone oester” maar vandaag de dag is ze erg zeldzaam. Het duurt maar liefst ongeveer 5 à 6 jaar voordat de oester klaar is voor consumptie. De oester heeft dan ook een heerlijk verfijnde smaak.

De Zeeuwse bolle, ook wel de Zeeuwse Creuse genoemd, is na twee jaar groeien al klaar voor consumptie, smaken fris. Ze komen pas echt helemaal tot hun recht met een vleugje citroen en een heerlijk koele droge witte wijn. Er is wel duidelijk een verschil in smaak tussen beide oesters, aan jou om ze beide eens uit te proberen! Ga zelf proeven bij de Oesterbeurs of Oesterij in Yerseke.

 1. Een oestertocht met de Oesterbaron in Yerseke

Hoe wordt een oester van ongeveer 8 millimeter gekweekt tot een oester voor consumptie? Hoe worden ze geoogst? Smaak je verschillen? Wat is nu de juiste manier om een oester te openen? Dat kom je allemaal te weten tijdens een rondvaart met de Oesterbaron in Yerseke.

Je vaart met de C’est la Vie boot over de Oosterschelde en geeft je een kijkje in het leven van de Zeeuwse oesterkweker. De tocht duurt ongeveer 2 uur en brengt je langs de oesterkweekpercelen waar je alles leert over het leven op en in het water.

Daarnaast kan je met eigen ogen de traditionele sleeptechniek live bijwonen. Uiteraard kan je ook tijdens de rondvaart proeven van de overheerlijke gekweekte Zeeuwse Baronnenoesters. Een tocht met de Oesterbaron in Yerseke is een absolute aanrader!

 1. Praktische info voor een rondvaart met de oesterbaron in Yerseke

 • Openingsuren: van juni tot september vertrekt de Oesterbaron elke dag om 15u.
 • Het programma is onder voorbehoud van voldoende deelname en goede weersomstandigheden.
 • Er wordt gevraagd om op voorhand te reserveren via mail, website of per telefoon.
 • Bekijk de actuele tarieven voor de Oesterbaron.
 • Je kan opstappen op de haven in Yerseke: Meerpaalweg, Prinses Beatrixhaven, 4401 KA Yerseke.
 • Meer info op de website.
Mis niets tijdens je verblijf met onze uitgebreide reisgids Zeeland.
 1. Weetjes over oesters

 • Oesters worden het jaar door gekweekt en verkocht. In Yerseke startte men er mee op ca. 1870. De oesterkweek is heel arbeidsintensief.
 • De aanleg van de Oosterscheldedam, ziektes, strenge winters, … waren al erg nefast voor de oesterkwekerijen wat vele tot stoppen noopten. Amper 8 van de bijna 200 oesterbedrijven zijn nog actief. Men maakte gedeeltelijk een overschakeling naar de teelt van de Japanse oester, die minder onderhevig is aan ziektes.
 • Ook de larven uit het oesterzaad gaan zich op de bodem vasthechten. Vroeger gebruikte men dakpannen, tegenwoordig zijn dat mosselschelpen.
 • Oesters worden net als mosselen met tussenpozen verplaatst. Eenmaal volgroeid worden ze bewaard in betonnen oesterputten waar ze tweemaal daags door de getijdenwerking onder water worden gezet.
 • Er worden in Zeeland 2 soorten gekweekt: de platte Zeeuwse en de Creuse. De kwaliteit wordt aangeduid met Romeinse cijfers. Van 0 tot 5. De beste kwaliteit draagt het cijfer 0.
 1. Tip: Maak er een weekendje Zeeland van

We raden je aan om je bezoek aan Yerseke uit te breiden en er een weekendje of weekje Zeeland van te maken. Er valt meer dan genoeg te zien en te beleven voor een weekendje weg in Zeeland.

 • Bezoek de gezellige Zeeuwse dorpjes als Middelburg, Domburg, Goes en Zierikzee.
 • Zoek de natuur op in het Nationaal Park Oosterschelde, een gepolderd landschap met een rijk onderwaterleven.
 • Of breng een bezoekje aan het Verdronken Land van Saeftinghe, een bijzonder natuurgebied voor een avontuurlijke ervaring. Je vindt hier ruige natuur en vooral heel veel modder en geulen, maar toch is het een bijzondere plek. Het is namelijk met 36 km² de grootste brakwaterschor van Europa.
 • Probeer tijdens je vakantie zoveel mogelijk van de ‘Big Five’ van Zeeland: de bruinvis, de flamingo, de zeehond, het damhert en de zeearend.
 • Of maak het jezelf gemakkelijk en bekijk onze rondreis Zeeland en ontdek nog veel meer!
 1. Waar overnachten in Zeeland?

Op weekend of rondreis door Zeeland en ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk hieronder alvast enkele van onze favoriete adresjes of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Zeeland.

 • Yerseke: Vakantiehuis Vieverdwas - Yerseke is een charmant vakantiehuis op wandelafstand van het strand. Het vakantiehuis biedt een aangename tuin, barbecuefaciliteiten en een terras. Meer info en boeken.
 • Philippine: Of verblijf in het charmante natuurhuisje in Philippine. Het vrijstaande vakantiehuis is voorzien van alle gemakken en garandeert je een onvergetelijk verblijf in Zeeland! Het huisje is elegant ingericht met hier en daar wat antieke meubels. Een fijn plekje met uitzicht op de weidse polder. Meer info en boeken.
 • Middelburg: Rijksmonument Hotel de Sprenck bevindt zich in het centrum van de stad en is gevestigd in een monumentaal pand uit 1904. Je overnacht in ruime, moderne kamers en 's ochtends wordt het ontbijt geserveerd in de karakteristieke serre. Meer info en boeken.
 1. Filmpje: ga mee op rondvaart op de Oosterschelde

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten tijdens een rondvaart met de Oesterbaron op de Oosterschelde? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Ga mee aan boord om zelf alles in geuren en kleuren te ontdekken en de heerlijke Zeeuwse Oesters te proeven.

 1. Download je gratis reisgids Zeeland en mis niets!

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zeeland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Zeeland met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zeeland.

Zeeland

Gratis reisgids Zeeland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 12 juli 2023 - Gerda

Een paar uitstapjes gepland vanuit Brugge in augustus maar met de gids krijg ik al de kriebels om aan te zetten.

- 30 augustus 2022 - chantal crabbé

Super......kijk ernaar uit om al dit verleidelijke te gaan ontdekken

- 18 augustus 2022 - Gisèle Neyrinck

De reisgids van Zeeland was zeker de moeite waard. Veel ongekende plaatsen die heel aangenaam waren om te doen👍

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?