Mosselen en oesters eten in Yerseke + alle bezienswaardigheden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Mosselen en oesters eten in Yerseke + alle bezienswaardigheden

15 juli 2022 in Zeeland0 reacties

Yerseke is het mekka van de oester en mosselteelt, al meer dan een eeuw lang. Vroeger nog een gewoon boerendorp. Tot 1970 was Yerseke nog op zelfstandige voet, nadien werd het ingelijfd bij hoofdgemeente Reimerswaal.
Bij het VVV-kantoor zit het Oosterscheldemuseum verbonden.

Inhoud artikel

 1. Oesterputten

Oesters die in de Oosterschelde worden gekweekt worden nadat ze volgroeid zijn, in betonnen oesterputten bewaard. In deze oesterputten worden ze twee keer per dag door de getijdenwerking onder water gezet. De putten worden gedeeld door de oesterbedrijven. Je vindt ze langs de Havendijk. De eerste put werd er in 1871 aangelegd. Tijdens de grote bloeiperiode van de teelt waren het er bijna 200!, nu blijven er nog een achttal bedrijven over. In een viertal kan je terecht voor het proeven: Oesters en Bubbels, Pekaar, Oesterij ...

Wij bezochten en proefden in de Oesterij. Wie wil kan een begeleide rondleiding met een gids boeken, je kan hiervoor contact opnemen via hun website. Je volgt dan een rondleiding met bezoek op het terrein en langs de oesterputten. In een verhelderend uitleg kom je veel meer te weten dan wat je ooit had kunnen denken over de kweek van oesters, mosselen en kreeft.

Nadien is er gelegenheid om te genieten van de verse Zeeuwse schaal- en schelpdierendelicatessen in de proeverij met een uniek uitzicht op de oesterputten. Nadien zal niemand je nog verbazen als die het heeft over de Zeeuwse platte of een Zeeuwse Creuse. Een absolute aanrader.

 1. Oesterrondleidingen

Ook het VVV-kantoor Yerseke organiseert rondleidingen op de oesterputten en langs de haven. Elke eerste weekend van de maand en op de feestdagen van 1 mei, 11 juli en 11 november.

Meer informatie over exacte data en uren via [email protected] of +31(0)113 57 1864

 1. Oosterscheldemuseum

De oesterteelt, mosselteelt en kreeftenteelt wordt uitgelegd aan hand van gereedschappen, foto’s, tekeningen. In twee zaaltjes. Het verhaal van zaadje tot mossel of oester. Je krijgt er een goed beeld van de visserij in Yerseke. Ook zijn er wisselende kleinere exposities over het leven in en rond de Oosterschelde.

 1. Weetjes over Mosselen

 • Het echte mosselseizoen loopt van half juli tot begin april.Mosselen blijven maar 24u dagvers.
 • Het mosselzaad wordt gehaald uit de Waddenzee en uitgezet in de Oosterschelde. Wanneer de larve een schelpje vormt, zakt de kleine mossel naar de bodem waar die zich vasthecht. Geregeld worden mosselen van de plaats verzet. Na goed 2,5 jaar is de volwassen mossel klaar voor consumptie.
 • Een mossel uit de Waddenzee of zelfs uit het verre Canada wordt een Zeeuwse nadat die 14 dagen in Zeeuwse wateren heeft gelegen. Behalve een Franse, die komt Zeeland niet binnen.
 • Mosselhandelaren hebben in de Oosterschelde percelen liggen, afgebakend met bakens. Meestal gaat het over percelen van 200 bij 400 meter. Ze gaan over van familie op familie.
 • Yerseke beschikt over de enige mosselveiling in Nederland. Op die veiling wordt de volledige partij van een mosselschip verhandeld aan één en dezelfde opkoper. Na de aankoop worden de partijen terug in het water gebracht, nu in de handelaarspercelen.
 • YE op een boot betekent dat deze boot in Yerseke geregistreerd is.
 • Anno 2016 zijn nog een 60-tal schepen dagelijks actief in de mosselteelt.
 • De mosselcultuur moet zich steeds heroriënteren. Zo is men ten gevolge van protest van de Groenen aan het overschakelen op andere sleepmethodes bij het
 • Zou je een mosselpot vullen met mosselzaad, dan levert dat tien potten mosselen op. Maar slechts één pot daarvan is voor consumptieverbruik. M.a.w. negen potten mosselen gaat terug naar de natuur. Zeesterren zijn er dol op, maar ook vogels.
 1. Weetjes over oesters

 • Oesters worden het jaar door gekweekt en verkocht. In Yerseke startte men er mee op ca. 1870. De oesterkweek is heel arbeidsintensief.
 • De aanleg van de Oosterscheldedam, ziektes, strenge winters, … waren al erg nefast voor de oesterkwekerijen wat vele tot stoppen noopten. Amper 8 van de bijna 200 oesterbedrijven zijn nog actief. Men maakte gedeeltelijk een overschakeling naar de teelt van de Japanse oester, die minder onderhevig is aan ziektes.
 • Ook de larven uit het oesterzaad gaan zich op de bodem vasthechten. Vroeger gebruikte men dakpannen, tegenwoordig zijn dat mosselschelpen.
 • Oesters worden net als mosselen met tussenpozen verplaatst. Eenmaal volgroeid worden ze bewaard in betonnen oesterputten waar ze tweemaal daags door de getijdenwerking onder water worden gezet.
 • Er worden in Zeeland 2 soorten gekweekt: de platte Zeeuwse en de Creuse. De kwaliteit wordt aangeduid met Romeinse cijfers. Van 0 tot 5. De beste kwaliteit draagt het cijfer 0.
 1. Mosselman

Op het einde van de kaai in de Julianahaven vind je de Mosselman, een standbeeld. Tuur samen met hem mee naar de schepen die op- en afvaren. Je ziet hoe men de mosselen opdiept, spoelt en dat een paar keer herhaalt.

 1. Waar overnachten in Zeeland?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Zeeland? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Breskens, Middelburg en Vlissingen. In deze steden is het aanbod het grootst.

Booking.com

 1. Download je gratis reisgids Zeeland en mis niets!

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zeeland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Zeeland met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zeeland.

Zeeland

Gratis reisgids Zeeland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?