Wenen bezoeken in 1 dag? Wat zeker zien en doen in 24 uur, onze tips

Koop de volledige gids voor € 5

Wenen bezoeken in 1 dag? Wat zeker zien en doen in 24 uur, onze tips

16 december 2023 in Wenen0 reacties

Wat zijn de essentials tijdens een bezoek van 1 dag aan Wenen + hoe verlies je zo min mogelijk tijd?

Wenen in 1 dag bezoeken, betekent keuzes maken. Er valt ontzettend veel te zien en te doen in de Oostenrijkse hoofdstad. Maar mits een goede planning kan je op 24 uur in Wenen ook uitstekend kennis maken met de stad. We hebben hieronder de beste planning uitgedokterd voor wie 1 dag in Wenen heeft.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Wenen

Duur2 - 7 dagen ()
Vliegtickets1u40 vliegen naar Wenen, richtprijs € 77 vergelijk prijzen bij Connections of Cheaptickets
Met de autoDe afstand tot Wenen is 1100 km vanuit Utrecht / Brussel. Reken op 12u rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Oostenrijk.
Met de nachttreinVanuit Brussel of Amsterdam met de nachttrein naar Wenen, duur is 13u45, aankomst om 9u 's morgens (boek je tickets online)
VerblijvenOvernachtingen in Wenen:
PakketreizenEen stedentrip Wenen als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 365), Euroreizen (va.€ 124)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Voormiddag: een cultureel bezoek

Het Schloss Schönbrunn is een absolute must-see voor wie Wenen bezoekt, ook als je slechts 1 dag in Wenen hebt. Dit paleis was eeuwenlang de trots van de Habsburgers, de keizerlijke dynastie die eeuwenlang van hieruit over grote delen van Europa regeerde. Binnenin het paleis kan je 40 rijkelijk gedecoreerde woonvertrekken bewonderen (in totaal zijn er meer dan 1400 kamers!). Het enorme bouwwerk wordt omringd door een prachtig park waar nog meer monumenten in verstopt staan.

TICKETS: Je doet er goed aan om vroeg te arriveren om de toeristenstroom voor te zijn. Boek ook vooraf online tickets voor het Schloss Schönbrunn om de wachtrijen over te slaan.

Bewonder waardevolle kunstcollecties in het Kunsthistorisch Museum Wien en Belvedère paleis

Ben je een kunstliefhebber met slechts 1 dag in Wenen? Dan kan je in de plaats van het Schloss Schönbrunn ook het Kunsthistorisch Museum bezoeken. Dit museum herbergt een van de waardevolste kunstcollecties ter wereld, ooit eigendom van de Habsburgse keizers. Je kan hier beroemde werken van Pieter Bruegel de Oude bewonderen, zoals de Toren van Babel en Boerenbruiloft, en er hangen werken van grote namen als Rembrandt, Vermeer, Titiaan en Giorgione. De Habsburgers verzamelden ook Romeinse, oud-Griekse en zelfs Egyptische beelden.

TICKETS: Boek je tickets voor het Kunsthistorisch Museum Wenen hier vooraf online om wachtrijen te vermijden.

Wil je modernere kunst zien op je dag in Wenen? Dan moet je naar het Belvedère paleis. Daar kan je werken van Monet en Van Gogh zien hangen, maar hét meesterwerk is De Kus van Gustav Klimt.

  1. Middag: Wiener schnitzel als lunch!

Wie Wenen zegt, zegt natuurlijk schnitzel. Het is misschien niet het meest hoogstaande gerecht, maar wel heel erg lekker. En je moet het vooral gegeten hebben wanneer je 1 dag in Wenen bent!

We raden je aan om van het Schloss Schönbrunn naar het historische centrum te gaan met de metro. Stap bijvoorbeeld af bij de halte Stephansplatz, naast de Stephansdom, en wandel een restaurantje binnen dat je leuk lijkt. De Wiener Schnitzel staat overal op het menu. Je bent zo meteen dichtbij de volgende toeristische trekpleister op het programma.

  1. Namiddag: rondstruinen in de stad

In de namiddag is het tijd om rond te struinen in het historische centrum van Wenen. Daar staan twee bekende bezienswaardigheden op je te wachten: de Stephansdom en het indrukwekkende Mozarthaus.

De Stephansdom is de belangrijkste kerk van Wenen. Deze kathedraal dateert oorspronkelijk uit de 12e eeuw, maar kreeg in de 18e eeuw een heuse make-over in barokke stijl. Het interieur is donker en mysterieus en je ziet er praalgraven staan van beroemde Habsburgse keizers. Dé reden om de Stephansdom te bezoeken op je dag in Wenen, is echter om de zuidelijke toren te beklimmen. Nadat je 343 trappen hebt getrotseerd, word je beloond met een onklopbaar uitzicht op de stad vanop 136 meter hoogte.

Klik hier om je tickets te reserveren

De volgende halte ligt even verderop: het Mozarthaus. Wolfgang Amadeus Mozart woonde hier enkele jaren en componeerde er zijn beroemdste muziekstukken, waaronder Figaro’s Bruiloft. Vandaag is het huis een museum ter ere van Mozart. Je leert er over zijn werk én privéleven en je wandelt er door ruimtes die ingericht zijn als in de tijd van Mozart zelf. Een aanrader, ook als je slechts 1 dag in Wenen bent!

TIP: Boek wel vooraf je tickets voor het Mozarthuis, want veel toeristen willen het bezoeken en het huis is niet groot.

Je zal ondertussen al gemerkt hebben dat er in Wenen heel wat koffiehuizen zijn. Die zijn er al eeuwenlang en enkele zijn zelfs beroemd. In het Café Landtmann was Sigmund Freud bijvoorbeeld een trouwe gast en in het Café Central treed je in de voetsporen van andere grote filosofen. Beide koffiehuizen dateren uit de jaren 1870. Natuurlijk moet je bij je koffie ook de beroemde Sachertorte proeven, een specialiteit uit de regio.

  1. Avond: concert klassieke muziek

Je dag in Wenen kan je niet beter afsluiten dan met een klassiek concert. Niet alleen Mozart, maar ook andere beroemde componisten zoals Haydn, Liszt en Strauss hebben Wenen hun thuis genoemd. Klassieke muziek is zo Weens als het maar kan zijn. Ook als je slechts 1 dag in Wenen hebt, moet je een concert trachten mee te pikken. Er zijn verschillende concertzalen (en kerken!) waar dat kan.

Onderstaande plekjes zijn erg populair om een klassiek concert bij te wonen

  • De beroemdste Oostenrijkse componist is natuurlijk Mozart. In de Gouden Zaal wordt nog steeds bijna dagelijks een concert georganiseerd ter eren van het wonderkind. De muzikanten en dirigent zijn gekleed in kostuums met pruiken zoals in de tijd van Mozart zelf. Het opzwepende concert is een absolute aanrader. Boek je tickets voor het Mozartconcert in Wenen hier online.
  • Ook in het Mozarthuis dat je eerder vandaag bezocht hebt, worden concerten georganiseerd. In de kelder bevindt zich de oudste concertzaal van de stad. Vandaag wordt er hulde gebracht aan zowel Mozart als Strauss in een schitterend klassiek concert. Boek je tickets voor een concert in het Mozarthuis hier online.

Koop je tickets voor een Mozart concert Wenen online

Koop je tickets voor een Mozart concert in Wenen online. Zo ben je zeker dat je binnen kan, en ben je zeker dat het originele tickets zijn. (Tip: koop nooit je tickets op straat).

  1. Waar overnachten in Wenen?

Voor je vakantie in het muzikale Wenen, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Wenen online bekijken.

Hotel Daniel Vienna

Hotel Daniel Vienna is een viersterrenhotel in het centrum van Wenen en ligt tussen het prachtige park van Schloss Belvedere en de Schweizergarten. Op het dak van het hotel staat een boot, die je al van ver kunt opmerken. De kamers zijn ruim en modern ingericht en iedere ochtend geniet je van een lekker ontbijtje. Meer info en boeken.

Hotel Max Brown 7th District

Max Brown 7th District is een hip en modern hotel midden in de uitgaanswijk van de stad. Iedere ochtend geniet je hier van een heerlijk ontbijtbuffet bestaande uit zoete en hartige gerechten. Meer info en boeken.

  1. Mis niets tijdens je bezoek aan Wenen met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan Wenen? Ontdek dan de stad met onze gratis stadswandeling Wenen. Ideaal Wenen te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Wenen kan je ook 1 stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in Wenen? Koop dan onze volledige reisgids Wenen en ontdek 2 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden.

Wenen stadsgids

Gratis reisgids Wenen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?