10 typisch Oostenrijkse gerechten die je moet proeven tijdens je vakantie

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 typisch Oostenrijkse gerechten die je moet proeven tijdens je vakantie

24 november 2022 in Oostenrijk0 reacties

Traditionele gerechten uit Oostenrijk: welke zeker proeven?

Vertrek je binnenkort naar Tirol of Salzburgerland in Oostenrijk? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! De Oostenrijkse keuken kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.

In dit blogartikel lees je meer over de Oostenrijkse eetcultuur en de traditionele gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben in Oostenrijk.

Inhoud artikel

  1. Tiroler Gröstl

Een van de populairste gerechten in de deelstaat Tirol, is de Tiroler Gröstl. Een overheerlijk eenpansgerecht dat bestaat uit gebakken aardappels, vlees (vaak spekjes) en uien. Op sommige plekken in Oostenrijk wordt er op het einde nog een spiegelei aan toegevoegd. Het gerechtje wordt meestal geserveerd in een pannetje op een houten plankje. Best een stevige maaltijd!

  1. Knödels (of knoedel)

Een echte klassieker in Oostenrijk is de knödel (ook wel knoedel in het Nederlands). Knödels zijn pastaballetjes die je in verschillende varianten kan vinden. De pastabolletjes (of zeg maar bollen) zijn te vinden in verschillende smaken, van hartig tot zoet. Zo heb je de overheerlijke Spinazieknödel maar ook de traditionele Tiroler Spekknödel en de Kaspressknödel. Deze drie knödels komen hier het meeste voor en worden zowel gegeten als voorgerecht en hoofdgerecht.

TIP RONDREIS: Probeer zelf deze lekkernijen tijdens onze uitgestippelde roadtrip door Oostenrijk.

  1. Brettljause

Brettljause? Dat zijn Oostenrijkse tapas, echter niet zo gekend als de Spaanse Tapas! De Brettljause is een traditionele broodmaaltijd waarbij verschillende soorten worst, vlees en groenten op een grote houten plank worden geserveerd. Meestal wordt er ook nog vers brood en roomboter bij geserveerd.

Je zal zien dat je in elke regio of gebied in Oostenrijk een andere versie krijgt. Zo wordt er veelal lokale en verse streekproducten gebruikt. Ideaal als je eens van van alles wilt proeven! Dit tussendoortje is vooral in tavernes en wijnlokalen erg populair.

  1. Wiener Schnitzel

Van hét bekendste Weense gerecht uit de hoofdstad heb je ongetwijfeld al eens gehoord: de Wiener Schnitzel. Officieel is deze schnitzel een dunne schijf kalfsfilet die door een geklopt ei en broodkruim is gehaald voor het bakken. Dankzij het broodkruim, krijgt de schnitzel ook een heerlijk krokant laagje. Over het algemeen wordt er als bijgerecht aardappelsalade bij geserveerd met een schijfje citroen of cranberrysaus. Mmmm.

  1. Apfelstrudel

Een van mijn persoonlijke favorieten: Apfelstrudel! Dit overheerlijke dessertje is gemaakt uit dunne lagen deeg die tussen appels zijn gelegd, gebakken in de oven en geserveerd met meestal slagroom of poedersuiker. Uiteraard vind je de dag van vandaag van deze zoete appelflap vele varianten zoals flappen gevuld met kersen, abrikoos of chocola. Om van te smullen!

  1. Schnapps

Wanneer je in Oostenrijk op vakantie bent, word je ongetwijfeld wel eens een glaasje Schnapps aangeboden. Het drankje is dan ook al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de Oostenrijkse cultuur. De eerste Schnapps dateren uit de 15e en 16e eeuw. Schnapps is een sterke alcoholische drank (alcoholpercentage van 40%) en wordt vaak gemaakt van verschillende fruitsoorten als appel, peren, abrikozen,..

Schnapps is te verkrijgen in verschillende smaken, kwaliteiten en prijsklassen. Je vindt zowel goedkope flessen die bijna niet te drinken zijn, als dure exclusieve Schnapps uit kleine branderijen die heerlijk smaken. De bekendste Schnapps is de Obstler. Daarnaast zijn de Kirschschnapps en de Marilleschnapps ook bekende en geliefde shotjes. De dag van vandaag is het aanbod Schnapps zo groot, dat iedereen wel zijn favoriet eruit kan halen.

Op wintersport in Oostenrijk? Dit alcoholische drankje verwarmt je na enkele koude uren op de piste!
  1. Osttiroler Schlutzkrapfen

Osttiroler Schlipfkrapfen (Schlipfkrapfen) is een andere specialiteit die afkomstig is uit het Tirol. De hartig gevulde deegtasjes doen je waarschijnlijk denken aan de Italiaanse ravioli. De pasta wordt telkens gevuld met een ingrediënt naar keuze, denk maar aan spinazie, pompoen of een heerlijke Oostenrijkse kaas. Daarnaast wordt het pastagerecht geserveerd met botersaus en bieslook.

  1. Käsespätzle

Ben jij zo iemand die nooit genoeg kaas kan hebben? Dan is het volgende gerecht zeker iets voor jou. De Käsespätzle of ook wel de Kasnocken genoemd, is een andere Tiroolse klassieker. De naam verraadt het al, maar in dit gerechtje zit lekker veel kaas in.

Hete spätzle (een soort van pastadeeg) en vooral veel geraspte kaas wisselen elkaar af in laagjes en worden afgetopt met gebakken uitjes. Het gerecht is des te specialer als men gebruik maakt van de kazen die afkomstig zijn uit de streek. De Käsespätzle wordt geserveerd met een frisse (aardappel)salade. Je kan dit lekkere gerechtje in bijna elke berghut vinden op het menu.

LEESTIP: Ga je op vakantie naar Oostenrijk? Download dan zeker onze gratis reisgids Oostenrijk met alle info voor je rondreis.

  1. Almdudler

Zin in een verfrissend drankje na een stevige wandeling door de bergen? Drink dan een glaasje Almdudler, een koolzuurhoudende kruidenlimonade met een lichte fruitsmaak en een vleugje karamel. Het drankje werd voor het eerst ontwikkeld in 1957 in Wenen. Het frisdrankje wordt verkocht in flessen waarop een koppeltje in traditionele Oostenrijkse klederdracht staan afgebeeld.

Een bekende slogan luidt als volgt "Wenn die kan Almdudler hab'n, geh' i wieder ham!" wat vertaald wordt als "Als ze geen Almdudler hebben, ga ik weer naar huis!"
  1. Weense Sachertorte

Het meest lekkere van de Weense gastronomie is wellicht de Sachertaart (of de Sachertorte). Het ontstaan van deze lekkernij was puur toevallig. Toen een minister in 1831 geconfronteerd met onverwachte gasten, terwijl zijn vrouw met het keukenpersoneel op vakantie was, bleef alleen Franz Sacher, een 16-jarige leerling-kok, achter in de keuken. Hij kreeg de opdracht om de gasten te verwennen met een maaltijd, en omdat het dessert zo goed in de smaak viel, werd hij banketbakker.

De Sachertaart onderging door de jaren heen nog verschillende aanpassingen en uiteindelijk werden de nakomelingen van Franz Sacher er steenrijk van. Ze kochten zelfs een hotel waar je vandaag dag nog steeds de echte Sachertaart kan proeven (Hotel Sacher).

REISGIDS: Mis niets tijdens je bezoek met onze reisgids Wenen.

  1. Extra tip: lunchen in het futuristische IceQ restaurant

In Sölden, bovenop de berg Gaislachkogl vind je het futuristische IceQ restaurant. Het restaurant bevindt zich op een hoogte van maar liefst 3.048 meter met de adembenemende Ötztaler Alpen op de achtergrond. In dit architectonisch meesterwerk met immens grote glazen wanden kan je genieten van een spectaculair uitzicht over de bergen en verfijnde gastronomische hoogstandjes.

Misschien doet het restaurant wel een belletje rinkelen. De locatie werd ooit als filmdecor gebruikt voor meerdere scenes van de James Bond film "Spectre". Vergeet dus na je diner geen Martini te bestellen!
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Oostenrijk?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Oostenrijk? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Oostenrijk met meer dan 100 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en uitgewerkte stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Oostenrijk.

Oostenrijk

Gratis reisgids Oostenrijk downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?