Dé 15 x mooiste bezienswaardigheden in Brno + omgeving: wat zeker zien en doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Dé 15 x mooiste bezienswaardigheden in Brno + omgeving: wat zeker zien en doen?

9 maart 2022 in Tsjechië0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Brno + waar verblijven

Brno is de tweede grootste stad van Tsjechië en de grootste in de regio Moravië. Het heeft een rijkelijk aangeklede historische kern en een aantal fascinerende monumenten en architecturale pareltjes.

Benieuwd naar deze stad? We zetten alvast enkele van de bekendste en mooiste bezienswaardigheden in Brno voor je op een rijtje.

Tickets en tours voor je bezoek aan Brno

Brno bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Brno.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Bottenkapel Sint James

Naast de Sint Jameskerk, dicht bij het stadscentrum, ligt een klein trapje dat je meeneemt onder de grond. Hier vind je de bottenkapel van Sint James. Het Ossuarium van Brno werd pas in 2001 herontdekt.

Het is het op één na grootste ossuarium van Europa, na de Parijse catacomben, en het zou de overblijfselen van meer dan 50.000 mensen herbergen. Het ossuarium ontstond in de 17e eeuw en werd in de 18e eeuw uitgebreid. Sinds 2012 is het opengesteld voor het publiek.

Een bezoekje aan het ossuarium is zonder begeleiding, je krijgt een pamflet met wat uitleg in je gekozen taal. Het ossuarium bestaat uit 3 verschillende ruimtes en wordt begeleid door atmosferische achtergrondmuziek voor een extra speciale ervaring. Een ticketje kost zo’n 140 czk/€5.

 1. Bezoek de tunnels onder de groentemarkt (Cabbage Market)

De groentemarkt of Zelny Trh is een historische marktplaats dat al eeuwen bestaat en is te vinden op een van de oudste pleinen van de stad, vlak naast de oude stadshal. Wat deze plaats echter zo speciaal maakt is dat er onder de levendige markt een heel systeem aan tunnels ligt die je kan bezoeken. Men gebruikte dit gangenstelsel vroeger om hun verse producten zoals groenten en fruit in op te slaan. Door de koude bleven de producten namelijk langer houdbaar.

 • Daal af naar de barokke kelders met behulp van een audiogids en ontdek een alchemielab, een martelkamer en verschillende andere soorten kelders en tunnels.
 • Een bezoekje komt op zo’n 160 czk/€6 neer. Voor je afdaalt kun je ook de barokke fontein in het midden van het plein aanschouwen.

REISGIDS: Download je gratis preview reisgids Tsjechië en zie de mooiste plekjes van het land.

 1. Sint Petrus en Pauluskathedraal

Samen met de burcht Špilberk domineert deze kathedraal de skyline van het oude gedeelte van de stad. Deze gotische rooms-katholieke kerk prijkt bovenop de Petrov-heuvel en torent letterlijk uit boven de omliggende gebouwen. Binnenin wacht een prachtig barok interieur je op. Een leuk weetje: vreemd genoeg luiden de klokken van deze kathedraal om historische redenen niet om 12u maar om 11u 's morgens.

De reden waarom de klok om 11u luidt in plaats van 12u gaat terug naar een legende uit de dertig-jarige oorlog toen het Zweedse leger Brno binnenviel. Vier maand lang probeerden ze de stad over te nemen. Volgend op een akkoord dat als de Zweden de stad niet konden innemen tegen 15 Augustus 1645 om 12u ’s middags, ze ermee zouden stoppen. Toen kwam er iemand met het idee af de klokken een uur eerder te luiden en Brno was gered!

De buurt rondom de kathedraal, Petrov, is ook zeker aangenaam om even rond te wandelen. De geplaveide straatjes en oude huisjes geven het alles een atmosferisch en historisch gevoel. Daarna kun je eventjes tot rust komen in het Denisovy Sady park.

 1. Spilberk kasteel

Wanneer je op bezoek bent in Brno, mag een bezoekje aan het kasteel Špilberk zeker niet ontbreken. Het kasteel is gelegen op een heuvel en werd gebouwd aan het begin van de 13e eeuw. Het gebouw draagt een donkere geschiedenis met zich mee. Zo was het ooit een gevangenis waaraan verschillende gruwelijke legendes vasthangen. Ben je van plan dit kasteel te bezoeken? Dan kan je hier onder meer wandelen door de omliggende parken en genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

 1. Astronomische klok van Brno

De astronomische klok is te vinden op hetzelfde plein als de Sint-Jameskerk, het Vrijheidsplein. Deze speciale zwarte klok is gebouwd in de vorm van een kogel ter herdenking van de dertigjarige oorlog met Zweden. Het bestaat uit zeven granieten delen die elk op een verschillend tempo draaien om zo de tijd weer te geven, hoewel het enorm complexe klok is om te lezen.

Er is echter een leuke gimmick verbonden aan deze vreemde klok. Elke dag om 11u, net wanneer de kathedraal zijn klokken luidt, heb je de kans een uniek souvenir te ontvangen. Aan een van de vier gaten rondom de klok komt er namelijk elke dag een kleine knikker uit de klok! Kan jij hem vangen?

 1. Standbeeld van Jobst

Enkele stappen verder op hetzelfde plein vind je een beeldhouwwerk van Jobst van Luxemburg. Het leuke hier is om zelf te ontdekken waarom de vele toeristen in een rijtje staan om een foto te trekken met het standbeeld.

Liever een gegidste wandeling door Brno? Klik hier om je gids te boeken bij GetYourGuide.

 1. Villa Tugendhat

Dit functionalistische huis staat op de UNESCO-lijst en wordt geprezen als een baanbrekend prototype van de modernistische architectuur. De villa werd gebouwd in 1929 en ontworpen door de beroemde architect Ludwig Mies van der Rohe.

Het inspireerde de roman van Simon Mawer, The Glass Room, die een plekje op shortlist van de Booker Prize in de wacht kon slepen.
 • Je kan Villa Tugendhat iedere dag, met uitzondering van de maandag, bezoeken van 10u tot 18u.
 • Het is wel sterk aan te raden om je ticket op voorhand te kopen, aangezien ze soms enkele maanden op voorhand al uitverkocht zijn.
 • Themawandeling maken? Boek je themawandeling hier.
 • Kijk op de website voor meer info.
 1. Starobrno Brouwerij

Al sinds de 13de eeuw kreeg de stad Brno het koninklijke recht om bier te brouwen. In deze stad startte koningin Eliška Rejčka een abdij, waarbij twee jaar later een brouwerij volgde. Deze brouwerij groeide uit tot de grootste brouwerij in Moravië in 1930 en had heel wat verschillende soorten smaken te bieden. Ontdek de interessante geschiedenis van het bierbrouwen in Brno, alsook het brouwproces in de brouwerij.

De brouwerij is te vinden in Hlinkystraat vlakbij het Mendlovaplein. Hier kun je terecht voor een gegidste rondleiding in de brouwerij van het brouwproces tot het bottelen van het bier. Volwassenen worden ook getrakteerd op een proevertje in het restaurant van de brouwerij op het einde van het bezoek.

 • Het bezoek moet tijdens de week op voorhand aangevraagd worden, maar er zijn ook vaste rondleidingen op Zaterdag om 11u en 13u, en Zondag om 14u en 15u zonder aanvraag.
 • De rondleiding kan in het Engels gedaan worden.
 1. Moravische Karst

De Moravische Karst is een natuurdomein en is te vinden in Blansko, zo'n 30 minuutjes rijden van Brno met de auto. Het grottensysteem is gevuld met kunst van Neanderthalers en adembenemende natuurlijk gevormde kloven. In de regio zijn er maar liefst meer dan 1100 grotten en kloven, waarvan 4 open voor bezoek.

Een hiervan zijn de Punkva grotten met een ondergrondse rivier waar je een boottocht op kunt nemen. Tijdens de tocht passeer je ook langs de Macocha afgrond die zomaar bijna 140m diep is.

De Macocha afrgond is volgens folklore vernoemd naar een slechte stiefmoeder die een weduwenaar trouwde. Deze man had een zoon die ze met liefde behandelde tot ze een nieuwe zoon had. Omdat ze wist dat haar jong zoontje niets zou erven, besloot ze de oudere zoon in de afgrond te duwen. Eens ze haar gruweldaden besefte sprong ze hem achterna. De oudere zoon was gered, maar de vrouw stierf.

De Balcarka grot is gevuld met prachtig gevormde stalactieten. Vanuit Blansko kun je een ecologische trein nemen of een kabelbaan om de omgeving te verkennen. Daarnaast kun je ook heerlijk wandelen of fietsen in de omliggende natuur.

 1. Bezoek Kasteel Veveří en ga op boottochtje op de dam

Dit is een ander kasteel in de buurt van Brno, ongeveer 15 km ten noordwesten van het stadscentrum aan de rivier de Svratka. Dit kasteel dateert eveneens uit de 13e eeuw en heeft een middeleeuws interieur. Het werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse troepen bezet.

 • De dam werd gebouwd tussen 1936 en 1940 en bedekt zo’n 250 hectare met water. Vroeger werd dit gebruikt als een waterbron alsook een bron voor elektriciteitskracht.
 • De dam wordt aan beide zijden vergezeld door groen en bomen. Er kan worden gezwommen en ook verschillende watersporten worden er beoefend.
 • Het is er ook mogelijk een boottochtje te maken.
 1. Lednice-Valtice

Het cultuurlandschap Lednice-Valtice bestaat uit een romantisch kasteel, een pittoresk dorpje en uitgestrekte tuinen. Dit pareltje ligt tegen de grens met Slowakije en Oostenrijk.

Bezoek zeker het opvallende kasteel van Lednice om de kunst en het meubilair binnenin te bekijken. Volg dan buiten de paden door de piekfijn onderhouden tuinen en wandel langs meren, geurende bloemen en gemanicuurde gazons. Op weg naar Valtice begeef je je in een uitgestrekt parklandschap met natuurlijke bossen en glinsterende meren. In Valtice wacht een klein barok kasteel je op met een schattig dorpje eromheen.

 1. 10-Z Nucleaire bunker

Tijdens de Duitse bezetting van Tsjechië zijn heel wat bunkers gebouwd geweest in vele steden, Brno is daar geen uitzondering in. De 10-Z bunker was een legerbunker en was geclassificeerd als ‘top-secret’. Ondertussen is deze open voor bezoek en kun je er zelfs overnachten!

RONDREIS: Nog meer ontdekken van Tsjechië? Bekijk onze volledige rondreis door Tsjechië en ontdek de mooiste plekken van het land.

 1. Oude Stadshal Brno

De Oude stadshal van Brno heeft een toren van maar liefst 63m hoog, deze kun je aangenaam beklimmen voor een schitterend uitzicht over de stad en de Petrov kathedraal. Dit kost je zo’n 70czk/€2,70.

Bekijk echter zeker eens het gebouw goed voor je binnengaat. Aan de buitenkant vind je 5 gotische torentjes waarvan de middelste verdraaid is. Dit hangt opnieuw vast aan een legende.

Toen de beeldhouwer van de torentjes bijna klaar was had de stad geweigerd te betalen en dus verdraaide hij het torentje, net zoals de stadsraad ‘verdraaid’ was in hun manieren.

Vele van de ornamenten van de ingang van deze oude stadshall zijn verbonden met legendes, wat het een interessante stop maakt in de stad. Kijk zeker ook naar de krokodil en het wiel bij het doorwandelen van de passage naar de ingang.

Het verhaal van de Draak van Brno

De Draak van Brno is het symbool van de stad. Wanneer je met een lokale gids door Brno wandelt, zal hij je verschillende anekdotes en mythes weten te vertellen. Een van de vele verhalen zal dan ook gaan over de Draak van Brno.

Brno en de bewoners werden eeuwenlang geteisterd door een draak. Men wist de draak te doden maar toen bleek dat de ‘draak’ een krokodil was. Hoe de krokodil in Brno terecht gekomen is, is vandaag de dag nog steeds onbekend. En of je dit verhaal nu gelooft of niet is volledig aan jou, maar nu weet je wel waarom er een krokodil hangt aan het plafond als je langs het stadhuis wandelt.

 1. Reduta Theater (Divadlo Reduta)

Dit historische theater werd gebouwd op een van de oudste pleinen van Brno en beleefde zijn Gouden Eeuw als het Taverna Theater in de renaissancetijd. Mozart en zijn zus gaven hier in 1767 een concert. Hij was pas 11, zij 15. Het is het oudste theater van Midden-Europa.

Vlak voor het gebouw kun je ook een vreemd standbeeld van een jongetje aanschouwen die verwijst naar Mozart. Het lichaam van een jongetje wordt behoofd door het volwassen hoofd van Mozart, op zijn rug heeft hij 1 vleugel, wat verwijst naar het feit dat hij een tragische dood onderging. Hij is naakt, wat zijn vrijheid zou moeten symboliseren en staat op een piano.

 1. Het Surrealistische Huis – Kristek Huis

In de woonwijk Černá Pole bevindt zich wel een heel speciaal huisje. Hier maakte Lubo Kristek een waar kunstwerk van een normaal huis in de buurt van waar hij is opgegroeid als kind. Het kunstwerk of resultaat benoemde hij Sisyfiado of Rots in de Tijd.

Het is een getuigenis van Griekse mythologie, een werk van Albertus Camus en toneelschrijver Jiří Voskovec. De buitenkant van het huis is paars en roze gekleurd en is versierd met onder andere een grote kleurrijke klok en twee enorme gouden handen die uitsteken uit een hoek. Dit Dalí-esque huis is zeker een bezoekje waard en is het makkelijkst te bezoeken met tram 5 tussen haltes Zdráhalova en Venhudova.

Tours en wandelingen in Brno

 1. Bezoek een van de leuke musea in Brno

Het Moravische Museum (Moravské zemské muzeum)

Het Moravische Museum is het op één na grootste en het oudste museum van het land. Het is gevestigd in een barok gebouw. Je kan er verschillende tentoonstellingen bezoeken over de Moravische geschiedenis en cultuur van de prehistorie tot nu.

Museum van de Romacultuur (Muzeum romské kultury)

Dit fascinerende en verrijkende museum geeft een gedetailleerd inzicht in de geschiedenis en cultuur van het Romavolk. Het ontstond in de jaren negentig van de vorige eeuw en was bedoeld om de kloof tussen de Roma en de Tsjechische gemeenschappen te overbruggen. Het vertelt het verhaal van de Roma (of zigeuners) door middel van een reeks tentoonstellingen en artefacten.

 1. Waar overnachten in Brno?

Ben je helemaal klaar om je reis te plannen naar Brno, maar weet je nog niet waar te overnachten? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven in Brno voor je opgelijst. Of bekijk het volledige aanbod hotels en appartementen in Brno.

 • Sono Hotel ligt in Brno is gevestigd in een architectonisch uniek gebouw en biedt modern ingericht kamers die de wereld vertegenwoordigen van muzikale sterren zoals The Beatles, Tina Turner, Pink, Red Hot Chili Peppers, Metallica, AC DC, Nirvana enzoverder! Meer info en boeken.
 • Hotel Rakovec is gelegen aan de oevers van het Brno reservoir, op wandelafstand van de pier. Het biedt eenvoudig ingerichte kamers, een panoramisch uitzicht op het meer, een wellnesscentrum dat is uitgerust met een stoomsauna, een Finse sauna, een zwembad en een bubbelbad, beschikbaar tegen een toeslag. In het restaurant kan je genieten van Tsjechische gerechten en andere culinaire specialiteiten. Meer info en boeken.
 • Of verblijf in de gezellige appartementen van Bishop Apartments in het centrum van Brno. De appartementen zijn modern ingericht en beschikken over eigen kookgelegenheid en een uitzicht op de stad. Meer info en boeken.
 1. Mis niets tijdens je rondreis in Tsjechië en Slowakije!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Tsjechië en Slowakije? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Rondreis Tsjechië en Slowakije met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Rondreis Tsjechië en Slowakije.

Tsjechië & Slowakije

Gratis preview reisgids Tsjechië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?