15 x mooiste bezienswaardigheden in Jávea: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden in Jávea: wat zien & doen tijdens je bezoek?

18 maart 2024 in Spanje0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Jávea (Xàbia) + verblijftips

In het noorden van Alicante ligt Jávea (Xàbia), een charmant kuststadje met een rijke geschiedenis. Ondanks dat de naam de meesten onder ons allicht niet veel zegt, kan je hier toch heel wat ontdekken en beleven. Historische kerken, interessante musea, een haven, een gezellige oude binnenstad: Jávea heeft het allemaal.

Voeg daar nog een aantal prachtige stranden aan toe, waar je heerlijk kan uitblazen na alle leuke activiteiten en je hebt een ideale vakantiebestemming. Wij vertellen je dan ook graag hoe je jouw dagen hier kan doorbrengen en zetten de mooiste bezienswaardigheden in Jávea op een rijtje.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Jávea

Reisgids
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. € 990), Prijsvrij (va. € 400) of ANWB (va € 918)
HuurautoWil je graag meer ontdekken van de Costa Blanca? Boek je huurauto bij SunnyCars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HotelsAanbeloven overnachtingen in Jávea zijn:
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kaartje met mooiste bezienswaardigheden in Jávea

Jávea, ook wel bekend als Xàbia, is een kustplaats gelegen aan de Costa Blanca in het oosten van Spanje. Het bevindt zich in de provincie Alicante en ligt ongeveer halverwege tussen Valencia in het noorden en de stad Alicante in het zuiden.

Ligging van de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Jávea op de kaart

  1. Een korte geschiedenis van Jávea

Ondanks het feit dat er overblijfselen werden gevonden van Iberische kolonisten, heeft Jávea zelf een Moorse oorsprong. De naam komt van het Moorse ‘Xabiga’, dat put of waterreservoir betekent. De stad ligt namelijk in een gebied dat veel groener is dan een groot deel van de rest van de provincie in het zuiden, en de diepste ondergrondse rivier van Europa (de Moraig) loopt er onderdoor voordat deze uitmondt in de zee bij Cala de Moraig in Benitachell.

  • Jávea werd vanaf 1244 opnieuw bevolkt door christenen, nadat het naburige Dénia capituleerde voor Jaime I van Aragón, die Valencia in 1238 veroverde. Jávea groeide voornamelijk als vissersdorp en door de frequente aanvallen van piraten besloten de inwoners om een ommuurde nederzetting te bouwen, die de oude stad zou worden. Tot 1877 werd deze beschermd door een muur.
  • De economie van Jávea was altijd gebaseerd op landbouw. Tarwe werd een belangrijk gewas, dat werd gemalen door de rij windmolens die je nog steeds kan zien ten noorden van het oude centrum van de stad. Later werden rozijnen (druiven dus) een belangrijk gewas tot de druifsluisuitbraak aan het eind van de 19de eeuw.
  • Het toerisme begon zich te ontwikkelen vanaf 1947, toen een inwoner van Jávea een bus route naar Valencia aanlegde en het eerste toeristische hotel van Jávea aan het strand oprichtte. Sinds de jaren 1960 kwamen er meer toeristen en veranderden sinaasappelboomgaarden en druivenranken in villa's en appartementen.
In het Valenciaans wordt de stad Xabia genoemd, maar wij verwijzen gemakshalve naar de Spaanse naam Jávea.
  1. Het oude centrum van Jávea

Wandel ook zeker even door de straten van het oude centrum op zo'n 2 km van de kust. Een doolhof van geplaveide straatjes met witte huizen en prachtige gebouwen die getuigen van het rijke culturele erfgoed dat de stad heeft opgebouwd door de eeuwen heen. Tot 1874 was het historische centrum van Xàbia volledig ommuurd, en tot op de dag van vandaag zie je nog steeds enkele overblijfselen van de voormalige stadsmuren. Verder zijn de straten ook bezaaid met winkeltjes waar je handgemaakte producten kan vinden, en vele restaurants en bars met een terras.

OVERNACHTINGSTIP: Graag overnachten in het oude centrum? Casa Roques 16 is een gezellig ingericht vakantiehuis met terras gelegen in het hart van Jávea, op ongeveer 2 km van het strand.

  1. Iglesia San Bartolomé de Jávea

Er is een goede reden dat de oude stad van Jávea zich op 25 minuten wandelen bevindt van de zee en dat heeft alles te maken met piraten. Nadat Jávea was heroverd van de Moren in de 13de eeuw, vonden er nog honderden jaren lang aanvallen van piraten plaats. De centrale kerk in de stad staat officieel bekend als ‘iglesia-fortaleza’ oftewel fort-kerk, waar de inwoners konden schuilen tijdens een van de vele aanvallen.

Gelukkig wordt Jávea tegenwoordig niet meer geteisterd door deze vermaledijde snoodaards, waardoor je in alle rust kan genieten van het charmante stadscentrum. De eerdergenoemde Iglesia San Bartolomé de Jávea is ongetwijfeld een van de absolute blikvangers hier. Deze werd gebouwd in 1304 en de hoge uitkijktoren is alomtegenwoordig in het straatbeeld.

  1. Museu Arquelògic i etnològic Soler Blasco

Het Museu Arquelògic i etnològic Soler Blasco is het gemeentelijk museum gevestigd in het historische gebouw en paleis van Antoni Banyuls. Hier kan je de beroemde schat van Jávea bewonderen: een set bruidsjuwelen uit de 3de eeuw voor Christus, die destijds begraven werd zodat ze niet ten prooi viel aan de piraten. Verder zijn er Romeinse gouden munten tentoongesteld, net zoals een reeks artefacten van doorheen de eeuwen heen. Meer info op de website

  1. Plaça del Convent

De Plaça del Convent met Iglesia San Felipe Neri y Santa Mónica is het populairste plein van Jávea, mede vanwege de vele barretjes en restaurants. Op donderdag vindt er de wekelijkse markt plaats en op de Fogueres de Sant Joan (zie hieronder) ook het beroemde (of beruchte) stierenlopen.

Er is ook nog de Plaça de la Constitució, waar tijdens Sant Joan ook heel wat activiteiten plaatsvinden (met brandbare beeldhouwwerken) en waar elk jaar Xabia Jazz wordt georganiseerd.

  1. Mercat Municipal de Xabia

Veder is er ook nog de Mercat Municipal de Xabia, een markt die elke dag behalve zondag open is en waar je lekkere koffie gekoppeld aan een heerlijk ontbijt kan vinden, net zoals verse groenten en fruit en plaatselijke artisanale producten (zoals cocas: de traditionele zuurdesem platte broodjes). Meer info op de website

  1. Ontspannen op de stranden van Jávea

Uiteraard kan je in Jávea ook heerlijk relaxen op het strand en daarbij heb je heel wat keuzemogelijkheden. Playa de Arenal (bekijk ligging) is een zandstrand (met blauwe vlag) van meer dan 300 meter, waar ook heel wat barretjes en restaurants zich bevinden. Daarnaast zijn er ook heel wat speelmogelijkheden voor kinderen.

Cala Granadella

Net buiten het stadscentrum vind je het Cala Granadella (bekijk ligging), uitgeroepen tot een van de mooiste badplaatsen van het land. Wanneer je de prachtige natuurlijke inham ziet, begrijp je meteen waarom. Let wel op: dit is een kiezelstrand, maar het fantastisch kristalhelder water maakt dit meer dan goed. Daarbovenop is het de uitgelezen plek om te kajakken of suppen.

SCOOTER VERHUUR: Ontdek de mooiste zandstranden en baaien in en rondom Jávea vanop de scooter. Huur je scooter en ga zelf op pad.

Cala de la Barraca (Isla del Portitxol)

Meer naar het zuiden toe vind je Cala de la Barraca (bekijk ligging), een rotsachtig strand van maar liefst 900 meter dat uitkijkt op het Isla del Portitxol. Het strand wordt langs beide kanten omsloten door kliffen (Cap Negre en de Cap Prim), wat het geheel enkel maar pittoresker maakt.

Ook hier kan je kajakken en suppen en ook diepzeeduiken. Hierdoor kan je dan het Isla del Potitxol verkennen, dat op enkele honderden meters van wal ligt. Dit kleine eilandje is rijk aan flora en fauna en heeft bovendien ook geschiedkundig belang, omdat er archeologische overblijfselen van het Romeinse tijdperk zich hier bevinden.

Cala Blanca oftewel La Caleta

Cala Blanca oftewel La Caleta (bekijk ligging) is een verzameling van rotsachtige stranden, gewikkeld rond hoge klifwanden en bestaande uit meerdere privé-inhammen. Dit maakt het tot de ideale plek om rustig onder de zon te ontspannen.

La Cala Sardinera

La Cala Sardinera oftewel de Sardinebaai (bekijk ligging) is eveneens een van de meest rustige stranden van Jávea. Zoals de naam doet vermoeden, leven hier een groot aantal sardientjes.

Playa Primer Muntanyar

Last but not least is er Playa Primer Muntanyar oftewel het strand van de eerste berg (bekijk ligging). Dit is een ruw stenen strand van net geen 2 km lang, waar je kan genieten van een betoverend weids uitzicht op heel Jávea, vooral bij zonsopgang. Dit strand wordt ook ‘de dagenraad van Spanje’ genoemd, hoewel het technisch gezien niet het meest oostelijke punt van het land is, behoudt het toch deze bijnaam vanwege het fenomenale uitzicht waarvan je hier elke ochtend kan genieten. Als kers op de taart is het een geweldige plek om aan watersport (zoals surfen) te doen.

Boek je kajak- of snorkelavontuur bij de mooiste stranden van Jávea

  1. De haven van Jávea

In 1896 schilderde de Spanjaard Joaquin Sorolla de landtong van San Antonio en de inhammen die de haven van Jávea in het noorden beschutten. Jaren later (in 1908 om precies te zijn) verkocht hij een aantal van zijn schilderijen in Londen, waarschijnlijk de eerste keer dat buitenlanders Jávea zagen of er nog maar van hoorden.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een levensgroot beeldhouwwerk van Sorolla (inclusief ezel) staat op de promenade, net boven de Playa de la Grava, het havenstrand waar je van april tot oktober van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat heel wat zwemmers ziet.

Bezoek ook zeker de Iglesia del Mar, de meest beroemde modernistische kerk van de stad, die ontworpen is naar het beeld van een boot in een storm. Volgens een plaatselijke legende beloofde een groep vissers uit Jávea aan God dat ze een kerk voor Hem zouden bouwen als ze levend en wel uit een storm kwamen. La Lonja is dan weer de vissersmarkt waar je heerlijk verse vis kan kopen, of gewoon de vissers aanschouwen die hun vangsten komen afleveren

  1. Ruta de los Miradores

Langs de 25 kilometer lange kustlijn van Jávea ligt deze route met 15 fantastische uitkijkpunten die uitgeven op de schitterende natuur van de omgeving zoals wilde kliffen en verborgen baaien. De route is goed bewegwijzerd en de uitkijkpunten hebben bordjes die je informatie geven over het gebied. Enkele mooie uitzichtpunten zijn onder andere: Mirador del Portitxol (bekijk ligging), Mirador de la Falzia (bekijk ligging), Mirador del Cap Negre (bekijk ligging) en Mirador Cap de la Neu (bekijk ligging).

Hieronder alvast enkele mooie uitzichtpunten op deze wandelroute in Jávea (Xábia)

  1. Proef de traditionele keuken van Jávea

In Jávea bestaat de lokale keuken - net zoals bij vele andere typische Spaanse gerechten - grotendeels uit rijstgerechten, zeevruchten en tapas. Op het platteland worden allerlei soorten noten verbouwd, waaronder tijgernoten, die het hoofdingrediënt zijn van de smakelijke en verfrissende frisdrank horchata.

Houd in je achterhoofd dat er in Spanje (en dus ook Jávea) pas laat wordt geluncht (tussen 14u en 16u) en gedineerd (tussen 21u en middernacht), waardoor veel restaurants pas rond 19u of 20u openen. De meest toeristische restaurants gaan echter vroeger open. Wil je genieten van de meer verfijnde keuken? Ga dan zeker eten in Restaurante Masena, BonAmb (haut-cuisine) en/of Bistro Casa Grau.

PROEVEN: Proef de traditionele keuken tijdens deze culinaire wandeltour door Jávea inclusief wijnproeverij, tapas en 2-gangenlunch bij een van de oudste bodega's van de stad.

  1. Maak een ritje met het toeristentreintje

Dit is misschien wel de beste manier om de drie belangrijkste centra van Jávea te verkennen. Tijdens de rit van een uur en een kwartier word je langs de haven door de oude binnenstad en langs de kust tot het strand van Arenal (en uiteraard weer terug) gebracht. Je kan bij elk van de acht haltes in- en uitstappen, waardoor je genoeg tijd hebt om elke stopplaats te verkennen.

  • Let wel op dat deze trein enkel van juni tot september (en tijdens de paas- en kerstvakantie) rijdt.
  • De toeristentrein rijdt dan dagelijks van 10u tot 14u en van 17u tot 23u.
  • Volwassenen betalen vier euro voor een kaartje, kinderen 2,5€.

OVERNACHTINGSTIP: Boek hier je hotel of appartement in Jávea.

  1. Molins De La Plana

Tussen Denia en Jávea, op de Cabo de San Antonio, bevindt zich een prachtige verzameling van een tiental windmolens uit de 14de eeuw, Los Molinos de la Plana de Jávea. Deze strategisch geplaatste cilindrische molens, elk 7 meter hoog, zijn ontworpen om optimaal gebruik te maken van de Levante-wind (een warme en sterke oostelijke wind). Eeuwenlang hebben ze een cruciale rol gespeeld in het malen van tarwe. Sommigen zijn vandaag privébezit, anderen kan je gewoon bezoeken.

Zet deze schitterende locatie vast op camera maar vergeet vooral niet te genieten van het adembenemende landschap. Volg de wandelroute vanuit de haven naar de windmolens of je kan er ook naartoe rijden en de auto langs de weg parkeren.

  1. Parc Natural del Montgó

Omdat het zich tussen Jávea en Dénia bevindt, wordt het ook vaak tot bezienswaardigheden van die laatste gerekend. Hoe dan ook mag je het Parc Natural del Montgó met het Montgó Massif niet missen. Deze iconische berg van 753 meter hoog heeft een unieke vorm. Volgens velen lijkt hij namelijk op de kop van een olifant, waarbij de Cap de Sant Antoni de slurf is die zich uitstrekt in de zee.

Je kan deze bij goed weer zeker beklimmen (wat absoluut aangeraden is), vanwege het letterlijk en figuurlijk adembenemend uitzicht dat je vanop de top hebt. Daarbovenop is dit reservaat de thuisbasis van heel wat wilde dieren maar ook archeologische ontdekkingen zoals grotschilderingen en de overblijfselen van Iberische nederzettingen.

  1. Parque Pinosol

Als je op zoek bent naar iets anders, of nog wat extra tijd te spenderen hebt, dan is Parque Pinosol misschien wel wat je nodig hebt, zeker met kinderen. Er is namelijk een geweldige speeltuin (met eetcafé), maar ook een park met 20 beeldhouwwerken die zijn uitgehouwen in boomstammen van verbrande pijnbomen. Deze bleven over na de hevige brand die in 2016 plaatsvond. Je herkent er heel wat dieren in zoals onder meer een uil, pauw en pelikaan.

LEESTIP: Wat nog meer zien aan de Costa Blanca?

  1. De Fogueres de Sant Joan

De vreugdevuren van San Juan of Les Fogueres de Sant Joan is een feest dat jaarlijks plaatsvindt in Jávea (en bij uitbreiding ook in andere delen van het land). De feesten van midzomeravond (Sint-Jansavond onder christenen) vinden hun oorsprong in oude vieringen die verband houden met de zomerzonnewende. Men stak vreugdevuren aan om zich te beschermen tegen boze geesten, die volgens de plaatselijke overlevering vrij rondliepen als de zon weer naar het zuiden draaide.

Enkele activiteiten die tijdens de feesten in Jávea plaatsvinden zijn over vuren springen, achtervolgd worden met vuurwerk en nat gespoten worden met een brandslang. Normaal vindt het plaats tussen 13 en 24 juni en wat Jávea betreft, vindt het zijn oorsprong in 1949, toen een groep vrienden merkte dat veel mensen naar Valencia reisden om daar vreugdevieren te zien en te vieren. Het jaar nadien besloten ze zelf hun eigen vreugdevieren aan te steken en voegden daar nog muziek, optochten met praalwagens, stierenrennen en veel meer aan toe.

  1. Waar overnachten in Jávea?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je bezoek aan Jávea? Deze Spaanse badplaats aan de Costa Blanca heeft voor ieder wat wils: van gezellige appartementen aan de stranden tot boetiekhotels in het stadscentrum. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Jávea en omgeving.

  • Nomad Hotel - Xábia Port is een viersterrenhotel op een paar minuten wandelen van Platja de la Grava. Het hotel biedt stijlvolle kamers in bohemian-stijl waarvan sommige met een terras met zeezicht en een restaurant dat mediterraanse gerechten serveert.
  • Apartamento exclusivo en el corazón de Jávea is kunstzinnig appartement in het hart van het oude centrum van Jávea. Het verblijf straalt enige charme uit met zijn fresco's en hoge ramen die uitzicht bieden op de rustige Calle Mayor. Het appartement is geschikt voor 4 personen.
  • Een ander aan te raden appartement is Cofisa Coral, op een steenworp afstand van de rotsachtige stranden van Montañar. Dit modern ingerichte appartement biedt accommodatie voor 3 personen, ruime woonkamer met keuken en een gezellig balkon met panoramisch uitzicht op de zee.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Murcia en Valencia?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Murcia en Valencia? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou! Koop onze reisgids Murcia & Valencia met uitgewerkte rondreis die je bovendien langs meer dan 127 beschreven bezienswaardigheden brengt (+ GPS coördinaten)! Ideaal om de omgeving volledig te verkennen op eigen tempo. Eerst uittesten? Download alvast je gratis preview reisgids.

Murcia Valencia rondreis

Gratis reisgids Murcia-Valencia downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?