15 x mooiste bezienswaardigheden in Dénia: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden in Dénia: wat zien & doen tijdens je bezoek?

6 maart 2024 in Spanje0 reacties

De 15 mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Dénia + verblijftips

De kustplaats Dénia, ten noorden van Benidorm, is de ideale kustplaats voor toeristen die op zoek zijn naar de minder drukbezochte Spaanse stranden langs de de Costa Blanca. Van het fascinerende middeleeuwse kasteel tot het azuurblauwe water aan de ongerepte stranden en sprankelende gastronomie, Dénia heeft het allemaal.

In dit blogartikel zetten we de belangrijkste bezienswaardigheden in Dénia op een rijtje.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Dénia

Reisgids
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Prijsvrij (va. € 400) of ANWB (va € 918)
HuurautoWil je graag meer ontdekken van de Costa Blanca? Boek je huurauto bij SunnyCars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
HotelsAanbeloven overnachtingen in Dénia zijn:
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kaartje met mooiste bezienswaardigheden in Dénia

Dénia is een stad gelegen aan de oostkust van Spanje, in de regio Valencia. Het bevindt zich aan de Middellandse Zeekust, ongeveer halverwege tussen de steden Valencia en Alicante. Dénia is onderdeel van de provincie Alicante en ligt aan de Costa Blanca.

Ligging van de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Dénia op de kaart

  1. Castell de Dénia

In de vierde eeuw was Dénia een Griekse kolonie en later werd het onderdeel van het Romeinse Rijk. Zij noemden de stad Dianum, naar de godin Diana. In de elfde eeuw bouwden de Moren het kasteel op een grote rots, met uitzicht over de zee en stad. Zij noemden deze Daniyah, wat laagland betekent.

Doorheen de jaren werd het kasteel beïnvloed door de verschillende culturen die door de stad trokken en heeft het zelfs een tunnel die het Plaza del Consell verbindt met de Ronda de las Murallas, die tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd gebouwd als schuilkelder.

Het Archeologisch Museum

Het kasteel herbergt ook een archeologisch museum dat de geschiedenis van het kasteel en de stad laat zien. Het museum zit in het voormalige Palacio del Gobernador en bestaat uit vier kamers die gewijd zijn aan het Iberische, Romeinse, islamitische en christelijke tijdperk. Je betaalt 3€ voor een toegangsticket aan het kasteel (bezoek aan museum inclusief) een kleine prijs voor het onbetaalbaar uitzicht dat je van hier hebt.

  1. Het centrum van Dénia

Omdat Dénia minder toeristisch georiënteerd is dan andere plekken langs de Costa Blanca en de lokale bevolking talrijker is dan het aantal bezoekers, heerst er hier nog een heel authentieke sfeer. Dat maakt het zo leuk om door het centrum te kuieren.

Plaça de la Constitució is het hart van de oude stad

Aan dit plein ligt het gotische stadhuis (met barokke gevel), net zoals de Església de Sant Antoni de Pàdua uit de late zestiende eeuw gebouwd bij een Franciscaans kloostercomplex.

Església de l'Assumpció de Dénia is een andere mooie kerk daterend uit de achttiende eeuw. Deze werd tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog zo beschadigd dat ze zowel opnieuw moest worden gebouwd als ingewijd. Jammer genoeg werden tijdens de Spaanse Burgeroorlog (in 1936) heel wat voorwerpen gestolen.

OVERNACHTINGSTIP: Art Boutique Hotel Chamarel ligt in het historische centrum, gevestigd in een gerestaureerd 19e-eeuws herenhuis. De kamers en suites zijn allemaal verschillend en exclusief. Verder is er een continentaal ontbijt geserveerd in de lounge met open haard of in de tuin.

  1. Shoppen op de Marques de Campo

Marques de Campo is de hoofdstraat van Dénia, omringd door talloze winkeltjes en cafeetjes met gezellige terrasjes. De torenhoge platanen zorgen voor de nodige schaduwplekken op warme zomerdagen.

  1. Ontspannen op de stranden van Les Marines

Ten noorden van Dénia ligt Les Marines, een populair strandgebied dat het breedste kustgebied van de gemeente is. De stranden hier staan bekend om hun natuurlijke schoonheid, met kristalhelder water en ongerepte duinen. Dit zijn vijf stranden die je er niet mag missen:

  • Playa Punta del Raset (bekijk ligging) is het dichtstbijzijnde strand en een van de ruimste stranden van de stad, met een lengte van 600 meter. Het is ook bekroond met de Blauwe Vlag, die de kwaliteit van het strand en zijn diensten erkent.
  • Playa Les Albaranes (bekijk ligging)is een ideaal zandstrand om te bezoeken met het gezin en heeft ook een speciale landschappelijke waarde dankzij de duinen die die door overheidsinstanties worden behouden door middel van milieuprogramma's.
  • Playa Les Bovetes (bekijk ligging) heeft tevens een Blauwe Vlag strand en is met zijn lengte van net geen twee kilometer een van de grootste en meest bezochte stranden.
  • Playa Els Molins (bekijk ligging) ligt ver van het stadscentrum. Voeg hier de lengte van bijna drie kilometer aan toe en het is het ideale strand om in alle rust te komen relaxen.
  • Playa Les Deveses (bekijk ligging) is dan weer de ideale plek om te komen windsurfen en kitesurfen.
  • Playa Las Rotas (bekijk ligging) wordt gekenmerkt door rotsachtige baaien en kiezelstranden.
  1. De haven van Dénia

Reeds in de eerste eeuw voor Christus vestigden de Romeinen hier een marinebasis. Vandaag wordt de haven nog altijd actief gebruikt als vissershaven, jachthaven en superjachtwerf. Bovendien is er ook nog een veerbootterminal van waar je naar Ibiza, Mallorca en Formentera kan varen.

Langs de kade, die de haven van het strand scheidt, is het zeer fijn wandelen en het is de ideale plek om even halt te houden in een van de vele barretjes, restaurants en winkels. Niet in het minst vanwege het fantastische zicht op het eerdergenoemde kasteel.

BOOTTOCHT: Boek hier je boottocht vanuit Dénia en ontdek de pareltjes aan de prachtige kustlijn.

  1. Montgó Natuurpark

Het Montgómassief bestaat uit kalksteen en mergel, strekt zich uit over 7500 hectare en vormt een fenomenale achtergrond tegen het azuurblauwe water van de Middellandse Zee. De hoogste top bereikt een indrukwekkende hoogte van 753 meter en biedt een spectaculair panoramisch uitzicht.

Het Montgó Natuurpark herbergt een grote verscheidenheid aan flora en fauna (waaronder arenden, valken en slangen), waardoor het een ideale bestemming is voor natuurliefhebbers. Het park heeft verschillende wandel- en fietsroutes met verschillende moeilijkheidsgraden.

Wat kan je allemaal zien in het Montgó natuurpark?

  • Een van de populairste routes is de Camí de la Colonia-Cova del Gamell, die ongeveer 1 uur en 20 minuten duurt.
  • De populaire Ruta dels Riberers leidt wandelaars door schilderachtige valleien en oude terrasvelden, terwijl het pad naar de top je beloont met adembenemende uitzichten over de omliggende kustlijn.
  • Het park heeft ook verschillende grotten, waaronder de Cova Tallada, een zeegrot aan de voet van de Cabo de San Antonio klif. Deze is het gemakkelijkst bereikbaar met een kajak, die je bij een van de verhuurbedrijven in Dénia zelf kan huren. Boek hier je kajakavontuur naar Cova Tallada.
  1. Torre del Gerro

Wanneer je dan toch nabij de eerdergenoemde Cabo de San Antonio bent, kan je ineens de beroemde wachttoren bezoeken. Deze werd halverwege de zestiende eeuw gebouwd (tijdens het bewind van Karel I) en moest samen met een hele reeks andere kustwachttorens Dénia beschermen tegen piraten.

De torens konden met elkaar communiceren via spiegels of rook en wat de Gerro toren zo bijzonder maakt is dat hij gebouwd was op een zoetwaterbron, waardoor hij zelfvoorzienend kon zijn. Het absolute pronkstuk is het bewaard gebleven wapenschild van Karel V, gekenmerkt door de tweekoppige adelaar van het Habsburgse Rijk.

LEESTIP: Wat nog meer zien aan de Costa Blanca?

  1. Barrio Baix la Mar

Deze poëtisch klinkende wijk aan zee was eeuwenlang de plek waar tal van vissers en zeelieden zich huisvestten. De huizen, waarvan de meesten uit de achttiende en negentiende eeuw afstammen, van een of twee verdiepingen worden gekenmerkt door hun felle blauwe, gele en rode kleur.

De smeedijzeren balkons zijn versierd met bloemen en planten die langs de muren naar beneden vallen en dichter bij het water zijn er heel wat restaurantjes, de ideale plek om te eten.

Boek hieronder je boottocht vanuit Dénia

  1. Het speelgoedmuseum

Net zoals Mechelen beschikt Dénia ook over haar eigen speelgoedmuseum. De eerste decennia van de twintigste eeuw was de stad namelijk een centrum voor speelgoedproductie, nadat de rozijnenindustrie was verwoest door de druifluisziekte.

Eerst (vanaf 1904) werden hier metalen modellen van treinen en dergelijke gemaakt, later (vanaf de jaren 1920) richtte de stad haar aandacht op houten speelgoed en werd ze bekend om de hoge kwaliteit van haar modelauto's, poppen, bowling sets en zeilboten, allemaal gesneden, gelakt en geschilderd volgens strenge normen.

In deze gratis attractie in het voormalige treinstation van Dénia kan je dit vintage speelgoed bekijken en meer leren over de ontwikkeling van de speelgoedproductie in de stad, van de eeuwwisseling tot de jaren 1960.

  1. Proef de lokale lekkernijen

Dit brengt ons naadloos tot bij een volgend niet te missen facet van Dénia: haar culinaire traditie. Naast de typisch Spaanse gerechten is er echter een absolute ster de beroemde rode garnaal. Deze heeft een felrode tint en leeft in een diepzeegleuf op maar liefst 600 meter diep. Zijn habitat en dieet van algen geven hem een smaak die volgens fijnproevers ongeëvenaard is. Jammer genoeg komt hij ook met een aardig prijskaartje, net omdat hij zo moeilijk te vangen is.

Hotspots om lekker te eten en drinken in Dénia

Als je deze lekkere rode garnaal wil proeven, is er geen beter adres dan Quique Dacosta (bekijk ligging): dit restaurant ligt in het hart van de stad en staat bekend om zijn innovatieve keuken. Het werd bekroond met drie Michelinsterren en naast bovenstaande garnaal kan je er ook onder meer zee-egel eten.

PROEVEN: Proef de lokale lekkernijen tijdens deze gastronomische en proeverijtour door Dénia.

El Baret de Miquel Ruiz (bekijk ligging) is dan weer de plek om te zijn waar je de traditionele keuken kan proeven, zoals "arroz a banda", dat wordt gemaakt met bomba-rijst, visbouillon, garnalen, inktvis en tomaat. Het gerecht wordt vaak vergeleken met paella, maar is niet hetzelfde.

Bar Bus (bekijk ligging) staat ten slotte bekend om zijn visgerechten, waaronder "fideuà". Ook dit is vergelijkbaar met paella, maar in plaats van rijst wordt het gemaakt met pastanoedels, aangevuld met verschillende soorten vis (rotsvis, zeeduivel, inktvis, pijlinktvis) en schelpdieren (garnaal en rivierkreeft).

  1. Mercado Municipal de Denia

Een andere plek waar je lekkere streekproducten kan vinden is ongetwijfeld bij de Mercado Municipal de Denia. Wandel langs de kraampjes, geniet van de geuren van de verse bloemen en proef de lokale producten. De markthal is geopend van maandag tem zaterdag, van 8u tot en met 15u.

  1. De kluizenaarswoningen

Een leuke manier om het platteland rond Dénia te verkennen is door op zoek te gaan naar een van de handvol oude kluizenarijen of kapelletjes, die meestal dateren uit de 15de en 16de eeuw.

Deze lagen meestal ver weg van nederzettingen en zijn tegenwoordig meestal niet druk bezocht, afgezien van kleine wekelijkse missen en heiligendagen waarop mensen een pelgrimstocht maken. Het bekendste is allicht Pare Pere, gelegen op de middelste hellingen van de eerdergenoemde Montgó (bekijk ligging). Er staat nog steeds het bescheiden 17de eeuwse huis dat door de stichter, Fray Pedro Esteve, werd gebruikt tijdens zijn retraites voor gebed en meditatie.

  1. Festival Bous a la Mar

Op vakantie naar Dénia begin juli? Dan kan je het Festival van de Bous a la Mar in de haven van Dénia bijwonen. Een populair festival waarbij de stieren van Dénia gevierd worden. Het evenement vindt altijd plaats begin juli, in de week van de Dag van het Allerheiligst Bloed.

De traditionele stierengevechten ken je ongetwijfeld. Maar bij deze gelegenheid, rennen de stieren in het rond en springen nadien, gek genoeg in de zee. De deelnemers proberen aan de hand van allerlei trucjes de stier in het water te laten springen. Diegene die hem in het water kan doen springen, wint.

Er is altijd een gespecialiseerd team aanwezig dat de stier zo nodig kan helpen of redden. Niet tegenstaande deze bijzondere/bedenkelijke praktijken is het uitgeroepen tot evenement van nationaal toeristisch belang, en kan - net als de traditionele stierengevechten - gezien worden als onethisch. Meer info op de website.

  1. Waar overnachten in Dénia?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je bezoek aan Dénia? De Spaanse badplaats aan de Costa Blanca heeft voor ieder wat wils: van gezellige appartementen aan de stranden tot boetiekhotels in het stadscentrum. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Dénia en omgeving.

  • Hotel Rossa ligt te midden van een prachtige tuin, biedt privétoegang tot het strand en beschikt over een buitenzwembad en een tennisbaan. Hotel Rosa biedt zowel ruime kamers als bungalows met een gemeubileerd balkon.
  • Port Denia ligt in het havengebied van Dénia en heeft eveneens een zwembad, een fitnessruimte en een restaurant. De kamers zijn comfortabel en het hotel heeft een terras met uitzicht op zee.
  • Hostal Loreto ligt in het historische centrum en op een klein eindje wandelen van het strand. Het budgetvriendelijk verblijf zit gevestigd in een voormalig klooster en heeft een mooi interieur met 16e-eeuwse houten balken en een schilderachtig dakterras.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Murcia en Valencia?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Murcia en Valencia? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou! Koop onze reisgids Murcia & Valencia met uitgewerkte rondreis die je bovendien langs meer dan 127 beschreven bezienswaardigheden brengt (+ GPS coördinaten)! Ideaal om de omgeving volledig te verkennen op eigen tempo. Eerst uittesten? Download alvast je gratis preview reisgids.

Murcia Valencia rondreis

Gratis reisgids Murcia-Valencia downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?