15 x mooiste wandelingen in Slovenië: hikes, wandelroutes + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste wandelingen in Slovenië: hikes, wandelroutes + kaartje

16 maart 2024 in Slovenië0 reacties

Overzicht met de mooiste hikes en wandelroutes in Slovenië + kaart

Slovenië is een waar paradijs dus voor wandel- en natuurliefhebbers. Het Sloveense landschap is erg gevarieerd: van indrukwekkende kloven met krachtige watervallen tot de rustige meren van Bohinj en Bled. Er zijn talloze wandelpaden uitgestippeld door natuurgebieden en langs glooiende wijngaarden en de prachtige kustlijn.

Oh ja en onderweg geniet je hoogstwaarschijnlijk van enkele bijzondere uitzichten. Trek je beste paar wandelschoenen aan en ontdek onze favoriete wandelroutes in Slovenië.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Slovenië

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets1u45 vliegen naar Ljubljana, richtprijs € 74 vergelijk prijzen bij Transavia of Cheaptickets
Met de autoDe afstand tot Bled is 1150 km vanuit Utrecht / Brussel. Reken op 12 à 15 uur rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Slovenië.
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 265), DeJongIntra (va.€ 167) of ga avontuurlijk Packraften in Slovenië (va. € 720)
HuurautoIn Slovenië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Kaartje met de mooiste wandelingen in Slovenië

 1. Volg een van onze stadswandelingen

Verken de Sloveense steden aan de hand van een uitgestippelde wandelroute. Wanneer je een stad voor de eerste keer bezoekt, kan zo'n stadswandeling best handig zijn. Je komt meer te weten over de geschiedenis van de stad, je ontdek de bekende maar ook minder bekende plekjes en je hoeft bovendien zelf niets uit te zoeken!

 • Verken de mooiste plekjes van de Sloveense hoofdstad met onze stadswandeling door het centrum van Ljubljana. Wandel over de Three Bridges naar het Congressplein, bezoek de verschillende kerken en maak een ritje met de kabelbaan naar het kasteel van Ljubljana.
 • Een stadswandeling door Maribor langs de Drava rivier en de oudste wijnrank ter wereld. Je wandelt langs de middeleeuwse, versterkte watertoren, de roomskatholieke kathedraal en het kasteel.
 • Met deze culinaire wandeltour door Piran, ontdek je niet alleen de mooiste plekjes van de Sloveense badplaats maar proef je tussendoor ook van lokale gerechten en heerlijke wijnen.
 1. Wandelen langs de mooiste kloven van de Soča vallei

Slovenië is een land rijk aan natuur, met indrukwekkende bossen en rivieren die door de jaren heen prachtige kloven hebben uitgesleten. In de buurt van de kloven zijn er vaak wandelpaden uitgestippeld die je laten kennis maken met de Sloveense natuur en de mooiste kloven.

Vooral in en rond het Nationaal Park Triglav, dat een groot deel in de Soča vallei ligt, zijn er schitterende kloven die absoluut een bezoekje waard zijn. Velen beschouwen de Vintgarkloof en de Tolminkloof als de mooiste kloven van Slovenië, maar je vindt er nog tal van andere spectaculaire.

Great en Small Soča Gorge

De grote Soča-kloof (Velita Korita) is een van de vele kloven die je kan vinden in de Soča vallei. De smaragdgroene poelen zijn met elkaar verweven tot een 750 meter lange kloof van slechts een paar meter breed en op sommige plekken tot wel 15 meter diep. Aan het einde van de kloof kan je een duik nemen in het water.

Iets bescheidener dan de Grote Soča-kloof, maar nog steeds prachtig is de Small Soča Gorge. Hier stroomt de Soča rivier door kloven van kalksteen tot 6 meter diep en vaak slechts 1 meter breed. Vanaf de oude stenen brug geniet je van een prachtig uitzicht over de rivier en de kleine Soča-kloof. Download hier je GPX-bestanden.

Beide kloven zijn pas twee van vele kloven die je tegenkomt in de vallei. Wie de rivier volgt komt vanzelf tal van andere kloven tegen die niet zo zeer gekend zijn bij het grote publiek zoals de Soča Korita Kršovec (bekijk ligging) en de Koseška Korita (bekijk ligging).

Tolmin-kloof

De prachtige Tolmin-kloof (Tolminska korita) ligt net buiten het gelijknamig stadje Tolmin en is meteen een van de grootste redenen waarom de meeste mensen naar dit gedeelte van Slovenië komen. Een korte luswandeling van 2 km brengt je langs de prachtige kloof die gevormd is door de samenvloeiing van de Tolminka en Zadlascica rivier. De Tolmin-rivier stroomt vervolgens verder totdat hij de Soča-rivier in de vallei bereikt.

 • Toegangskaartjes kan je aankopen bij het ticket office, net voorbij het restaurant (bekijk ligging).
 • Er is een grote parkeerplaats voorzien en toiletten bij het begin van de Tolminkloof.
 1. Hiken over de Soča trail langs de Soča rivier

Een van de populairste wandelingen die je in de Soča vallei kan maken is de beroemde Soča Trail (in het Sloveens Soška Pot). De wandelroute is onderdeel van de 750 kilometer lange Alpe-Adria-Trail die door Oostenrijk, Italië en Slovenië loopt.

De Soča route loopt dwars door het Triglav Nationaal Park en laat je het beste van de Sloveense natuur zien. Enkele plekjes waar je onder andere even kan stoppen zijn de botanische tuin Alpinum Juliana, de Mlinarcia kloof en het Trenta Museum.

 • De Soča Trail is ongeveer 25 km en begint bij de bron ten noordwesten van het dorpje Trenta.
 • De Soča Trail is op zich geen zware route ondanks de bergachtige omgeving en wordt duidelijk aangegeven.
 • Je wandelt langs de rivier over eeuwenoude wandelpaden, door smalle valleien waar je soms alleen het kolkende water van de rivier hoort.
 • Hier en daar steek je enkele charmante voetgangersbruggen over en uiteraard geniet je van prachtige uitzichten.
 • Houd er wel rekening mee dat dit een populair stukje is. We raden je dan ook aan om zo vroeg mogelijk op pad te gaan zodat je andere wandelaars kan ontlopen.
 • Bekijk hier de Soča Trail.
 1. Beklim de hoogste berg van Slovenië: Triglav

Uiteraard mag een stevige bergwandeling in het Triglav Nationaal Park niet ontbreken. Het nationaal park is één van de beste hike-bestemmingen van Slovenië. Lang of kort, makkelijk of uitdagend, er zijn genoeg wandelopties voor iedereen. Een van dé populairste wandelingen die je hier kan maken, is naar de hoogste bergtop van Slovenië: Mount Triglav. De berg staat op de vlag van het land en elke Sloveen ‘moet’ de berg eenmaal in zijn leven beklommen hebben.

 • Je kan de 2864 meter hoge top beklimmen langs twee wandelpaden, die beiden een stuk via ferrata omvatten.
 • Je start in de omgeving van Bled, bij het dorpje Mojstrana (waar je georganiseerde tours kan vinden) en passeert langs de Kredarica-hut, de hoogstgelegen berghut van Slovenië (bekijk ligging).
 • De wandeltocht duurt twee dagen (een overnachting) en is behoorlijk technisch. Je hebt dus wel wat ervaring nodig en je gaat ook beter met een gids. De uitzichten onderweg zijn verbazingwekkend mooi.
 1. Wandeling door de 7 Merenvallei

De Triglav Merenvallei, gelegen in het Triglav Nationaal Park, is een alpine gletsjervallei die haar naam ontleent aan de hoogste top van Slovenië, de berg Triglav. Deze ongerepte vallei is beroemd vanwege de aanwezigheid van 7 meren waaraan de naam is ontleend.

De 7 meren in de Triglav Vallei zijn:

 • Jezero pod Vršacem (Meer onder Vršac) of Jezero v Podstenju
 • Mlaka v Laštah (Vijver in richels)
 • Rjavo jezero (Bruine Meer)
 • Zeleno jezero (Groen Meer)
 • Veliko jezero (Het Grote Meer) of Jezero v Ledvicah (Niermeer)
 • Dvojno jezero (Dubbel Meer)
 • Črno jezero (Zwart Meer)

Er zijn trouwens meer dan 7 meren aanwezig in het park, maar de kleinere drogen geregeld op. Je kan deze valleien combineren in één wandeling, maar hiervoor heb je wel een goede conditie nodig.

Deze wandeling is 28 km, met meer dan 1350 km en in totaal doe je er zeker 8 tot 12 uur over. Als je dapper genoeg bent: ze vertrekt vanuit Planina Blato (bekijk ligging). Hoe dan ook is dit met voorsprong een van de mooiste wandelingen van Slovenië (en misschien zelfs Europa). Download hier je gpx-bestanden.

 1. Langs de Vintgar kloof wandelen

Langs de Vintgar kloof loopt een wandeling van het begin van de kloof tot aan de waterval aan het einde van de kloof. De wandeling ligt langs de rotswanden. Het pad en de bruggen over de kloof zijn gemaakt van hout, en er zijn ook een aantal stukken zandpad.

De paden zijn op bepaalde stukken redelijk smal, maar verder is het pad zeer goed te belopen. Een deel van de wandeling loopt over de rivier heen, terwijl je op andere stukken vlak langs het water loopt. Op deze punten is het zelfs mogelijk om pootje te baden in het water.

E-BIKE: Heb je zin in wat meer actie? Verken de Vintgar kloof met een e-bike.

Starten kan langs beide kanten van de kloof

Je kan de wandeling vanaf twee kanten starten. Zo is het mogelijk om stroomafwaarts naar de waterval toe te lopen vanaf de ene toegang, of vanaf de andere toegang vanaf de waterval stroomopwaarts te lopen. Aan beide kanten vind je bij de entree een klein cafeetje waar je iets te eten of te drinken kan kopen.

Bij de waterval is het mogelijk om een brug op te lopen die over de waterval heen loopt, waarbij je een mooi uitzicht hebt over de waterval en de rest van de kloof. Ook loopt er een pad naar beneden toe, waar je bij de waterval kan zwemmen in het heldere water.

Hoe lang ben je ongeveer onderweg?

Het is ongeveer een uur wandelen van de ene naar de andere kant van de Vintgar kloof, inclusief verschillende pauzes om even over het water uit te kijken en foto’s te maken. In totaal kan je best zo’n 2,5 uur rekenen voor de wandeling heen en terug, inclusief een stop bij de waterval.

Vanaf de waterval is het ook mogelijk om een andere wandeling te volgen naar de parkeerplaats. Deze wandeling is ongeveer 12,5 kilometer en leidt je via Sveta Katerina terug naar de parkeerplaats. Over die wandeling doe je ongeveer 3 tot 4 uur.

Boek je daguitstap naar de Vintgar kloof in Slovenië

 1. Vršič pas met de Slemenova Spica

De Vršič Pass is de hoogste bergpas van Slovenië. De bergpas stijgt tot een hoogte van 1611 meter als hij via 50 haarspeldbochten de Julische Alpen doorklieft, wat een onvergetelijke bergrit oplevert

Een van de populairste wandelingen die start aan de Vršič pas is de wandeling naar Slemenova Špica (ook bekend als "Sleme"). Deze toegankelijke trip start aan de gratis parking aan de berghut Erjavčeva Koča (bekijk ligging), en volgt een bewegwijzerde route (6km).

Trek stevige wandelschoenen aan en volg de rode bordjes: heen en terug doe je 2,5 uur over deze wandeling van 5,5 kilometer. Je wordt beloond met een 360° panoramisch zicht, dat tot in Italië en Oostenrijk strekt. Download hier je gpx-bestand voor deze wandeling.

 1. Treetopwalk Pohorje, hoog tussen de bomen

In 2019 opende de Treetopwalk Pohorje – genoemd naar de omliggende bergketen. Het looppad zelf bevindt zich in de kruin van de bomen op een hoogte van 20 meter, en heeft een totale lengte van 1 km. De wandeling eindigen doe je in de prachtige uitkijktoren, die je 37 meter hoog brengt. Hier heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de omliggende groene heuvels en vlaktes tot aan de Julische Alpen.

Na je wandeling naar de top van de uitkijktoren, sta je voor een - naar onze mening niet zo'n moeilijke - keuze: terug naar beneden wandelen of naar beneden glijden via de 62 meter lange tunnelglijbaan! Het project werd gebouwd met zo weinig mogelijk impact op de omgeving; informatieborden over het volledige pad geven je meer info over het belang van de Sloveense natuur. Meer info op de website.

LEESTIP: Nog meer ontdekken tijdens je wandelvakantie in Slovenië? Download dan zeker onze reisgids Slovenië én ontdek nog zoveel meer.

 1. Wandel naar het mooiste uitkijkpunt over het Meer van Bled

Er zijn 3 populaire wandelingen aan het meer van Bled zijn de Ojstrica Trail, Velika Osojnica en het hoger gelegen Mala Osojnica Trail, deze starten aan de zuidwestelijke kant van het meer. De wandelingen zijn vooral bekend omwille van het mooie uitzicht dat je dan hebt over het meer en het eilandje. Het pad naar het uitkijkpunt is een vrij steile klim, maar haalbaar voor iedereen. Het loopt tussen de bomen, en na een kwartier stappen, kom je bij het uitkijkpunt.

Praktische info wandeling uitzichtpunten

 1. Een klim naar de Savica waterval

De Savica waterval, gelegen middenin het Triglav Nationaal Park, is 78 meter hoog en valt van de steile kliffen van Komarča. Wanneer je de tijd hebt, is een bezoekje aan de prachtige waterval echt de moeite waard. Je wandelt door de bassen, langs ruige rotswanden en kleine riviertjes.

 • Je geraakt er door voorbij Ukanc te rijden.
 • Parkeer je wagen op de parkeerplek naast het restaurant (bekijk ligging). Vandaar volg je de gemarkeerde wandelroute.
 • Kom je met de boot, dan kan je vanuit Ukanic naar de waterval wandelen.
 • Vanaf het ticketoffice, doe je de 500 treden in ongeveer 30 minuten (enkel) om bij de waterval uit te komen. Neem in de zomer zeker voldoende te drinken mee en trek je beste wandelschoenen aan.
 • Het is best een stevige klim naar de waterval.
 • Bekijk de wandeling op Komoot.

TIP: De Savica waterval ligt in de nabije omgeving van Lake Bohinj, ontdek wat er nog meer te doen valt aan het meer van Bohinj.

 1. De prachtige Logar vallei

Een van de allermooiste plekken in Slovenië is de Logar-vallei ook gekend als Logarska Dolina. Deze prachtige vallei - zo'n 60 km ten noord van Ljubljana - is uitgesneden door gletsjers waar eeuwenoude boerderijen op je liggen te wachten. Hier keer je helemaal terug in de tijd. Maak er een wandeling naar de 90 meter hoge waterval Slap Rinka.

Hoog boven de vallei slingert er een 21 kilometer lange weg om de bergen heen: de Solcava panoramische weg, onderweg kan je stoppen bij een van de mooie uitkijkpunten en genieten van een traditionele lunch. Net ten zuiden van de Logar vallei kan je een bezoek brengen aan vallei Robanov Kot. Lees hier meer over de Logar vallei.

 1. Wandelen tussen de authentieke herdershuisjes bij Velika Planina

De Kamnik Savinja Alpen staan bekend om de schitterende bergplateaus en valleien, waaronder het populaire bergplateau Velika Planina ten noordoosten van het historische stadje Kamnik. Velika Planina betekent in het Nederlands “groot weiland” en het is een passende naam voor deze plek – een weelderig groen gebied van alpenweilanden met daartussen kleine herdersdorpjes.

De authentieke herdershuisjes hebben een uniek ontwerp, en je kan er bovendien ook overnachten. Je kan hier per kabelbaan omhoog (vertrekkende vanuit Kamniska Bistrica), schapenkudden bekijken of een wandeling maken in de frisse berglucht. Bekijk hier de wandelroute.

 1. Juliana Trail, een meerdaagse wandelroute

Zin in een uitdagende, actieve, meerdaagse wandeling? Dan is de Juliana Trail de absolute aanrader. De Juliana Trail is een langeafstandswandelroute, vernoemd naar de majestueuze Julische Alpen in het noordwesten van Slovenië.

De wandelroute loopt door een gevarieerd landschap, waaronder bergen van het Triglav Nationaal Park, groene valleien en bossen, smaragdgroene meren (Bled en Bohinj) en schilderachtige steden (als Bovec en Kobarid). De route begint en eindigt in de stad Kranjska Gora, die in de buurt van de grens met Oostenrijk ligt.

 • De Juliana Trail heeft een totale lengte van ongeveer 267 kilometer verdeeld over 16 etappes (iedere etappe is gemiddeld 20 km lang).
 • Je kan de volledige route volgen, maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om slechts enkele delen van de route te verkennen.
 • De route is goed gemarkeerd met specifieke borden en tekens, waardoor het makkelijk is om de juiste weg te vinden.
 • Langs de Juliana Trail zijn er verschillende accommodaties beschikbaar: van gezellige berghutten tot pensions en hotels.
 • Meer info over de route op Komoot.
 1. Hiken naar Pokljuka Gorge

Niet zo ver van het meer van Bled ligt de Pokljuka Gorge

Deze droogstaande kloof/plateau is omgeven door een prachtige, groene omgeving. Pokljuka biedt tal van wandelmogelijkheden die je trakteren op prachtig uitzichten, groene weide met traditionele houten huisjes. De wandeling op zich is niet zo eenvoudig, maar een absolute must. Je kan ook een georganiseerde tour/wandeling boeken naar de Pokljuka Gorge vanuit Bled.

Pokljuka is ook onderdeel van het Triglav National Park.
 1. Info en tips voor je wandelvakantie in Slovenië

 1. Waar verblijven in Slovenië?

Garden Village in Bled

Je kan ook kiezen voor te overnachten in het gezellige Garden Village in Bled. Hier verblijf je in een boomhut, basic tentje, luxe glamping of een appartement mét eigen bubbelbad. De keuze is volledig aan jou! Beleef een sprookjesachtige nacht naast het heldere meer van Bled, waar je heel wat kan meemaken. Een echte aanrader! Meer info en boeken.

Onderstaande blogposts zullen je heel wat inspiratie geven voor een verblijf in Slovenië

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?