The Scottish Whisky Experience bezoeken: proef de beste Schotse whisky's + tickets

Koop de volledige reisgids voor € 10

The Scottish Whisky Experience bezoeken: proef de beste Schotse whisky's + tickets

9 april 2024 in Schotland0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan The Scottish Whisky Experience in Edinburgh + tickets

Je kan Schotland natuurlijk niet bezoeken zonder whisky te proeven en de beste plek om dat te doen is in The Scottish Whisky Experience.

Het is een groot museum én een whiskyproeverij waar bijna alle Schotse whiskyproducenten vertegenwoordigd zijn. Je krijgt er een interessante rondleiding en proeft natuurlijk enkele van de beste Schotse whisky’s. Lees meer over je bezoek aan het museum + bestel je tickets hier online.

Tours en uitstappen met gids in Edinburgh

Zelf op stap in Edinburgh of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours, wandelingen en mogelijkheden online. Nog meer tours kijk hieronder:

Tours worden uitgevoerd met lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Inhoud artikel

  1. Wat is het verhaal van The Scottish Whisky Experience?

De Scotch Whisky Experience ligt langs de beroemde Royal Mile van Edinburgh, vlak naast . The Scotch Whisky Experience werd in 1988 voor het grote publiek geopend. Het ontstond toen 19 afzonderlijke Schotse whiskybedrijven gezamenlijk geld investeerden om de Schotse whiskyindustrie aan internationale bezoekers te promoton. Een uniek concept, want meestal bezoek je een specifieke whiskyproducent. Hier zijn de heerlijke brouwsels van 90% van de Schotse whiskyproducenten aanwezig. Geen betere plek om de Schotse trots te leren kennen dus.

Heel bijzonder is de verzameling van 3384 flessen Schotse Whisky. Het is de grootste collectie ter wereld en is in de handen van een Braziliaan.

  1. Hoe verloopt een bezoek aan The Scottish Whisky Experience?

De Scottish Whisky Experience is veel meer dan een standaard whiskyproeverij. Eerst en vooral omdat hier zo goed als alle merken vertegenwoordigd zijn, maar ook omdat de rondleiding bijzonder goed georganiseerd is. Een leuke verrassing is dat je niet door het gebouw wandelt, maar wel plaatsneemt in een whiskyvat en zo door de rondleiding geloodst wordt.

Boek je rondleiding hier

  1. De rondleiding door de Scottish Whisky Experience in Edinburgh

Tijdens de rit word je meegenomen door de verschillende stadia van de whiskyproductie, terwijl de stem van Douglas McIntyre je volgt en vertelt over elke fase van het creatieproces. Je krijgt te zien hoe de kleur van whisky door de jaren heen verandert in houten vaten en leert over de verschillende soorten whisky.

Vervolgens stap je uit en leer je over de typische aroma’s van Schotse whisky's. Een deskundige gids leert je over de complexe geuren, smaken en kleuren van whisky's uit de Lowlands, Highlands, Speyside en Islay-regio's van Schotland. De whisky is de nationale drank én trots en dat zal je zeker merken tijdens de rondleiding.

Je mag de gerst aanraken en ruiken aan whisky’s tijdens de verschillende stappen van het distilleerproces. Bovendien krijg je een kras- en snuffelkaart die je helpt om een expert te worden in het onderscheiden van de soorten whisky’s. Je steekt dus ook echt wat op!

  1. De proeverij in de Scottish Whisky Experience

Na de rondleiding in de Scotch Whisky Experience mag je zelf kiezen welke soort whisky je wil proeven. Dankzij de rondleiding heb je een idee van welke whisky jou het meest zal smaken. Het is een erg gepersonaliseerde ervaring.

Je ziet ook de gigantische collectie van bijna 3500 flessen tijdens de proeverij. Een indrukwekkend uitzicht. Natuurlijk leer je hoe je de whisky goed moet bekijken, walsen, snuiven en uiteindelijk proeven. Een beetje zoals in een wijnproeverij.

De rondleiding wordt georganiseerd in maar liefst 20 talen, de rondleidingen zijn kindvriendelijk (behalve het proefgedeelte dan) en alles is rolstoeltoegankelijk.

  1. Hoe boek je tickets voor de Scottish Whisky Experience?

Er worden verschillende soorten rondleidingen georganiseerd. Welk ticket je boekt, bepaalt hoeveel verschillende soorten whisky je op het einde van de rondleiding mag proeven. Er zijn twee opties: zilver en goud.

  • Met de zilveren tour word je een 'one-hour-whisky-expert'. De gidsen vertellen je alles over whisky en je krijgt op het einde een single malt of blended Schotse whisky.
  • Bij de gouden tour proef je vier verschillende whisky’s. We raden je de gouden tour aan, je leert dan bij de proeverij verschillende whisky’s van elkaar onderscheiden. En dan kan je terug thuis met die kennis uitpakken!
  • Echte whisky-liefhebbers kunnen ook voor de platinum tour kiezen. Dat is een luxueuze avondtour met een begeleide proeverij van 4 single malts en één luxe blended Scotch whisky. En daarna kan je dineren in het restaurant van de Scottish Whisky Experience. Je moet wel minstens drie dagen op voorhand boeken.

TICKETS: Koop je tickets voor de Scotch Whisky Experience hier online.

  1. Waar bevindt zich de Scottish Whisky Experience?

  • Je vindt de Scottish Whisky Experience langs de beroemde straat Royal Mile, vlakbij het kasteel van Edinburgh.
  • Pal in het historische centrum van de stad dus!
  • Onze tip: je komt langs The Scottish Whisky Experience met onze stadswandeling door Edinburgh.

Waar ligt de Scottish Whisky Experience in Edinburgh op de kaart?

  1. Wat zijn de openingsuren van de Scottish Whisky Experience?

  • Je kan elke dag terecht in de Scottish Whisky Experience.
  • Er worden tours georganiseerd vanaf 11u (vroeger whisky proeven zou dan ook niet het beste idee zijn) tot 17u30.
  • Graag een souvenirtje meenemen naar huis? The Scotch Whisky Shop is geopend van 10u tot 19u.
  • Meer info op de website.
  1. Waar overnachten in Edinburgh?

Voor je bezoek aan de Schotse hoofdstad Edinburgh, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven in Edinburgh opgelijst.

  • BrewDog DogHouse Edinburgh is een milieuvriendelijke accommodatie middenin het centrum. Het hotel is de ideale verblijfplaats voor bierliefhebbers en mensen met een heel specifieke smaak van interieur. Het hotel beschikt ook over een gezellig buitenterras en 's avonds kan je genieten in de bar van een lekker lokaal biertje. Meer info en boeken.
  • Of verblijf in het luxe designhotel Kimpton Charlotte Square. Het vijfsterrenhotel kijkt uit op een van de mooiste privétuinpleinen van Edinburgh. Je verblijft in elegante kamers en het prachtige interieur combineert mooie houtsoorten, zachte stoffen en rijke kleuraccenten tot een luxueus effect. Geniet van het mooie weer op de prachtige binnenplaats en een lekkere keuken met invloeden uit het Midden-Oosten. Meer info en boeken.
  • Verblijf je toch liever lowbudget? CoDE Pod – The CoURT – Edinburgh is een hostel en biedt accommodatie in een aangename buurt in The Real Mary King’s Close. Het hostel ligt op wandelafstand van dé hoogtepunten in de stad zoals de Royal Mile en het Nationaal Museum van Schotland. Vooraleer je deze gaat ontdekken, kan je nog genieten van een heerlijk continentaal ontbijt. Meer info en boeken.
  1. Extra: Download onze reisgids Schotland, zo mis je niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Schotland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Schotland met 157 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Schotland.

Schotland

Gratis reisgids Schotland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?